Утвърждаването на технически проекти е блокирано

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Утвърждаването на технически проекти е блокирано

Мнениеот Mateev » 28.06.2010 13:57

Появи се поредния абсурд в Българското законодателство. На 05.06.2010 г. влезе в сила новата Наредба Із-1971 от 29.10.2009 г. за строително-техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар. Съгласно нея към всеки един инвестиционен проект трябва да има и папка "Противопожарна безопасност", която се прави само от оторизирани за целта лица. Проблема е, че в България ТАКИВА НЯМА или и да има, броят се на пръстите на двете ръце и освен това никой не ги знае кои са те и къде се намират.

В момента в цялата страма главните архитекти са спрели да дават Строителни разрешения и не знаят какво да правят.

В общия случай историята е следната (поради липса на официална информация разказвам клюки):
И до момента във всяка една част от техническите проекти имаше раздел Пожарна безопасност, който се правеше от съответния проектант (архитект, конструктор, еладжия). В общия случай се цитираха няколко правилника и наредби и се обявяваше, че съответната част отговаря на тях. То друго няма и какво да се напише, особенно що се касае за проект на слънчева централа. В момента обаче според излязлата наредба трябва да има отделна папка, която да се прави от специалисти - пожарникари. И то само от такива, които имат право за това. Колко са, какви са, къде са - това никой не го знае. Носят се приказки, че искали да намерят работа на многото на брой пенсионирани пожарникари. Пък ние ще плащаме. Това вероятно ще оскъпи проектите с едно поне 1000 лева, да не кажа и повече, по простата причина, че тези богопомазани пожарникари с права са много малко - по 1 на 3-4 окръга.

Тъй като на един наш клиент вече върнаха проекта, СТС Солар започна широкомащабно издирване на такъв богопомазан пожарникар. В Габрово не намерихме. Разширихме търсенето в Стара Загора, Ловеч, Плевен, Русе, Търново. И по чудо попаднахме на 1 човек в Търново, който се нави да направи проекта, но още в разговора по телефона си поиска по лев на квадратен метър.

Камарата на проектантите в инвестиционното проектиране е решително против въвеждането на подобен абсурд. Според нея е редно всеки един правоспособен проектант да има право да прави проект по Пожарна безопасност, стига да е изкарал курс и да е издържал някакъв изпит. Дори в момента се организират подобни курсове и изпити, но докато се натрупат достатъчно на брой правоспособни проектанти ще минат поне 5-6 месеца. Например първия курс в Търново ще е след месец и на него ще има само 20 места за цяла централна северна България. Тоест няма и по 1 място на град.

Междувременно всички проекти по всички общини в цялата страна са блокирани и не се знае докога ще е това. Главните архитекти чакат инструкции, а държавата нехае.

Ако някой знае нещо повече по въпроса, нека да пише. Също така ако някой знае къде можем да намерим списък с тези правоимащи пожарникари - нека да каже. Дори и един от тях да познавате - дайте тука името му и телефона.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Мнениеот Mateev » 28.06.2010 15:14

Вече намерихме 2 човека, които имат право да направят такива проекти - един от Търново и един от Русе. И двамата са шефове на съответните пожарни (бивши и настоящи).

Много ми е любопитно след като има по 1 човек на град (и то не във всеки град), как този човек ще насмогне да прави по 500 проекта на месец, за да разчисти задръстването по общините? Та дори и да прави само Copy и Paste, пак няма да насмогва да ги разпечатва, подписва и подпечатва.

За кой ли път вече се доказва, че

БЪЛГАРИЯ Е СТРАНА НА АБСУРДИТЕ !!!
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4436
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

...

Мнениеот Gio » 28.06.2010 15:20

...ето и реакцията на Камарата на проектантите:
Прикачени файлове
kiip_092.pdf
(1.05 MiB) 648 пъти
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio
 
Мнения: 1618
Регистриран на: 21.07.2008 08:44
Местоположение: Стара Загора

Идеята е друга колеги

Мнениеот eceo » 28.06.2010 20:10

Идеята е, че точно пожарникарите НЯМАТ този печат за право на тази "Противопожарна безопасност". Даже и по Тв даваха, че ще им събират печатите и удостоверенията от КИИП. Идеята е, всеки проектант да дава такава записка по ПБ, но само един да я обощава и да я заверява със своя печат. Той ще получи такъв след курса организиран от КИИП , който само богопомазани ще минат. Та не се хващайте на всеки пожарникар, той може много да разбира от ПБ и да прави тези проекти, но реално нямат печати и права за да ги заверят. И кво ще стане според вас??? Ами пожарникарите ще правят проектите и ще взимат пари, а други лица ще им ги заверяват и отново ще взимат пари, криза, криза... кво ли не прави. Очаквайте до половин година още абсурди в ЗУТ, ЗАКИИП и други такива. Със здраве!


П.С. И последните на които трябва да вярвате това е КИИП
eceo
 
Мнения: 32
Регистриран на: 14.02.2009 21:50
Местоположение: Sofia

Мнениеот KD Solar » 29.06.2010 14:51

Нямам думи... Това е балканския синдром: тъкмо каруцата да тръгне и някой ще се намери да сложи прът е колелото. Бат Бойко за какво е??? Той е всесилен, той ще завери проектите. Как да няма кадри, за какво е тази академия ма МВР. Нали там има Факултет "Пожарна безопасност и защита на населението". Какво изучават там: как се държи маркуча? Факултет "Пожарна безопасност и защита на населението" е носител на дългогодишна традиция в подготовката на инженерни кадри за нуждите на пожарната и аварийната безопасност в България. В него се обучават специалисти за придобиване на образователно-квалификационните степени:
- "бакалавър-инженер" и "магистър-инженер" - по специалността "Пожарна и аварийна безопасност"
и за придобиване на образователната и научна степен
- "доктор" - по научните специалности: "Техника на безопасността на труда и противопожарна техника" и "Защита на населението и народното стопанство в критични ситуации".
По време на обучението си курсантите изучават фундаменталните инженерни дисциплини, както и специални в областта на пожарното дело.
Широко са застъпени пожаро-приложният спорт, бойно-приложната и чуждоезиковата подготовка.
Ежегодно курсантите от редовното обучение преминават едномесечен практически стаж в поделенията на МВР, което им позволява да приложат знанията си на практика.
Преподавателският състав на факултета се състои от висококвалифицирани специалисти по изучаваните дисциплини. Лекторският курс по всички учебни дисциплини се провежда от хабилитирани преподаватели - доценти и професори.
:?:
Докато намерят кадри да карат както до сега, ама не им изнася. Ония пък искал 1 лв за кв. м. Тия не познават парите.
Където и да отида като чуят "А, фото нещо си - тоя има пари, ще му режа главата". Да, ама ще ми отреже главата ЖЕНАТА. Накрая ще ме лупне с ръба на някой панел и ще се приключат нещата :cry:
Аватар
KD Solar
 
Мнения: 510
Регистриран на: 26.01.2010 10:22
Местоположение: София


Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта