Фотоволтаична система на покрива на къща.

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Фотоволтаична система на покрива на къща.

Мнениеот TheEngineer » 08.04.2010 18:15

Здравейте!
Имам къща в гр. Кърджали (който е един от най "слънчевите" градове в България) покривът на която е подходящ за инсталиране на фотоволтаинча система.
Искам да попитам каква е процедурата по узаконяване и присъединяване към ел. мрежа ако реша да инсталирам някаква минимална мощност от 1KW например? Предполагам при такива микро електроцентрали би трябвало да има някаква опростена процедура.
При цена на системата от 5лв на ват ако през годината произвеждам количество електроенергия 3000kw/h която се продава за 76ст за kw/h както и да го гледам си е печелибша инвестиция. Ако има и някакви евросубсидии нещата стават още по-печелибши. Притеснява ме обаче какви са разходите при присъединяване и узаконяване на такава система. Как гледа законодателството и евро фондовете на такива производители?
Пуснах темата за да разбера дали има смисъл въобще да се замислям за монтирането на такава система и да разбера дали въобще си струва риска.
TheEngineer

Мнениеот DanielDimov » 08.04.2010 18:33

това е болната тема на целия форум... много мъка ще се излее тук...
DanielDimov

Мнениеот sunrize » 08.04.2010 18:55

Колега прочети форума!
sunrize

Мнениеот TheEngineer » 08.04.2010 19:28

Порових се из форума, но има информация предимно за електроцентрали които са върху земеделска площ и са с големи мощности.
Мен не интересува по скоро процедурата по узаконяване на една "домашна" система с малка мощност.
По точно ме интересува каква ще е цената за това узаконяване, какво е необходимо като документация и тнт. за да си сметна някаква приблизителна норма на възвращаемост на капитала. Предполагам една такава инсталация няма да изисква някакъв сериозен проект както и монтажни дейности, въпреки, че най-вероятно си има много тънкости които трябва да се разберат преди да се започне такова начинание.

В Гърция например има региони в които масово има монтирани такива инсталации, но там политиката е друга, освен това и климата е по-различен.
TheEngineer

Мнениеот ferdy » 09.04.2010 01:24

ferdy

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ