Страница 1 от 2

ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 28.07.2014 16:54
от ikondov
Продавам 3 парцела с изградена конструкция на кьщи с вазможност за монтаж на ФЕЦ по 15 кв проекти и разрешителни становища за присаединяване налични. тел 0888204 901 ikondov@gmail.com

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 07.08.2014 22:18
от BulSpace
Защо ги продаваш? Потърси и ще намериш оборудване на цена да ти се избие инвестицията за под 10г....

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 09.08.2014 13:57
от Foton
BulSpace написа:Защо ги продаваш? Потърси и ще намериш оборудване на цена да ти се избие инвестицията за под 10г....

След това и псохиатър, който да ти постави диагноза, ако направиш сега такава инвестиция.

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 12.08.2014 19:16
от BulSpace
Че с какво е по-рискова сегашната инвестиция в ВЕИ в сравнение с инвестиция в други български браншове?

Съпостави я например с абсолютно безрисковото държане на парички в банката и самозаблудата, че лихвите са ти печалба и че инфлацията не ти изяжда парите... :bom:

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 12.08.2014 20:00
от Foton
BulSpace написа:Че с какво е по-рискова сегашната инвестиция в ВЕИ в сравнение с инвестиция в други български браншове?

Съпостави я например с абсолютно безрисковото държане на парички в банката и самозаблудата, че лихвите са ти печалба и че инфлацията не ти изяжда парите... :bom:


Не съм чак такъв експерт, но при 30kWp и очаквано годишно производство около 36MW и при сегашните цени на изкупуване нещо не ми излиза сметката. Т.е. излиза ама не ми харесва....

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 13.08.2014 09:29
от Mateev
След случая с КТБ предполагам всички вече се убедиха, че постигането на 7-8% годишна доходност, стоейки с ръце в джобове, си е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. Няма друг ИНВЕСТИЦИОНЕН ИНСТРУМЕНТ, който да е в състояние да дава повече от 5% на година, при това отново има някакъв РИСК човек да си загуби парите. Говоря например за ДЦК или за разните му там инвестиционни портфейли, управлявани от някой фонд.

На практика след случая с КТБ най-после положението в България стана НОРМАЛНО, такова, каквото е и във всички други европейски държави. Срока за НОРМАЛНО изплащане на една инвестиция се увеличи до 15-20 години така, както е и навсякъде другаде по света. При сегашните изкупни цени и при сегашните цени за инвестиция в слънчева централа положението е НАИСТИНА НОРМАЛНО, но по западните критерии и стандарти.

Проблемът не е в изкупните цени, а в МЕЧТИТЕ или по-скоро в ИЛЮЗИИТЕ на някои хора, които си мислят че със слънчева централа ще направят НАЧАЛНО ЗАБОГАТЯВАНЕ и НАЧАЛНО НАТРУПВАНЕ НА КАПИТАЛ. Това обаче вече е невъзможно. Беше така, но преди 3-4 години. Тогава трябваше да си счупвате краката да инвестирате, но вие и тогава се ослушвахте. Който се усети - направи го. Който не - ами да се сърди само на себе си. Към днешна дата най-после ПОЛОЖЕНИЕТО СЕ НОРМАЛИЗИРА и стана такова, каквото трябваше да бъде от самото начало. Тоест направата на слънчева централа е с ранг на ИНВЕСТИЦИОНЕН ИНСТРУМЕНТ, в който се влагат пари, и после НИЩО ДРУГО НЕ СЕ ПРАВИ. Само се чака доходност, и ако тя е над 5%, човек трябва да си бие гъза в тавана от кеф.

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 13.08.2014 09:41
от Mateev
Ще кажете - ама как така? Как тогава някой хора забогатяха за 5-6 години, постигайки годишен ръст на доходите от порядъка на 1000% например?

Ще ви отговоря как това може да се случи. От време на време и то САМО ЗА КРАТКИ СРОКОВЕ пазарната икономика предлага НЕВЕРОЯТЕН ШАНС ЗА БЪРЗО ЗАБОГАТЯВАНЕ на тези, които:
1. Осъзнаят, че го има този шанс
2. Имат вече някакви дадености, с които да го реализират този шанс.
3. Поемат риска и ПРЕДПРИЕМАТ ДЕЙСТВИЯ по реализацията
4. Успеят да докарат нещата до края въпреки хилядите възникнали проблеми

Тогава и само тогава са възможни случаи на бързо нарастване на богатството с хиляди проценти на година. Това обаче е временно, защото и други хора/фирми виждат пазарната ниша, нанасят се в нея, конкуренцията започва, и цените/печалбите падат до нормалното ниво. Точно това се случи и със слънчевите централи и някои хора наистина удариха джакпота с инвестицията си. За съжаление бума приключи и нещата се завърнаха в нормалните си релси........

Има много примери за бързо забогатяване на някого съгласно горните 4 точки. Ще ви дам няколко: Кубчетата РУБИК, Тамагочетата, iPhone на Apple и т.н и т.н.

В личен план също през живота си съм имал няколко случая, когато по стечение на обстоятелствата за кратко време сме имали огромни продажби с огромна надценка, докато конкурентите се усетят да свалят цената до нормални нива. Интересното е че обстоятелствата не сме ги предизвикали ние - те си баха даденост. Появиха се от нищото, ние ги забелязахме, имахме някаква готовност с инфраструктура и компетенции от други бизнеси, с тази даденост започнахме да експлоатираме обстоятелствата, получи се, конкурентите го забелязаха след нас, започнаха и те, но им трябваше време да се организират, и в края на краищата конкуренцията доведе до нормализация на продажните цени. В краткия промеждутък обаче преди да се усети конкуренцията успявахме да изнесем стотици тирове с шампоани или пасти за зъби с надценка от 100% например.

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 14.08.2014 14:44
от Foton
Mateev написа:........ ПОЛОЖЕНИЕТО СЕ НОРМАЛИЗИРА и стана такова, каквото трябваше да бъде от самото начало. Тоест направата на слънчева централа е с ранг на ИНВЕСТИЦИОНЕН ИНСТРУМЕНТ, в който се влагат пари, и после НИЩО ДРУГО НЕ СЕ ПРАВИ. Само се чака доходност, и ако тя е над 5%, човек трябва да си бие гъза в тавана от кеф.

Както и да си бие главата в стената, когато някой Сссстойнев реши да прави социална политика с неговите инвестиции.
И въпреки това аз смятам, че при сегашната цена прихода от 30kWp е около 7350лв./година, а стойността на инвестицията трудно може да бъде свалена под 60000лв. Проверете сами дали си струва. Според мен НЕ! И това не е защото очаквам повече от 5% на година. Просто и тия 5% няма да останат като резултат.
И още един профански въпрос: г-н Матеев, Вие когато закупувате нови машини или съоръжения с какъв срок на изплащане си правите разчетите? Защото според едни дании (за съжаление загубих източника) средното време за изплащане на МРМ(металорежеща машина) е 4-7 години в зависимост от класа, на автомобил(лек) - 2-3 години, на инструментално оборудване 0.5-2 години.... Това за двадесетте години...
Освен това може и да греша, ама като получавам 5% годишно(дори и да стане) след 20 години ще получа инвестираната сума и нищо повече, защото се приема, че централата се е амортизирала. А при инвестиционния проект се очаква да получите по 5% на година, но и да се запазва капитала. Счетоводителите му викат "амортизационни отчисления", най-грубо. При сегашните цени, ако приемете 20% разходи (за простотийте на ДКЕВР и някой Стойнев, за АУЕР, за счетоводство...) за 20 години ще получите ....117 600лв. Е, как ви се връзва дори и с 5-те процента?
Ако ще е по ясно на езика на счетоводителите изглежда така:
Инвестиция: 60 000лв.
Приход: 7350 лв./год.
Разход за дейността - 20% = 1470
Разход за амортизация (при 20 год. план) = 3000
Резултат:2880 или ...4.8% доходност! А, честито! И не забравяйте, че това е сметка без кръчмар (разбирай ДКЕВР, правителство, парламент, ЧЕЗ...).

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 14.08.2014 21:02
от Mateev
Твоите сметки са напълно правилни, но какво да каже например един вложител в КТБ, който си е загубил парите?
Какво да каже един инвеститор в акции, когато настъпи срив на борсата?
Какво да каже един неинвеститор, които си крие парите в къщи, но му ги откраднат?

Всичко това се свързва с понятието РИСК, който е неразделна част от нашето ежедневие. РИСКА е неразделна част и от всеки един бизнес. РИСК да си загубиш парите и дори РИСК да си загубиш живота, ако например комунистите отново дойдат на власт.

Никой нищо не ти гарантира в този бизнес и в този живот. Нима очакваш някаква висша справедливост? НЯМА ТАКАВА !!! Свиквай с тази мисъл.......... Приеми реалностите такива, каквито са.........

Едно време, когато държавата подкрепяше тези инвестиции, се създаде едно измамно чувство за сигурност, на което се подведох дори и аз самият, въпреки че вече бях наясно със ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА, който определя нашето битие. Самият аз направих централи, които в момента са губещи. Услях да повярвам че има хора, които инвестират милиарди, и именно тези хора ще бъдат нашата защита, ако нещо се обърка със законодателството. Мислех си че те ще лобират и няма да допуснат влошаване на положението. Явно много съм грешал. Не съм вярвал, че правителството може да се опълчи срещу милиардни инвестиции, и дори срещу Евросъюза или дори срещу целия свят. Е кацнах на земята и сега вече го вярвам и това.

Нещо повече - вече съм склонен да вярвам, че нещата могат да се влошат още повече и да се случи дори немислиното - например нова народна революция и по улиците да започнат да разстрелват всички бизнесмени и семействата им, защото разбираш ли те са "виновни" за съществуващото положение. Вероятност едно на милиард, но както виждаш напоследък се случват точно такива нищожни вероятности.

Според мене просто човек трябва да се опита да остане със здрав разум и по възможност да се опита да се подготви за всички рискови фактори, дори и такива като падане на астероид, нов световен потоп или пък нова комунистическа революция. В личен план моята подготовка е минимална, но я има - оръжие, боеприпаси, известно количество злато, план поне в главата ми накъде и как да бягам и какво да правя при наводнение или потоп или революция. Може да ви звучи смешно, но нима не се нагледахте и наслушахте по радиото и телевизията какво се случва ежедневно по света. Нима си мислите, че точно вас ще ви прескочи. Това със слънчевите централи е бял кахър на фона на лошотиите, които могат да ви се случат, и които се случват на други хора. Ами ако ви отвлекат детето за откуп, какво ще правите? Ще започнете да плюете държавата по форумите и ще си седите в къщи и ще си мислите, че някой друг ви е длъжен да ви помогне??????????

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 14.08.2014 21:10
от Mateev
Загубихте ли пари в КТБ?
Повярвахте ли, че държавата ги гарантира вашите пари посредством ГАРАНЦИОНЕН ФОНД?
Ако сте го направили, значи сте наивници. Не се сърдете на обидата, аз също съм сред наивниците........ха-ха.......

Но най-голямото мое предимство е, че аз вече НЕ СЕ ВПЕЧАТЛЯВАМ ОТ ТЕЗИ НЕЩА. Знам че ги има и че ходят по хората. Очаквам ги и имам поне някаква минимална подготовка за тях, ако случайно се случат. Не вярвам на държавата и на институциите. Вече никъде не търся СПРАВЕДЛИВОСТ - просто знам, че я няма. Не се радвам на печалбите, ако случайно се появят отнякъде, не се ядосвам и на загубите, ако ми се случат. Никога не слагам всичките яйца в една кошница и според теорията на вероятностите на едно място ми се получи и спечеля това-онова, на друго пък загубя (такъв е живота) и като цяло нещата някакси ги тикам в положителна посока. Надявам се общата посока да си остане положителна и за в бъдеще, но знам ли.....

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 14.08.2014 22:39
от BulSpace
Сметката би излязла, ако от някъде Ви изпаднат демонтирани поликристални панели на 0,30 EUR/Wp . Естествено използвани 2-3 години и с гаранция от производителя... :idea:

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 14.08.2014 22:53
от Lupus
А аз мисля, че си играеш със съдбата! Внимавай, тя е курва и не знаеш кога ще ти обърне гръб!

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 14.08.2014 23:01
от BulSpace
Много хора оправят добре и когато партньорът им е с гръб... :bom:

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 15.08.2014 19:10
от Foton
Mateev написа:....... Какво да каже един инвеститор в акции, когато настъпи срив на борсата?
Какво да каже един неинвеститор, които си крие парите в къщи, но му ги откраднат?....Всичко това се свързва с понятието РИСК, който е неразделна част от нашето ежедневие. РИСКА е неразделна част и от всеки един бизнес. ....


Не знам как да го кажа по меко, но да инвестираш в нещо, дето в най-, ама НАЙ-ДОБРИЯ случай ще ти носи под 5%, не е риск, а безумие.

Re: ПОКРИВ 3X 15 кв

МнениеПубликувано на: 15.08.2014 19:17
от Foton
BulSpace написа:Сметката би излязла, ако от някъде Ви изпаднат демонтирани поликристални панели на 0,30 EUR/Wp . Естествено използвани 2-3 години и с гаранция от производителя... :idea:


Ммда, получава се малко над 9%, но пак остава въпросът дали рискът си заслужава.