ИСО 9001

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

ИСО 9001

Мнениеот retro » 11.05.2011 23:40

ИСО 9001 е световно признат стандарт за качество.

Съдържание
1 Началото
2 Таргет маркет
3 Внедряване
4 ИСО 9001 във всекидневието

Началото
Увеличаване

ИСО 9001 е общ проект на крупни производители на хартия от Бразилия и най-големите американски компании, производители на принтери. В глобален мащаб потреблението на хартия намалява за сметка на алтернативни електронни формати. Това рефлектира и на продажбите на принтери, които силно намаляват. На спешна среща на ръководствата на засегнатите компании се взима решение да се брендира нова услуга, сертификат / стандарт / процедура за качество, под търговското име ИСО 9001. Процедурата трябва да е тежка и неясна, за да се избегнат въпроси за реалната полза от нея и най-важното, да изисква огромно количество документи на хартия, за да вдигне глобалното търсене на принтери и хартия.

Таргет маркет

ИСО 9001 таргетира ръководства на компании, които нямат реална представа какво точно се случва в компанията. Такива ръководства предпочитат да не разгадават как точно работи хаоса в техните компании, а да се доверят на процедурата за качество ИСО 9001. Това е процес, подобен на доверието на неизлечимо болни хора във врачки, екстрасенси и медиуми.

Провежда се подготовка за сертификация от трета страна - гледат те отпред, отстрани и отзад. Ако си момченце те потупват по рамото, ако си момиченце - малко по-надолу. Приготвяш солидна пачка $ за ръководителя на одита. При голямо желание питаш и за стандарта 27001. Викаш неволята и се молиш Рокфелер да ти е роднина, а ти - единствения пълноправен наследник.Исторически ИСО е свързан с Луната.

Внедряване

Първата и най-важна стъпка от внедряването на ИСО 9001 е закупуването на 2.4 принтера и 50 кг хартия за всеки служител от компанията. Следва наемането на поне 1 консултант на всеки 5 служители, който има за цел да печата максимално количество документи. Създават се бюрократичен апарат от чиновници, които да следят процедурите и да изискват още документи. В процеса на внедряване Ръководството преследва и сериозно санкционира служителите, възжелали използването на електронна информация и поощрява тези, които щедро генерират предложения за въвеждане на заявки за издаване заявки за подаване на запитване в два екземпляра. Любопитно и задълбочено се разглеждат идеите за планове за поддръжка на моливите и химикалите по нива в административните офиси.
[редактиране]
ИСО 9001 във всекидневието

Примерен бизнес процес за ходене на служител на фирмата до тоалетната в офиса, сертифицирана по ИСО 9001:


1. Документ със заявка за ходене до тоалетната се подава от служител на компанията, към чиновника, следящ този процес.
2. Чиновникът отпечатва два формуляра по съответната заявка.
3. Служителят ги попълва и се разписва.
4. Чиновникът ги преглежда и дава разрешение за ходене до тоалетната.
5. Служителят се задължава да изхаби поне половин руло тоалетна хартия при голяма нужда (това е изискване на Бразилските производители на хартия и създатели на ИСО 9001).
6. Служителят пише репорт за престоя си в тоалетната.
7. Чиновникът приема репорта и праща копие на ръководството.

http://dreal.net/wiki/index.php/%D0%98%D0%A1%D0%9E_9001
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro
 
Мнения: 588
Регистриран на: 05.03.2009 20:06

Назад към Свободни теми и дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта