Емил написа:......2. За мен wireless не е удобен за връзка, защото вероятно вълните ще се губят от време на време през стените и стоманобетоновите плочи, което означава, че няма да са коректи данните в приемника с дисплей. Иска ми се да има някаква жична връзка.
Добре направения Wireless никога НЕ ПРЕКЪСВА. У дома имам МТО станция с Wireless връзка, изпращаща данни на всеки 3 секунди. Досега вече 5 години как не се е загубил нито един пакет с данни. Или дори и да се е губил, явно протокола за връзка позволява приемната станция да си го поиска отново.
За този първия електромер изчетох документацията и ми направи впечатление, че Wireless връзката е на 433 MHz и информацията се предава посредством цифров протокол с контролни суми на пакетите. Ами наличието на тези дадености вече предполага лесното програмиране на елементарен протокол, който да гарантира повторението на повредени пакети. Ще са последни глупаци от фирмата, ако не са го направили.
Ще дам и малко странична информация от хобито ми - радиоуправляеми модели - 433 MHz е най-благодатният обхват, при който много лесно се постигат големи разстояния на връзката с малки мощности. Само за справка - при радиоуправляемите модели се счита за стандарт постигане на обхват от 1 миля. Всички апаратури и FULL Range приемници го постигат, когато са на честота 35, 40 и 72 MHZ, както и на 2.4GHz. И единствено на 433 MHz има радиоуправления, при които стандарта е 20-30 км, при това без да се вдига мощността на сигнала. Тях ги наричат LONG Range. Просто на тази честота има идеалните условия в няколко различни аспекта - елементна база, разпространение на вълните, високочувствителни приемници и т.н и т.н.
Другото, което се притеснява колегата, са загубените данни - НЯМА ТАКОВА НЕЩО. Съвременните цифрови комуникационни протоколи са вдигнали надеждността може би 1000 или дори 1 милион пъти. Пролетно време на поляната в Казанлък се събираме по 100-200 моделисти и в един и същи момент от времето на един и същи обхват сигурно работят 30 или 50 апаратури (предавателя) на честота 2.4 GHz. Ами да ви кажа не съм чувал за паднал модел поради лоша връзка. А както знаете 2.4 GHz е най-зашуменият и най неблагодарен обхват. На тази честота трепти водородния атом и въобще това е най-гадната честота. То това е и причината тази честота да е предоставена за граждански цели. Нека който иска да си блъска главата с нея. Та искам да кажа, че въпреки неблагодарната честота, въпреки огромните смущения, въпреки големия брой едновременно работещи предаватели, въпреки всичко най-лошо ЦИФРОВИЯ ПРОТОКОЛ ЗА ВРЪЗКА и SPREAD SPECTRUM технологията (подскачане на различни честоти) успяват да поддържат НАДЕЖДНА ВРЪЗКА връзка почти в 100% от случаите.
Всичко това го изписах за да докажа на колегата, че няма нужда да се притеснява за загубени данни, когато му кажат
ЦИФРОВА ВРЪЗКА НА 433 MHz.