Парно с котле на твърдо гориво

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Парно с котле на твърдо гориво

Мнениеот Емил » 05.02.2012 15:54

Ами избързах да се похваля, че всичко е наред след смяната на помпата, обаче по-късно един от радиаторите на втория етаж изстина, и нищо не бе в състояние да го стопли - та затова си изтрих постинга :D Иначе системата изглажда по-добре след смяната на помпата. Тичането по етажите за обезвъздушаване на радиаторите си беше як фитнес, накрая пуснах и бойлера, и тогава се случи това с един от радиаторите горе. Явно си прав, че щранговете не са оразмерени както трябва. Освен това и Костенурка даде добър съвет, да регулирам крана на първия етаж. Сега това правя. А също и не отварям крана на бойлера до край. Ще пиша за резултата. :D В изтритият постинг писах също, че филтърът беше замърсен и почти се разпадна, та се наложи да го изхвърля. Сега съм без филтър /без решетчицата вътре/.
Аватар
Емил

Мнениеот LazarG » 05.02.2012 16:27

Mateev написа:Всеки има право да редактира собствените си мнения, дори и да ги трие.

Благодаря, не знаех, че всеки може да си трие мнението. В смисъл изобщо да го премахнеш - обикновено остава като празен пост и само модератор може да го изтрие нацяло.
Аватар
LazarG

Мнениеот Mateev » 05.02.2012 18:26

Е аз ще го изтрия, ако видя такова.

Специално за тази версия на софтуера си нямам никаква представа какво точно ще се случи. На мене лично ми дава да трия цялото мнение (както моето, така и вашите), но за вас не знам. Пробвайте и ми кажете.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот LazarG » 05.02.2012 20:42

Да, става, излиза едно бутонче "Х" от което се трие. Да, но като има друг пост след моя не става :).
Аватар
LazarG

Мнениеот agro » 07.02.2013 01:04

Току що си пуснах парното на предприятието с котле на биомаса 100 кв. Чудя се мога ли да сложа нещо като економайзер на комина, който да загрява въздух за сметка на температурата на димните газове и така да вкарам допълнително топъл въздух в едното производствено помещение. Комина е стоманена тръба с височина 12 м и диаметър 420 мм. Евентуално вариант е да доподгрявам водата на парното, ако това с въздуха е непрактично.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот lz1wvm » 07.02.2013 05:18

Виж до къде ти стопля комина,направи нещо като оребряване,и му завари един кожух.Слагаш една роторна турбина и си готов.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 07.02.2013 09:15

Ако охладиш въздуха в комина прекалено много, ще прекратиш естественото смучене. Комина смучи именно защото въздуха в него е горещ.

Би ли ми дал линк към интернет с вида на котела и с данни за него, че ми е интересно. Аз също мисля да слагам котле с подобна мощност и в момента съм в етап на проучване. Ако щракнеш и някоя друга снимка ще съм ти безкрайно благодарен.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот agro » 07.02.2013 11:10

lz1wvm написа:Виж до къде ти стопля комина,направи нещо като оребряване,и му завари един кожух.Слагаш една роторна турбина и си готов.

Благодаря за идеята, непременно ще я изпробвам.
agro

Мнениеот agro » 07.02.2013 11:31

Mateev написа:Ако охладиш въздуха в комина прекалено много, ще прекратиш естественото смучене. Комина смучи именно защото въздуха в него е горещ.

Би ли ми дал линк към интернет с вида на котела и с данни за него, че ми е интересно. Аз също мисля да слагам котле с подобна мощност и в момента съм в етап на проучване. Ако щракнеш и някоя друга снимка ще съм ти безкрайно благодарен.

http://www.termaex.com/cgi-bin/index.pl?_state=Product&product=54&category=28&brand=30
За снимки - след понеделник,11.02, че сега съм на път. Котела го взех употребяван и не му използвам автоматиката, въпреки че е изправна, защото системата ми е свързана с автоматично горивоподаване от еднотонен бункер. Освен това трябва да се мисли и за недопускане връщане на горенето обратно по захранващия шнек към бункера с гориво, когато тока спре или при друга авария в задвижването му. Така че изработих собствено инверторно управление на горивоподаването, свързано с датчика за температура на водата и управляващо отделен дозатор на гориво. Сега съм се запънал на управлението на въздуха, подаван от вентилатора в горивната камера и по всичко личи, че ще трябва да откривам топлата вода. Най-качествено такова управление става с кислороден датчик/т.нар. ламбда сонда/, монтиран по пътя на димните газове, аналогично на автомобилните такива. Оказа се, че такова слагат само на по-скъпите котли, основно германски и австрийски, които струват куп пари и вършат същата работа. Мислех, че ще намеря готово такова управление, но се оказа загубена кауза. Намерих едно австрийско, но цената му е над 2000 лв - т.е. безумно висока за предназначението, което искам. Ако някой знае или е правил такава разработка, може да ми спести доста труд. Идеи за направата му също не отказвам.
agro

Мнениеот LazarG » 07.02.2013 13:19

Тези сонди са капризни, особено щом става дума за твърдо гориво. По-добре търси друго решение - определени обороти за определена мощност
Аватар
LazarG

Мнениеот agro » 07.02.2013 14:01

Ако смятам, че горивото ми винаги ще е с едни и същи характеристики, може лесно да построя зависимостта ламбда при различно подаване на гориво, като се покрие възможния диапазон от натоварвания. Това ще стане с газоанализатор, с който да се следи газовия състав на димните газове само по време на настройване на горепосочената зависимост. После управлението на вентилатора просто ще следва вече определения режим. Ако обаче пристигне гориво с други характеристики, така зададената зависимост няма да е вярна. При биомасата вероятността да има разлики в горивото е почти 100 %, още повече, че аз поначало искам котела да е "всеяден" и да пъхам вътре всичко, което успея да намеря на добра цена, а когато не намеря изгодно гориво, да остане възможността за дърва и въглища и ръчно зареждане през вратата. Има периоди през зимата, когато пътища няма и доставките на такива обемни горива като биомасата са на практика невъзможни, а не искам да строя и складово стопанство. Затова съм се насочил към такъв капризен вариант като кислородния датчик, решение, приложено в доста датски, германски и австрийски котли, при това доста по-малки като мощност, т. е. битови.
agro

Мнениеот LazarG » 07.02.2013 21:55

Каква ирония на съдбата - там, където горивата са най-качествени и стандартни вграждат в котлите си ламдасонди, а реално няма нужда от тях. А в царството на "разнообразното гориво" не можем да си позволим такива датчици. Няма справедливост на тоя свят, нямааааа :evil:
Аватар
LazarG

Мнениеот venkap » 07.02.2013 22:03

LazarG написа:Каква ирония на съдбата...

Това не е ирония, а закономерност.
venkap

Мнениеот LazarG » 07.02.2013 22:29

И най-важното - несправедливост :)
Аватар
LazarG

Мнениеот agro » 07.02.2013 22:42

Има една тема във форума - Най-добрия бизнес във време на криза. И по асоциация - ами ето ви бизнес. Сигурно има хиляди котлета на твърдо гориво в страната, които се зареждат и управляват най-варварски и разсипнически. Който може - нека предложи достъпно за нашия пазар управление на произволен горивен процес. Хардуера сигурно ще е левчета, когато се мащабира - продавайте акъл. Нищо, че хората някъде отдавна са го разработили - тяхната цена не подхожда на нашия пазар. Всеки ще си направи сметката колко пари ще спести от икономия на гориво. Аз не съм добър в тази област, иначе бих се замислил над проблема по-мащабно, а не само за собствени нужди.
agro

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода