Здравейте. Тази есен си сложих слънчева инсталация за топла вода, но не съм доволен. Мисля, че нещо не е направено както трябва. При безоблачно небе цял ден и температура навън 22 градуса, водата в бойлера става от 30 градуса сутринта в 8 часа до вечерта в 19.00 часа - 50 градуса при положение, че в бойлера няма никаква консумация на топла вода. До 30 градуса го нагрявам с ел. нагревател.
Фирмата, която ми постави инсталацията е prosolar.bg. Дадох 4 000лв. За цялата система.
Бойлера е сънсистемс 250 литра, слънчевият панел е вакуумно-тръбен 30 тръби, 180 см. дълги пак на сънсистемс. Управлението е INTIEL помпена група сънсистемс. Тръбен път медни тръби ФИ 15 обща дължина 36 метра. Бойлера е в мазата, а панела на покрива. Разликата във височината е 12 метра. Системата е под налягане 3 бара и със пропилен глюкол.
Зимата налягането всяка вечер падаше на нула, а през деня, ако има слънце държеше 3 бара. Сега вечер пак пада до 1,5 бара. Това нормално ли е? Има си разширителен соларен съд.
Майстора идва 5 пъти да настройва дебита на помпата и в момента е намален още до 2 литра в минута. Последно ми каза, че трябва да слложа още един панел на покрива, а беше изчислил всичко предварително. Според вас има ли някакъв проблем във височината или в дължината на тръбния път или нещо друго? Дали има смисъл да слагам още един панел?