Е има и още доста идеи, но те вече са доста по-авангардни (разбирай - откачени).
Какво ще кажете например за топлоизолация на една сграда, която може да се включва или изключва. Ха-ха ...... ON/OFF топлоизолация. Би било прекрасно, защото пролет или есен имаме интересен проблем - денем е по-топло, отколкото трябва (22 градуса), а нощем е по-хладно. И буквално изпадаме в ситуация климатик през деня и подово отопление през нощта. Ако имахме ON/OFF топлоизолация, можехме да я включваме и изключваме в рамките на денонощието чрез диференциален терморегулатор и така на практика можехме да поддържаме почти константна температура в помещенията, при това с почти НУЛЕВИ ЕНЕРГИЙНИ РАЗХОДИ. Добре звучи - нали? А пролетно-есенния сезон на практика си е ПОЛОВИН ГОДИНА. И то почти без разход на енергия. Изглежда ми много привлекателно. И дори вече имам идеи как лесно и сравнително евтино да се направи ON/OFF топлоизолация.
Другата идея е за басейна:
Денем той получава стотици киловатчасове енергия от слънцето, а нощем губи съизмеримо количество. И температурата му се клати в рамките на денонощието с 3-4 градуса, като средната е например 24 градуса за период от 3 летни месеца. Същата концепция ON/OFF, но приложена за водата, би имала невероятен ефект. Денем и ако е топло, я вадим в басейна, а нощем или когато е студено я крием в топлоизолиран резервоар под земята със същия обем. Ефекта ще е, че лесно можем да постигнем средна температура на водата 27-30 градуса, и то не за 3, а за 6-7 пролетно-летни-есенни месеци. И всичко това пак с минимално влагане на енергия за помпите, които ще подмятат водата насам-натам. Ако басейна и подземния резервоар са приблизително на едно ниво, то тогава и разхода на енергия за прехвърляне на водата ще е минимален. А топлинните колектори, които вече така или иначе ги имам, дори и в лошите дни ще топлят водата, но не в басейна, а там под земята.