Foton написа:Ужас! Смятах, че в този форум няма хора с двуцифрен коефициент на интелегентност, а се оказа че не само има, ами и има десетична точка между цифрите!
Та да караме отзад напред.
Lupus, като чета сферите, които си описал, май Третият райх е бил пректасно място за живеене...Но все пак по инфраструктура и транспорт сме дръпнали "малко". Разслоение едно Време почти нямаше, защото според др. Чърчил предимството на социализма е, че разпределя по равно мизерията. Относно ниво на задлъжнялост мисля, че трябва да прочетеш малко статистика. БВП в момента е доста над този от 1989... Но това е суха статистика. Най-точно ти го е описал nadzor. Ако трябва и аз да добавя нещо, то е един факт, дето според мен обяснява всичко. А той е че преди 1989г. най-престижните професии бяха барман, сервитьор, бензинджия, магазинер....за останалото се сещай сам. Ако такава система ти харесва ще ти подаря билет да Корея, северна разбира се. Според мен от всички изброени по-горе сфери най-зле е в образованието. Но за съжаление този срив започна някъде около 1985г. Горе-долу тогава се пенсионира последното поколение истински учители. От останалите имаше единици, дето стават за нещо. И причината за това е описана от nadzor по-горе. Пак тогава държавата (социалистическата) положи началото на края на техникумите. Обзалагам се, че Блудния син е учил в техникум, в който се изучава биология и психология....До 1985 това го нямаше.
Но както се казва всеки гледа нещата от собствената си камбанария. Lupus, приеми въпроса ми за заядлив, но мислиш ли, че преди 1989г. щеше да си управител на две фирми и отделно от това ЕТ. Тогава това се наричаше "нетрудови доходи" ако си спомняш. Властта (социалистическата) приемаше, че си изпреварил времето си и те изпращаше да го дочакаш на определените за целта места...
Несторов,
Мене са ме учили читави даскали по български. За теб не съм сигурен.
Също така не съм сигурен и дали си хвърлил навреме фуражката. Иначе щеше да знаеш, че "съдебния контрол" не се осъществява от съда, а чрез него. И термина означава, че когато не си доволен от действията на изпълнителната власт можеш да ги оспориш в независим от нея съд. Т.е. ти, като гражданин, имаш право да съдиш държавата. И това е смисъла на демокрацията - да можеш да съдиш наред. И ако има работещ съд нещата бързо си идват на мястото. А "компетенцията" на съда е да реши спора между две страни съгласно Конституцията и действащото законодателство (точно в този ред). Мисля, че го изясних просто, като за военен.
Относно алкохола - надявам се, че поне пушиш. Защото, както е казал един руски класик: "Если человек не пьет и не курит, поневоли начинаешь задумываться - не сволочь ли он?"
Относно останалата помия, която си написал, МИСЛЯ ЧЕ РЕШЕНИЕТО Е ДА ГЛАСУВАМЕ, А НЕ ДА ХОДИМ ЗА ГЪБИ.
И аз ще започна отзад напред, че по-месно:
1.Ако си внимавал в картинката, ЩЕШЕ да забележиш, че и аз се надявам и искам да гласуваме. Само че, да даваме гласа си само, АКО ИМА КАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ, не да избираме между зло и по-зло. Няма логика после да искаш добри резултати. И съм предложил критерий: Избор според, намерения, съвест, кураж и липса на зависимости. Не забелязвам ти да предлагаш нещо дори подобно. За гъби и дума не е ставало но, близко е до ума: Гласувайки без ясни критерии, пак ще имаш каквото дойде или каквото ти подадат. После, и да мрънкаш, и да не мрънкаш, ще си виновен ОСНОВНО ТИ, КОЙТО СИ ГИ ИЗБИРАЛ. КАПИШ ?
2.И не пуша, за щастие. И не ми пука, че си щял да ме мислиш за "сволочь". Волно-неволно, бОли ме фафлата. Мразя да ми смърди.
3.
Съд има, СПРАВЕДЛИВОСТ НЯМА. И скоро няма да има, ако тези, дето най-крякат с/у корупцията, ходят по протести, скачат - или плащат на други да ходят и скачат - я приемат и поддържат като "необходимо зло". Не се понасяте с жена си - развеждаш се. Чиновници ти бъркат в задника - гушиш ги още...Не е ли странна тази ваша "логика"?
4.Право да съдиш наред имаш и сега, ала какво от това? Виж т.3.
5.За даскалите ти по български не знам, може и читави да са били хората. Ако ти не ставаш, и 10 даскали не могат те спаси.
Такива неща, Фотонски.
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.