Помогнете при избор на слънчеви колектори за топла вода

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот kubi » 11.04.2010 08:44

Преди пет мин. пуснах това съобщение по друга тема, но то е актуално и за тук, така че: "Интересното за издържане на високи темпертури при слънце и неработеща помпа е, че основно значение има топлоносещата течност. Използвания пропилен гликол от SUNSYSTEM не е от най-качествените. това се вижда и от цената му. Друг параметър е разреждането с вода. Колкото е по-голяма концентрацията на пропилена, толкова по-високи температури може да се понасят. Монтирали сме система само с пропилен гликол - концентрат на фирма ..., при което ако има слънце на обяд и помпата не работи, се вдига температура около 190 градуса и се поддържа такава, докато позволяват условията. Така, че най-доброто е само с концентрат от пропилен гликол"
Колега "nikbo", НИКОГА не оставяйте крановете под обезвъздушителите отворени. Ако вашите обезвъздушители имат капачки ( метални ), тогава ги навийте - те имат уплътнение от гума и все едно, че сте си затворили крановете. Ако намате такива кранове, значи имате пропуск в системата. Ако не искате да я преправяте и можете да си го позволите източете топлоносещата течност и я сменете с концентрат. Той има много по-голяма температура на кипене!
kubi

Мнениеот Kovex » 13.04.2010 00:03

Не бях влизал скоро във форума и едва сега погледнах бегло темата. Според мене има сбъркани неща от самото начало. Те касаят преди всичко: основното съотношение м/у дневно потребление - воден обем /бойлер/ - колекторна площ, което би осигурило ефективността на системата ! От там нататък са ..... технически подробности !
Що се касае "dry beck" системите /май така се пишеха/, гледах такава при колега, но цената не ми хареса :(
Някъде имах таблиците с температурите на замръзване и изпарение на BASF течностите /тифокор/, утре ако се разровя в офиса, ще ги потърся. Тук колега препоръчва силен концентрат, но трябва да смята съпротивления, щот може да товари помпата и изобщо да не тръгне.
Eто тук нещо за Тифокора: http://www.tyfo.de/index_english.html
Kovex

Мнениеот kubi » 13.04.2010 15:41

Наистина си погледнал бегло темата. За система като от тази тема, концентрирания пропиленгликол не оказва такова съпротивление, че системата да не работи. Напротив, при добро техническо изпълнение системата ще работи перфектно!
kubi

Мнениеот Kovex » 13.04.2010 17:32

хайде малко предварителни сметки:
1. дневно потребление = 4 човека х 50 л. = 200 л. + 30 л. кухня + 30 л. пералня = общо потребление от 260 л.
2. 150 л. бойлер означава, че дневно ще се изпразва близо 1,75 пъти обема му т.е слънчевата инсталация ще загрява от 8-12 оС до 60 оС близо 2 пъти /потреблението по часове не е ясно, най- вероятно вечер/ но тогава няма слънце.
3. Даже и да дигне в много слънчево време Т. от 80-85 оС в бойлера, което не е много редно за битови уреди, то след две къпания, водата ще бъде изразходвана.
4. По принцип "силата" на слънчевите колетори, особено плоските е в по-ниските температури, след 50-60 оС в повечето случаи, системата ще бъде в стагнационен режим.
5. С предвижданата колекторна площ, системата ще работи много по-ефективно с един 300 л. бойлер, а още по-добре с 500 л.
6. Не разбирам, защо се отива на ф18, по-добре ще е Ф16 /на тръбния път/ мека медна тръба.
7. Повечето стандартни помпи и помпени групи имат работна Т до 105 оС. Високотемпературните са ..... друга бира и цена !!!
Kovex

Мнениеот gendo » 13.04.2010 23:02

Според мен Kovex има право. 150 л до никъде не стигат. Да не говорим че ако бойра е вече изпразнен на обяд може да стане така че след обяд той да не може да бъде зареден; Т° на колекторита > от Т° на изпарение на флуида. През лятото ОК къпим се със студена вода
Едно от решенията - концентрат = по висока Т°. Отдавна се каня да ви питам някой там следи ли какво става с този сос след време; РН малки дъфки малки и по големи ядове ... Не ели по добре да се инвестира в по голям обем от начало от колкото в разните му понякога съмнителни чалъми.
Kovex, "dry beck" това което аз споменах ли е ? " Самоизпразващи се"
:shock: Извинявам се, няма друг по точен превод. Ако го напиша на ФР
ще има язвителни забележки.
Аватар
gendo

Мнениеот Stefanov_ » 14.04.2010 00:27

Виждам че споровете са в разгара си, жалко че е малко късно за мен , но дано да са от полза за следващия пред когото стоят тези въпроси. Сметките са точни, но за общ случай. В конкретния става дума за наличен бойлер 150л(заварено положение), живущите са 4. Инсталацията загрява вода само за къпане, според разчетите които намерих 40л на човек.Тръбата бе избрана по таблица за пренос на около 3.5kw мощност при дебита на вече съществуваща помпа.Колекторите са с малко презастрахована площ която работи перфецтно за географското положение на Габрово. Наблюдаваната инсталация е изградена с тръби cusmart поради което считам че се презастраховах с използването на меки медни, но вече са доставени. Знам че сега ще се почне полемика че cusmart са неподходящи но факт инсталацията на колегата е многократно прегрявана до 120гр и течове няма.
Всички компоненти са доставени и започва изграждането на самата инсталация, до две седмици ще дам някакви конкретни отзиви за нейната фективност.
Много съм благодарен на хората които още в самото начало се включиха със савети и мнения!
Stefanov_

Мнениеот nikbo » 14.04.2010 04:41

Stefanov_ написа:Виждам че споровете са в разгара си, жалко че е малко късно за мен , но дано да са от полза за следващия пред когото стоят тези въпроси. Сметките са точни, но за общ случай. В конкретния става дума за наличен бойлер 150л(заварено положение), живущите са 4. Инсталацията загрява вода само за къпане, според разчетите които намерих 40л на човек.Тръбата бе избрана по таблица за пренос на около 3.5kw мощност при дебита на вече съществуваща помпа.Колекторите са с малко презастрахована площ която работи перфецтно за географското положение на Габрово. Наблюдаваната инсталация е изградена с тръби cusmart поради което считам че се презастраховах с използването на меки медни, но вече са доставени. Знам че сега ще се почне полемика че cusmart са неподходящи но факт инсталацията на колегата е многократно прегрявана до 120гр и течове няма.
Всички компоненти са доставени и започва изграждането на самата инсталация, до две седмици ще дам някакви конкретни отзиви за нейната фективност.
Много съм благодарен на хората които още в самото начало се включиха със савети и мнения!

След като си имаш становище по въпроса защо загуби времето на толкова хора :?:
nikbo

Мнениеот kubi » 14.04.2010 17:40

Stefanov_ ще направи системата, тя ще тръгне, ще се изкъпе с топла вода и ще реши, че е станал спец по слънчеви системи.
kubi

Мнениеот gendo » 14.04.2010 21:21

Няма лошо бе Kubi, нека се къпе гратис :lol:. Освен туй в Габрово и сланцето грее по различен от другите градове ъгъл :arrow: След това обаче той ще сподели опита си с някой друг новак във този чудесен форум! На габровец дори и зад граница за акъли и чалъми не му свиди и доказателството е точно тук където пишем STS Solar made in GB!
Форумите са за това - за обмяна!
Аватар
gendo

Мнениеот Stefanov_ » 15.04.2010 00:38

Не очаквах такива нападки. Явно е време за малко отговори!
1.Да имам становище по въпроса и то е формирано на база четене, наблюдаване и питане. Много от отговорите ги намерих в този форум. Не мисля че съм загубил времето на някого защото темата е отворена и всеки който се интересува може да прочете написаното в нея. Аз смятам че ще има доста хора за които информацията в нея ще бъде важна.
2. Да ще направя системата и наистина се надявам тя да работи. Вярно няма да работи оптимално, но се надявам да покрие моите очаквания. Що се отнася за спец по слънчевите инсталации не бих си го и помислил и причини за това много. Една от причините е че съм свикнал в работата си да се доверявам на резултати, те се постигат на база изчисления. Нямам никакъв достъп до уравненията на които се базира изчисляването на една слънчева инсталация. Нямам достъп и до начина за пресмятане на необходимия дебит на помпа и избор на сечение на тръбния път. Всичко това е свързано с коефициенти на загуби и съпротивления които аз няма от къде да получа. За мен разликата между специалиста и монтажника е в това, че единия казва това трябва да е така, защото изчисленията са такива , а другия това ще го направя така щото еди къдеси така бе по проект.
3. В Габрово наистина е малко по различно много рядко има цял слънчев ден често се заоблачава, което породи и презастраховането ми с площа на колекторите. Що се отнася за "акъли и чалъми" това е за някой който знае, но го потвърждава с изчисления или самонадеян монтажник, който страда от мания за величие има и трети вариант човек който скучае и просто си губи времето във форума(третия е най опасен никакъв опит само приказки)
Още един път благодарности за съветите, а какви са резултатите ще споделя. Най лесния и ниско бюджетен вариант е черния варел на покрива, исках една по съвременна инсталация и се надявам да се е получила!
Stefanov_

Мнениеот ico_3 » 24.06.2010 16:30

Stefanov в момента ми монтират същата като твоята система 150 л бойлер с 2.7 кв.м панел на sunsistem как е доволен ли си стига ли водата и топли ли я колектора
ico_3

Мнениеот Stefanov_ » 02.07.2010 14:20

Към момента съм доволен от работата на моята инсталация. В хубав слънчев ден водата в 150 литровия бойлер е около70- 75 гр. има дни и с по висока но по вече от 80гр. не са достигани. Използва се от 4 членно семейство само за къпане и има топла вода в излишък. колекторите са 2*2.15 сънсистем селективни. тръбен прът общо 32м медна тръба ф18/0.8 споена с твърд припой изолация к-флекс 13мм. Монтирана е допълнителна серпентина на фланец двойно навита с дължина ф12 10м. За момента системата е достигала мах темп. в колекторите по време на работа 88гр в този момент темп. на входа на серпентината е 84, а на изхода 72 /данните са от диф термостат, термометър,диф термостат/
Stefanov_

Мнениеот ktt74 » 09.11.2010 21:53

Здравейте колеги.
Моля за съвет, задължително ли е тръбите да са медни? Можели да са от тези за парно от ПВЦ с алуминиева вложка и силикон от вътре? И съвет за параметри на моята бъдеща инсталация: тръбен път 2х10метра , бойлер 150литра, клетка с вакумни тръби 15бр. приблизително 2кв.м.
Благодаря предварително.
ktt74

Мнениеот AntonBM » 10.11.2010 11:55

Виждал съм много слънчеви инсталации изпълнени с PVC тръби, които си работят, но не ти ги препоръчвам. По принцип слънчевата ти инсталация трябва да работи нормално с максимална температура на топлоносителя до 80°С и PVC тръбите могат да се справят с тази температура при стандартно налягане за този тип инсталации под 5 Bar. НО:
1. Ако спре тока и нямаш UPS (непрекъсваемо ЕЛ захранване) за помпата температурата в тръбите може да надхвърли 130°С. Изпарява се водата и в тръбите навлиза пара. Тогава те стават на нищо...
2. PVC-то старее и става крехко (трошливо). Този процес се ускорява от UV (ултравиолетовите) лъчи. Трябва да се защитят от пряко попадане на слънчеви лъчи на тях.
3. Разликата в парите не е толкова съществена, че да спестяваш от медни тръби.
За твоята инсталация са достатъчни медни тръби Ø16х1.
AntonBM

Мнениеот ktt74 » 10.11.2010 17:29

Благодаря за отзива. Колега разликата е доста голяма , меднат тръба Ø16х1 Ø18х1 е от 7,50лв. до 10.00лв. линейния метър, което е 4 пъти по-скъпа от тази за парно с алуминиевата вложка! Но щом ефективноста е по-добра с медни тръби ще я правя с тях, все пак няма да се прави за една или две години.
AntonBM написа:Виждал съм много слънчеви инсталации изпълнени с PVC тръби, които си работят, но не ти ги препоръчвам. По принцип слънчевата ти инсталация трябва да работи нормално с максимална температура на топлоносителя до 80°С и PVC тръбите могат да се справят с тази температура при стандартно налягане за този тип инсталации под 5 Bar. НО:
1. Ако спре тока и нямаш UPS (непрекъсваемо ЕЛ захранване) за помпата температурата в тръбите може да надхвърли 130°С. Изпарява се водата и в тръбите навлиза пара. Тогава те стават на нищо...
2. PVC-то старее и става крехко (трошливо). Този процес се ускорява от UV (ултравиолетовите) лъчи. Трябва да се защитят от пряко попадане на слънчеви лъчи на тях.
3. Разликата в парите не е толкова съществена, че да спестяваш от медни тръби.
За твоята инсталация са достатъчни медни тръби Ø16х1.
ktt74

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода