от Mateev » 09.07.2012 00:34
То не беше чак толкова сложно за прогнозиране.
Пазара си има логика, и тя е желязна. Който си има свободни пари и си ги държи на депозит, би ги изтеглил при едно-единствено условие - намиране на бизнес с по-висока доходност. И докато все още има банки, които да дават лихви по депозитите от 8-9%, продажбите на бизнеси ще се извършват САМО АКО ОЧАКВАНАТА ДОХОДНОСТ Е ПОНЕ 14-15%. Няма никакво значение какво е дал инвеститора, за да си направи някаква централа. Нейната пазарна стойност към момента е такава, щото тя да носи доходност от поне 15% (или да се изплаща за 7 години). А ако продаващият се бизнес носи допълнителен риск (както напоследък се оказа за ВЕИ проектите), то тогава търсената доходност вече е 20% (5 години срок на изплащане).
Продаващият е в правото си да иска повече пари и да търси глупак да му ги даде. Такива понякога се намират, но не и когато сумите се измерват с милиони. Предполага се че човек, спечелил 1 милион лева и нагоре, е всичко друго, но не и глупак. Той си притежава пари в кеш или на депозит и с щракане на пръсти може да си ги похарчи тук или там. Как ще го накарате този човек да си даде парите точно на вас? Ако продаващият иска също да може да си продаде централата с едно щракане на пръстите, трябва да даде подходящата цена. Няма значение дали е на загуба или не.
Преди много години си бях купил един джип Сузуки Гранд Витара. Понеже си имах и други коли, този джип го карах много малко. Стоя си в гаража почти 10 години и имаше по-малко от 10 000 километра. Състоянието му беше перфектно - все едно че вчера е излязъл от завода. И какво от това. Пробвах безуспешно да го продам на по-висока цена от пазарната, но не се получи. Междувременно годините се трупаха и пазарната цена падаше все повече и повече. Продадох го точно в момента, в който слязох с 10% под нея. За по-малко от 24 часа след обявата получих обаждания по телефона от поне 20 човека. На това се вика продажба с едно щракане на пръстите. Ако по-рано го бях съобразил този факт, щях да взема много повече пари.
Та за продавачите на централи - готов съм на секундата да купя голяма централа, стига цената да е такава, която да ме съблазни да щракна с пръсти. Аз нямам бърза работа. Парите и в момента ми носят голяма доходност, стоейки си в банката под защитата на Гаранционния фонд. Нулев риск с висока доходност и никакви главоболия с работници или с държавни администрации. Алтернативата да ги вложа в някаква централа или в друг бизнес живо ме интересува, но само ако доходността от сделката е поне 15-16% (20% при завишен риск).
Mateev