Здравейте колеги,
Навярно повечето от вас на територията на ЕВН са получили вече договорите си за достъп. Някои са ги подписали, някои няма и да го направят, но ако може тук да споделим мнения в случай на подписване на тези договори, защото доста неща от тях са „неприятни”.
По самия договор: т. 6.3. – „Във връзка със задължението на Производителя по чл. 30, ал. 4 от ЗЕВИ, да осигурява на оператора на разпределителната мрежа предаването на данни в реално време за доставената в разпределителната мрежа електрическа мощност, както и правото на ЕВН ЕР да ограничава дистанционно достъпа при превишаване на преносните възможности на мрежата, двете страни се съгласяват, тези условия да бъдат изпълнени чрез доставено от оператора на мрежата стандартизирано табло за телеизмерване и телеуправление, предвид интегрирането на данните и сигналите в диспечерската SCADA – система на оператора на мрежата.”
Каква е тази система за телеизмерване и телеуправление? Знам, че в някои случаи на централи с КТП в съоръженията, които се изграждат от ЕВН има описана такава апаратура, съответно цената на присъединяване си е към 30 хилки и нагоре, но тази апаратура досега не е доставяна. Също така ми казаха, че според вътрешна информация от ЕВН, такива неща няма да се слагат на централи с мерене на НН. Това ме касае конкретно, тъй като аз съм на НН. И друго – според чл. 30 (4) от ЗЕВИ, централи до 30kW не трябва да предават данни в реално време. Въпреки това ЕВН са сложили тази клауза от договора и в договори за централи под 30kW. В тази връзка договорите на ЕВН абсолютно еднакви независимо от мощността. Подписвайки обаче тези договори в този вид, хората с централи до 30kW се съгласяват ЕВН да ги суровакат с тази апаратура, въпреки, че не са длъжни да я поставят.
Вървейки по приложенията на договора възникват някои въпроси:
- В Приложение 3 – списък на лица с необходимата техническа правоспособност да експоатират обекта с квалификационна група;
- Приложение 4 – изискват се лица отговорни за организиране и кооридниране на дейностите по осигуряване на ЗБУТ, списъци с отговорници по безопасността и членове на бригади и квалификационни групи;
- Приложение 8 – изисква се експлоатационен персонал или договор за поддръжка (в случай на такъв трябва да се представи). Изисква се и оперативен персонал.
Въпросът ми е: за всички тези изисквания може ли да се посочи едно лице, каква квал. група трябва да е и какво лице въобще да посочим, защото на всички ни е ясно, че никой не наема такива лица.
Това не е всичко, което ме притеснява по договора разбира се, но засега нахвърлях тези неща.