Парно с котле на твърдо гориво

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Парно с котле на твърдо гориво

Мнениеот agro » 12.02.2013 21:00

"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот LazarG » 12.02.2013 21:27

Или сложи точния линк на снимката,или дай парола
Аватар
LazarG

Мнениеот agro » 12.02.2013 21:31

Сложих го "видим за всички', така става ли?
agro

Мнениеот agro » 12.02.2013 21:40

agro

Мнениеот agro » 17.02.2013 11:55

След 10-дневна експлоатация на котела вече имам наблюдения над работата на системата. Разхода на гориво с калоричност около 16 Mj/кг е средно около 15 кг/ч в денонощен режим. Това е около 50% натоварване, ако гледам какво се случва в горивната камера. Разхода на труд е около 1,5 човекочаса на денонощие за доставка и зареждане на гориво и почистване на пепелта. Отоплявам около 300 квадрата в офиса и 200 квадрата механична работилница. В офисите, където частично поставих конвектори и частично - радиатори, настана голяма жега и в момента конвекторите са настроени на 20 градуса и почти не се включват, радиаторите успяват да насмогнат. В механичната работилница обаче, в синхрон с поговорката, че икономията е майка на мизерията, сложих наличните в склада стари заводски радиатори, състоящи се от стоманени тръби с навита върху тях спирала. Въпреки голямата им обща дължина /на което и разчитах/, топлоотдаването им се оказа много слабо и сега ще трябва да ги сменя с подходящи топлообменници с вентилатор. Ако някой знае, може да предложи подходящи. Другото съображение, поради което не сложих първоначално конвектори там е, че според твърденията на препатили в други предприятия, чугунения прах от струговете много бързо замърсява топлообменната повърхност, корозира там, не се чисти механично и се натрупва. Така че въпроса остава нерешен засега. За обикновени радиатори е твърде опасно там, тежки железа се разнасят постоянно, а радиаторите са твърде голяма мишена, освен това и много място ще заемат. Сега, след като се убедих, че мощността на котела е достатъчна, ще включа в системата и шлосерската работилница, но отново стои въпроса за подходящи вентилаторни топлообменници.
Другото, което ми идва на ум за следващия сезон, е да поставя "updraft" газификатор с въртяща решетка преди котела, който чрез прост газификационен процес да подава към горивната камера само газообразно гориво. Така ще постигна механизирано отделяне ня пепелта, и то в мокро състояние през хидравличния затвор на газификатора и ще избегна мръсотията и праха от почистването на котела. Така, с усложняването на системата, въпроса за ламбда сонда в комина придобива още по-голяма актуалност. Като направя и системата на зареждане на горивото в бункера по-бърза и нетрудоемка, накрая се надявам да постигна процес, при който човешката намеса ще е само с механизиран труд - транспортно средство и мотокар. Свършената работа до момента смятам, че е около 15% от нужната. Накрая ще ми трябва помощ за компютърното управление на системата, но то е отделен въпрос - чак когато системата покаже всичките си характеристики и недостатъци при поне един сезон експлоатация.
agro

Мнениеот agro » 28.02.2013 23:17

Вчера промених малко горивната камера и горенето доста се подобри, спадна и разхода на гориво. Установих, че начина на подаване на горивото и въздуха в камерата и образуващата се вътре структура на жарта имат съществено значение за горивния процес, което досега за мен бе само теоретично познание. Друго си е да го видиш на практика.
agro

Мнениеот agro » 02.04.2013 22:40

Молба за малко акъл за котела - може ли някой да препоръча надежден трифазен UPS. Трябва да осигури захранване от акумулатори 12 V на горивоподаването 0,37 kW + вентилатор 0.18 kW 3p + 2 помпи 0.18 kW 1p за 1 минута, после 0.18 kW 3p + 0.18 kW 1p за 20 мин и накрая 0.18 kW 1p за 8 часа, когато спре тока и навън е минус 15 градуса. Нужните акумулатори са моя грижа, UPS -a да се грижи и за заряда на акумулаторите. Не е лошо да има и 30 % запас от мощност за бъдещи добавки към системата.
agro

Мнениеот Lupus » 03.04.2013 09:29

agro написа:Молба за малко акъл за котела - може ли някой да препоръча надежден трифазен UPS. Трябва да осигури захранване от акумулатори 12 V на горивоподаването 0,37 kW + вентилатор 0.18 kW 3p + 2 помпи 0.18 kW 1p за 1 минута, после 0.18 kW 3p + 0.18 kW 1p за 20 мин и накрая 0.18 kW 1p за 8 часа, когато спре тока и навън е минус 15 градуса. Нужните акумулатори са моя грижа, UPS -a да се грижи и за заряда на акумулаторите. Не е лошо да има и 30 % запас от мощност за бъдещи добавки към системата.

Не разбирам при тези малки мощности какво налага използването на трифазно напрежение??? При това смесено - трифазно и монофазно?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот agro » 03.04.2013 17:56

Lupus написа:Не разбирам при тези малки мощности какво налага използването на трифазно напрежение??? При това смесено - трифазно и монофазно?

Нищо не го налага, аз съм идиотът. Вместо да сменя електромоторчетата, които нямат нужда от регулиране, с монофазни /когатох сглобявах, имах само трифазни/, без да мисля, описах механично наличните консуматори и се получи щуравия ми въпрос. С монофазни UPS- и нямам проблем, въпроса отпада.
agro

Мнениеот agro » 04.01.2014 19:23

Дойде време да информирам за развитието на моята отоплителна инсталация през този отоплителен сезон. Успях да сложа кофъчен елеватор за пълнене на бункера с гориво. От старата пневматична инсталация остана само пневмотранспорта на талаш откъм дърводелската работилница. За отопление на шлосерската работилница приспособих за топловъздушен апарат стар топлообменник от бракуван хладилен агрегат. Топли перфектно, само вентилаторите му са морално остаряли и доста по-шумни от съвременните. Чакам да мине отоплителния сезон и ако експеримента е успешен, ще сложа още няколко такива за догодина. С бункера на снимката карам 4 денонощия с 800 кг гориво, което купувам по 20 лв/тон от едно съседно предприятие. Нарочно не махнах по-старите снимки, за да се вижда разликата. Вече виждам каква ще ми е ползата от буфер. Имам 5000 литров неръждаем съд с двойни стени /водна риза/ и търся съвет за най-оптималното му приложение като буфер.
http://agroagro.snimka.bg/experiment/ko ... 9.29678798
agro

Предишна

Назад към Слънчеви колектори за топла вода