retro написа:Кризата в България е комплексна. Та в такава комплексна криза има ли почва за законен бизнес, който да носи приемливи печалби (да речем между 10 и 60 процента)?
Бизнес винаги може да се намери. По време на криза хората просто намаляват потреблението, но ПАК ПОТРЕБЛЯВАТ. По време на криза определени индустрии започват да страдат, но в същото време други изпитват разцвет. Има бизнеси, които не са подвластни на кризите - например производството на основни хранителни продукти или продукти от първа необходимост.
Колкото до процентите на печалба - 10% е нормално, 60% е илюзия, дори и когато не е криза. Не че не се е случвало - случвало се е, но за това е необходима и една огромна доза КЪСМЕТ. При нас например така се случи с шампоаните и продължи точно 4 месеца, докато се осъзнае конкуренцията. В продължение на 4 месеца ние продавахме по 4 тира на ден шампоани за Русия с надценка над 60%. След намесата на конкуренцията цените започнаха стремаглаво да падат, печалбата стигна до нула и дори започнахме да работим на загуба. Започнаха да се правят икономии в продукта основно чрез влошаване на качеството и като цяло всичко това доведе до унищожаването на продукта. В момента фитошампоани не се произвеждат от никого. Нашия КЪСМЕТ се състоеше в това, че имахме готово настроено производствто на ТОЧНИЯ ПРОДУКТ в ТОЧНОТО ВРЕМЕ за ТОЧНИЯ ПАЗАР и случайно бяхме обявили в офертата си ТОЧНАТА ЦЕНА с огромна надценка и в същото време се оказа, че има пазарна ниша поради КРИЗАТА В РУСИЯ и пазара възприе тази цена като много добра.
От тогава до ден днешен непрекъснато разсъждавам по това имам ли някога шанс да повторя този случай и стигнах до извода, че ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО. Прекалено много независещи от мене и неподвластни на управление фактори се случиха едновременно и тяхната комбинаторика доведе до КРАТКОВРЕМЕННО и НЕСТАБИЛНО СЪСТОЯНИЕ на ОГРОМНИ ПРОДАЖБИ с ОГРОМНА ПЕЧАЛБА. Именно затова казвам, че това е един голям КЪСМЕТ.
Нещо подобно, но в по-малки размери, се случи впоследствие и с пастите за зъби, а в по-ново време и в още по-малки размери - със слънчевите електроцентрали. Тоест в този живот късмета ми ме е спохождал точно 3 пъти. Между тези 3 случая на късмет има поне 10 други случая на загуби поради неуспешен бизнес. И към днешная дата от позицията на опита, знанието и наличието на свободни средства за начален капитал отново съм в ТОЧКА НУЛА, в която НЕ ЗНАМ какъв точно да е следващия ми опит за нов бизнес и дали той ще е успешен или не.
Написах всичко това за да кажа, че започването на нов бизнес е като пускането на тото:
1. Трябва да имаш МНОГО МНОГО КЪСМЕТ
2. Ако не спечелиш в този тираж, участвувай и в следващия
3. Ако редовно си пускаш фишовете, късмета рано или късно ще дойде
4. В зависимост от КЪСМЕТА СИ може да уцелиш 3-ка, 4-ка, 5-ца или дори 6-ца
5. Бизнесмените в този живот са различно богати, защото са имали РАЗЛИЧЕН КЪСМЕТ
6. Всички останали са масово бедни, защото НЕ ПУСКАТ ФИШОВЕ в играта, наречена БИЗНЕС