проблем със соларните акумолатори

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: проблем със соларните акумолатори

Мнениеот Mateev » 10.08.2013 17:49

Hidrazin може да се върне във форума, ако поиска и когато поиска. Мненията му не са изтрити. Не е баннат. По-скоро баннах го, но после размислих и го възстанових. Също и за Лупус в другия форум. Мненията му не са изтрити, а скрити. Не е банван, не съм си го и помислял дори. Винаги мога да ги върна и да извадя постингите за заека на всеослушание, щом толкова искате.

Просто в момента съм много зает, но по-късно ще отворя една специална тема за спорове, защото не му е мястото тука в тази тема, защото наистина става спам и тролене.

Не ми се сърди Лупус, но ако искаше да се разберем, можеше да го направиш в лични съобщения. Можеше и да ми звъннеш по телефона - знаеш го. Ти обаче по неведоми причини искаш да ме оплюваш във форумите и затова прескачаш от един в друг и търсиш в какво да ме обвиниш. И го правиш в случайни теми. Това не е ли спамене и тролене - сам си прецени.

Има си норми на поведение, които трябва да се спазват по форумите. Администраторите и модераторите са хората, които трябва да ги поддържат чисти, при това не са длъжни да дават обяснения на никого за действията си. Аз съм глупав, че давам обяснения за действията си и се оставям да ме въвличат в глупави спорове на тема "защо изтри този мой спам". И хора като Лупус започват да използват моята доброта и да ме нападат и обвиняват в публичното пространство. Причината - изтрих глупостта за заека в тема, касаеща българското законодателство. Преди това обаче му обясних като на човек, че след малко ще изтрия неговия постинг, защото не е по темата. Той веднага се впусна в обяснения и спорове и направи това, което най-много мразя - направи цялата тема на парцал в името на някаква глупост. Ако бях се вързал да му отговарям, щяхме да я разпарцаливяме още повече в спорове трябвало ли е да трия заека или не. Аз просто спрях да му отговарям и изтрих (скрих) глупавия спор. Lupus продължи да прави опити да цапа темата, но аз вече му ги триех, без да му се връзвам да му отговарям. Той като видя, че там няма да я бъде, прескочи тука и сега се опитва тука да постигне същото. И както виждате успява - принуди ме да изпадна в позиция да се оправдавам, като по този начин ще се разпарцаливи и тази тема и аз ще бъда принуден и тука да изтрия глупавите спорове.

Всичко това Лупус го прави ЦЕЛЕНАСОЧЕНО и случая с Hidrazin се явява златна възможност - видите ли, Матеев се е побъркал. Дайте да го стъпчем окончателно.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 10.08.2013 18:45

Не мисля да влизам в безсмислени спорове. Когато проумееш,че една шега не е спам и тролене, а още по-малко повод да поучаваш кой какво и кога има право да говори - заповядай. Просто отношението ти към мнението на хората е обидно!
PS.
И от какъв зор да те тъпча??? Аз не се страхувам да си изкажа мнението, когато имам обосновка. Когато обаче нанасяш с нищо непредизвикани публични шамари, логично е да очакваш и да получиш такъв!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот petar1 » 11.08.2013 10:54

Съжалявам, че се включвам но понеже заглавието на темата е "проблем със соларните акумулатори" и аз просто влезнах да прочета нещо за соларните акумулатори но гледам че спорите за стрингове, предпазители и други неща и се карате малко.Нищо ново не прочетох за соларните акумулатори тук, надявам се че не ме мислите за трол , ама темата доста се "измести".Може ли тема "спорове" да се пусне и да четем там.Поздрави.
petar1

Мнениеот Cin gibi » 11.08.2013 22:55

Ами...ако искаме да бъдем прецизни, още не съм видял "соларен" акумулатор. Виж, оловни, литиеви, желязно-никелови и ред други електрохимични системи, както и топлинни, иди-дОди. А тук /защо ли не съжалявам, не вярвам, че нещо съм пропуснал/ току се сещам, кам мен ме баняха. Ама не съм зъл, който настоява, има всичкото право да се вътря. До 101 и обратно.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот donpesho » 11.08.2013 23:19

Ами .... не искаме да бъдем прецизни PIRAMID .Ако можеш да помогнеш нещо по темата давай -ако не по-добре не влизай в безмислици и игра на думи.
Аватар
donpesho

Мнениеот Mateev » 12.08.2013 00:27

Всички тези глупости, които си ги изприказвахме един на друг, нямаше да се кажат, ако бяхме седнали на маса един до друг. Просто сухите текстове по форумите не могат да предадат пълния комплекс от нюанси при един реален разговор. Един дребен майтап с лека усмивка и намигване в разговор може да се въприеме като обида, ако е написан във форума.

Както и да е. Сега нямам време, но в следващите дни ще прегледам темата дума по дума и ще изтрия всички мои или чужди намеци, които евентуално могат да се възприемат от отсрещната страна като обида.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Cin gibi » 12.08.2013 00:58

Без намеци:
Много обиди, огорчения и недоразумения /изобщо във форума/ биха били избегнати, ако общността можеше да седне на една маса. В буквалния смисъл. Напълно сериозно. В другите форуми това се случва и ми харесва като вариант.
Дон Пешо, ако не си прецизен, сам генерираш голяма част от проблемите си. Един вид, имаш възможността /БЕЗПЛАТНО И ЗАВИНАГИ!/ да си ги решиш. Прецизна дефиниционна и изказна база отстраняват, за начало, недоразуменията първо, сам със себе си, после, с околните, с доставчици, изпълнители и т.н. и пестят време, нерви, пари. Охлади си главата, пий едно, и ВНИМАТЕЛНО ЧЕТИ. Стопанинът казва извънредно много, просто, трябва да го слушате.
Поздрави на всички и лека нощ, че стана утре.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот saraneron » 12.08.2013 08:05

Защо се слагат диодите, в панелите с много последователно свързани клетки?За да ПРЕДПАЗЯТ клетките в панела от ПОВРЕДА при частично засенчване, само и единственно затова !!!А, че стринга продължава да работи с по-ниско напрежение е само бонус за нас в случая!!!При частично засенчване диодите байпасират засенченият участък за да не се допусне работа на засенчените клетки в резисторен режим / при засенчване се увеличава вътрешното им съпротивление/при, което се отделя висока температура и сме готови за пожар.Значи ,диодът ,тогава заработва ,отпушва се,а параметрите му се определят от тока и напрежението ,които байпасира .Това е логиката! Така че 40 волта и 10 ампера типично за повечето панели с 60-72 клетки с три диода е нормално!Защо е излишно да е 1000 волта ,защото при ситуация с високо обратно напрежение още преди да пробие диодът, примерно на 150 волта ще пробият байпасираните от него клетки ,значи,полза никаква!!! Диодът е здрав ,обаче пожара си е почнал не от него а от пробилите байпасирани клетки.А ако всичко е нормално по стринга ,но е подложен на високо обратно напрежение то всички диоди в панелите се явяват последователно свързани ,както и всички клетки и обратното напрежение за тях не е проблем ,защото то се разпределя относително равномерно по всички елементи ,които са с еднакви параметри. .Спасение от пожар при такава ситуация е последователно свързан диод /диоди/във веригата на стринга. Но тогава идва въпросът със загубите в този диод/диоди/ . Диодите загряват ,когато работят в авариен режим ,когато байпасират, отпушени са ,а това загряване не зависи основно от обратното им напрежение /обратният ток клони към 0 /,а само от тока в права посока и остатъчното напрежение на прехода А-К!Значи пожарите предизвикани от диодите не са пряко свързани с обратното им работно напрежение!Пожар заради пробив на диода от високо обратно напрежение е минимален в сравнение с прегряване и пробив заради голям ток в права посока и голямо остататъчно напрежение на отпушеният диод!Конструкторите правят компромиси, проектантите и те ,изпълнителите доработват и накрая БОЙКО СПАСЯВА ВСИЧКО ИЛИ ПОНЕ ТОВА, КОЕТО НЕ Е ИЗГОРЯЛО! Този коментар може да се развие с много-повече подробноти и нюанси,но мисля, че това е основната идея!Ето и един умен диод ,мечта :SM74611 a tuk sa cenite http://www.findchips.com/avail?part=SM74611 а тук ,параметрите му http://www.mouser.com/search/ProductDet ... rm=SM74611 и тук: http://www.ti.com/lit/ds/symlink/sm74611.pdf
Последна промяна saraneron на 12.08.2013 16:25, променена общо 11 пъти
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот Lupus » 12.08.2013 08:31

saraneron написа:Защо се слагат диодите, в панелите с много последователно свързани клетки?За да ПРЕДПАЗЯТ клетките в панела от ПОВРЕДА при частично засенчване, само и единственно затова !!!А, че стринга продължава да работи с по-ниско напрежение е само бонус в случая!!!При частично засенчване байпасират засенченият участък за да не се допусне рабора на засенчените клетки в резисторен режим /УВЕЛИЧАВА СЕ ВЪТРЕШНОТО ИМ СЪПРОТИВЛЕНИЕ/при, което се отделя голяма температура и сме готови за пожар.Значи ,диода тогава заработва ,а параметрите му се определят от тока и напрежението което байпасират .Това е логиката! Така че 40 волта и 10 ампера типично за повечето панели с 60-72 клетки с три диода е нормално!Защо е излишно да е 1000 волта ,защото при ситуация с високо обратно напрежение още преди да пробие диода примерно на 50 волта ще пробият байпасираните от него клетки ,значи,полза никаква!!! Диода здрав ,обаче пожара си е почнал не от него а от пробилите байпасираните клетки .Спасение от пожар при такава ситуация е последователно свързан диод /диоди/във веригата на стринга. Но тогава идва въпросът със загубите в този диод/диоди/ . Диодите загряват когато работят в авариен режим ,когато байпасират и това загряване не зависи основно от обратното напрежение а само от тока и остатъчното напрежение на прехода А-К!Значи пожарите предизвикани от диодите не са пряко свързани с обратното им напрежение!

Абсолютно точно обяснение! Когато диода е изправен, той има пад на напрежение върху него. Този пад умножен по протичащия ток на "байпаса" е разсейваната от диода мощност и той прегрява. Ако имаме пробив по напрежение в обратната посока, P-N прехода изчезва и диода от полупроводник се превръща в цял проводник. Пада е вече само за сметка на вътрешното съпротивление на силиция и разсеяната мощност силно намалява. Или диода тотално прекъсва.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 12.08.2013 19:00

Ако диода прекъсне, появява се дъга, която не иска да угасне. По-добре е да даде на късо - тогава отделената в него мощност (а от там и топлина) ще е нищожна.

Това със засенчването на клетките и байпасирането им от диодите е една теория, но колко от вас са я проверили на практика???????

Аз я проверих. При засенчване (дори и при много силно засенчване) диода си остава запушен, а клетките си остават в работоспособно състояние, само дето тока през тях (и през целия стринг) силно пада. Само че този път ще ви помоля преди да ме опонирате като Hidrazin, този път вземете и си направете реален експеримент и чак тогава теоретизирайте.

Аз твърдя, че диодите не се явяват НИКАКВА ЗАЩИТА против засенчване, просто защото съм го пробвал. И това е така защото дори и при 1000 пъти по-слаба осветеност напрежението на фотоволтаичните клетки си остава високо и то държи байпас диода в запушено състояние. Виж при 10 000 или при 100 000 пъти по-слаба осветеност байпас диода наистина се задействува, но това успях да го постигна чак когато сложих една плътна дебела черна папка върху няколко клетки. С бял лист хартия не се получава. Не се получава и с листо или дори с тънка синя пластмасова папка. Получава се само с ДЕБЕЛА ЧЕРНА ПАПКА, която на практика поставя клетките под нея в абсолютна тъмнина.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 12.08.2013 19:12

А ето какво ще се случи, ако по някаква причина един байпас диод прекъсне DC веригата, в която се намира:

http://www.youtube.com/watch?v=diZ99goN8t0

В този клип си правим експерименти с DC дъги, създадени от модули с мощност 12 kW, но в 5-6 часа вечерта, когато мощността е не повече от 3-4 kW. Напрежението е някъде към 600V. В профила ми в YouTube има цяла серия от клипчета с тези експерименти.

За разлика от Hidrazin и другите ми опоненти аз НЕ ТЕОРЕТИЗИРАМ, аз всичко го ПРОВЕРЯВАМ НА ПРАКТИКА и когато кажа нещо и споря за нещо, то е защото съм АБСОЛЮТНО СИГУРЕН, понеже съм го видял със собствените си очи и проверил със собствените си ръце. Та това е за спора с Hidrazin - наистина много ме раздразни, защото теоретизира неща, които лично не ги е проверявал. Може да е чел дебели книжки, но DC дъгите явно не са ги чели същите тези книжки, в резултат на което си правят пожари и си свиркат.

След обсъждането на модулите виждам че и други достигнаха до извода, че да, наистина е възможно да възникне ситуация, при която диода да изпадне в режим на ценеров пробив и върху него да се отдели мощност 500W, която ще го стопи на секундата и ще предизвика дъгата, която видяхте по-горе. Видяхте и колко дълго гори и какъв мощен пламък дава. От тука насетне до истински пожар има само една ръка разстояние. Всяка една дума в спора ми с Hidrazin беше самата истина и нямаше нищо преувелечено. Hidrazin спореше на базата на това, което че чел по книжките, но както предполагам вече разбрахте, не всичко, което го пише по книжките, е чиста монета. Самите автори на книжки преписват един от друг и пишат неща, които не са ги проверили, в резултат на което дадено грешно твърдение от един автор може да се разпространи в хиляди книжки. Многократно повторената лъжа обаче няма как да стане истина.

Наистина има проблеми с байпас диодите във модулите. При това тези проблеми са както в права посока, така и в обратна. Дори и в права посока един байпас диод може да предизвика пожар. Смятайте - 0.5V * 10А = 5W по 3 диода в една кутийка = 15W топлинна мощност в тази кутийка. При това говорим за малка пластмасова кутийка. Такава мощност в този малък обем означава стотици градуси температура и знаете ли защо модулите не изгарят всеки един божи ден? Ами не изгарят, защото едната недомислица е компенсирана с друга недомислица - байпас диодите на практика НИКОГА НЕ СЕ ЗАДЕЙСТВУВАТ, дори и при много силно засенчване. И добре че е така, иначе пожари щеше да има ежедневно. В малкото случаи, в които наистина е възникнал пожар по причина диоди, вероятно е имало засенчване от някаква черна плътна хартия, попаднала върху модулите. А който не ми вярва, преди да започне да ме опонира, първо да отиде да направи експеримента с черната хартия.

Аз продължавам да твърдя, че във фотоволтаичната индустрия има една голяма недомислица с тези байпас диоди, които са изключително опасни както в права, така и в обратна посока. Ако просто не ги бяха слагали - щеше да е по-добре. Само трябваше да се слага по един високоволтов диод на радиатор последователно на всеки един стринг, и всичко щеше да е наред. Дори и нямаше да има нужда от предпазители, защото тока на късо съединение на един стринг е съизмерим с работния ток и е напълно безопасен за модулите.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 12.08.2013 20:31

Този експеримент няма нищо общо с реалната обстановка:
1. Тук имаме два проводника, достатъчни дебели и разположени успоредно. Те са толкова близо разположени, че след запалване на дъгата тя се самоподдържа благодарение на високата температура и медните пари и отделящите се газове от обвивката. Има едно критично разстояние, при което дъгата угасва. Този ефект се използва във старите киномашини и мощните военни прожектори на ПВО. Там се ползват обаче графитни електроди в медни гилзи. (досети се защо)
2. При диодите имаме два срещуположно разпололожени електрода, значително по-тънки, които са заварени за полупроводниковата пластина. Тя е обвита ХЕРМЕТИЧНО в изолационния материал. При късо съединение няма кислород за поддържа горенето. Имаме мигновено стопяване на метала и дъгата угасва. Резултата е "цъфнала" изолация в мястото, от което е излязъл стопения метал и отделените газове.
Ако искаш да проведеш "чист експеримент", вземи няколко диода с пробивно напрежение 40V (от тези, които се ползват в панелите) и им пускай ток с един електрожен с постоянен ток в права и обратна посока. Заснеми резултата с бърза камера, защото ефекта трае милисекунди. Тогава да видим колко запалени диода ще имаме примерно от 10 опита.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот saraneron » 12.08.2013 23:49

Ако диода прекъсне, появява се дъга, която не иска да угасне. По-добре е да даде на късо - тогава отделената в него мощност (а от там и топлина) ще е нищожна.

Това със засенчването на клетките и байпасирането им от диодите е една теория, но колко от вас са я проверили на практика???????

Аз я проверих. При засенчване (дори и при много силно засенчване) диода си остава запушен, а клетките си остават в работоспособно състояние, само дето тока през тях (и през целия стринг) силно пада. Само че този път ще ви помоля преди да ме опонирате като Hidrazin, този път вземете и си направете реален експеримент и чак тогава теоретизирайте.

Аз твърдя, че диодите не се явяват НИКАКВА ЗАЩИТА против засенчване, просто защото съм го пробвал. И това е така защото дори и при 1000 пъти по-слаба осветеност напрежението на фотоволтаичните клетки си остава високо и то държи байпас диода в запушено състояние. Виж при 10 000 или при 100 000 пъти по-слаба осветеност байпас диода наистина се задействува, но това успях да го постигна чак когато сложих една плътна дебела черна папка върху няколко клетки. С бял лист хартия не се получава. Не се получава и с листо или дори с тънка синя пластмасова папка. Получава се само с ДЕБЕЛА ЧЕРНА ПАПКА, която на практика поставя клетките под нея в абсолютна тъмнина. :shock: :shock: :shock: Това е така защото се пести от диодите , ако се слагат на всяка клетка по подходящ диод ,като падне напрежението под това на запушване на диода и нещата ще се оправят , грубо, примерно от 0.5 волта като падне под 0.3 и шотки диода ще се отпуши а сега с три диода какво имаме 20 клетки по 0.5 волта =10 волта , докато го свалим до 0.3 си трябва голямо засенчване или голяма кирка!Но не трябва да се прави и компромис ,като се остави диода да работи и в полуотпушено състояние ,защото ще имаме големи загуби на него.Не винаги най-простите решения решават проблема ,независимо, че така изглежда!Полза сега от диодите има ,ако прекъсне на 100% някоя клетка , панелът да продължи да работи с намалена мощост ,навярно трябва да се произвеждат панели за различни цели и да са съобразени конструктивно с това къде и по каква схема ще се включват ,иначе уневерсалното ще е много скъпо. Сега има хибриди по-скоро за шир потреба!Нито безопасни ,нито много евтини нито да се справят с засенчванията !Сигурен съм ,че панелите за космоса имат по друга архитектура на свързване на отделните клетки !Идеялния случай една клетка един панел 200вата инверторите да работят с 0.5 волта и 400ампера на входа,ама надали!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот Mateev » 13.08.2013 16:26

Lupus написа:Този експеримент няма нищо общо с реалната обстановка:
1. Тук имаме два проводника, достатъчни дебели и разположени успоредно. Те са толкова близо разположени, че след запалване на дъгата тя се самоподдържа благодарение на високата температура и медните пари и отделящите се газове от обвивката. Има едно критично разстояние, при което дъгата угасва. Този ефект се използва във старите киномашини и мощните военни прожектори на ПВО. Там се ползват обаче графитни електроди в медни гилзи. (досети се защо)
2. При диодите имаме два срещуположно разпололожени електрода, значително по-тънки, които са заварени за полупроводниковата пластина. Тя е обвита ХЕРМЕТИЧНО в изолационния материал. При късо съединение няма кислород за поддържа горенето. Имаме мигновено стопяване на метала и дъгата угасва. Резултата е "цъфнала" изолация в мястото, от което е излязъл стопения метал и отделените газове.
Ако искаш да проведеш "чист експеримент", вземи няколко диода с пробивно напрежение 40V (от тези, които се ползват в панелите) и им пускай ток с един електрожен с постоянен ток в права и обратна посока. Заснеми резултата с бърза камера, защото ефекта трае милисекунди. Тогава да видим колко запалени диода ще имаме примерно от 10 опита.

Защо не изгледа всичките клипчета от серията. В част от тях отдалечаваме проводниците. Тоест разтягаме дъгата и тя се удължава до 4-5 сантиметра, преди да угасне. Това вече е опасно разстояние. При такова разстояние има вероятност дъгата да пропълзи по отдалечаващите се изводи на диода, да се прехвърли на клемореда и да продължи по проводниците на модула, а от там да се прехвърли и между единия проводник и конструкцията (масата), а те вече са много близо. Признавам си, че не съм правил експеримент с истински модули, защото ще ми излезе много скъп, но гледайки как се развива спора, може би ще пожертвувам 1-2 модула.

Това за кислорода не е вярно. Дъгата не се нуждае от кислород, за да се поддържа горенето. Говорим за мощен поток от електрони в йонизирана среда, в която съвсем не е задължително да има кислород. Високата температура в зоната на горене създава плазма и тя е проводника, през който текат електроните.

Експерименти с истински диоди вече съм планирал да направя, само че няма да използвам електрожен, а същия фотоволтаичен покрив, който използвах и на клипа. Само че този път ще бъде по обяд, за да мога върху диодите да стоваря пълната мощност на една съвсем реална фотоволтаична централа.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 13.08.2013 17:54

Това за кислорода не е вярно. Дъгата не се нуждае от кислород, за да се поддържа горенето. Говорим за мощен поток от електрони в йонизирана среда, в която съвсем не е задължително да има кислород. Високата температура в зоната на горене създава плазма и тя е проводника, през който текат електроните.

За разстоянието съм писал, както и че имаме два дебели проводника с изолация.
Каква е връзката на това с кислорода (и всички газове на мястото на дъгата) Както си писал трябва йонизирана среда. Йонизирана среда не се създава в твърдо тяло, а в газ или смес от газове. Дебелия проводник отделя много медни йони при изпарението си. Горенете на изолацията в кислородната среда вкарва още газ в дъгата, който също се йонизира. Всичко това води до възникването и самоподдържането на дъгата. Обвивката на диода и тънките електроди не позволяват да се създаде среда за възникване на голяма дъга и самоподдръжката и. Именно това е разликата от клипа и реалното положение.
За да се направи експетимент не е необходимо да се жертват панели. Стигат десетина диода и един електрожен с възможност за работа с постоянен ток. Ако пък решиш, че трябва тока да е точно от соларен панел - още по-добре. Ще е по-чист експеримента. Твърдо съм убеден, че и със 100 диода да направиш експеримент видима дъга няма да и има или тя ще е с продължителност под 1 сек.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии