Соларно отопление мит или истина

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот TOMMASO » 23.06.2009 23:00

Смятам да правя акумулатор за топлина (цистерна) 20м3 ще захранвам подово отопление около 12-13км Ал.-тръба 16.
-Как да направя надежна изолация? (на акумулатора)
Искам да го топля основно със слънце но ще има и вързани към него термо помпа и котел на твърдо гориво. Мисля за вакуумни колектори
за да има минимално загуби (ще ги използвам зимата лятото ще ги покривам повечето) съвет за марка и количество, притесняваме факта да не се образува скреж по пурите и така да падне КПД-то дайте мнение и за това мое размишление (има ли почва или не).
Искам да бъда такъв какъвто бях тогава когато исках да бъда такав какъвто съм сега.
TOMMASO

Мнениеот Kovex » 23.06.2009 23:48

Ще има огромен ефект !
Имаме разработено всичко !
Ще ни трябват още малко данни, за което ако желаете се обадете !
тел. го има в сайта ни !
Kovex

Нещо не май не разбрах...

Мнениеот AntonBM » 24.06.2009 12:07

Нещо не май не разбрах...
Искаш да захраниш водно подово отопление с дължина на тръбите 12 километра ли?
Те при стъпка на навиване 15 cm. и нормална топлоизолация имат топлинна мощност 840 kW/h. Ако буфера за топлина е само 20 m³ в него можеш да акумулираш около 1,2 MW/h. Т.е. събраната ти енергия ще свърши за по-малко от 1,4 часа...
Не казвам, че няма да има ефект, ще топли, но на слънце ще се отопляваш само няколко часа в денонощието, а не основно, както искаш...
AntonBM

Мнениеот Kovex » 24.06.2009 12:38

Нека да даде допълнителни данни. Отопляем обем, изолации, местоположение, и т.н. Даже множко си изкарал акумулираната мощност. При делта Т - 40 оС т.е = 20000 л. х 40 / 860 = 930 квч акумулирана енергия. По реалистично е ! Но пък не е задължително подовото да работи на макс. мощност, както може и нещо да има грешка в данните ! Във всеки случай, ако е къща 200 - 300 м2 действително ще получи значителна икономия !
Kovex

стана ми интересно

Мнениеот AntonBM » 24.06.2009 12:56

И мен ме съмняват тези 12 километра...
При стъпка 15 см (избрах я произволно) се покрива отопляема площ от 2000 м². Потребната топлина за сграда с такава площ е към 200 kW/h (грубо). Буфера вече ще стига за доста повече, но няма да върже цяло зимно денонощие (пролетно/есенният сезон може и да стига). Схемата, която приложих по-горе е простичка за такава инсталация, но може да се ползва с малки промени.
Акумолатора го смятах с делта Т=50°, не е невъзможна стройност, но ти си прав, че 40 е по-реално.
AntonBM

Мнениеот TOMMASO » 24.06.2009 20:07

Зградата е изолирана с 8-10 см. стириопор. Отопляемата площ е около 1600м2 приблизително, подовото разтоянието м/у тръбите е 10см мах. дължината на положените тръби е около 12 км. Акумулаторния съд смятам да го напълня одолу с речни камъни а вътре искам да акумулирам колкото се може по висока температура например 80градуса а от този съд ще отива в друг от там ще пускам вода кам подовото 45градуса.
Искам да бъда такъв какъвто бях тогава когато исках да бъда такав какъвто съм сега.
TOMMASO

Трудна задача!

Мнениеот AntonBM » 25.06.2009 10:40

Трябва да се гадае каква е потребната топлина за сградата. От значение е в кой град е, за да се види каква е минималната външна температура, процента на остъкляването, изложението и геометричната форма също са от голямо значение.
Ако приемем, че си сложил добра топлоизолация много грубо може да се каже, че потребната ти топлина при екстремални външни температури ще е около 100 kW/h. Получих ги, като умножих РЗП 1600 м² по средна височина на помещенията 2,45 и приех, 25W/m³.
Ако максималните топлинни нужди на сградата са 100 kW/h, средно дневните през януари ще са някъде към 60 kW/h или дневна консумация на енергия към 1440 kW.
Буфера трябва да покрива не по-малко от 16 от 24 часа или да акумулира 960 kW. Тази стойност той постига при ΔТ=41,2°С при топлоносител вода (с камъните и по-малко ΔТ ти върши работа). Извода е, че ще стане но:
1. Трябва да инсталираш слънчеви колектори с мощност не по-малка от 1500 kW/ден при интензитет на слънчевото греене 2270 W/m²/ден.
2. Да има други източници на топлина (термо-помпа или котел) с мощност 100 kW/h
Очаквам да видя какво ще ти предложи колегата. По мои груби сметки ти трябват над 250 колектора, но нямам каталозите им и не съм сигурен.
П.П. Много тръба си сложил ... И при стъпка 20 см. щеше да стане.
AntonBM

Мнениеот Kovex » 25.06.2009 22:47

Тук има един интересен момент. Замислих се защо ще застила дъното с камъни и какво ще променят те ! По същество докато водата т.е флуида може както да акумулира енергия, така и да я пренася, то с наличието на камъни, при пренасянето на Т т.е енергия, камъните топлотделят по - бавно и допълнително спомагат за дозагряване на вече охладената вода. От друга страна вече кубатурата не е 20 м3 и това променя пак сметките .................!
Kovex

камъни или метал в буфера?

Мнениеот AntonBM » 26.06.2009 10:11

Това за камъните и мен ме изненада. Има логика, че по-тежките материали могат да акумулират повече енергия, но се оказа, че това не е така: Погледнах в таблиците към Наредба 7 - 2005 г. и намерих това:
Мрамор, гранит базалт - плътност 2800 kg./m³ ; спец.топл.коеф. 920 J/kg.K
Стомана листова - плътност 7800 kg./m³ ; спец.топл.коеф. 460 J/kg.K
Водата е с 4200 J/kg.K. т.е. 4 пъти по-добра от камъка и 10 от стоманата!
Т.е. ако се сложат камъни на дъното на резервоара нищо няма да спечели! Губи място и намалява капацитета.
П.П. Човека да не се стресна от бройката на колекторите, които цитирах по-горе... Ако е така, да не се плаши. Инсталацията може да се направи и с много по-малко колектори - просто в този случай няма да може да разчита изцяло на слънцето за отопление за всички месеци в годината. Икономията която ще реализира пак ще е значителна.
AntonBM

Мнениеот Kovex » 26.06.2009 11:34

При 30 колектора Сейдо 1-16 изправени на 55 о. Ако приемем зимно време най - лошия вариант - 22 декември и 4 ч. слънце ... т.е от 11.00 ч. до 15.00 ч. и 84 м2 ефективна колекторна площ - то около 80 кв х 4ч. = 336 квч. дневно ! Това прави въстановяване на изразходвана енергия с около 14,4 оС от Т на водния обем. Е ... ако има слънце .... !
И аз мисля че камъните са излишни ..... и заемат обем !
Освен това визирам най - неблагоприятния период за тези колектори, късия ден и липсата на светлина.
Водния обем от 20 м3 не е достатъчен за тази отопляема площ ! За тази площ - акумулиращ обем: поне 100 м3 !!! Не че и така няма да има икономия !
Винаги могат да се увеличат колекторите, но идва лято ....... Къде ще отива излишъка. Да се спират колекторите е тъпо и неефективно !
Хубаво си говорим .... но продължават да липсват данни !
Kovex

Мнениеот Инженер » 26.06.2009 19:40

Това с камъните е глупост - Колегата Антон правилно е отворил справочника.Знае се че най-топлоемкото вещество е водата.За акумулация с камъни може да се мисли при съвсем различни случаи - когато температурата е много повече от 100о.Иначе казано при по-ниски темперарури камъните само повишават обема за едина и съща акумулирана енергия или при еднакъв обем , намаляват акумулиращата способност на съда.Нищо повече.
При еднакъв обем камъните акумулират 1,63 пъти по-малко топлина от водата.
Инженер

Мнениеот TOMMASO » 26.06.2009 22:34

Значи камъните отпадат. Смятам на първо време да сложа 20-25 колектора по нататък ще ги увелича с още 10 поне а лятото ще се покриват (или да захранвам един блок с топла вода :lol: ) Зградата се намира на 30км от гръцката граница Ю-З България слънце греенето е едно от най-добрите в БГ. Дайте някаква идея за изолация на съда? По-голям съд от 20м3 не може да се вкара кадето трябва съда ще е такав 20м3.
TOMMASO

Трябва ти ОВК-проект

Мнениеот AntonBM » 29.06.2009 10:35

Начини за топлоизолация... много. Щом ще е в помещение или под навес, аз лично ти препоръчвам с дюшеци от минерална вата с дебелина 5 cm - положени на 2 слоя и обшити с поцинкована ламарина. Тръбите, щуцените и фланците - с микропореста гума с дебелина не по-малка от 19 мм.
Технологията за монтаж на ватата не е сложна. За да се захванат дюшеците към съда се прикапват мустаци от твърда тел - правят се от остатъчните парчета от електроди за ел. заваряване (по 8-10 бр. на м²). Дюшеците се намушкват на тях и се захващат с тел. След обличането на съда с 2 слоя вата се слага една стягаща риза от рабицова мрежа. Това до тук е топлоизолацията след това, което сложиш е за защита на изолацията. Става с ламарина - поцинкована или алуминиева, но може и със замазка.
Твоята работа, обаче само със съвети в този форум няма да стане. Трябва някой да ти направи ОВК проект. По-горе аз съм приложил една схема, но тя не е най-доброто, което може да се направи в твоят случай. Ти си писал, че искаш да сложиш още един по-малък акумулатор, който да ти е ниско-температурен, а в големия да гониш високи температури. Това е добро решение за пролетно/есенният сезон, но за зимата по-хитро ще е, ако малкият буфер ти е високо-температурен, а по-големият да е за остатъка. Т.е. 2-та буфера да се свържат обратно (противоток). Слънцето да топли първо малкият, а после големият съд. Автоматика с няколко 3-пътни вентила може да прави автоматично оптимизиране на съхранението и консумацията на енергията.
Добра идея е и да сложиш една серпентина от неръждаема тръба в големият буфер. С нея ще можеш да си решиш проблема с къпането.
AntonBM

Мнениеот TOMMASO » 29.06.2009 14:40

За проекта не се притеснявам, има кои да го прави.Повече се чудех какви колектори да сложа ясно е че ще са вакуумни другата дилема беше за изолацията на съда. Сега се поразясниха нещата,ако имам нещо ново ще споделя. БЛАГОДАРЯ МНОГО за съветите до момента.
TOMMASO

Мнениеот Kovex » 29.06.2009 16:24

Добра изолация е и 32 мм. самозалепващ се армафлекс с алуминиева подложка. Така направихме дъното на 60 м3 вертикална цистерна в Казанлък. Може и два пласта !
Kovex

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода