Някой ще ми помогне ли с топлинните изчисления за едно такова съоръжение, което от няколко дена се върти в главата ми:
Става въпрос за една сграда във формата на цилиндър с размери 10 метра в диаметър и височина 10 метра. Стените на сградата ще са изцяло от алуминиева дограма с двоен термомост и К-стъкла. Вътре в сградата ще има един огромен резервоар за вода, отстоящ на 50 см от стъклената дограма и боядисан в черно. Тоест говорим за резервоар с диаметър 9 метра и височина 9 метра. Такъв резервоар ще има вместимост около 570 кубика. Ако го напълним с вода, този резервоар ще може да съхрани в себе около 60 MWh топлинна енергия. Тази енергия е достатъчна да захрани през цялата зима около 1500-2000 кв.м. добре изолирана жилищна площ. Цената на съоръжението едва ли ще надхвърли 50 000 EUR. Единственото, което не мога да сметна, е колко загуби на енергия ще имам през зимния сезон.
Колкото до набавянето на енергия през лятото - ами площта, която се облъчва от слънцето, е около 100 кв.м., поставени вертикално. Тоест всеки един квадратен метър ще получава по 4 KWh през един слънчев ден. Това означава, че целия резервоар ще се стопли до 80 градуса от самосебе си за около 150 слънчеви дни. Сметката е малко по ръба, но има реален шанс този резервоар да се стопля сам през пролетта, лятото и есента и да отдава енергия през цялата зима.
Още по-добре ще е ако намеря начин да херметизирам сградата и да изтегля въдуха от нея. Тоест да получа някакво подобие на вакум.
Разбирам че това е една налудничава идея, но ако намеря начин да я реализирам, ще получа в едно пасивни топлинни колектори + топлинен акумулатор, способни да захранят даден имот през цялата зима. Струва си малко да посмятаме и ако идеята даде някакъв шанс да е изгодна, веднага ще инвестирам средства в нейната реализация.