от AntonBM » 29.06.2009 10:35
Начини за топлоизолация... много. Щом ще е в помещение или под навес, аз лично ти препоръчвам с дюшеци от минерална вата с дебелина 5 cm - положени на 2 слоя и обшити с поцинкована ламарина. Тръбите, щуцените и фланците - с микропореста гума с дебелина не по-малка от 19 мм.
Технологията за монтаж на ватата не е сложна. За да се захванат дюшеците към съда се прикапват мустаци от твърда тел - правят се от остатъчните парчета от електроди за ел. заваряване (по 8-10 бр. на м²). Дюшеците се намушкват на тях и се захващат с тел. След обличането на съда с 2 слоя вата се слага една стягаща риза от рабицова мрежа. Това до тук е топлоизолацията след това, което сложиш е за защита на изолацията. Става с ламарина - поцинкована или алуминиева, но може и със замазка.
Твоята работа, обаче само със съвети в този форум няма да стане. Трябва някой да ти направи ОВК проект. По-горе аз съм приложил една схема, но тя не е най-доброто, което може да се направи в твоят случай. Ти си писал, че искаш да сложиш още един по-малък акумулатор, който да ти е ниско-температурен, а в големия да гониш високи температури. Това е добро решение за пролетно/есенният сезон, но за зимата по-хитро ще е, ако малкият буфер ти е високо-температурен, а по-големият да е за остатъка. Т.е. 2-та буфера да се свържат обратно (противоток). Слънцето да топли първо малкият, а после големият съд. Автоматика с няколко 3-пътни вентила може да прави автоматично оптимизиране на съхранението и консумацията на енергията.
Добра идея е и да сложиш една серпентина от неръждаема тръба в големият буфер. С нея ще можеш да си решиш проблема с къпането.