Най-добрият бизнес във време на криза

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Най-добрият бизнес във време на криза

Мнениеот Miro » 24.12.2012 19:41

Най-добрият бизнес баш по време на криза е само един - НАДЕЖДАТА!. Продавай надежда и си ти... Продавай надежда под всякаква форма - лотария, пирамиди, фараони, кредити... и това е. Още Джани Родари го казал ;)
Miro

Мнениеот agro » 24.12.2012 19:44

Mateev написа:Така че дайте първо да си измислим един критерий за сравняване на коренно различни бизнеси и чак тогава да започнем да ги мерим с този критерий, за да разберем кой е най-добрия.

Ако измислим такъв комплексен критерий и той вземе, че се окаже верен, автора му ще е направо за клуба на Бил Гейтс, като вземе да го прилага. Песимистите са добре информирани оптимисти, а не като циганчето, дето рекло - "Ами, то не мой да стане, бате, ама ако вземе, че се подкваси морето все пак!?" А иначе критерии много, но желанията и мечтите на хората са различни и няма как да ги мерим с един аршин. Един иска бизнес да го храни, ако може, да го остави на децата си, друг иска печалба и пари сега и веднага, дори на принципа "баламите нямат свършване" и "веднъж се живее", за трети бизнеса е само начин да си спечелят репутация на кадърни и можещи и оттам - всеобщото уважение. Разни хора - разни идеали. Тука изключвам престъпния бизнес, той май се крепи на други закони, макар че всеки, занимаващ се с легален бизнес е с единия крак на разделителната линия, а понякога и отвъд нея - такива са ни законите.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот venkap » 24.12.2012 21:24

Защо си мисля, че първо, трябва да се определи от какъв тип е кризата в България. Не е, едно и също, ако става въпрос за секторна, отраслова, национална, регионална, световна. Може да бъде финансова, икономическа, структурна, както и геополитическа, каквато е кризата в арабския свят.
venkap

Мнениеот retro » 24.12.2012 23:45

Miro написа:Най-добрият бизнес баш по време на криза е само един - НАДЕЖДАТА!. Продавай надежда и си ти... Продавай надежда под всякаква форма - лотария, пирамиди, фараони, кредити... и това е. Още Джани Родари го казал ;)

Абсолютно вярно - по време на криза се пръкват гледачки, контактьори, лечители, Кашпировски и Иво Недялков и др. подобни... Ама дайте да говорим за легален, законен бизнес все пак.
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот retro » 24.12.2012 23:47

venkap написа:Защо си мисля, че първо, трябва да се определи от какъв тип е кризата в България. Не е, едно и също, ако става въпрос за секторна, отраслова, национална, регионална, световна. Може да бъде финансова, икономическа, структурна, както и геополитическа, каквато е кризата в арабския свят.

Кризата в България е комплексна. Та в такава комплексна криза има ли почва за законен бизнес, който да носи приемливи печалби (да речем между 10 и 60 процента)?
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот Mateev » 25.12.2012 09:26

retro написа:Кризата в България е комплексна. Та в такава комплексна криза има ли почва за законен бизнес, който да носи приемливи печалби (да речем между 10 и 60 процента)?

Бизнес винаги може да се намери. По време на криза хората просто намаляват потреблението, но ПАК ПОТРЕБЛЯВАТ. По време на криза определени индустрии започват да страдат, но в същото време други изпитват разцвет. Има бизнеси, които не са подвластни на кризите - например производството на основни хранителни продукти или продукти от първа необходимост.

Колкото до процентите на печалба - 10% е нормално, 60% е илюзия, дори и когато не е криза. Не че не се е случвало - случвало се е, но за това е необходима и една огромна доза КЪСМЕТ. При нас например така се случи с шампоаните и продължи точно 4 месеца, докато се осъзнае конкуренцията. В продължение на 4 месеца ние продавахме по 4 тира на ден шампоани за Русия с надценка над 60%. След намесата на конкуренцията цените започнаха стремаглаво да падат, печалбата стигна до нула и дори започнахме да работим на загуба. Започнаха да се правят икономии в продукта основно чрез влошаване на качеството и като цяло всичко това доведе до унищожаването на продукта. В момента фитошампоани не се произвеждат от никого. Нашия КЪСМЕТ се състоеше в това, че имахме готово настроено производствто на ТОЧНИЯ ПРОДУКТ в ТОЧНОТО ВРЕМЕ за ТОЧНИЯ ПАЗАР и случайно бяхме обявили в офертата си ТОЧНАТА ЦЕНА с огромна надценка и в същото време се оказа, че има пазарна ниша поради КРИЗАТА В РУСИЯ и пазара възприе тази цена като много добра.

От тогава до ден днешен непрекъснато разсъждавам по това имам ли някога шанс да повторя този случай и стигнах до извода, че ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО. Прекалено много независещи от мене и неподвластни на управление фактори се случиха едновременно и тяхната комбинаторика доведе до КРАТКОВРЕМЕННО и НЕСТАБИЛНО СЪСТОЯНИЕ на ОГРОМНИ ПРОДАЖБИ с ОГРОМНА ПЕЧАЛБА. Именно затова казвам, че това е един голям КЪСМЕТ.

Нещо подобно, но в по-малки размери, се случи впоследствие и с пастите за зъби, а в по-ново време и в още по-малки размери - със слънчевите електроцентрали. Тоест в този живот късмета ми ме е спохождал точно 3 пъти. Между тези 3 случая на късмет има поне 10 други случая на загуби поради неуспешен бизнес. И към днешная дата от позицията на опита, знанието и наличието на свободни средства за начален капитал отново съм в ТОЧКА НУЛА, в която НЕ ЗНАМ какъв точно да е следващия ми опит за нов бизнес и дали той ще е успешен или не.

Написах всичко това за да кажа, че започването на нов бизнес е като пускането на тото:
1. Трябва да имаш МНОГО МНОГО КЪСМЕТ
2. Ако не спечелиш в този тираж, участвувай и в следващия
3. Ако редовно си пускаш фишовете, късмета рано или късно ще дойде
4. В зависимост от КЪСМЕТА СИ може да уцелиш 3-ка, 4-ка, 5-ца или дори 6-ца
5. Бизнесмените в този живот са различно богати, защото са имали РАЗЛИЧЕН КЪСМЕТ
6. Всички останали са масово бедни, защото НЕ ПУСКАТ ФИШОВЕ в играта, наречена БИЗНЕС
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 25.12.2012 11:05

Относно вида на бизнеса - ами всеки трябва първо да си реши сам за себе си от какъв калибър бизнес се нуждае. Има огромно количество дребни бизнеси в сферата на услугите, занаятите, търговията и транспорта. При този тип бизнес човек влага основно своя труд и своите знания и способности за да си докара месечен доход около 2-3 пъти повече от средното за страната. Добрата новина е че такъв бизнес се започва лесно и например 1000 лв. доход се постигат лесно, а лошата - такъв тип бизнес НИКОГА няма да донесе доход, повече от 5 пъти средното за страната.

Единствения тип бизнес, който е в състояние да ви направи милионери, е СЪЗДАВАНЕТО НА ОРГАНИЗАЦИЯ от много на брой РАБОТЕЩИ ЗА ВАС ХОРА. Най-лесно това се постига с ПРОИЗВОДСТВО на някаква стока, но големи организации могат да се създадат и във всеки един друг отрасъл.

Най-лесния бизнес е ТЪРГОВИЯТА на дребно. Например създаването на селски или квартален магазин за хранителни стоки. Големите вериги никога няма да са в състояние да конкурират малките квартални магазинчета, особенно ако магазинчетата са изградени в модерен стил (част от стоката е на рафтове със самообслужване). Такова едно магазинче е в състояние да осигурява между 5 и 10 хиляди лева месечна печалба. Това е семеен бизнес, който е много стабилен и не е подвластен на каквито и да било кризи.

Друг лесен малък бизнес е например ПЧЕЛАРСТВОТО. Можете през деня да ходите някъде на работа, а вечер и през почивните дни да гледате 20-25 кошера. Това ще ви осигури средно още една заплата.

Лесен дребен бизнес може да се започне и ако имате някаква наследствена земеделска земя. Ползвате субсидии за площ и засаждате например орехови дръвчета или лешници или нещо друго.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот agro » 25.12.2012 11:56

Още идеи за по-градски тип бизнес:
Вендинг машини за мляко - т. нар. млекомати, разположени в подходящи точки на големия град, тези умни компютризирани машинки могат да работят за собственика си денонощно, без да се уморяват. Такъв тип организация е подвластна на предварително проучване и резултата може да се предвиди с голяма доза вероятност. Късмета тук ще е доколко и други не са пресметнали резултата по-рано и след като сте се набутали здраво в инвестицията, на старта да се окаже, че малко преди това някой голям играч е наситил града с такива машини.
Истинска жива бира - който я е опитвал из Германия, Австрия и другаде в Европа, че и в Щатите, знае какъв еликсир е това. Там малките пивоварни са като казаните за ракия при нас. Още не е масова в България, но има огромен потенциал. Също подлежи на продажба през вендинг автомати - това е мое предположение, макар че не съм го виждал с очите си.
А ако някой иска да се занимава с най-устойчивия тип бизнес, съществуващ без прекъсване от 10 000 години насам, да отиде и да си купи едно умряло село без жители за без пари почти, като ще получи в добавка някаква съществуваща инфраструктура - ток, вода и пътища към плодородната земя и все още годните стопански сгради. Сам ще си е кмет, бирник и полицай. Не мисля, че някъде в Европа съществува такава възможност за толкова малко пари и подозирам, че и при нас няма да трае дълго. Има само едно условие - да е съгласен да живее на село и да му се работи.
agro

Мнениеот agro » 03.01.2013 20:06

Пример за бизнес в големи мащаби - напр. ако съм електроразпределително дружество. Тогава бих предложил на клиентите си да се сдружа с тях и да направя с всеки желаещ малка соларна централа. От клиента терена/покрива/, от мене централата и изграждането. Умен електромер ще се грижи клиента да получава необходимата му електроенергия или от централата, или от мрежата, като си я плаща по редовните цени на електроразпределителното дружество за крайни клиенти. Надпроизведената електроенергия се предоставя на мрежата, като приходите от продажбата и на съседите ще разделя между двамата съдружници в такова съотношение, така че клиентът ми да се съблазни да участва, че даже и да се натиска да ми стане съдружник. Човекът ще получава допълнителен доход, а аз ще стана собственик на огромна, разсредоточена и на практика неунищожима електроцентрала, като разходите по построяването и "на дребно" ще се компенсират от огромния мащаб на доставките на оборудване /по-ниска цена на едро/ и безплатния терен за монтаж. А пък ако не съм електроразпределително дружество, а само голям играч в тази сфера, бих разработил този бизнесплан и бих го предложил на съответните енергоразпределителни дружества /вкл. топлофикационните/ с надеждата да ми възложат да го изпълня /построя/ от тяхно име. Ако ли пък видя, че друг вече е измислил такова начинание, бих отишъл при него с оферта за прости, лесни за сглобяване и монтаж соларни миницентрали, удобни за лесно непрекъснато разширяване според нуждите на малкия клиент.
agro

Мнениеот agro » 04.01.2013 13:46

Още един бизнес би бил разработка и внедряване на соларни панели, които са едновременно и добри покривни елементи. Да изпълняват ролята на соларна централа, покривни термоизолационни панели и слънчеви колектори едновременно и да са на достъпна цена. Който измисли рационална и проста конструкция, може да продаде доста добре идеята.
agro

Мнениеот solarcenter » 04.01.2013 15:30

От 2 години имаме проект и производство на фотоволтаични керемиди заедно с италианска компания .... Две изложения в БГ , 10 изложения в Милано , Рим , Верона , Болоня , Марсилия ... Абе не върви още - в бъдещето са още подобни прекрасни инвенции - въпреки хилядите часове R&D , сумати те сертификати / и над 50 000 евро за сертифициране ..досега / и хубавия продукт ! Така ,че Вашата идея agro е пробвана , мъчена , но само ядове и money burning ..... :-)
solarcenter

Мнениеот agro » 04.01.2013 20:48

solarcenter написа:От 2 години имаме проект и производство на фотоволтаични керемиди заедно с италианска компания ....

Разгледах набързо достъпните в нет-а данни за соларните керемиди на различни производители. Не е това, което бих искал да сложа на покрива си. Предполагам, че и други мислят така и затова не вървят. С течение на годините се убедих, че в много от нещата, с които се занимавам, не съм добър /особено в търговията/, но в едно съм се убеждавал многократно, че го мога - от пръв или втори поглед преценявам кога дадено техническо решение е добро. Соларните керемиди не ме впечатляват, въпреки че вероятно доста умни глави са чепкали този проблем. Като видя доброто решение, веднага ще го позная.
agro

Мнениеот Maste » 05.01.2013 11:34

Може ли някой да ми каже дали Инста форекс са коректен брокер или не, защото имам съмнения за тях?Дали не ми губят времето

От известно време се занимавам с форекс с реална сметка за търговия към Бг брокер, но се опитвам и да спечеля различни демо конкурси.Работата е там че веднъж спечелих второ място в седмичния им турнир "Sniper" в периода 19-24 ноември 2012г.(Nickname:(Sondoke) login:65478578 Депозита е 11859.13 ), но ме дисквалифицираха, защото наистина бях отворил срещуположни поръчки в кроса евро/йени.http://www.instaforex.com/bg/contest_forex_sniper_archive.php
Историята продължава:после продължих и в месечния турнир "Real Skalping", като постигнах 24 032$ (Nickname: Sondoke; Login:65457589)в края на турнира печалби.В архива на този турнир обикновено при депозити над 24 000$ означават първо или второ място, като сравнявам с предишни периоди.Интерсното е, че след този турнир, като завърши(от 2-28 декември) не мога от моя компютър да си проверя резултата и се наложи да ползвам връзка от друг на мой приятел.http://www.instaforex.com/bg/contest_forex_scalping_archive.phpТака след, като се провери вчера приятелчето ми каза че съм на 9-то място. :D Т.е от 1 до 8 място са сумите награди от 2000$;1500;1000 ...до 100$ за осмо място.
Е, този бизнес може би си е най-рисковия с коефициент R5( по спомени), зедно с този на акциите, но както и да е.
Доколкото си спомням г-н Матеев се занимаваше в тази сфера и вероятно може да каже нещо струва ли си с руснаците от Калининград да се занимавам в следващи надпревари организирани от тях.
Липсата на планиране е, като да намигваш в тъмното на красиво момиче.Ти го правиш, но няма кой да те види.
Maste

Мнениеот solarcenter » 05.01.2013 12:38

Драги agro , благодаря за мнението ... Понеже това е професионален соларен форум много ще се радвам да ни кажете Вашето техническо и изобщо мнение за нашия продукт /който , както казвате не харесвате особено / и по този начин може би ще ни помогнете да подобрим нещата ! Винаги е по-разумно да се правят дискусии и излагат обосновани становища - наистина може би имаме заблуди , които Вие ще ни помогнете да бъдат преодоляни и ще Ви бъдем благодарни !
Прилагам снимки . Може би темата за "бизнеса и кризата" не засяга нашите неща и като, че ли може да се отвори нова ..? Ама ако има дискусия ...
Прикачени файлове
solartile.jpg
solartile.jpg (104.49 KiB) Прегледано 18000 пъти
PV_TILE.jpg
PV_TILE.jpg (143.9 KiB) Прегледано 18000 пъти
solarcenter

Мнениеот Инженер » 05.01.2013 13:45

На мен ми изглеждат много добре соларните керемиди.
Да не би цената да е много висока, за да няма интерес?
Защо демонстрираните покриви не са покрити изцяло със соларни керемиди?
Инженер

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии