Договори за достъп с ЕВН

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Договори за достъп с ЕВН

Мнениеот energy11 » 20.11.2012 17:48

Здравейте колеги,

Навярно повечето от вас на територията на ЕВН са получили вече договорите си за достъп. Някои са ги подписали, някои няма и да го направят, но ако може тук да споделим мнения в случай на подписване на тези договори, защото доста неща от тях са „неприятни”.

По самия договор: т. 6.3. – „Във връзка със задължението на Производителя по чл. 30, ал. 4 от ЗЕВИ, да осигурява на оператора на разпределителната мрежа предаването на данни в реално време за доставената в разпределителната мрежа електрическа мощност, както и правото на ЕВН ЕР да ограничава дистанционно достъпа при превишаване на преносните възможности на мрежата, двете страни се съгласяват, тези условия да бъдат изпълнени чрез доставено от оператора на мрежата стандартизирано табло за телеизмерване и телеуправление, предвид интегрирането на данните и сигналите в диспечерската SCADA – система на оператора на мрежата.”

Каква е тази система за телеизмерване и телеуправление? Знам, че в някои случаи на централи с КТП в съоръженията, които се изграждат от ЕВН има описана такава апаратура, съответно цената на присъединяване си е към 30 хилки и нагоре, но тази апаратура досега не е доставяна. Също така ми казаха, че според вътрешна информация от ЕВН, такива неща няма да се слагат на централи с мерене на НН. Това ме касае конкретно, тъй като аз съм на НН. И друго – според чл. 30 (4) от ЗЕВИ, централи до 30kW не трябва да предават данни в реално време. Въпреки това ЕВН са сложили тази клауза от договора и в договори за централи под 30kW. В тази връзка договорите на ЕВН абсолютно еднакви независимо от мощността. Подписвайки обаче тези договори в този вид, хората с централи до 30kW се съгласяват ЕВН да ги суровакат с тази апаратура, въпреки, че не са длъжни да я поставят.

Вървейки по приложенията на договора възникват някои въпроси:

- В Приложение 3 – списък на лица с необходимата техническа правоспособност да експоатират обекта с квалификационна група;
- Приложение 4 – изискват се лица отговорни за организиране и кооридниране на дейностите по осигуряване на ЗБУТ, списъци с отговорници по безопасността и членове на бригади и квалификационни групи;
- Приложение 8 – изисква се експлоатационен персонал или договор за поддръжка (в случай на такъв трябва да се представи). Изисква се и оперативен персонал.

Въпросът ми е: за всички тези изисквания може ли да се посочи едно лице, каква квал. група трябва да е и какво лице въобще да посочим, защото на всички ни е ясно, че никой не наема такива лица.

Това не е всичко, което ме притеснява по договора разбира се, но засега нахвърлях тези неща.
energy11

Re: Договори за достъп с ЕВН

Мнениеот sunny_boy-2 » 20.11.2012 22:45

Централи до 30 кв не само че не тряя да предават данни в реално време, ами въобще не са задължени да подписват договори за достъп, те ползват мрежата въз основа на общите условия одобрени от ДКЕВР. Така че ако си под 30 кв не си задължен да подписваш договора за достъп.
sunny_boy-2

Мнениеот energy11 » 21.11.2012 11:00

Така е, прав си, ама не и според ЕВН. Изпратили са договори за достъп и на производители под 30kW, с абсолютно същите текстове като за 100kW например. Знам за 3 сигурни случая, така че едва ли е случайно. И хората под 30kW ако са решили да подпишат договора се съгласяват и с клаузата за телеизмерване. Така ЕВН спокойно могат да ги ушият и тях с такса за такова устройство, щото видиш ли са съгласни според подписания договор.

Иначе аз съм над 30Kw и горните въпроси остават за мен в сила, така че ако имате информация и опит може да споделите как сте процедирали.
energy11

Мнениеот petyostoev » 21.11.2012 11:40

И аз съм под 30 киловата,но за да получа договора за изкупуване ме накараха да сключа договор за достъп.
А иначе е така,че тези до 30 киловата не трябва да имат договор за достъп а само по вътрешните правила,одобрени от ДКЕВР,но........ такива ДКЕВР не е правила и не е одобрила.
А защо ли така се туткат,а пък временната такса за достъп я скроиха по тъмна доба за няколко часа???????
petyostoev

Мнениеот BLOT » 21.11.2012 12:38

Аз също получих "покана" за скючване на договор за достъп. Моята централа е под 30кВ и не знам какво да правя. Според закона не трябва да подписвам договор за, а според ЕРП трябва.
BLOT

Мнениеот Lupus » 21.11.2012 14:22

BLOT написа:Аз също получих "покана" за скючване на договор за достъп. Моята централа е под 30кВ и не знам какво да правя. Според закона не трябва да подписвам договор за, а според ЕРП трябва.

В кръга на шегата- това е ЗА КОН, а не ЗА ЕРП! :)
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот energy11 » 21.11.2012 18:40

petyostoev написа:И аз съм под 30 киловата,но за да получа договора за изкупуване ме накараха да сключа договор за достъп. ...

Да, това не е единствения случай и тук няма мърдане - трябва да клекнеш, за да си получиш договора за изкупуване и съответно първи протокол.

Иначе тези, които имат дововори за изкупуване под 30kW (пък и над 30) можете да опитате с писма, затова, че не необходимо сключването на такъв договор за ФЕЦ под 30kW. Доколкото знам ЕВН не уважават много тези писма, но за случаите с централи под 30kW ЗЕВИ е още по изричен - използват разпределителните мрежи, към които са присъединени, при общи условия, одобрени от ДКЕВР.

Ефект от това може да бъде губене на време за подписване на договора... до друго по-добро в наша полза едва ли ще доведе...
energy11

Мнениеот energy11 » 28.11.2012 17:32

Здравейте отново,

Понеже ми наближава крайния срок, в който трябва да подписа договора за достъп (засега намерението ми е да подпиша) искам отново да попитам дали някой е попълвал приложенията към договора с лицата необходими за експлоатационен персонал, квалификационна група, ЗБУТ и оперативен персонал.

Предполагам, че поне някой от вас е подписал вече такъв договор може ли едно лице да покрие всичките тези неща, някой правил ли е договор с фирма за поддръжка (фиктивен предполагам) и т.н. Подскажете какво сте писали с този персонал, ще съм благодарен.
energy11

Мнениеот Day Energy » 29.11.2012 02:19

Защо се "дистанцирате" да сключите договор за поддръжка?

Относно "договорът", как стигнахте до заключението че има краен срок на подписване? ЕВН "молят" за предоставяне на "приложения", но не и за подпис на договора.
Day Energy

Мнениеот BLOT » 29.11.2012 10:47

Моите приложения ги представих всичките и ми изпратиха писмо за сключване на договор за достъп. Експлоатационният петсонал (според служителите на КЕЦ-а) трябва да бъде трета или четвърта категория. Предполагам, че всеки от вас има поне един приятел с такъв разряд и може да бъде посочен за лице, което ще поддържа централата.
BLOT

Мнениеот energy11 » 29.11.2012 10:57

Според мен тези договори рано или късно ще бъдат изисквани от ЕВН в подписан вид. Ако целта е да "бавя" подписването на договора ще намеря начини, но въпроса е докога мога да го бавя и каква би била ползата от това. В най-добрия случай можем да забавим до излизането на общи условия от ДКЕВР, след което така или иначе всички ще подпишем тези договори (да не забравяме, че ЧЕЗ и Енерго-Про пробутваха тези договори преди да дадат договора за достъп, т.е. инвеститорите в тези райони са подписали такива договори). Та в тази връзка искам да съм готов с приложенията по договора (в които се засяга и темата за експлоатационен и т.н. персонал), пък договора дали ще го подпиша в този срок ще видим :)

Иначе в договора със строителя за изпълнение на обекта се покрива аварийно и гаранционно обслужване, (което на мен за обект от 60kWp ми е напълно достатъчно), но това не включва експлоатационен перснонал, оперативни превключвания и т.н. изисквания според приложенията на ЕВН.
energy11

Мнениеот nasiuz » 18.04.2013 19:41

http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/ou_13.pdf

ОБЩИ УСЛОВИЯ
ЗА ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА МРЕЖА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА
ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ
nasiuz

Мнениеот nasiuz » 18.04.2013 20:01

Приети ли са общи условия за достъп с оператора на електроразпредерителната мрежа/ЕВН електроразпределение/
nasiuz

Мнениеот Joro762 » 19.04.2013 00:13

Тези докато не ни фалират сън няма да ги хване ей.
nasiuz написа:Приети ли са общи условия за достъп с оператора на електроразпредерителната мрежа/ЕВН електроразпределение/
Колега не ти ли прави впечатление ;че тези общи условия на "ДКЕВР" са 1към 1 същите като времените договори на ЕВН за достъп до мрежата които ни ги пращаха в плик преди 3 месеца някъде ;и никой не им ги беше разписал с малки изключения( Ти ги гониш през вратата те хоп през прозореца пак те изненадат) .Просто нямат спирачки !!! ДКЕВР им е абсолютен лакей още един път ни го доказаха .Според мен никво разписване и пак на съд докато не ги откажеме от тая им фикс идея да ни унищожат !!!!Съд и пак съд до дупка
Joro762

Мнениеот Joro762 » 19.04.2013 09:23

От как спуснаха Ц–33 си зареждам принтера с тоалетна хартия .То не минава ден без някоя глупост да измислят .Като не могат толкова да измислят нещо ;което да става за подписване да ме поканят да им го напиша и да приключим вече с безмислиците.
Joro762

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ