Mateev написа:
Тука не съм съгласен с написаното, колкото и логично да е то. Ако ще да има и 1000 патента, за мене си е само една измама с нищожен или с никакъв ефект.
Моята логика е желязна. Нека за момент да приемем, че в 1 квадратен метър светлинен сноп (поток) има само 1000 фотона и тези 1000 фотона попадат на 1 квадратен метър панел. Може ли някой да ми каже как по дяволите тези фотони ще станат по-много, ако нагърчим повърхността на панела с някакви чудодейни профили? НИКАК !!!!! Каквото и да правите с панела, ако той има площ 1 кв.м., значи върху него попадат само 1000 фотона и нито един в повече.
Нали знаете, че много глупости се ширят по света, и това с нагърчването на панелите е една от тях. Това е поредния мит, на който не знам защо толкова много хора се връзват, че дори и парите си дават за нея.
Матеев, с мноого голямо закъснение, само да ти напомня за ъглите и проекцията...
От 1 кв. метър изъчвана площ, 1 кв.м "полегнала" площ ще получи получи малка част от нея, умножена по синуса на ъгъла. За да получи всичките 1000 фотона, трябва да е много по-голяма от 1 кв.м.
Погледни множеството соц, а и не само фабрики... Ако нямаше ефект от получаването на повече светлина нямаше да си правят покривите с "трионообразен" профил.
Това е същото като да кажеш, че е все едно дали ще разположиш стринговете на соларните панели в една хоризонтална плоскост или под ъгъл на разстояние, за да не се засенчват и обърнати на юг.