Страница 1 от 1

Търговско измерване на страна НН на нов БКТП!!!

МнениеПубликувано на: 16.06.2010 09:30
от KD Solar
Здравейте.
Много е писано във форума за измерването на произведената електроенергия, за мястото на поставяне на електромерното табло, за загубите в трансформатора, за присъединяване на НН, на СН. Някой чувал ли е, дали има случаи на поставяне на средствата за измерване на страна НН на БКТП? Знам, че ще кажете "ЕРП-тата да не са луди. Няма да плащат те загубите в трансформатора". Да, така е, ама при мен има предварителен договор, според който средствата за търговско измерване са на страна НН. Пак ще кажете: "Ама то предварителния договор може да се промени". И това го знам, просто за пръв път срещам такъв случай. БКТП-то е ситуирано в единия от 4-те имота, в които ще се изграждат PV- електроцентрали от по 100-тина kW

МнениеПубликувано на: 16.06.2010 09:42
от Miro
Виждал съм го, когато повече от един производител се присъединяват към 1 траф. В договора видях, че той е 400 kVA... ако към него се присъединяват примерно 4 централи по 100 kWp е съвсем нормално да се присъединят на страна НН, тъй като на СН няма как да разделят тока от четирите...

МнениеПубликувано на: 16.06.2010 10:10
от eceo
Меренето е на НН, защото БКТП-то после става собственост на ЕВН и то може да си присъединява различни абонати към него, освен споменатите централи. Така може на всеки абонат по отделно да си измерва електрическата енергия на страна НН.

МнениеПубликувано на: 16.06.2010 10:12
от RevSol
Когато се занимавах с производствено предприятие и се наложи да правим нов трафопост се оказа, че има някакво правило до 400 kVА меренето да е на страна НН, за по-големи мощности на страна СН и това е свързано със загубите на ЕРП-то. Но не съм проучвал за конкретен норматив. Може би още съществува.

МнениеПубликувано на: 16.06.2010 10:29
от KD Solar
И аз така си го обяснявам, измерване на НН заради намеренията, да се присъединят и другите обекти. Но всичко това е едно голямо "ДАНО, АКО и ДАЛИ (като нямаме пари)"

МнениеПубликувано на: 16.06.2010 18:03
от eceo
Отговора е точно в изречението : "...електрически съоръжения за присъединяване, които ще се изграждат ВЪЗМЕЗДНО от производителя....". Съгласно наредба 6 и т.н. Според мен на близо около имотите има и други бъдещи обекти за присъединяване и ЕВН си правят сметката с този трафопост да ги присъединят. Те и за това ще изкупят трафопоста. Така няма как да мерят на 20kV, защото не могат да разделят потребителите. А и сами по себе си централите са 4 броя по 100kW. Ако е една на един собственик с мощност 400kW, ще го накарат 100% да си направи трафопост за негова сметка и меренето ще е на 20kV. Тогава и РОМзК ще се замени с РОММ, за да може да се изключва централата от ВКП под товар, а не от РУ20 на БКТП-то.

п.с. Разни ЕРП-та, разни изисквания (интереси)