Соларно отопление мит или истина

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Соларно отопление мит или истина

Мнениеот Mateev » 15.10.2012 18:33

Е има и още доста идеи, но те вече са доста по-авангардни (разбирай - откачени).

Какво ще кажете например за топлоизолация на една сграда, която може да се включва или изключва. Ха-ха ...... ON/OFF топлоизолация. Би било прекрасно, защото пролет или есен имаме интересен проблем - денем е по-топло, отколкото трябва (22 градуса), а нощем е по-хладно. И буквално изпадаме в ситуация климатик през деня и подово отопление през нощта. Ако имахме ON/OFF топлоизолация, можехме да я включваме и изключваме в рамките на денонощието чрез диференциален терморегулатор и така на практика можехме да поддържаме почти константна температура в помещенията, при това с почти НУЛЕВИ ЕНЕРГИЙНИ РАЗХОДИ. Добре звучи - нали? А пролетно-есенния сезон на практика си е ПОЛОВИН ГОДИНА. И то почти без разход на енергия. Изглежда ми много привлекателно. И дори вече имам идеи как лесно и сравнително евтино да се направи ON/OFF топлоизолация.

Другата идея е за басейна:
Денем той получава стотици киловатчасове енергия от слънцето, а нощем губи съизмеримо количество. И температурата му се клати в рамките на денонощието с 3-4 градуса, като средната е например 24 градуса за период от 3 летни месеца. Същата концепция ON/OFF, но приложена за водата, би имала невероятен ефект. Денем и ако е топло, я вадим в басейна, а нощем или когато е студено я крием в топлоизолиран резервоар под земята със същия обем. Ефекта ще е, че лесно можем да постигнем средна температура на водата 27-30 градуса, и то не за 3, а за 6-7 пролетно-летни-есенни месеци. И всичко това пак с минимално влагане на енергия за помпите, които ще подмятат водата насам-натам. Ако басейна и подземния резервоар са приблизително на едно ниво, то тогава и разхода на енергия за прехвърляне на водата ще е минимален. А топлинните колектори, които вече така или иначе ги имам, дори и в лошите дни ще топлят водата, но не в басейна, а там под земята.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 15.10.2012 18:52

Хора, давайте идеи. Само аз ли се напъвам ..............

Ето още една идея - външни топлоизолационни навиващи се щори, които да се спускат и по-този начин силно да намаляват загубите през прозорците. Има естествено електроника, която следи в коя стая има хора и ако е така и вън е светло - вдига щорите. Във всички останали случаи, когато в стаята няма хора или навън е тъмно, щорите са спуснати. Въздушния джоб между тях и прозореца силно ще намали загубите на енергия от конвекция, а ако от вътрешната страна щорите са огледални, ще намали и лъчистите загуби. Тoест и прозорците вече ги направихме ON/OFF. Ха-ха.........

Продължавам..............
Както всички предполагам вече знаете, топлоизолацията на една сграда не е панацея. Тя носи колкото ползи, толкова и вреди. Зимно време определено намалява разходите за отопление, но в същото време УВЕЛИЧАВА летните разходи за охлаждане. Точният баланс или оптимум е една много тънка и финна настройка, която трябва внимателно да се планира, подбирайки дебелината на стиропора или фибрана, с които се топлоизолира една сграда. Да, ама кой ще е този, който да го изчисли? Народа праска 5 сантиметра изолация и не се замисля дали това е правилно, а по-големите "хитреци" слагат дори и 10 сантиметра, като по този начин си вкарват автогол. А истината е на друго място, но кой да ти каже къде точно. И точно тука е мястото на една ON/OFF топлоизолация, управлявана от интелигентен контролер, в комбинация с ON/OFF прозоречни щори и ON/OFF трансфери на енергия било то в басейна или пък например между северните и южните стаи на една сграда.

Въобще целия комплекс от идеи в тези два постинга се базира не на получаване на нова енергия, а на правиилното разпределение и преразпределение на съществуващата, оставяйки топлинните потоци да си текат в посоката, която им е най-удобна (от топло към студено) и само от време на време лекичко да ги побутваме, направляваме, пускаме или спираме. Комплекса от тези мероприятия, ако се управлява интелигентно, може да постигне чудеса от икономии през 9 от 12-те месеца в годината.

И както вече доста хора са ме опознали, сигурно вече правилно са предположили, че АЗ ЩЕ ГИ ПРОБВАМ ВСИЧКИТЕ ИДЕИ ЕДНА ПО ЕДНА.

Има още доста трикове в торбата с идеи, но всичко по реда си. Първо искам да видя как ще преглътнете написаното до момента, пък после продължаваме нататък..............
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 15.10.2012 19:10

Така или иначе енергийните икономии и/или енергийната ефективност са доста по-сложни от една фотоволтаична централа. Няма едно единствено решение, което да даде 90% от решението на целия проблем. Тука по-скоро става въпрос за сложен комплекс от десетки мероприятия, много датчици за набиране на първична информация, много контролери и изпълнителни механизми, и разбира се един централен компютър (сървър) с подходящ високоинтелигентен софтуер, който да се самообучава за енергийните параметрите на сградата (завода) и на база на натрупаните знания да прави краткосрочна 5-10 минутна прогноза за въздействията, които са необходими за вкарване на всички параметри в желаните граници посредством минимален разход на външна енергия, и то най-евтината в дадения момент от време.

Задачата изглежда като едно голямо предизвикателство и на практика вече ме сърбят ръцете да я атакувам и да видя какво ще се получи.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 15.10.2012 21:04

Не разбирам защо трябва да си източваш басейна и пак да го пълниш, като може просто нощем да го завиваш с термо изолиращо одеяло?
Така или иначе голямото отделяне на топлина става вследствие на изпарение и конвекция от повърхността на водата, а не толкова през стените на басейна. Теракота (фаянса) е доста лош топлопроводник.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 15.10.2012 21:15

Басейна ми е с много сложна форма и не е подходящ за завиване с топлоизолационно покритие. Но дори и да беше, идеята на горния постинг не е да ви се жалвам за басейна, а да ви кажа, че варианти за икономия на енергия има всякакви, някои от които са много чудновати, но въпреки това ще работят.

Вярно е че много от идеите изискват строителството на чисто нова къща, но какво от това. Къщи ще се строят и в бъдеще и манията за икономии на енергия ще набира все по-голяма и по-голяма сила.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 15.10.2012 21:24

А това с ON/OFF топлоизолацията е най-сладката идея, защото може да се реализира много лесно и при стари сгради, които все още не са топлоизолирани. А ако влезе в масово производство, няма да е по-скъпа от съществуващите фибрани или стиропори. Може да се прилага не само по външните стени, но и по стените между отделните стаи, по пода, по тавана и въобще навсякъде, където е необходимо да се направи регулируем топлинен комфорт или обратното - да се изключи достъпа/излаза на топлинна енергия от определено помещение.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот HELIOTECH » 29.10.2012 18:19

Това със щорите вече е игран цирк и то в БГ , ефекта е поразителен от гледна точка на енергийна ефективност !
| Монтаж на слънчеви колектори www.heliotechbg.com| Слънчеви колектори София | Отопление басейн www.heliotechbg.com
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот Evg » 30.10.2012 16:00

Има и панели за стена (а колко му е да се направят) с PCM - phase change material - материал който акумулира латентна енергия с помощта на фазово превръщане. Та ако се направи огромната площ на стените да е с панели с достатъчна енергоемкост на около 22 градуса фазово превръщане това си е пасивен климатик. Над 22 ще поемат, а под 22 ще отдават топлина.
Evg

Мнениеот HELIOTECH » 13.12.2012 12:12

http://www.zeroenergyhub.com/sbt/ Ето го направено ооооотдавнааааааааааааа :-)))))
| Монтаж на слънчеви колектори www.heliotechbg.com| Слънчеви колектори София | Отопление басейн www.heliotechbg.com
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот petsan57 » 24.11.2013 03:20

Днес цял ден се ровя във форума и намерих доста интересни неща. Очевидно повечето от участниците се занимават професионално с тези въпроси. Аз съм любител на интересните решения но се опитвам да се уложа в доста по-ниски ценови граници. оит 2 години топля жилище от 76 квадрата с помощта на чудо с водна риза и мога да твърдя, че резултатите са повече от добри. при минус 25 градуса през по-миналата зима не паднах под 19 градуса вътре и то при стара соц дървена дограма но и 10 см вътрешна ватова изолация. Избрах варианта на чудото тъй като с него ми е най-ниска точката на горене и като няма ток системата си работи на термосифонен принцип макар и по-неефективно. друга ми е болката - купих си 10 фотоволтаика и докато свивам уши да си върна на банката парите събирам информация откъдето мога. Затова и се регистрирах тук - явно сте доста напред с материала и ако някой реши да удари едно теоретично рамо ще съм благодарен - не искам да откривам топлата вода. Основната ми дилема е тази - дали да се ориентирам към доста скъпия вариант на 3 киловатов инвертор пълна синусоида или да си поиграя и където е възможно да мина на 24 волтово захранване с прав ток. Пресмятанията няма да са ми проблем, от 40 години електротехниката ми е хоби, от 30 преподавам физика. С уважение - petsan57
petsan57

Мнениеот saraneron » 24.11.2013 06:43

Вече си гризнал дръвцето!Трябва да се спреш да инвестираш ,докато не си изясниш как да ги ползваш тези панели за да си върнеш инвестицията,която за момента е губеща или поне не е печеливша.Инвертер и акумулатори е вариянт, но с осветление няма избиване на паричките, а за сериозни консуматори си трябват и сериозни акумулатори и нещата се заформят в един омагьосан кръг!Колко вата са ти панелите ?Препоръчвам ти да си топлиш бойлера на първо време, това е най-евтиният вариянт за ползването им, но поне да са 10х200 вата !Ако отидеш на този вариянт ще коментираме подробностите ,защото има някой неща за изясняване.
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот Cin gibi » 25.11.2013 16:28

Върнах се о отново прочетох коментарите на г-н Матеев за ON/OFF топлоизолацията. И се сетих, че потоци видима светлина лесно се комутират в системи с течни кристали та...дали не е възможна такава, "сандвичева" структура: поляризатор-течни кристали-, която да работи и във ИЧ - диапазона...без да прегрява?
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Предишна

Назад към Слънчеви колектори за топла вода