Извинете ме, ако за специалистите това е досадно и излишно. Може някой все пак да прояви интерес.
Това е моят експеримент който ми завладя съзнанието и времето през последния месец.
Разбира се не аз съм автор на идеята, а само на конкретната конструкция.
Използвах 162 бирени кутийки. Някои от тях изрязани изцяло двустранно, а на някои горната страна е направена на извити пластинки за допълнително турболизиране на въздушния поток. двата стиковани панела станаха с размер 3.70 Х 0.70 метра т.е. около 2.3 кв. метра.
Данните са интересни и обнадеждаващи за помощно отоплително средство.
Първият ден все още не бях поставил смукателния въздуховод и в 9:30 при -9 градуса вън, започна да духа +30 в хола. Наобяд при 3-4 градуса вън достигна 47-50 градуса.
Грубо пресмятане на дебита показва между 60 и 90 куб. метра за час.
След затваряна на двата потока в едно и също помещение максимално достигнатата температура на въздуха е 67 градуса.
В студените дни (-10 нощем; 0 до 1-2 през деня) сутрин от 14.5 температурата става до 16.7 без допълнително отопление. в Неделя при +14 вън в хола беше 20.6 градуса без друго отопление.
Планирам да увелича дебита за да паднат топлинните загуби между панела и околния въздух. Предполагам само, че увеличените загуби от скоростта на потока ще са в пъти по-малки от температурните, поправете ме ако греша.
Ще продължа с наблюденията. Ето и малко снимки: