Соларно отопление мит или истина

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот highsky » 20.10.2009 22:42

Изчетох с интерес материала от този линк: http://www.drexel-weiss.at/HP/Upload/Da ... _08_EN.pdf

Впечатли ме коректността на материала и простите изводи които бих обобщил така:
1.Отоплението на пасивна къща е възможно само когато е съобразена технологията на строителството със стандарта за такава къща http://www.drexel-weiss.at/HP/Upload/Da ... _08_EN.pdf
2.Използване на рекуператорна система
3а.Използване на фотоволтаици+термопомпена инсталация мощност от 1 до 3 кW за фамилна къща 2-6 души, или
3б.Използване на камера за био гориво/газ, спирт или пелети/+термо соларна система;
Точки 1 и 2 според авторите са задължителни , а по избор се предлага 3а или 3б за период от 50 до 150 дни в годината за необходимата добавка от мощност; При 3а се осигурява по стабилна климатизация през лятото, и има по голям разход за топла вода, докато при 3 б се постига по голям пик на мощността през зимата, пасивно охлаждане през лятото и доста топла вода през лятото...
Може ли някой да сравни цените на тези конфигурации? Продават ли се тези системи в Бг?Или аналогични продукти?Изобщо някой занимава ли се с цялостно проектиране на пасивна къща в смисъла на по горните материали?
Това е целта
http://www.dlsc.ca/
highsky

Мнениеот fe2_vanio » 20.10.2009 23:19

Сложете си по една термопомпа и не се занимавайте с глупости :) Висока начална инвестиция,но после ти е стотинки.Сега почваме един хотел в Симитли и им изчислихме икономия от 5000 лв на месец или 60 000 лева +- на година.Какво има да говорим повече :) Успех!
fe2_vanio

Мнениеот Kovex » 21.10.2009 15:25

Колега, по кротко с "глупостите". И ние сме изчислявали, какво излиза с термопомпа ! Изобщо не са "стотинки" след това, нито инвестицията е малка, пък и доста се разваля ...... ! Но това си е вечен спор м/у различните технологии.
Във всеки случай доста прав е и колегата, че слънчевото отопление, започва с ....... проектирането на къщата.
А коя технология ще се наложи ...... то времето ще покаже, а и вече показва ! 30 % от икономическия растеж в ЕС за следващите 5 г. от .... ВЕИ !!!
А в отговор на по-горния пост : Да ние се занимаваме и имаме цялостно решение, просто имаме да проведем през зимата едни тестове !
Kovex

Мнениеот Miro » 21.10.2009 16:13

fe2_vanio написа:Сложете си по една термопомпа и не се занимавайте с глупости :) Висока начална инвестиция,но после ти е стотинки.Сега почваме един хотел в Симитли и им изчислихме икономия от 5000 лв на месец или 60 000 лева +- на година.Какво има да говорим повече :) Успех!

Браво! Ама 5 хиляди лв, спрямо отопление на какво? Щото ако знаеш аз каква икономия мога да ти изчисля при отопление с печки "елба", спрямо отопление с камина на двадесетолевки да речем...
Miro

Мнениеот lz1wvm » 21.10.2009 19:55

Ваньо какво стана с перките в Дюлино......има ли някакво развитие по въпроса.
lz1wvm

Мнениеот LazarG » 21.10.2009 20:01

А бе дайте някоя метода за изчисляване на големи икономии и печалби. Друго е да му говориш на клиента, друго си е да му въведеш името и адреса и като натиснеш Еnter на лаптопа - икономия 5000, икономия 10000 - лови окото :D !
Аватар
LazarG

Мнениеот highsky » 21.10.2009 23:00

До Ковекс
Благодаря за отговора, бихте ли дали инфо какво точно очаквате след зимата?Следя с интерес постингите и страницата Ви...При проект на чисто не мислите ли че с новите технологии трябва да се даде приоритет на инсталационния инженеринг , а не на архитектурния дизайн ?!Как човек да започне новата си къща-трябва да му е ясно от самото начало модел марка технологични изисквания за конкретно съоръжение -нещо което 99% от архитектите не приемат защото мислят че инжинерите трябва да се съобразяват с тях , а не обратното...Май мина времето на красивите картинки ,които после някой да екипира с инсталации...Има ли някой представа каква дебелина на стоманен панел с пяна по средата отговаря на стандарта за топлинна проницаемост за пасивна къща?
Това е целта
http://www.dlsc.ca/
highsky

Мнениеот fe2_vanio » 24.10.2009 13:54

Икономията е спрямо 100 кВ котел на ток за 4 месеца зимен перион и за чилър за останалите месеци.Имайте предвид,че входящата вода на този обект е 30 градуса,така,че такива икономии са абсолютно реални.Ами с перките в с.Дюлино,нищо не става,защото са в Натура и няма да стане работата.Иначе земята я продавам за 200 000 лв и като ги продам,ще си правя ФЕЦ с един приятел(и той ще вкара 200 000).
fe2_vanio

Мнениеот filmatoplo » 30.12.2009 21:13

Кой ще изгори накрая. :wink:
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Мнениеот Инженер » 12.02.2010 11:26

Какво правят перничани!
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2768811
Сигурно е попресилено, но все пак е доста впечатляващо.
Инженер

Re:

Мнениеот TheGrave » 17.05.2012 13:38

Mateev написа:Днес вече направихме опитната постановка с термопомпата на Геоток. Утре ще накича цялата система с термодатчици и ще започна експерименти.

Другото, което се случи днес, е че разреших бюджет от 10 000 лева, за да поразкопаят малко двора и да сложат около 700 метра водопроводни тръби на дълбочина 1.80-2.00 метра. Според обещанията на специалистите от Геоток 600 метра такива тръби могат да ми доставят 30 kW топлинна енергия за тяхната термопомпа. Добавих за всеки случай още 100 метра от мене и се разпоредих да започват копането на 700 метра трасе на зигзаг с разстояние между каналите метър - метър и половина (сега доуточняваме).

Така че надявам се в най-скоро време да имаме резултати и с измъкването на енергия от подпочвения слой. Ако стане - ще разширя системата поне до 100-120 kW топлинна енергия, която директно ще набутвам в подовото отопление на къщата. Топлинните колектори ще помагат (даже ще са с приоритет). И остава котлето на парното да се включва само за да поддържа бойлера (той иска по-висока температура, а термопомпите дават само 40-45 градуса).

Между другото това с термопомпите има една допълнителна екстра - мога да ги пускам да работят само нощем на евтиния ток и да нагряват няколко тона вода, а денем да топля къщата с тази вода. Като цяло очаквам отоплението да ми поевтинее 3 пъти (заради термопомпите) и още 2 пъти (заради това, че ползвам само нощна енергия). А ако ЕОН продължава да ме мота с узаконяването - направо пренасочвам 25-те киловата фотоволтаици да въртят компресорите на термопомпите. С две думи - не съм поискал - не съм станал на 100% енергийно автономен. При това само след няколко месеца. И въобще няма да ми пука за цените на тока и на парното през следващите 100 години.

Някакви отзиви да споделите от конкретното изпълнение на Геоток? В интерес на истината прочетох доста лоши работи за тях по различни форуми, най-вече за китайската им техника, която имала навика да се почупва, но пък може да са си взели поука, знае ли човек.
TheGrave

Re: Соларно отопление мит или истина

Мнениеот Mateev » 18.05.2012 14:56

Нямам с какво да се похваля. И при мене се случи същото. Миналата зима се опитах да отоплявам сградата на охраната с една тяхна термопомпа. Та тази помпа се поврежда поне 3-4 пъти, като всеки път идваха техни специалисти и сменяха някакви маркучи и други части. Най-накрая след последната повреда се забавиха много време и доколкото си спомням, май решиха да сменят цялата термопомпа, но не си спомням дали го направиха. Така или иначе 50% от зимния сезон помпата им не е работила поради повреди и тази зима дори и не си помислих да я пускам.

За мене си лично реших, че ще преглътна тези няколко хиляди лева загуба и че повече няма да си правя експерименти с български самоделки. За следващия сезон ще си купя една западна термопомпа от реномиран производител със сервиз в България, че поне да знам че ще работи и ще мога да я поддържам без проблеми.

ПС: За кой ли път се убедих, че българската поговорка "Евтиното винаги излиза скъпо" е вярна.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Kovex » 04.07.2012 14:57

Не си купувай помпа ..... сложи си колектори .... !!!
Kovex

Мнениеот Mateev » 07.07.2012 16:33

Не става с колектори. Не работят през нощта, а и мощностите ми са големи. Нужни са ми 150 kW за отопление, а ако реша да слагам и в завода - няма да ми стигнат и 500 kW.

Системите с термопомпи са единственият възможен източник на топлинна енергия, който е около 3 пъти по-евтин от тока. Всички други видове енергии са на цена приблизително колкото тока (+/-20%). Така ще бъде и в бъдещето. Просто няма как да е другояче. Цената на тока е в правопропорционална зависимост от цената на петрола и газта. А газта е "привързана" от Газпром към цената към петрола. Следователно дали отоплението през зимата ще е на газ, нафта, бензин или ток - все тая. Разходите ще са едни и същи. А с термопомпи могат да се намалят от 2 до 4 пъти. Така че ако някой търси дългосрочен бизнес - може да го намери в термопомпите и в оборудването около тях.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот saraneron » 07.10.2012 02:12

Демек като вариянт .....КЛИМАТИЦИ !!!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода