Избори - 2013 година!

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Избори - 2013 година!

Мнениеот agro » 25.02.2013 21:45

Ако има предложение за избиране на някого от съседния вход /блок, улица/ и това се случи, заинтересоваността на гражданите ще започне постепенно да нараства, особено на тези, които го познават. Ще започнат после да го спират по улицата и да го питат - това защо, онова защо, искаме така, искаме иначе. Така са сега част от селските кметове, особено тези, които не са си навирили носа високомерно, смятайки останалите за прости. Може постепенно така да се създаде и гражданско съзнание, когато някой види, че има кой да го чуе. А този по радиото и аз го слушах и точно същото ми направи впечатление.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот Lupus » 25.02.2013 22:47

venkap написа:....Пътувайки сутринта за работа, слушах по БНР интервю с един от неформалните лидери на протестиращите. На въпроса на журналистката, защо не се организират и чрез сдружения да влязат във властта и така да постигнат исканията си, отговора му ме потресе. Цитирам: "Ние не искаме да се занимаваме с политика и да влизаме в политиката, искаме да се изпълнят условията ни и да се върнем към нормалния ни живот, какъвто беше преди две-три години". Значи, човека си живеел нормално преди две-три години, работил си спокойно като управител на етажна собственост и изведнъж нещо съдбовно се е случило. После този домоуправител, продължи разпалено да обяснява, как трябва да се смени системата, как всичко за тези 23 години е гнило и как тай се бори, за правата на всички нас. Пък аз се замислих, защо когато строяха вили по черноморието, като прогимназии или цвъкаха хотел върху хотел на същото това черноморие - системата не им пречеше? Тогава нямаше монополи??? Правата на населението беше защитено??? Защо, чак сега се създава гражданското общество? Това питам аз, това се питат и немците...

Един стар виц (но показателен за случая)
Влиза една жена в магазин за стъклария и пита:
- Къде са чешите? (имайки в предвид чашите)
Продавачката отговаря:
- Където ме сърби1
- И по колко са чешите?
- Ами според сърбежа!
Та на темата: Управлението на обществото и държавата не е за всяка уста лъжица! Иска се специализирано образование, опит и съответната нагласа. Няма защо да му се сърдим на домоуправителя - той вижда, че нещата куцат. И е прав да иска управленците така да си вършат работата, че той да живее нормално (ако не богато или щастливо) и да върши своята работа без да се притеснява за това, че не може да си плати тока. И без да чувства натиска на това управление. Ако той живее в столицата и не се интересува от екология, защо да отиде да протестира срещу застрояването на Черноморието? То касае ли го пряко - всекидневието му, професионалните му изяви или кръга хора с които общува? Ами не! Най-лесния начин да убиеш желанието на някой да се занимава с проблемите на обществото е като го изкараш некомпетентен. Все едно да кажеш на един атомен физик, дръзнал да критикува работата на парламента - "Ама ти нищо не разбираш от полифония, къде си тръгнал да критикуваш управлението на обществото? То е полифонично, гледай си елементарните частици!"
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Инженер » 25.02.2013 23:07

Мажоритарният вот вече си създаде традиция при избора на кметове.Там се вижда колко е трудно да стане кмет този, който няма пари за купуване на гласове.Та при едни мажоритарни избори, НС ще се напълни с милионери и техни протежета.Това ли е целта на протестиращите?Аз мисля че е точно обратното - да влезат максимум"обикновени" хора.
Инженер

Мнениеот agro » 25.02.2013 23:39

Lupus написа:Та на темата: Управлението на обществото и държавата не е за всяка уста лъжица! Иска се специализирано образование, опит и съответната нагласа.

Те тия трите никога не ги видяхме на практика у нашите премиер министри. Едно или две най-много едновременно, освен може би царя. И въпреки това управляваха, избрани от народа. Значи има и друго важно качество, то е познанието за психологията на тълпата, така добре описано във форума от инж. Матеев.
agro

Мнениеот agro » 25.02.2013 23:57

Инженер написа:Мажоритарният вот вече си създаде традиция при избора на кметове.Там се вижда колко е трудно да стане кмет този, който няма пари за купуване на гласове.Та при едни мажоритарни избори, НС ще се напълни с милионери и техни протежета.Това ли е целта на протестиращите?Аз мисля че е точно обратното - да влезат максимум"обикновени" хора.

То тоя проблем съществува винаги. Който има пари, вместо гласове си купува партия, пазарувайки гласовете "на едро". Най-богатите си купуват едновременно по две партии за пълно подсигуряване. После партийните ръководства спускат кандидатурите отгоре и редовите "овце" гласуват послушно за напълно непознати разбойници. Да се тръгне отдолу нагоре е единственият начин за противодействие на олигархията, която ни е превзела. Ама няма да го направим, защото сме неорганизирани и асоциални като народ. Както вече написах някъде из темите, който се е опитвал да организира съзидателно населението на един 12-етажен вход, знае за какво става дума. На протестите и развалянето сме царе, ама почти никой не иска да дари за общата кауза дори и личен труд. Предполагам са го забелязали и организаторите на БСА. Как това може да се преодолее аз не знам, но знам че е един от фаталните ни недостатъци.
agro

Мнениеот venkap » 26.02.2013 10:43

Lupus написа: Ако той живее в столицата и не се интересува от екология, защо да отиде да протестира срещу застрояването на Черноморието?...

Нямах предвид екологичния аспект.
venkap

Мнениеот Lupus » 26.02.2013 10:48

А аз имах в предвид, че всеки се чеше, където го сърби! И ако някой започне да се чеше навсякъде, значи просто е крастав.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот venkap » 26.02.2013 12:49

Lupus написа:А аз имах в предвид, че всеки се чеше, където го сърби! И ако някой започне да се чеше навсякъде, значи просто е крастав.

Е този път сме на едно мнение.
venkap

Мнениеот Markov » 26.02.2013 19:28

И така.
Темата е избори 2013. Явно ще се гласува и ще се избере следващото народно събрание. Ще гласуват и образовани и необразовани, лумпени и осъзнати, пристрастни и непристрастни и разбира се заинтересованите. Незаинтересованите за бъдещето на БГ няма да гласуват. По този начин ще подарят гласа си по пропорционален начин на резултата от гласувалите. Сиреч са гласували за всички.
Сега правителството е в оставка. Цялата страна се тресе от протести. Очевидно е че ако нещата се оставят без контрол, може да излязат извън контрол.
Какво може да се направи.
Единият начин е да се стопират нещата, да не работят институциите, да не работи народното събрание, да си чешем езиците , да си дерем гърлата и да чакаме да дойде време за изборите и да дадем гласа си. И пак на другия ден, да разберем, че пак сме загубили.
Другият начин е да се погледне по-прагматично и да се направи всичко което е възможно и полезно за всички в оставящото време до изборите. Да се назначи служебно правителство с експертни функции и мандат да реши най належащите задачи по управление и стог контрол в различните министерства, и комисии. Народното събрание да приеме в кратък строк най-належащите закони. Ако има такова единодушие, както при гласуването на оставката, направо могат да се направят чудеса. Дори и да се промени и Конституцията на РБ.
Мисля , че много от четящите и пишештите в този високоинтелигентен форум могат да дадат доста ценни идеи, изчистени от площаден патос и партиина обремененост. Без да се цитират вестници,новинарски емисии и площадните изказвания на не до там честни оратори.
Например:
-Всички са маскари и едните и другите. Просташкия израз е "Сини, червени зелени бембени"
-Политиците са виновни. Мажоритарните политици няма да са такива.
-За 23 години нищо не е направено. Или е направено , но на мен не ми харесва. Може ли да си участвал във властта 4, 8 или повече години и да говориш , че само другите са виновни.
- Великото народно събрание ще реши всички проблеми
И още много примери могат да се дадат
Можем ли в този форум да измислим само 3-4 първостепенни задачи, които според нас могат да доведат до реално подобряване на положението в което се намираме сега. Може пък и има полза от тях. Ако ги прочете този, който трябва :)
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот venkap » 26.02.2013 20:02

Държавата и бизнеса да седнат на една маса като партньори. Държавата да каже, какво може да направи за бизнеса, а бизнеса да каже, какво му е необходимо да се отворят нови работни места.
venkap

Мнениеот Lupus » 26.02.2013 20:25

venkap написа:Държавата и бизнеса да седнат на една маса като партньори. Държавата да каже, какво може да направи за бизнеса, а бизнеса да каже, какво му е необходимо да се отворят нови работни места.

Трудна работа! Едрия бизнес (олигарсите) и сега си купуват политиците и управляват държавата в свой интерес. А дребния и средния бизнес е така смачкан от дянковизмите, че само изкуствено дишане го спасява.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот nadzor » 26.02.2013 20:58

Моите предложения:
1. Въвеждане на електронен вот, което е необходимо за следващите предложения;
2. Плаваща квота на народните представители, тоест ежегодно частично подменяне след електронно гласуване;
3. Изборни прокурори на кратки мандати;
4. Премахване на безсрочните трудови договори на държавните служители, въвеждане на атестация. Нямам идея за начина на атестиране, но не и както е сега от началника им;
5. Намаляване на лицензионните и регистрационни режими;
6. Свеждане до минимум на функциите на държавните контролни органи - ДНСК-та, ХЕИ-та, РИОСВ-та, басейнови дирекции, НИПК, пожарни инспектори, агенция по храните и други подобни, контролиращи само на хартия. Светът е измислил застраховките. Ако увреждаш нечии интереси, плащаш чрез задължителната застраховка. Контролът в голяма степен следва да е на ниво Община.

И други в тоя дух...
nadzor

Мнениеот Markov » 27.02.2013 17:14

Ето и моите предложения:

По отношение на държавното устройство.
1. И аз съм за въвеждане на гласуване по интернет.
2. Да падне имунитета на народните представители и на другите превилегировани лица
3. Прокуратурата и следствието да се слеят и прокурорите да ръководят следствието
4. Въвеждане на конкурси за всички държавни служби освен изборните.

По отношение здравеопазването и осигуряването;
1. Връщане условията за пенсиониране както беше: възраст + стаж
2. Превръщане болниците на Правителството, МВР, Военните, Транспорта в специализирани болници с достъп на всички осигурени граждани.
3. Закриване на всички малки и неефективни болници, като на тяхно място се осигурят съответен брой нови и добре оборудвани линейки

По отношение на бизнеса
1. Перманентен и строг контрол на всички приватизационни договори. Особено за монополите.
2. Държавни гаранции за нисколихвени кредити за малкия и среден бизнес до 50-100 хил. Евра без да се иска обезпечение.
3. Европайските субсидии да се насочват само към малки и средни фирми и да се въведе лимит до 100-150 хил евра. И в никакъв случай към монополи.

После можем да коментираме отделно, кои от мерките смятаме за неудачни.
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот lz1wvm » 27.02.2013 18:08

И не на последно място да помислят за Българското село.А именно да осигурят пазар на произвежданата продукция от дребните земеделци и животновъди,щото едрите си имат. :)
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Markov » 27.02.2013 19:28

lz1wvm написа:И не на последно място да помислят за Българското село.А именно да осигурят пазар на произвежданата продукция от дребните земеделци и животновъди,щото едрите си имат. :)

Да, точно така. Под малък и среден биснес и фирми да се разбира и малки и средни земеделски производители и животновъди. А не тези с над 1000 декара.
Между впрочем как бяха разпределени тези спешно преведени субсидии са фермерите в размер на 800 млн лв? Дали бяха за едри или за дребни стопани. И тук трябва да се упражява много сериозен контрол.
Изображение
Аватар
Markov

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии