Страница 1 от 1

Кой вид панел е по-добър.

МнениеПубликувано на: 20.11.2013 08:57
от Executor
Здравейте. Реших да си сложа на покрива на къщата колектор за топла вода. Но не мога да взема решение кой вид е по-добър. И най-вече по-добър за моя случай. Става въпрос за къща в която живеят 4 човека. И искам да го ползвам само за бойлера.
В ей този сайт гледах.
http://www.emde-solar.com/

Принципно съм се насочил към първият вид. ????
Мерси предварително.

Re: Кой вид панел е по-добър.

МнениеПубликувано на: 20.11.2013 16:16
от saraneron
Говориш за сериозни неща а се изказваш неподготвен!МАЛКО СИ ЧЕЛ ПО ФОРУМИТЕ.Трябват ти около 4м2 плоски медни колектори, немски, Висман или Бош ,250л бойлер със серпентина и ел.нагревател, и изградена система тип ,,Дрейн бег"!!! Елементарно ,безотказно и безопасно за експлоатация, всичко друго е компромис и маркетингови залъгалки,които после ще се чудиш защо не работят и да висиш по покрива и до бойлера цяло лято !

Re: Кой вид панел е по-добър.

МнениеПубликувано на: 20.11.2013 18:52
от Executor
Еми затова питам. Да ми кажете. Е тия с вакумните тръби не са ли по-добри от плоските. И ако не е така. Защо ? Аз ще извикам фирма да направи всичко. Просто искам да знам предварително кое е по-добро. Не те да ме омайват.

Re: Кой вид панел е по-добър.

МнениеПубликувано на: 21.11.2013 02:26
от saraneron
http://satex.bg/bg/product-view/209.html Първо помисли /ПРОЧЕТИ/дъли може да се реализира Дрейн бег системата ,ако да,тогава това са панелите ,2 БРОЯ , които ти трябват , нямам време да сравнявам едните с другите, темата е дъвкана 1000 пъти,вакумните не са подходящи за изграждане на ДРЕЙН БЕГ СИСТЕМА , бойлерът- 250 литра неръждавейка с долна серпентина и ел.нагревател за зимата !Помпата и допълнителният съд да не са от материял, който ръждясва!Бойлерът, ще си го избираш по цени и фирми , може и по поръчка!!!Ако фирмата НЕ МОЖЕ да ти изгради система Дрейн бег ,значи, всичко което съм ти написал става под въпрос !Започва се с едни ЮПС-си, система под налягане ,разширителен съд и т.н., лятото ,ако заври антифризът.......,клапъни.... ,обезвъздушаване ....и като гледам си аджамия ще имаш един проблем в повече!

Re: Кой вид панел е по-добър.

МнениеПубликувано на: 05.12.2013 11:36
от Kovex
Преди да се пише, не е лошо да се помисли, какво се пише .... !
Ние сме едни от първите, които започнаха да поставят Дрей Бек системите на вакуумни колектори Сейдо !
До момента имаме над 20 клиенти и системи, при това основно към отопление !
Що се касае до сравнение, плоски и вакуумни: действително темата е дъвкана много, но това са по скоро икономически интереси, а не технически характеристики !

Re: Кой вид панел е по-добър.

МнениеПубликувано на: 05.12.2013 15:07
от saraneron
Ковекс,то и аз харесвам марката Порше но си карам Субару.Написъл съм неподходящи а не непригодни !Може да се ползват и вакумни но с повече условности при монтаж а някой наистина са и непригодни в зависимост от конструкцията им, което не е за всеки работа по проектиране в домашни условия!Tака е, икономическите интереси в 90% диктуват условията!В този форум едва ли ще видим човек ,който е решил да инвестира в собствен дом инсталация ,която да чака да се изплати след 10+...години .Това не означава ,че тези хора не съществуват.Те не питат кои панели са по-добри , те идват при тебе и ти казват какво искат а ти им предлагаш обикновенно най-доброто, което е почти винаги и най-скъпо !Жените им го харесват по цвят и изглед и баровците ръсят, нали са мъже!Е как да стане при нас дето се чудим алумун или мед ,че и селективен,или тръба ама колко 9-10?Отдавна се каня да задам един въпрос!Понеже си определено специалист в тази област за продукта ,който предлагаш,неможе да не си калкулирал колко е цената ВАТ/ЛЕВА на вакумните колектори за да стане още по-точно да го свържем с метър квадратен на готово изделие, че там става една бъркотия с тези междини ,ъгли ....Естественно отговорът ще е приблизителен , но да го има,става ли?Не ми пускай линкове ,ако може систематизиран отговор ,ако не,здраве!

Re: Кой вид панел е по-добър.

МнениеПубликувано на: 05.12.2013 17:44
от bubolinka1
Моят съвет след експериментиране доведе до извод за подгряване с фотоволтаични панели.

Също за бойлер в семейство за 4 човека инсталирах система за подгряване на вода от слънцето с ГРЪЦКИ панел. Заради слабите резултати през зимата, го подмених с доста по-можен Schoeco /Шуко ако правилно се пише/, с размери 2100х 1100 / ако не се лъжа/. С около 1 кв. м. по-голям от гръцкия. Фирмата не поиска да ми го подмени, защото означавало да ми монтират бомба на покрива, заради летните горещини , затова го подмених аз. Резултата е изненадващо по-добър спрямо ГРЪЦКИЯ панел, но немският е и по-голям и вместо 480лв с ДДС, струваше 1600лв без ДДС./ и двата са медни/.

След години по стечение на обстоятелствата се сдобих с фотоволтаични панели и с 4 бр от тях / по 250Wp/ всеки, включих директно на прав ток в бойлера.. Предимствата са. Много по-опростен начин на монтаж, няма я сложната система за управление на циркулиращата течност/ пълначки, винтили, обезвъздушители, клапани, помпа, колена, няколко крана, три вида защити от прегряване- с течаща вода, с винтил, с разширителен съд и клапан за изпускане на течността/. Вместо това трябва само да се сложи един контактор, за да не прегаря релето на бойлера. Резултата е В ПЪТИ по-малка инвестиция и по-опростена работа....

Подгряването на топлата вода е остарял метод. / според мен/. Освен недостатъка, че трябва място на покрива за 4 панела, вместо 1 немски, друг не виждам.

Re: Кой вид панел е по-добър.

МнениеПубликувано на: 05.12.2013 19:01
от saraneron
Kак реши въпросът с МРР? Пратил съм лично съобщение.

Re: Кой вид панел е по-добър.

МнениеПубликувано на: 29.12.2013 18:59
от Cin gibi
Executor написа:Еми затова питам. Да ми кажете. Е тия с вакумните тръби не са ли по-добри от плоските. И ако не е така. Защо ? Аз ще извикам фирма да направи всичко. Просто искам да знам предварително кое е по-добро. Не те да ме омайват.

Колегите споделиха много неща но, едно, сякаш, остава несподелено.
А то е какви са твоите критерии и ограничения за "по-добро".
Финансови, експлоатационни, инсталационни, трайност, защити и т.н. съвсем не са пълният списък. Защото, "по-добро" има само в сравнение а, без да уточнениш СВОИТЕ критерии, предвид широката гама налични на пазара и системи, и търговци, и проектанти и т.н., дори с най-добри намерения да подходят всички по веригата, рискуваш резултатът да не те удовлетвори напълно.

Re: Кой вид панел е по-добър.

МнениеПубликувано на: 17.11.2016 18:20
от jamiemirror
bubolinka1 написа:Моят съвет след експериментиране доведе до извод за подгряване с фотоволтаични панели.

След години по стечение на обстоятелствата се сдобих с фотоволтаични панели и с 4 бр от тях / по 250Wp/ всеки, включих директно на прав ток в бойлера.. Предимствата са. Много по-опростен начин на монтаж, няма я сложната система за управление на циркулиращата течност/ пълначки, винтили, обезвъздушители, клапани, помпа, колена, няколко крана, три вида защити от прегряване- с течаща вода, с винтил, с разширителен съд и клапан за изпускане на течността/. Вместо това трябва само да се сложи един контактор, за да не прегаря релето на бойлера. Резултата е В ПЪТИ по-малка инвестиция и по-опростена работа....

Подгряването на топлата вода е остарял метод. / според мен/. Освен недостатъка, че трябва място на покрива за 4 панела, вместо 1 немски, друг не виждам.Здравей, може ли някакъв контакт - мейл, скайп или фейсбук, темата е интересна.

Re: Кой вид панел е по-добър.

МнениеПубликувано на: 12.02.2021 18:57
от saraneron
Колеги, да споделя резултат от направен опит .
Преди 3.5 години си изградих соларна система с топлоносител пропиленгликол.Слънчев колектор, турски 220 лева и бойлер 80 литра.Дълго време ме терзаеше мисълта ,че ако намаля термичните загуби на колектора ще повиша добива и то най-вече през зимата ,пролетта и есента.Знаем също ,че загубите на плоския колектор растат, когато нараства разликата м/у температурата вътре в колектора и тази отвън на околната среда.Днес имах добра възможност да имам ниска околна температура минус 3 градуса и хубаво слънце което да загрее вътре колектора над +110 градуса. И тъй-като 80-90% от загубите са през стъклото реших да се опитам да ги намаля именно там, като към оригиналното стъкло от вътрешната страна да добавя още едно с дебелина 4 мм. по технологията за стъклопакет.За да съм сигурен ,че идеятя е работеща, преди да демонтирам оригиналното закалено стъкло и да го правя на стъклопакет, реших да направя умален макет на два панела с размери 20/20см.Единият панел е покрит с единично стъкло 4 мм. а другият е покрит със стъклопакет 16мм.м/удве стъкла по 4мм.изработен по поръчка или общо 24мм. Кутиите са изцяло от 6см. фибран дъно и страници.За абсорбер изрязах 2 парчета 20/20 черна ламарина и я боядицах с боя за печки,черна, спрей.Към абсорберите прикрепих термосондите на два термометъра. Днес, 12 февруари 2021г. София,направих измервания на макетчето.Околна температура на сянка минус (-2.7гр.С) лек вътър, който обдухва панелите от всички страни.Резултатът се оказа пълен провал! Очаквах панелът, който е със стъклопакет да вдигне поне с 10 гр.по-висока температура,ЗАЩОТО НЕГОВИТЕ ТОПЛИННИ ЗАГУБИ СА МНОГО ПО-МАЛКИ ПРЕЗ СТЪКЛОПАКЕТА ОТКОЛКОТО ПРЕЗ ЕДИНИЧНОТО СТЪКЛО, а в случая с този дебел фибран, повече от 95% от топлинните загуби са през стъклата.Това бе и идеята на експеримента ,топлинните загуби да се сравнят, които основно са през стъклата.И това е така , но се оказа, че има и нещо друго, което е по-решаващо за топлинния добив на панелите.Какво се получи на практика? При стартиране на опита, панелът с едно стъкло взе постепенно да набира аванс и до температура + 110 градуса изпревари панела със стъклопакета със 7 градуса.Термометърът на панела с едно стъкло спря да отчита на +110 градуса по технически причини,не отчита по-висока температура(показа на дисплея ННН),а този в панела със стъклопакета след известно време спря на +104.4гр.Преместих панелите на сянка.Там панелът със стъклопакета изстиваще по-бавно ,което е нормално, но не ми върши работа.Това е добре за прозорците на къщата ,но за слънчевия колекор не особенно ! Извод:Второто стъкло намалява добива на панела.Загубите през него и от отражение немогат да се компенсират от по-добрата термоизолация на стъклопакета. Жалко , така се надявах да се получи положителен резултат,но и това е полезна информация.Спестих си хамалогията и разочарованието ,но убих една надежда! Остава съмнението ,че при силен вятър, който ще охлажда силно стъклата може да се получи дори положителен ефект от двойното стъкло?Може да продължа с екперимента.....но дори резултатът да се изравни, то не си струва тази заигравка с двете стъкла.По-ското да се добави по-дебела изолация на гърба и отстрани на панела!!!
И МАЛКО ЕКСТРА ИНФО. Бях поръчал и още един стълкопакет със стъкло, което пропуска само в едната посока слънчевите лъчи.Направих сръвнителни измерване на двата панела със стъклопакета с нормално стъкло и със стъклопакета със специалното стъкло.Дори този последния стъклопакет го пробвах и така и обратно .И тук пълен провал .Панелът със стъклопакет с нормално стъкло вдигна почти 90 гр.(слънцето поотслабна към14.30 часа.) а този със специалното покритие неможа да достигне и 60гр!И тази идея е още по-неработеща!За прозорци обаче е супер но само за лятото! Спира топлото да не влезе в помещението!
Забележка:СТЪЛКОПАКЕТИТЕ НЕ СА ПЪЛНИ С ИНЕРТЕН ГАЗ.Но това едва ли би променило коренно нещата ако бяха пълни с газ. За мен, второто стъкло се оказа, че не е панацея,напротив намалява топлодобива с около 7%,отделно при разхермитизация ще се появи и конденз!Интересното е,че се продават панели с две стъкла и то на много висока цена. Може да са някъкви много специални.....Дали това обаче не е само маркетингов трик,кой да каже?

Re: Кой вид панел е по-добър.

МнениеПубликувано на: 03.03.2021 15:08
от Mateev
Стъклата на панелите (соларни и топлинни) са специални с много по-висока прозрачност от тези, които се използват за прозорци. Визуално това не се вижда, но дава сериозно подобряване на параметрите на панелите. Ако си използвал обикновени стъкла за стъклопакета, това може би е причината за проваления експеримент.

Другата причина е спектъра, който различните стъкла го пропускат/задържат по различен начин. Същото важи и за приемащата повърхност - тя трябва да е обработена по специален начин, а не просто да се боядиса в черно.

Re: Кой вид панел е по-добър.

МнениеПубликувано на: 07.03.2021 22:03
от saraneron
Стъклата са обикновенни и там някъкви специални, но с последните беше пълен провал.Истината е голяма площ и изолация.