Слънчев колектор за горещ въздух от бирени кутийки.

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Слънчев колектор за горещ въздух от бирени кутийки.

Мнениеот Lupus » 20.06.2014 17:33

Mateev написа:Предлагам да прекратим спора, защото започнаха да се пишат неверни неща, и ако отговоря какво мисля, пак ще стане конфликт......

ПС: Фотона не е футболна топка, а квант енергия и също така е и вълна и ........

Съгласен! Наистина бях допуснал неяснота в обяснението, което корегирах.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Evg » 03.02.2015 00:06

Mateev написа:
Тука не съм съгласен с написаното, колкото и логично да е то. Ако ще да има и 1000 патента, за мене си е само една измама с нищожен или с никакъв ефект.

Моята логика е желязна. Нека за момент да приемем, че в 1 квадратен метър светлинен сноп (поток) има само 1000 фотона и тези 1000 фотона попадат на 1 квадратен метър панел. Може ли някой да ми каже как по дяволите тези фотони ще станат по-много, ако нагърчим повърхността на панела с някакви чудодейни профили? НИКАК !!!!! Каквото и да правите с панела, ако той има площ 1 кв.м., значи върху него попадат само 1000 фотона и нито един в повече.

Нали знаете, че много глупости се ширят по света, и това с нагърчването на панелите е една от тях. Това е поредния мит, на който не знам защо толкова много хора се връзват, че дори и парите си дават за нея.

Матеев, с мноого голямо закъснение, само да ти напомня за ъглите и проекцията...
От 1 кв. метър изъчвана площ, 1 кв.м "полегнала" площ ще получи получи малка част от нея, умножена по синуса на ъгъла. За да получи всичките 1000 фотона, трябва да е много по-голяма от 1 кв.м.
Погледни множеството соц, а и не само фабрики... Ако нямаше ефект от получаването на повече светлина нямаше да си правят покривите с "трионообразен" профил.
Това е същото като да кажеш, че е все едно дали ще разположиш стринговете на соларните панели в една хоризонтална плоскост или под ъгъл на разстояние, за да не се засенчват и обърнати на юг.
Evg

Мнениеот RADEV_2000@abv.bg » 11.02.2015 01:13

здравейте
направих си слънчев колектор 1700/700мм но в последдствие се усетих че площа е малка и реших да направя отражател от винкелова рамка и подцинкована ламарина с размери около 2200/700мм тоест по-голям от колектора така ми се струва по-правилно
забравих да кажа че това е колектор за топла вода и ще се ползва само през лятото,тоест около 6-7-8 месеца (колкото позволява)
и по-точно въпроса ми е КАКЪВ ДА Е ЪГЪЛА НА КОЛЕКТОРА СПРЯМО ХОРИЗОНТА И НА ОТРАЖАТЕЛЯ
RADEV_2000@abv.bg

Мнениеот bubolinka1 » 11.02.2015 10:05

Ако е ориентиран само за работа през лятото- около 30 градуса +-5, ако е ориентиран за работа през зимата 45

Поиграй си малко с втория симулатор ! http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

http://www.ibc-solar.de/solarstromrechner/
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот RADEV_2000@abv.bg » 11.02.2015 18:34

благодаря за отговора СЛЪНЧЕВИЯ колектор разбрах че трябва да е на 30-35 градуса за лятна употреба,но ме интерисува какъв е ъгъла на отражятеля
моля помагайте,готов съм на всякакви предложения за обсъждане :)
RADEV_2000@abv.bg

Мнениеот Vandal » 12.02.2015 00:20

За лятна употреба 15-20ᵒ
30-35ᵒ е за целогодишно ползване.
Аватар
Vandal

Мнениеот bubolinka1 » 12.02.2015 11:46

Този отражател повече ще ти пречи, от колкото да ти помага. Сложи си още един панел или си повдигай стойката през зимните месеци като имаш мерак. Така както си го представям, преди обяд и след обяд, ще насочва някаква светлина от ляво и от дясно на панела.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот RADEV_2000@abv.bg » 12.02.2015 23:26

bubolinka1 написа:Този отражател повече ще ти пречи, от колкото да ти помага. Сложи си още един панел или си повдигай стойката през зимните месеци като имаш мерак. Така както си го представям, преди обяд и след обяд, ще насочва някаква светлина от ляво и от дясно на панела.

не искам да го ползвам прес зимата,а само прес лятото
дали помага или пречи отражателя,това не беше моя въпрос,а също така си го представям да насочва прес целия ден светлина,а не само преди обед и слетобет,другия аргумент е че цената на отражателя е доста ниска,но както и да е...
ако някои има идея за позиционирането на отражателя да пиши
RADEV_2000@abv.bg

Мнениеот RADEV_2000@abv.bg » 12.02.2015 23:35

аз си мисля за 30-35* за слънчевия колектор (като повдигната е широката част на колектора)
и 160-170* за отражателя
но не съм сигорен дали това е оптималния вариант (пак повтарям за нововключилите се за лятна употреба става въпрос)
благодаря предварително на далите мнение по-въпроса
RADEV_2000@abv.bg

Предишна

Назад към Слънчеви колектори за топла вода