Нано отопление

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Нано отопление

Мнениеот andrey7 » 22.08.2010 19:20

Хора ниакои да знае нещто за това ?
http://www.greenhousesystems.eu/Nachalo.html
andrey7

Мнениеот lz1wvm » 22.08.2010 21:09

GHS Нано отоплителни системи имат консумация на електрическа енергия 100W/ч - 200W/ч, и са подходящи за инсталиране на тавани, стени, подове (под килим, ламинат, балатум, теракота, гранитогрес, мрамор, и други).

Нямам представа дали ще топли,но аз бих я монтирал под одеялото. :lol:
lz1wvm

Мнениеот andrey7 » 22.08.2010 21:40

Сагласен съм с това мнение но не е за мен а за мои приятели и мепитаха за мнение по вапраса. Ас сам си сигурен в парното за зимата и в колектора за лятото.Но дали това е ефектвно е вапроса?
andrey7

Мнениеот andrey7 » 22.08.2010 23:35

Сагласен съм с това мнение но не е за мен а за мои приятели и мепитаха за мнение по вапраса. Ас сам си сигурен в парното за зимата и в колектора за лятото.Но дали това е ефектвно е вапроса?
andrey7

Мнениеот Lupus » 23.08.2010 08:17

andrey7 написа:Сагласен съм с това мнение но не е за мен а за мои приятели и мепитаха за мнение по вапраса. Ас сам си сигурен в парното за зимата и в колектора за лятото.Но дали това е ефектвно е вапроса?

Как разбираш ефективността? Ако нещо, което харчи 100W ел.енергия и не ги ползва да транспортира енергия от другаде, то не може да излъчи повече от 100W енергия под формата на топлина. Ако за затоплянето на едно помещение ти трябват 1000W, трябва отнякъде да ги вземеш. Природата не допуска КПД повече от 100%. :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Инженер » 24.08.2010 22:15

Установеное, че когато се отоплява помещението с големи площи нагряти до ниска температура , се получава известна икономия.Причината е субективното усещане - човек се чувства така, както ако е с около 2 градуса по-топло.И вместо да затоплиш стаята до 22 градуса, я топлиш до 20 - икономия почти 2% !
Инженер

Мнениеот Lupus » 24.08.2010 23:29

Инженер написа:Установеное, че когато се отоплява помещението с големи площи нагряти до ниска температура , се получава известна икономия.Причината е субективното усещане - човек се чувства така, както ако е с около 2 градуса по-топло.И вместо да затоплиш стаята до 22 градуса, я топлиш до 20 - икономия почти 2% !

Ако субективното усещане приемем за критерий за ефективност, то най-ефективно е инфрачервеното отопление, което затопля директно обекта, а не околната атмосфера. Тогава и при отрицателни температури на въздуха около теб имаш усещане за топлина. Само че има доста други неудобства.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Re: Нано отопление

Мнениеот fu4ko » 15.12.2012 03:51

Аз си взех 1кв.м. за проба.Като застанах пред него на около 2метра и усетих топлина.мисля да взимам още.Инфрафолиото го купих от друг сайт,не от посочения.Супер се получава.усещането е страхотно.
fu4ko

Re:

Мнениеот Mateev » 15.12.2012 08:18

Lupus написа:
Инженер написа:Установеное, че когато се отоплява помещението с големи площи нагряти до ниска температура , се получава известна икономия.Причината е субективното усещане - човек се чувства така, както ако е с около 2 градуса по-топло.И вместо да затоплиш стаята до 22 градуса, я топлиш до 20 - икономия почти 2% !

Ако субективното усещане приемем за критерий за ефективност, то най-ефективно е инфрачервеното отопление, което затопля директно обекта, а не околната атмосфера. Тогава и при отрицателни температури на въздуха около теб имаш усещане за топлина. Само че има доста други неудобства.

За да се възползваш от екстрите на инфрачервеното отопление, трябва да ходиш гол из стаята. Освен това трябва да стоиш на точно определено разстояние от излъчвателя. Ако се приближиш - ще ти стане много горещо. Ако се отдалечиш - ще ти стане много хладно. И последно - не само че трябва да стоиш гол в една точка, но и трябва бавно да се въртиш (като пиле на грил). Това е то инфрачервеното отопление.

Докато не се нагрее целия въздух около вас до 22 градуса - никакъв комфорт не може да има. Инфрачервеното отопление е само една временна измама. Ако си оборудвате дома само с инфрачервено отопление и с нищо друго, дефакто ще живеете в голям дискомфорт. Ще ви бъде студено и само определени точки от стената ще са топли (излъчвателите). Ако искате да вдигнете температурата в стаята до заветните 22 градуса, ще трябва да сложите много на брой излъчватели. Например 10 броя по 200W по 1 кв.м. Дали ще има толкова много свободно място по стените и тавана? И на какво ще заприлича стаята?

А ако опитате да сложите по-малко на брой излъчватели, но с по-голяма мощност (напр. 2 х 1000W), то тогава приближаването до някой от излъчвателите направо ще предизвиква изгаряния по кожата ви. При това вие няма да ги усетите навреме (както при слънчево изгаряне). Когато получите чувство за леко парене, в действителност кожата ви вече ще е изгоряла с всички последици след това - дни наред зачервяване, болка, лющене и дори разраняване.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Инженер » 15.12.2012 16:39

Нещата с инфрачервеното отопление не са нито кой-знае колко супр печеливши, нито пък са толкова страшни, както ги представя г-н Матеев.
Ако на една стая и трябват1100Wза загряване до 22 градуса примерно с духалка,ако е с инфрачервено излъчване ще и стигнат 1000W.Това е така, защото въздуха ще е загрят до 20 градуса, но усещането ще е за 22.Температурата на излъчвателите трябва да е ниска - 30-35-40 градуса на достатъчно голяма площ.Може би на няколко м2.При такава ниска температура за изгаряния не може да се говори.
Инженер

Мнениеот Mateev » 16.12.2012 12:19

Ако се махне тази недоказана измислица с 2-та градуса, то на практика инфрачервеното отопление носи много повече проблеми, отколкото ползи. Това с двата градуса е измислено от производителите, защото са се чудили каква екстра да добавят към безполезното им изделие. Всъщност топлинния комфорт зависи от други фактори и аз го знам това от практически опит. Аз цял живот съм бил на електрическо подово отопление с перфектна терморегулация във всяка една стая. Температурата е закована на 22.5 градуса зиме и лете. У дома ходя с риза с къс ръкав зиме и лете. Всъщност аз нямам ризи с дълъг ръкав.

Наблюденията ми са следните:
1. Хората са различни. Аз и жена ми имаме чувство за топлинен комфорт, различаващо се с цял 1 градус. Вечния спор у дома е на колко да настроим терморегулатора в една или друга стая.
2. Зиме и лете комфорта е на различна температура. При 22.5 градуса зимно време чувството е за леко хладно, а лятно време - за леко топло. Необходима е сезонна корекция с половин до максимум 1 градус отклонение спрямо 22.5 градуса.
3. Човек е много чувствителен към температурни промени. В коридорите и в тоалетните поддържам само с 2 градуса по-студено (с цел икономия) и при излизане от стаята веднага се усеща хладина.
4. Човек се адаптира много бързо на новата температура. Тоест ако се застоя 1-2 минути в коридора или тоалетната - вече не изпитвам хладина. При обратното влизане в стаята се чувства затоплянето, но след 1 минута чувството изчезва.
5. Когато е гол, човек се нуждае от още около 2 градуса, за да изпитва температурен комфорт. Тоест тогава температурата в стаята трябва да е около 24-25 градуса.
6. Когато е с дълъг ръкав, температурата трябва да се намали с около 2 градуса. Тоест комфорта е някъде около 20.5 градуса.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Инженер » 16.12.2012 14:17

Че не е напълно измислица субективното усещане, това се чувства в стая, която не е отоплявана дълго време.Палиш печката със все сила, термометъра показва 30 градуса, а в стаята е студено,защото стените са 5-10 градуса.Но както казах и преди това ,тук говорим за незначителни икономии/загуби/.Другото е усещането от градинските отолители - градуса си е нисък, но е малко по-поносимо да се седи на маса на студа.А дали усещането е за 2 или за 1 или за 3-4 градуса...
Бях на гости в южна гърция при приятел.Той живее при 18-19 градуса.Измръзнах жестоко.Но там се отопляват с нафта/около1,5Е/литър/, а прозорците са им с единично стъкло и им е много скъпо потдържане на по-топло ,въпреки, че навън е 5-10 градуса.
Инженер

Мнениеот fu4ko » 17.12.2012 14:44

IMG_20121215_092613-1.jpg
Инфрафолио 100w/м
IMG_20121215_092613-1.jpg (36.36 KiB) Прегледано 19232 пъти
Г-н Матеев,няма такова нещо като приближиш фолиото да затопли повече та чак да изгори кожата.фолиото се загрява до 32 градуса.Може и да са малко повече.До толко можах да измеря с мултицет.Не ми се занимаваше повече да меря.Мултицета показа 10 градуса в зоната на излъчване на двете парчета фолио на по 1м. На 50см. Още като отворих вратата по блуза усетих топлина и не ми беше студено докато изпуших 2 цигари.Фолиото не е насочено към вратата.Ако сложа още фолио на другите 2 стени мисля,че ще стане комфортно.Не съм мерил стаята,но утре ще го направя като се прибера от работа,но определено ефект има при по ниска температура на стаята не се усеща като толкова,а наистина се усеща като повече.Освен това при повече фолио,както го дават необходимо за квадратурата на стаята се слага терморегулатор и поддържа еднаква температура.когато взема още фолио и сложа терморегулатор ще пиша повече отзиви.За сега е само във фаза пробване.По принцип го дават за подово отопление и така има място достатъчно да се сложи без да грози стаята
fu4ko

Мнениеот Mateev » 19.12.2012 10:59

Показаното от тебе фолио е само 100W на линеен метър. При такава ниска енергийна плътност е повече от ясно, че няма да изгаря кожата. Но при такава ниска енергийна плътност ще ти се наложи да оборудваш стаята с поне 20-30 линейни метра. Любопитно ми е къде ще ги разположиш?

Точно това съм написал и в моя постинг, но явно ти не си го чела. Сега го повтарям отново:

1. Ако енергийната плътност на излъчвателя (фолиото) е ниска (както е при тебе), то тогава ще са необходими огромни площи от стените
2. Ако енергийната плътност на излъчвателя е голяма (напр. 1 радиатор), то тогава той отблизо ще изгаря кожата

Също така не ми приказвайте, че това било предназначено за подово отопление, защото ще се задавя от смях. За който не знае, нагревателите на подовото отопление физически се намират ПОД ПЛОЧКИТЕ. А плочките и замазката СА НЕПРОЗРАЧНИ и през тях инфрачервените лъчи НЕ МОГАТ ДА ПРЕМИНАТ. Ако това фолио го използвате като подово отопление, то ще работи като най-обикновено подово отопление с проводници и ще нагрява плочките със същото количество топлинна енергия и със същото КПД, а именно 99.999%. А инфрачервените лъчи в непрозрачна среда няма да имат шанс да изминат и 1 микрон разстояние, за да предизвикат някакъв си измислен "комфорт".
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот fu4ko » 19.12.2012 14:16

Напротив,Чел съм го.Точно така,слага се на пода на половината на квадратурата.Примерно на 10кв.м. стая можеш да сложиш 5кв.м. на пода.Могат да се слагат отгоре върху пода.Така,че не виждам проблем да не могат да се слагат на пода,колкото и линейни метри да са.Аз няма да го слагам на пода а ще го правя с рамки и стойки.Така,че по стените няма да има фолио да ги грози.На мен ми трябват малко фолиа за непостояно насочено отопление,когато печката ще е загаснала в стаята в която седим и спим.В момента в кухнятa фолиата работят постоянно.Ще добавя още две и също няма да работят постояно,защото ще ми трябват само когато се храним да ми е топло на гърбеца,без значение каква е температурата в стаята,защото няма да усещам с илюзията за топлина в стаята.На кой с каквото му харесва с това да се топли.Никого не ангажирам дали да си го взима или не.Писах в темата,защото това отопление се отхвърля доста,но аз съм доволен.Взех го за проба,че и аз не вярвах в тази технология.По натам ще си взема още,че сега няма кинти за него

http://vbox7.com/play:e9f672a52d
Прикачени файлове
GHS_Underfloor_Nano_Heating.jpg
GHS_Underfloor_Nano_Heating.jpg (32.69 KiB) Прегледано 19156 пъти
fu4ko

Следваща

Назад към Свободни теми и дискусии