Бързо узаконяване на централи по фасади и покриви

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Бързо узаконяване на централи по фасади и покриви

Мнениеот Admin » 09.11.2007 13:38

Запознайте се с този документ на Агенцията за енергийна ефективност:
http://seea.government.bg/documents/informacia/vei/InvestmentSOLAR.PDF
Копие от документа можете да изтеглите и от нашия форум от линка в края на постинга.

Заглавието на документа е "ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЦЕС ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ". В него с най-големи подробности са описани всички стъпки и действия, които трябва да предприеме един инвеститор, за да построи и узакони една слънчева електроцентрала. Процедурите са много на брой и ще отнемат както колосално време и пари, така и много нерви и главоболия в битка с бюрокрацията. Трябва да се плащат десетки такси на най-различни държавни учреждения и след това да се чака дълго време за благоволението на поредния бюрократ да изтръска прахта от поредната ви молба и да сложи един подпис. Трябва да се сключват договори и договорчета с десетки лица (архитекти, конструктори, проектанти, консултанти, технически ръководители и прочие дипломирани и оторизирани лица, които за да свършат едночасова работа искат по 500-1000 лева. И забележете: Нито едно от тези оторизирани лица (с малки изключения) няма да си има ни най-малка представа що е то слънчева електроцентрала и има ли тя почва у нас. Самите стъпки и подстъпки от процеса сигурно са повече от 100 и при всяка една от тях трябва да се изчаква законово установения срок за отговор (разбирай отлежаване на молбата на нечие бюро, собственост на поредния незаинтересован бюрократ, които получава заплата от нашите данъци). Броят на документите, разрешителните и становищата, които трябва да съберете, сигурно надхвърля 100. И въобще предстои ви ходене и размотаване по почти всички възможни държавни институции, като при някои от тях ще се връщате по няколко пъти. Не съм съвсем сигурен, но имам чувството, че атомна електроцентрала се узаконява по-лесно и по-бързо. Не знам дали Министерството на Енергетиката и Агенцията по енергийна ефективност си дават ясна сметка за това, какво произтича като следствие от този документ. Поне да бяха написали с червени букви в началото на документа "Ако все още има мераклии за строеж на слънчеви електроцентрали, прочетете внимателно този документ. Надяваме се, че след прочитането му вашият ентусиазъм ще е достатъчно охладен, щото повече никога през живота си да не си и помисляте за слънчева електроцентрала".

За да не съм голословен, цитирам текст от ЗАКОНА ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ И АЛТЕРНАТИВНИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ:
Чл. 2. Основните цели на този закон са:
1. насърчаване развитието и използването на технологии за производство и потребление на енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници и алтернативни енергийни източници;

Прочетете цитирания по-горе документ и сами преценете за какво НАСЪРЧАВАНЕ става въпрос. Според мене не става въпрос за насърчаване, а за РАЗУБЕЖДАВАНЕ.

Продължавам с цитатите от същия закон:
Чл. 9. Производството на енергия от възобновяеми енергийни източници и алтернативни енергийни източници се насърчава при:
.........
6. облекчаване на административното регулиране при производството на енергия от възобновяеми енергийни източници и алтернативни енергийни източници, както и при изграждането на необходимите съоръжения.

Ако цитирания по-горе документ представлява облекчена процедура, то тогава каква ли ще е пълната процедура? Сигурно ще се наложи бащата да започне процедурата на младини, за да може сина му да я завърши на старини.

Лично мое мнение е, че обявената от Министерството на Енергетиката и Енергийните Ресурси процедура (ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЦЕС ПРИ ИЗПОЛЗУВАНЕ НА СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ) е една голяма тотална подигравка с тези български бизнесмени, които са дръзнали да инвестират в авангардни технологии на бъдещето. Да не говорим, че това представлява грубо нарушение на цитираните по-горе членове и алинеи от ЗАКОНА ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ И АЛТЕРНАТИВНИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ.

С две думи:
1. Субсидии - НЯМА!!!
2. Преференции по узаконяването - НЯМА!!!
3. Добра изкупна цена - има, но не е чак толкова добра. Сметките на ДКЕВР са тотално грешни (това е въпрос на друга тема). И с тези сметки постигането на 10-годишна възвръщаемост при инвестиция с кредит е една голяма илюзия.

На фона на всичко това не е чудно, че измина почти цяла година от обявяването на преференциалната изкупна цена, а построени слънчеви електроцентрали има едва няколко, и то от ентусиасти, които не са си направили добре сметките. И тези централи все още не са узаконени. Тепърва има да белеят косите на техните нещастни собственици, докато изминат дългия и трънлив път на процедурата.
Прикачени файлове
InvestmentSOLAR.rar
ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЦЕС ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ
(783.6 KiB) 2614 пъти
Последна промяна Admin на 09.11.2007 16:44, променена общо 2 пъти
Аватар
Admin
Site Admin
 
Мнения: 207
Регистриран на: 27.08.2007 01:13
Местоположение: Габрово

Мнениеот Admin » 09.11.2007 15:11

Продължение по темата:

За добро или за лошо, това е процедурата към момента. Друга няма.

Добрата новина е тази, че процедура все пак има. Точна, ясна и базирана на действащото в момента законодателство. На всеки един етап са цитирани конкретни членове и алинеи, които трябва да бъдат спазени. Чиновниците в учрежденията не могат да шикалкавят в нищо друго, освен в сроковете за отговор на поредната молба.

Има обаче и лоша новина. А тя е следната: При такава процедура (с такава продължителност и с такива разходи) не си струва да се започва строителството на слънчева електроцентрала, по-малка от 100-200 KWp.
Аватар
Admin
Site Admin
 
Мнения: 207
Регистриран на: 27.08.2007 01:13
Местоположение: Габрово

Мнениеот Admin » 09.11.2007 15:36

А сега за това, заради което беше отворена темата:
Каква е ситуацията с малките електроцентрали, построени по фасадите и покривите на съществуващите сгради?

Цитирам текст от 3-та страница на документа:
Фотоволтаичните модули могат да се монтират както по фасадите и покривите на сградите, така и да се изграждат като самостоятелни обекти. В първия случай модулите не се считат за издатини на сградите и се монтират без да се изисква разрешение - чл.113 от Наредба 5 За правила и нормативи за устройство на територията. При втория случай, инсталацията се третира като строеж, при който важат етапите на инвестиционния процес.

Хващаме се за отрицанието на последното изречение, а именно: При първия случай (фасади и покриви) инсталацията НЕ СЕ ТРЕТИРА КАТО СТРОЕЖ. Следователно за инсталацията НЕ ВАЖАТ етапите на инвестиционния процес, описани в документа.

Това е много добра новина. Ако една слънчевата електроцентрала се построи на покрив на съществуваща и вече узаконена сграда, то тогава директно се пристъпва към процедура с електроразпределителното предприятие, изцяло заобикаляйки общината и безкрайните дебри на ЗУТ (ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИИТЕ).

Прекалено хубаво, за да е вярно. За да сме сигурни, трябва да направим няколко проверки. Първо проверяваме какво казва чл. 113 от НАРЕДБА 5 ОТ 21 МАЙ 2001 Г. ЗА ПРАВИЛА И НОРМАТИВИ ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА:
Чл. 113. (1) Не се считат за издатини по смисъла на тази наредба и се поставят, без да се иска разрешение, леките слънцезащитни устройства на прозорците, балконите, лоджиите и терасите и слънчевите колектори по фасади и покриви.

В чл. 113 се говори само за слънчеви колектори, но в документа на Агенцията по Енергийна Ефективност е обявено, че и фотоволтаичните модули попадат в обхвата на този член. Това е много важно. Напълно е възможно в процеса на узаконяване да се опитат да ви искат виза за проектиране или строително разрешение. Вие обаче трябва да се позовавате на чл. 113 и на неговото разширеното тълкуване от Агенцията за Енергийна Ефективност.
Последна промяна Admin на 09.11.2007 19:56, променена общо 1 път
Аватар
Admin
Site Admin
 
Мнения: 207
Регистриран на: 27.08.2007 01:13
Местоположение: Габрово

Мнениеот solar man » 09.11.2007 17:27

с две думи - ако може да се попречи на бизнеса - нашите законотворковци го правят най-добре :)
толкова документация за монтажа на няколко стъклопакета :) на фундамент !!!
а за какво е ОВОС ? не разборам за какво говорят???
* придобиване право на собственост или ползване на земите за строителство на слънчева инсталация.
и по надолу им се губи мисълта....
срещам ОВОС ???
опа т.4
в) емисиите на вредни вещества при нормална експлоатация и при извънредни ситуации, / УЖАС ТЕЗИ ЗНАЯТ ЛИ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА/
И ПО НАТАТЪК ... генерирането на отпадъци и създаването на дискомфорт. ???? / у съседа :) ако завижда сигурно /

не съм сигурен но някъде има вратичка дайте да я видим къде е :))))
успех на всички!!!

аз съм решил малка СЕЦ - около 2-3 КW на покрив в близко село :)
желая много слънце на всички
Аватар
solar man
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14.10.2007 09:15
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот Admin » 10.11.2007 01:06

Да. Изглежда, че най-добрата стратегия към момента е следната:

Много на брой малки слънчеви електроцентрали по покривите на майки и бащи, братя и сестри, баби и дядовци, вуйчовци, балдъзи и въобще цялата рода до девето коляно. Освен къщите не трябва да се пропускат плевните, сеновалите, курниците и покривите на дворните клозети.

Има и още нещо. В България има много на брой стари и изоставени полуразрушени селски къщи. Възрастните отдавна са починали, а на младите не им се ходи на село. Та такива къщи могат да бъдат купени за сравнително малко пари. И ето ти готов узаконен покрив за строителство на слънчева електроцентрала. Направо започвам да се оглеждам за съборетини покрай пътя. Току виж ми излязъл късмета.
Аватар
Admin
Site Admin
 
Мнения: 207
Регистриран на: 27.08.2007 01:13
Местоположение: Габрово

Мнениеот Admin » 10.11.2007 01:13

А сега малко по-сериозно. Смятам още в понеделник да подам молба в ЕОН за проучване условията за присъединяване на една слънчева електроцентрала, построена на покрив. Да видим как ще протече процедурата. Пък дали ще правя централата е друг въпрос. Но така или иначе трябва да се провери колко е голяма силата на този 113-ти член и дали ще мога с негова помощ да се преборя и да получа договор за присъединяване, без да се налага издаването на виза и строително разрешение. И естествено текущо ще ви информирам за моя напредък и за крайния резултат от този експеримент.
Аватар
Admin
Site Admin
 
Мнения: 207
Регистриран на: 27.08.2007 01:13
Местоположение: Габрово

Мнениеот Ddimanov » 12.11.2007 10:34

А как стои въпроса с двор на къща, който е към нея и е частна собственост? И за там ли трябва да се прилага процетурата по разрешителните?
Ddimanov
 
Мнения: 9
Регистриран на: 29.09.2007 09:33
Местоположение: Павликени

Мнениеот Admin » 12.11.2007 11:14

Съгласно чл. 113 не се изисква строително разрешение само за централи по покриви и фасади. Във всички останали случаи трябва да се мине по дългата процедура. Тя и късата е под въпрос, но да видим.

Днес, 12.11.2007 г. започвам експеримент по късата процедура.
Ще ви информирам ден по ден как тече процедурата.

ДЕН 1-ви

Набелязах си сграда, на която съм собственик като физическо лице. Покрива е с почти южно изложение и е под наклон около 35 градуса. Изпълнението е стар и изгнил гредоред, покрит с керемиди. Така или иначе планирах в следващите години да ремонтирам покрива, защото имам проблеми със силните ветрове - чупят старите керемиди, а нови със същия размер няма. Плана е да направя изцяло нов покрив с нови хубави греди. Отдолу и отгоре на гредите ще се заковат плоскости от шперплат или ОСБ, а между тях на височина 5 см ще се постави фибран. Над фибрана се поставя армиран найлон и остават още около 5 см въздух. Малко под билото се пробиват вентилационни отвори и се поставя специален детайл за вентилация. Това е така наречения вентилируем покрив и е последен писък на модата. Гарантира отлична топлоизолация и липса на конденз (благодарение на вентилациата). Върху горните плоскости ще се положи старбар. Върху него ще се завият носещи скоби за панелите, ще се хидроизолират с Изомакс-Еласта и чак тогава покрива ще се покрие с битумни керемиди. След това на носещите скоби се поставят вертикални носещи алуминиеви профили, върху които ще бъдат положени панелите. Това е възможно най-евтината и най-здравата конструкция. Има голяма вероятност себестойността на централата да стане такава, щото да се изплати за по-малко от 8 години.

Премерих южното било на покрива и се оказа, че е 14.10 х 5.60. Пробвах различни комбинации панели и инвертори и се спрях на 75 броя панели Канека К60 (4500 Wp) и инвертор SMC 5000A. За да се съберат панелите, ще се наложи по време на ремонта да се направи малко по-голяма стреха.

Започнах да подготвям документите за ЕОН като физическо лице и се оказа, че нямам изряден документ за собственост на сградата. Имам само протокол от търг, на който съм спечелил сградата преди 10-12 години. Следователно първо трябва да си осигуря изряден нотариален акт. Тръгвам към нотариуса, за да видя в какви процедури ще ме въвлече.
Аватар
Admin
Site Admin
 
Мнения: 207
Регистриран на: 27.08.2007 01:13
Местоположение: Габрово

Мнениеот Miro » 12.11.2007 15:55

Да споделя и аз.

Инсталацията ни е следяща /дегер 5000 НТ/ и я монтираме, нарочно пиша монтираме, а не строим, в селски двор. Ползваме кредит от банка, което допълнително усложни процедурата... Та за момента процедурата и сроковете при нас са следните:
1. Оправяне собствеността върху земята (имаше разлики в квадратурата между нотариален акт и скица) - 2 седмици
2. Виза за проектиране - 2 седмици.
3. Проучване за присъединяване към EVN(посещение на място) - 3 седмици от подаването на заявлението.
4. Предварителен договор - започна втората седмица от проучването.

Чака ни още:

5. Инвестиционен проект от архитектурна и ел.част.
6. Съгласуване с РИОЗ, РИОКОЗ и БТК (!?! ... можело да минават кабели през двора), според инструкцията на визата.
7. Разрешително за строеж (монтаж)
8. Договор за присъединяване.
9. Договор за изкупуване.

Според EVN процедурата не е сложна и трябва да минем сравнително бързо, защото те имат опит. При тях е инсталацията в Айтос (покривна) и инсталацията в Сливен - двуосно следяща.

Колеги ми споделиха и една хитрост, която обаче не съм проверил още. Тъй като фундаментът ми не е вкопан, може да му монтирам две халки и да твърдя, че е преместваемо съоръжение. По този начин не би трябвало да се третира като строеж...
Miro
 
Мнения: 1178
Регистриран на: 25.09.2007 13:37
Местоположение: гр. Бургас

Мнениеот Admin » 12.11.2007 17:49

ДЕН 1-ви - продължение

Занесох документите на нотариуса и мотанията вече започнаха:
1. Протокола за спечелен търг и договора с комисията трябва да се впишат в съда в службата по вписванията (2-3 дена).
2. Трябва да се отиде до комисията по земеразделяне и да се извади актуална скица (3-4 дена).
3. Трябва да се отиде до данъчното и да се извади данъчна оценка на сградата (1-2 дена).

С тези документи трябва да се върна при нотариуса и той ще състави констативен нотариален акт (от днес за утре). Този нотариален акт на свой ред трябва да се впише в съда в службата по вписванията (2-3 дена). С две думи - около 10 дена и стотина лева за разни такси.
Аватар
Admin
Site Admin
 
Мнения: 207
Регистриран на: 27.08.2007 01:13
Местоположение: Габрово

Мнениеот Admin » 12.11.2007 18:00

Miro написа:Колеги ми споделиха и една хитрост, която обаче не съм проверил още. Тъй като фундаментът ми не е вкопан, може да му монтирам две халки и да твърдя, че е преместваемо съоръжение. По този начин не би трябвало да се третира като строеж...


Бъди сигурен, че номера няма да мине. И аз опитах подобен номер с ЕОН, но от там ми казаха следното: Или носиш строително разрешение или бележка от община Габрово, че за твоя обект няма нужда от строително разрешение. Тоест и в двата случая се намесва общината. А като отидеш в общината започват и проблемите. Аз успях да се уредя малко между капките и да се придвижа напред само с конструкции и ел. част. Заобиколих архитектура, ВиК, хоризонтална и вертикална планировка и още куп други глупости. Но при мене се случи друг гаф: попаднах в предизборно и следизборно време. И главния архитект на града го беше ударил на уволнение. И почти месец не е подписвал нищо на никого. Не знам дали главния архитект вече е сменен или остава същия, но ефекта при мене е един и същи. Към момента продължавам да чакам и да се надявам. Законовия срок за отговор от общината изтече 3 пъти. И какво от това. От кого да се оплаквам? Да ги съдя ли? Кого да съдя? Абсолютна тъпотия. Безотговорна, мързелива и затъпяла бюрокрация. Ако ми бяха работници, досега да ги бях уволнил 100 пъти.
Аватар
Admin
Site Admin
 
Мнения: 207
Регистриран на: 27.08.2007 01:13
Местоположение: Габрово

Мнениеот estqwerty » 14.11.2007 21:57

Здравейте !
Първи пост в форума.

Искам да стисна ръката на админа! Евала човеко! Страхотна работа е свършена до момента!!!

И по въпроса Аз пък не мога да повярвам че нещата с администрацията се движат толкова бързо - така както гледам всичко е от началото на септември! Така че напредъка дори окуражаващ - можеше да се застъпи и лятото когато юли август и началото на септември всички са отпуски :evil:

А ако може наистина да се редят по покриви без разрешително ще е страхотно. Може да си подредим двуосни системи по покривите. А като го припокриеш целия никой от съседите ти няма да се сърди.

Наистина не мога да повярвам че има подобен форум! Вече почти съм изчел всичко - още веднъж ЕВАЛА!!!
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty
 
Мнения: 198
Регистриран на: 14.11.2007 19:14
Местоположение: Silistra

Мнениеот Admin » 15.11.2007 11:59

Благодаря за топлите думи. Радвам се, че с нещо съм полезен и на другите. По принцип политика на СТС Солар е пълната откритост и предоставяне на всевъзможна информация на всеки, който пожелае да я получи. Няма никакво значение дали в бъдеще ще стане наш клиент или не. Всеки посетител на този форум научава голата истина - такава, каквато е тя към момента. За разлика от някои наши конкуренти, ние не искаме пари за информацията. Освен това ние не лъжем потенциалните клиенти, че всичко е лесно и просто и за 5-6 години инвестицията ще се изплати. По-добре да загубим потенциален клиент, отколкото да се сдобием с реален, който в бъдеще ще ни обвини, че сме го излъгали в нещо.

Затова най-горещо препоръчвам на бъдещите потенциални инвеститори да прочетат всички теми на форума, в търсене на отговор на интересуващите ги въпроси. И ако на някой въпрос не намерят отговор - да го зададат директно на форума, а не в лични съобщения. Аз ще отговоря на въпроса, без да скривам нищо и без да премълчавам важни части от истината. И по този начин поредния аспект от инвестицията ще бъде изяснен и ще получи публичност.

Ясно осъзнавам, че има голям брой аспекти, които все още не са засегнати във форума. Но от друга страна аз не мога сам да си задавам въпроси и сам да си отговарям. Затова не се притеснявайте да питате. Само ви умолявам по всеки аспект да отваряте нова тема и да слагате подходящо заглавие на темата. Също така всеки може да отговаря на въпросите на другите и да споделя своя личен опит по дадения въпрос. Надявам се, че с общи усилия ще можем да развием форума и да направим от него един информационен център, в който всеки да може да намери отговор на интересуващите го въпроси.
Аватар
Admin
Site Admin
 
Мнения: 207
Регистриран на: 27.08.2007 01:13
Местоположение: Габрово

Мнениеот Dedoto » 20.11.2007 15:17

Искам да попитам следното - ако обекта, върху чийто покрив желая да сложа слънчеви колектори е на мое има като ФЛ, а искам да построя фотоволтаична централа чрез притежавано от мен ООД, възможно ли е да сключа 'Договор за наем" за покрива между себе си и фирмата, с което и предоставям правото да разположи колентори отгоре. Дали ЕРП (EON примерно) ще оценят това взаимоотношение между мен и фирмата ми като приемливо и ще разрешат на фирмата ми включване към мрежата си?
Последна промяна Dedoto на 20.11.2007 15:34, променена общо 1 път
Dedoto
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06.11.2007 17:21

Мнениеот Admin » 20.11.2007 15:29

Най-вероятно ще разрешат. Два са възможните документи - отстъпено право на строеж или договор за наем. Но след като е на покрив - значи не е строеж съгласно прословутия член 113 от Наредба 5 към ЗУТ. Остава договора за наем. Разбира се трябва да е нотариално заверен.
Аватар
Admin
Site Admin
 
Мнения: 207
Регистриран на: 27.08.2007 01:13
Местоположение: Габрово

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron