Готови проекти

Обяви за покупка и продажба на земя или на цели проекти за ВЕИ.

Модератори: Mateev, Admin

Готови проекти

Мнениеот petkov_dpg » 10.08.2011 12:25

Проектите са с предварителни договори,разрешителни за строеж и платени такси.
-Сливен: 5MW+5MW
-Велико Търново: 5MW+5MW
-Ямбол: 5MW+5MW+1MW
-Бургас: 16MW
-Хасково: 25MW
-Димитров град: 16MW
-Около Русе 40дек. покрив

P:S Проектите се предлагат в момента на цена от 190000 за MW,но при условие ,че изграждаме с модолите на запазената немска марка
SUN EARTH (190W монокристални).
За повече информация моля на e-mail
petkov_dpg

Мнениеот vitorio » 10.08.2011 13:27

Поздрави на Наско Т. :wink:
Пазара оттече на тези цени!
Дори пазара отече на проекти и изграждане на ФВЦ като цяло.
vitorio

Мнениеот ivanvarna » 11.08.2011 10:39

vitorio написа:Поздрави на Наско Т. :wink:

Т.Е. Пазара се "умря" !!! :)
ivanvarna

Мнениеот ivoj_bg » 28.10.2011 18:59

vitorio написа:Поздрави на Наско Т. :wink:

И защо така колега??? :(
ivoj_bg

Re: Готови проекти

Мнениеот mirani » 11.06.2012 18:27

Kogato ne6to se predlaga, namira se i koi da go kupi ( rano ili kasno) - pasarna ikonomika. :D
Interesuvam se ot sakupuvaneto na gotovi proekti - tova pesti vreme.
mirani

Мнениеот Artemis » 14.06.2012 22:28

Да ще е хубаво да ги продадете проектите на тези цени но едва ли !
Artemis

Мнениеот Artemis » 08.07.2012 20:22

Artemis написа:Да ще е хубаво да ги продадете проектите на тези цени но едва ли !

Както винаги моята прогноза се оказа правилна !
Artemis

Мнениеот Mateev » 09.07.2012 00:34

То не беше чак толкова сложно за прогнозиране.

Пазара си има логика, и тя е желязна. Който си има свободни пари и си ги държи на депозит, би ги изтеглил при едно-единствено условие - намиране на бизнес с по-висока доходност. И докато все още има банки, които да дават лихви по депозитите от 8-9%, продажбите на бизнеси ще се извършват САМО АКО ОЧАКВАНАТА ДОХОДНОСТ Е ПОНЕ 14-15%. Няма никакво значение какво е дал инвеститора, за да си направи някаква централа. Нейната пазарна стойност към момента е такава, щото тя да носи доходност от поне 15% (или да се изплаща за 7 години). А ако продаващият се бизнес носи допълнителен риск (както напоследък се оказа за ВЕИ проектите), то тогава търсената доходност вече е 20% (5 години срок на изплащане).

Продаващият е в правото си да иска повече пари и да търси глупак да му ги даде. Такива понякога се намират, но не и когато сумите се измерват с милиони. Предполага се че човек, спечелил 1 милион лева и нагоре, е всичко друго, но не и глупак. Той си притежава пари в кеш или на депозит и с щракане на пръсти може да си ги похарчи тук или там. Как ще го накарате този човек да си даде парите точно на вас? Ако продаващият иска също да може да си продаде централата с едно щракане на пръстите, трябва да даде подходящата цена. Няма значение дали е на загуба или не.

Преди много години си бях купил един джип Сузуки Гранд Витара. Понеже си имах и други коли, този джип го карах много малко. Стоя си в гаража почти 10 години и имаше по-малко от 10 000 километра. Състоянието му беше перфектно - все едно че вчера е излязъл от завода. И какво от това. Пробвах безуспешно да го продам на по-висока цена от пазарната, но не се получи. Междувременно годините се трупаха и пазарната цена падаше все повече и повече. Продадох го точно в момента, в който слязох с 10% под нея. За по-малко от 24 часа след обявата получих обаждания по телефона от поне 20 човека. На това се вика продажба с едно щракане на пръстите. Ако по-рано го бях съобразил този факт, щях да взема много повече пари.

Та за продавачите на централи - готов съм на секундата да купя голяма централа, стига цената да е такава, която да ме съблазни да щракна с пръсти. Аз нямам бърза работа. Парите и в момента ми носят голяма доходност, стоейки си в банката под защитата на Гаранционния фонд. Нулев риск с висока доходност и никакви главоболия с работници или с държавни администрации. Алтернативата да ги вложа в някаква централа или в друг бизнес живо ме интересува, но само ако доходността от сделката е поне 15-16% (20% при завишен риск).
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот damianpkd » 10.07.2012 09:44

Здравейте г-н Матеев1 И Вие колеги във форума! Както казват евреите,стоката струва толкова ,колкото ти дават, а не колкото искаш!
damianpkd

Мнениеот sunny_boy » 10.07.2012 14:53

Не знам какво казват и какво правят евреите, но докато има такава голяма волатилност/несигурност на условията за правене на бизнес и то печеливш, то продавачите на централи ще бъдат в позиция на прайсмейкъри и това "колкото ти дават" ще има по-голямо цифрово изражение.
sunny_boy

Мнениеот Miro » 11.07.2012 00:01

Бизнес като бизнес... винаги има някаква степен на риск. Дали ще продаваш проекти, готови централи или краставици - все тая. Миналата година с ешерихия коли фалираха цифра производители и търговци на краставици.
Miro

Мнениеот damianpkd » 11.07.2012 17:04

Здравейте колеги! От две-три седмици към мен започнаха да валят запитвания за работещи фотоволтаични централи!Надявам се, да не е само безплатен маркетинг.Би било хубаво,ако обменим инфо за цените при покупко-продажбата на такива централи.Хем собствениците на такива паркове да не искат и майка си и баща си,хем чуждите инвеститори да не извиват ръцете на нашите производители на ВЕИ енергия.Ще Ви бъде изключително благодарен,ако съвместно поставим някакви жалони.Знам,че всики проект си е индивидуален,но....все пак можем да влезем в някакви параметри!
damianpkd

Мнениеот ferdy » 18.07.2012 16:24

Правите предложение за картелно споразумение? Не много добро начало, колега. :roll:
ferdy

Мнениеот pmihailova » 19.07.2012 09:45

Цените ще варират в зависимост от:
1. През коя година са присъединени парковете/по коя тарифа и за колко фиксирани години/?
2. С какво финансиране са построени?
3. В район с каква слънчева ирадиация са?
4. Кой прави O & M ? За какъв период и на какви цени?
5. Вид на оборудването.
6. други...
pmihailova

Назад към Обяви за покупка и продажба на земя или на цели проекти