Слънчев колектор за горещ въздух от бирени кутийки.

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Слънчев колектор за горещ въздух от бирени кутийки.

Мнениеот sunrize » 01.12.2013 23:21

update: Успях да си намеря отварачката в Пикадили. Цената и е около 13 - 14 лева. Перфекнно се получава! В момента съм на етап рязане и измиване. Надявам се другата седмица да си закупя матерялите за профила и да започне същинската част!!!
sunrize

Мнениеот Evg » 27.12.2013 00:25

jibrone написа:Здравейте, да побутна темата и аз:) Evg, какво стана с новия колектор с вакумни тръби, кога ще дадеш инфо и за него впечатления, печеливша ли е инвестицията?

Здравейте и честита Коледа!
Отдавна не бях влизал тук...

За съжаление чак цял въздушен колектор с вакуумни тръби не направих, но изобретих нещо ново в близка посока :)
Вкарах три пури в изолирана тенекия от маслини и се получи чудесна соларна фурничка, която е напълно безопасна, тъй като няма открити нагрети части и готви всичко на ниска температура. Засякох 130 градуса на празна фурна и 88 на пълна. Това позволява тавичката да се пъхне сутринта и вечерта в 21 часа да се извади гореща  Експериментите с рагу и ориз за кучето бяха много успешни и преминахме към по сложни изпитания. Зрял боб реколта 2010г. Беше сварен чуддесно без да е преварен, а резултатите със джолан и цяло пиле надминаха очакванията. По крехко сготвено не съм опитвал:
DSCN1931_.jpg
DSCN1931_.jpg (834.16 KiB) Прегледано 18805 пъти

DSCN2665_.jpg
DSCN2665_.jpg (696.05 KiB) Прегледано 18805 пъти

DSCN2666_.jpg
DSCN2666_.jpg (624.78 KiB) Прегледано 18805 пъти
Evg

Мнениеот ferdy » 27.12.2013 19:28

Това е върха! Поздравявам те, за пореден път показваш как един мислещ човек може да направи чудеса :)
ferdy

Мнениеот all4all » 06.01.2014 22:38

Не разбирам много от тези неща, но не виждам причина да не може да се направи комбинирано и за отопление на въздух и за загряване на топла вода РАЗДЕЛНО обаче... Какво имам предвид под разделно ... В месеците когато температурите навън са по студени да кажем до края на април се ползва за подгряване на въздух, в останалите месеци до есента се ползва за подгряване на топла вода... Струва ми се, че би било доста ефективно за хора които не разполагат с много площ...
Например аз имам южна тераса на която мога да поставя колектор около 4>4,5 м2 колектор дължината на трасето за въздух ми е 1,5 м до стаята дължината до бойлера който е със серпентина е 7 м дори намирам идеята за комби като страхотна! Evg видях че си сложил тръбите отгоре дали не би било удачно да са и и горе и доло за да се увеличи площа на тръбите за отопление на вода... И два въпрос тъй като реших да си направя и аз такива два колектора как ви се вижда цената на кенове която намерих 10 ст. на празен алуминиев? Другият е за подгряването на болера възможно ли е да се използва гравитачен принцип при положенче колектора е е около 1 метър под нивото на бойлера?
all4all

Мнениеот Evg » 07.01.2014 16:46

За 4 кв. м. ще ти трябват около 300-350 кенчета. Ако си готов да платиш 30-35лв за тях, значи е Ок цената...аз моите съм ги събирал от приятели, които пият много такава бира и не съм плащал.

Интересно ми е как ще комбинираш затоплянето на водата от въздуха. По принцип има такива немски системи, които превключват въздуха лятото през един топлообменник - нещо като радиатор за кола. и върти само през него - лесно постижимо е и ще има ефект. По сложно ще е с ъгъла, защото лятото слънцето е високо, а зимата - ниско.

Писано е по много форуми, че гравитачното затопляне работи добре. Аз лично съм експериментирал със 60 см денивелация и 10 метра отстояние на бидона от колектора с бели тръби Ф20 и гравитачно правеше 50 градуса в бидона като нямаше почти никаква изолация.

Нещо не разбрах за това:
all4all написа: Evg видях че си сложил тръбите отгоре дали не би било удачно да са и и горе и доло за да се увеличи площа на тръбите за отопление на вода...

Аз не съм слагал тръби за вода.
Успех!
Evg

Мнениеот all4all » 07.01.2014 22:32

Evg твоя колектор с какви размери е? Имаш ли представа колко тежи? По отношение на ъгъла мисля, че ако се монтира на парапета на терасата както възнамерявам аз да го направя лесно може да се коригира ъгъла му за всеки сезон... Терасата ми е пълен юг с парапет 4 м2 не мисля че ще е толкова сложно да се направи с постоянно променящ се ъгъл които може да се променя ръчно или от двигател с редукция... два пе профил два лагера, в двата долни края на колектора един вид като вдигане на сенник или сваляне. По отношение на ползването есента източвам топло носителя за да не замръзне и ползвам въздуха и обратното... Evg имаш ли скайп?
all4all

Мнениеот Evg » 08.01.2014 10:25

Скайпа ми е evg_gich
Evg

Мнениеот Евгени Пеев » 20.02.2014 00:31

Здравейте на всички колеги и ловци на слънчевата енергия! Аз съм нов и бих казал горд собственик на самоделен панел за топъл въздух(Free solar heater).Идеята ми се въртеше в главата от 3 години докато дойде денят в който запретнах ръкави и с помощта на приятели, той вече е факт.Предоставям снимки.https://www.facebook.com/photo.php?fbid=709756679055068&set=a.186048278092580.44318.100000622280428&type=1&theater.Панела не е направен от кутийки както се вижда от снимката,а съм използвал две светещи реклами на които съм използвал скелетите,изолация(стириопор) такова имах,ламарина с дебелина 0,6(такава имах),плексиглас(тънък) алуминиеви профили за окантване,силикон,диференциален термостат(INTIEL) такъв имах и два вентилатора по 250куб/h за по-бърз поток.Панелът вече е окачен на южната стена вертикално и спомага за топлината в холът който е около 50 кв.м.https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
Евгени Пеев

Мнениеот Mateev » 20.02.2014 13:50

Страхотен панел. Поздравления .......

Тъкмо и аз мислех да се намеся в темата, и да кажа, че по принцип такъв вид топлинни панели е най-добре да се монтират ВЕРТИКАЛНО по стените на сградите. Вертикалния монтаж има големи преимущества зимно време когато вали сняг - тогава те автоматично се самопочистват. Също така зимно време ъгъла на слънцето е най-малък и именно тогава вертикалния панел работи едва ли не със 100% от мощността си. Именно тогава тази мощност е най-необходима. Тоест всичко се връзва.

Също така исках да кажа, че няма нужда от никакви бирени кутийки. Те само увеличават сложността, а в действителност с нищо не допринасят за увеличаване на мощността. Достатъчно е целия обем да е кух и да е боядисан в черно. Друго не е необходимо. По-скоро стъклото трябва да е специално, пропускащо само в едната посока. Още по-добре ако е пълноценен стъклопакет без термомост.

Ако панела е висок колкото е височината на стаята, няма никаква нужда от вентилатор. Просто се пробиват два отвора към стаята - един отгоре и един отдолу, и естествената циркулация ще направи останалото. Ако има нужда от някаква терморегулация - от вътрешната страна на единия от отворите се слагат жалузи, желателно с автоматично управление.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Евгени Пеев » 20.02.2014 21:43

Ами значи при мен има нужда от вентилатори защото опитвам да преодолея съпротивлението на топлия въздух който е в най-горната част на панела,а аз трябва да го сваля с 3метра на долу и тогава да влезе в стаята.Холът който опитвам да стопля е на първия етаж.
Евгени Пеев

Мнениеот Евгени Пеев » 20.02.2014 21:53

Следващото което не можах да направя докато скелето беше сглобено,е да сложа тента която лятото ще го закрива и пази от прегряване. Но след като я сложа ще кача снимки и дано е от полза за някой.А и за естествената циркулация сте прав но тогава изниква и въпросът при липса на слънцето!(топлият въздух от стаята започва да излиза и влиза в панела след което се охлажда и влиза отново в стаята охладен през долния отвор на панела.Ще кажете да сложа клапи,но тогава естествената циркулация мисля че няма да може да преодолява отварянето им и следователно панела става излишен и даже ще работи срещу основното отопление.
Последна промяна Евгени Пеев на 20.02.2014 22:05, променена общо 1 път
Евгени Пеев

Мнениеот Mateev » 20.02.2014 21:58

Не ти трябва тента. Предвиди си два отвора към атмосферата - един отдолу и един отгоре. Лятно време ги дръж отворени и така ще възниква циркулация на възхух, която ще охлажда модула.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Евгени Пеев » 20.02.2014 22:10

Мислих го но много ми е висок панела а и прецених че няма да успея да ги направя толкова сполучливи в смисъл (клапи които са добре изолирани сами по себе си за да не охлаждат топлия въздух когато ми трябва) а и трябваше да помисля и за насекомите и звукът който ще влиза и излиза от стаята.
Евгени Пеев

Мнениеот Евгени Пеев » 20.02.2014 22:12

За това преминах на този вариант но ако не издържа много в смисъл 2-3 години материалът на тази тента ще премина към вашият вариант.П.С. Също така сетих се и за потумняването на плексигласът от слънчевата радиация лятно време
Евгени Пеев

Мнениеот Mateev » 21.02.2014 01:55

Ако плексигласа не е UV-стабилизиран, не само ще потъмнее, но и ще започне да се троши още на първата година. Така е с почти всички видове пластмаси и други полимери - UV радиацията разрушава връзките им, ако не са специално пригодени това да не се случва.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода