Очевидно тази тема, поне към момента е замразена, затова ще си позволя да питам в нея, защото виждам, че пишат хора, които разбират.
В главата ми се върти следното нещо. Възможно ли е външен басейн, примерно около 50m³ с допълнителна изолация, затварящ се отгоре, да се използва като акумулатор на топлинна енергия?
Да се топли лятото поддържайки се температура над 30С, но вместо да се зазимява с източване, да се запечатва и да се цели повишаване на температурата до 40+С.
Енергията за затопляне, може да идва от термо помпа, която охлажда сградата + слънчеви колектори.
Идеята за поддържане на по-ниска Т е намаление на термозагубите, а за подпомагане на процеса и евентуалното покачване на капацитета на акумулатора може да се използва парафин или друг подобен материал, както в някой буферни съдове.
Наличието на ТП ще спомага за използването на водата до по-ниски температури, да речем до 5С.
По-точно въпросът трябва да ми е, дали е рентабилна и смислена подобна схема, защото явно фактът, че не се прави масово, говори за нерентабилноста, но ми се иска да го чуя от специалист.
Може ли някой грубо и идеализирано да изчисли какъв ще бъде капацитета на подобна система и при каква изолация термозагубите ще са достатъчно малко, че да е смислено, защото ако не е очевадно аз от топлотехника не разбирам
Благодаря на всички, които имат отношение към идеята и ще изкажат мнението си предварително.