Ето затова отварям нова тема със следващата задача пред която съм изправен и нямам никакъв опит досега, именно соларните системи за топла вода.
Отскоро живея на последния етаж в блок и реших да изградя система за затопляне на водата в бойлера.
Ето малко данни за системата която смятам да направя:
Покрива на блока е хоризонтален, вече си изработих рамка за панела която се регулира от 40 до 50градуса.
Бойлер - 120литра с една серпентина на теси (серпентината е с турболатор) - вече монтиран
Соларен панел на сънсистем плосък селективен 2.15кв - купен и до седмица ще е на покрива

Помпена група на grundfos sg1- искам мнение от вас, като цяло съм се спрял на нея по отзивите в интернет за цена/качество
Тръбен път около 12метра в едната посока (все още не съм го мерил точно защото 50% от тръбния път ще е в отдушния комин на банята, останалото в таванското помещение на блока).
Системата искам да я направя максимално надеждна затова ще изпозлвам медни тръби ,и от прочетеното във форума мисля че ф15-ф16х1 ще е оптималния вариант за дългия тръбен път. (все пак кажете си мнението)
Ето най наложащите ми въпроси на които не мога да открия отговор в интернет -
- как да изчисля от какъв разширителен съд имам нужда
- ако монтирам помпената група на грундфос трябва ли да слагам допълнителен възвратен клапан?
- къде е най удачно да се монтира помпата и разширителния съд при положение че панела ще е на около 5м по високо от бойлера?
-мека мед + обикновен припой - проблем ли е? от цялата тръбна система ще е видим само 1м от отдушника до боилера
- автоматичен обезвъздушител на най високата точка на панела?
- диференциален термостат на инител?
- посоката на палена - задължително юг ли трябва да бъде и на колко градуса масово се говори за 45?
Смятам че системата ще работи добре в месеците - май -октомври но като цяло имам надежди да работи целогодишно затова направих рамката регулируема.