Домашен електромер?

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Домашен електромер?

Мнениеот Емил » 20.02.2012 12:32

Дали някой колега може да ми предложи така наречения "домашен електромер" - една джаджа, която се слага на фазите в разпределителното табло, и ти показва консумираната енергия. Търся магазин или фирма дистрибутор в България. Намерил съм два варианта засега, но единият е от онлайн магазин, което не ме кефи много :D И двата са с wireless, което предполагам оскъпява. Знаете ли дали има жичен вариант, без wireless? Търся няколко възможности за да избера оптималния.
Аватар
Емил

Re: Домашен електромер?

Мнениеот Lupus » 20.02.2012 22:26

Емил написа:Дали някой колега може да ми предложи така наречения "домашен електромер" - една джаджа, която се слага на фазите в разпределителното табло, и ти показва консумираната енергия. Търся магазин или фирма дистрибутор в България. Намерил съм два варианта засега, но единият е от онлайн магазин, което не ме кефи много :D И двата са с wireless, което предполагам оскъпява. Знаете ли дали има жичен вариант, без wireless? Търся няколко възможности за да избера оптималния.

Какво точно искаш да мериш? Общата консумация или такава в даден токов кръг, или на определен консуматор?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Емил » 21.02.2012 01:58

По трите фази или в краен случай общо.
Аватар
Емил

Мнениеот X5 » 21.02.2012 12:03

Това ти трябва, мисля:
http://www.asci.bg/bg/CC128-Envi.html
X5

Мнениеот Емил » 21.02.2012 18:44

Тази е една от джаджите, които споменах по-горе.

Другата я видях само в онлайн магазин - http://troada.com/bg/oxid-oxid-1/OWL-USB-Wireless-Electricity-Monitor.html

Има и китайски в ибей. Но аз не искам да си поръчвам от онлайн магазин.

Що се отнася до първата джаджа, свързах се с дистрибутора й за България.

Недостатъци според моите изисквания:

1. Не дава отделно пофазно консумацията при трифазно захранване. Дава го обобщено, като трябва освен монофазния комплект 120 лв да се закупят още две щипки за 45 лв.

2. За мен wireless не е удобен за връзка, защото вероятно вълните ще се губят от време на време през стените и стоманобетоновите плочи, което означава, че няма да са коректи данните в приемника с дисплей. Иска ми се да има някаква жична връзка.
Аватар
Емил

Мнениеот Lupus » 22.02.2012 09:51

За да отчиташ резултатите пофазно ти трябват три уреда, всеки свързан към отделна фаза. Няма да намериш трифазен, който да отчита пофазно. Просто такива са принципите в електротехниката - когато имаш три фази системата се разглежда и измерва като трифазна. Домашните мрежи по принцип са еднофазни. Разбира се има и изключения (като мен, но то е по-скоро проектантско недоразумение) или когато става дума за голяма къща с много и мощни консуматори. И във връзка с това, просто потърси три еднофазни електромера с връзка по LAN.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 22.02.2012 13:33

Емил написа:......2. За мен wireless не е удобен за връзка, защото вероятно вълните ще се губят от време на време през стените и стоманобетоновите плочи, което означава, че няма да са коректи данните в приемника с дисплей. Иска ми се да има някаква жична връзка.

Добре направения Wireless никога НЕ ПРЕКЪСВА. У дома имам МТО станция с Wireless връзка, изпращаща данни на всеки 3 секунди. Досега вече 5 години как не се е загубил нито един пакет с данни. Или дори и да се е губил, явно протокола за връзка позволява приемната станция да си го поиска отново.

За този първия електромер изчетох документацията и ми направи впечатление, че Wireless връзката е на 433 MHz и информацията се предава посредством цифров протокол с контролни суми на пакетите. Ами наличието на тези дадености вече предполага лесното програмиране на елементарен протокол, който да гарантира повторението на повредени пакети. Ще са последни глупаци от фирмата, ако не са го направили.

Ще дам и малко странична информация от хобито ми - радиоуправляеми модели - 433 MHz е най-благодатният обхват, при който много лесно се постигат големи разстояния на връзката с малки мощности. Само за справка - при радиоуправляемите модели се счита за стандарт постигане на обхват от 1 миля. Всички апаратури и FULL Range приемници го постигат, когато са на честота 35, 40 и 72 MHZ, както и на 2.4GHz. И единствено на 433 MHz има радиоуправления, при които стандарта е 20-30 км, при това без да се вдига мощността на сигнала. Тях ги наричат LONG Range. Просто на тази честота има идеалните условия в няколко различни аспекта - елементна база, разпространение на вълните, високочувствителни приемници и т.н и т.н.

Другото, което се притеснява колегата, са загубените данни - НЯМА ТАКОВА НЕЩО. Съвременните цифрови комуникационни протоколи са вдигнали надеждността може би 1000 или дори 1 милион пъти. Пролетно време на поляната в Казанлък се събираме по 100-200 моделисти и в един и същи момент от времето на един и същи обхват сигурно работят 30 или 50 апаратури (предавателя) на честота 2.4 GHz. Ами да ви кажа не съм чувал за паднал модел поради лоша връзка. А както знаете 2.4 GHz е най-зашуменият и най неблагодарен обхват. На тази честота трепти водородния атом и въобще това е най-гадната честота. То това е и причината тази честота да е предоставена за граждански цели. Нека който иска да си блъска главата с нея. Та искам да кажа, че въпреки неблагодарната честота, въпреки огромните смущения, въпреки големия брой едновременно работещи предаватели, въпреки всичко най-лошо ЦИФРОВИЯ ПРОТОКОЛ ЗА ВРЪЗКА и SPREAD SPECTRUM технологията (подскачане на различни честоти) успяват да поддържат НАДЕЖДНА ВРЪЗКА връзка почти в 100% от случаите.

Всичко това го изписах за да докажа на колегата, че няма нужда да се притеснява за загубени данни, когато му кажат ЦИФРОВА ВРЪЗКА НА 433 MHz.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот maxsound » 22.02.2012 17:00

Колега Емил, нищо не казваш за товара-какво ще мериш и как? Предполагам си запознат със съвременните електронни електромери. Някои от тях мерят тока по така наречения диференциален метод-тока се мери в две точки и два пъти. На теория са способни да отчетат консумацията на една глимп лампа-по малко от милиампер. Вече друга тема е самия им алгоритъм на работа-закръгляват стойността за съжаление твърде рано.

Питам те какво ще мериш защото повечето аналози на електромер не мерят вярно реактивна енергия. Иначе ако искаш да се занимаваш с творческа дейност ето ти един интерес линк http://www.constructor.bg/mk/ziffer.htm

Устройството не е точно електромер защото за да бъде е нужен вектор и от напрежението. Но за непрофесионални цели и за чисто активни консуматори става.
maxsound

Мнениеот Емил » 22.02.2012 17:13

Много благодаря, г-н Матеев, за обстойната информация. Моите съмнения обаче идват от възможността вълните да бъдат възпрепятствани от стените и от стоманобетонните плочи /арматурата е един вид екраниране/ в къщата ми. Тъй като входното разпределително табло, където ще инсталирам сензорите-щипки и трансмитера се намира в мазето, а аз бих искал да имам възможност да ситуирам дисплея и на втория етаж. В права линия разстоянието не е повече от 10 метра, но преградите ме притесняват.

Не съм наясно дали радиовълните на джаджата са със същите честоти като на интернет рутера ми, но аз интернет на на някои точки на втория етаж нямам, а рутерът ми е на първия етаж макар и на 10 метра разстояние по права линия от проблемните точки - и за това си мисля, че вина има стоманобетоновата плоча между първия и втория етаж.
Аватар
Емил

Мнениеот Емил » 22.02.2012 17:19

Колега maxsound, хвърляш ме в много дълбоки води, нямам понятие от електроника. :D

Искам нещо готово, което да ми вади мощностите пофазно, от там и изразходваната енергия, и ако може да ми прави графики в компютъра за периоди от време. Мощността на моята инсталация е 15 кW.
Аватар
Емил

Мнениеот Mateev » 23.02.2012 00:51

Ами първия линк с английския електромер според мене е идеален за твоя случай. Ако имаш някакъв проблем с радиообхвата - ще ти кажа няколко лесни начина да го подобриш. Обикновенно обхвата се подобрява когато се сложи качествена антена с по-много децибели както на предавателя, така и на приемника и после антените се ориентират правилно, така че приемника да е в максимума на диаграмата на излъчване на предавателя и поляризацията (и ориентацията) да е една и съща. Мога да ти дам линк откъде да си купиш професионални антени на 433 MHz за няколко долара парчето.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Емил » 23.02.2012 21:52

OK, благодаря!
Аватар
Емил

Мнениеот lz1wvm » 24.02.2012 00:49

Тази честота е една от най *пробивните*.Но голямо значение имат и антените.Може да питаш фирмата дали предлагат,някакви модели антени.По добре е поляризовани антени(хоризонтелна или вертикална пояризация).Вертикалната поляризация има по голяма далекобойност при пресечен терен,демек възвишения.Но всяка една антена с вертикална поляризация,може да стане с хоризонтална като се завърти на 90 градуса.Така,че това е въпрос на експерименти(въпроса е да имат такива антени).Другото е кръгова поляризация,която мисля не е за предпочитане в условията на сграда,поради по малката си шумоустойчивост(отношение сигнал-шум).Макар,че при тях приемната антена не е задължително да се ориентира на тези 90 градуса.
И както обикновенно г-н Матеев е в час и с тези неща.Не че му правя четки.... :D
ПС.Другия параметър е диаграма на насоченост на антената,което също е важно.

Между другото не съм виждал по далекобоен радиотелефон от HARVEST-а,и честотата на трубката е 390 мегахерца. :)
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 24.02.2012 07:14

Трябва да ви кажа, че направо се влюбих в това електромерче. Ето го сайта на производителя:

http://www.currentcost.com

А ето и откъде може да се купи електромерчето или някой друг компонент от серията:

http://stores.ebay.co.uk/Current-Cost-Ltd

Мисля да си взема едно за играчка и експерименти. Интересно ми е какви данни ще натрупва в компютъра и какъв софтуер за диаграми има.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Емил » 24.02.2012 09:52

Г-н Матеев, вече писах, че се свързах с диструбутора за България. Монофазния комплект струва 120 лв, две допълнителни щипки струват 45. Кабела с юесбито не си спомням колко беше, ще проверя. Мисля, че всичко излиза по-евтино отколкото от онлайн магазините. Като купувам за себе си, мога да закупя още един комплект, и да го донеса на 10-ти март.
Аватар
Емил

Следваща

Назад към Свободни теми и дискусии