Фотоволтаична централа 15 киловата

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Фотоволтаична централа 15 киловата

Мнениеот jhoro » 02.03.2020 12:39

grants написа:Здравейте ,стартирах процедура по присъединяване на фотоволтаична централа 15 киловата в едно малко селце . EVN съответно ми отказаха под претекст, че няма свободни мощности аз обжалвах в КЕВР. След 20 дни EVN излезнаха с ново становище, където казват ,че едва ли не заради мен са променили схемата на захранване на селцето и сега могат да ме присъединят но на 150 м от имота ми тъй като до там бил трифазния кабел. Моя имот съответно е с монофазно захранване ,изпратих им предложение за промяна на становището тъй като според мен ,а и Според ЗЕВИ мястото на присъединяване трябва да е на границата на имота ,съответно техния отговор беше че този член 24 точка 5 мисля че беше е неприложим В моя случай тъй като съм бил с монофазно захранване. Сега съответно пак изпратих жалба до КЕВР и очаквам да се произнесат в моя полза . Как мислите имам ли някакъв шанс или просто ще си загубя времето? Следя форума но виждам че няма много писано наскоро ,ще съм благодарен на всякакви мнения и съвети Благодаря предварително

Здравейте!
Въпроса нито е сложен, нито е страшен. Просто е неправилно зададен (от Вас и от ЕРП-то).
Обяснението „няма свободни мощности“ е рутинен, незаинтересован начин да проверят, дали няма да се откажете още на „първо четене“.
Мястото на присъединяване също не е „болка за умиране“, макар че кабелите също са с пари. Пиковата мощност на ФЕЦ-а ви не е голяма, тоест - кабела няма да е много скъп.
А обяснението „до там бил трифазния кабел“ си е направо смешно. Почти навсякъде разпределителната мрежа НН се изгражда трифазно. С цел, редуване на отделните потребители (първа, втора, трета фаза) и постигане на някакъв баланс - не, че при битови потребители това е 100% изпълнимо!

Най-съществения въпрос за Вас е:
Съгласни ли са ЕРП да изкупуват произведената енергия?
Ще Ви монтират ли „двупосочен“ електромер?

В противен случай - разликата между произведената енергия и вашата лична консумация - просто ще трябва да им я подарите!
Когато питаш в западен форум - някой ти отговаря.
Когато питаш в руски форум - отговаря и също пита.
Когато питаш в български форум - 100 човека ти обясняват, какъв си идиот.
jhoro

Мнениеот grants » 03.03.2020 13:47

Най-съществения въпрос за Вас е:
Съгласни ли са ЕРП да изкупуват произведената енергия?
Ще Ви монтират ли „двупосочен“ електромер?
Ами те по принцип не са съгласни но закона ги задължава и затова правят всякакви такива врътки ,а колкото до двупосочния електромер - разбира се, че трябва да е двупосочен .В искането за присъединяване съм сложил отметка че няма да я ползвам за собствена консумация енергията произведена от фотоволтаика т.е. само за продажба
grants

Мнениеот Vandal » 03.03.2020 22:42

Когато цялото количество е за продажба, ти монтират отделен четири-квадрантен електромер с дистанционно отчитане.
Аватар
Vandal

Мнениеот grants » 30.03.2020 12:20

Здравейте,все още нямам отговор от КЕВР,но при създалата се ситуация....скоро и не очаквам.Новото ,което е че си проверих от страницата на ЕВН каква ми е предоставената мощност.....и изненада , от 15 кв е намалена на 4 кв.Доколкото разбрах от вътрешен човек на много битови абонати без уведомление и без съгласието на абонатите е направено това.
grants

Мнениеот krasimir_petrov » 17.04.2020 20:46

Здравей, колега извинявай, че пиша в твоята публикация. И аз съм в твоето положение на 25.03.2020г. получих становище с отказ за присъединяване на 30kW по чл.24.ал.1 от ЗЕВИ, към мрежата на ЕрЮг с обяснението, че " съществуващия 20kV далекопровод е с изчерпан капацитет за присъединяване на нови генераторни мощности". На следващия ден пуснах и аз жалба към КЕВР по емайл, и на 12тия ден от пускането и реших да се обадя да попитам какво става..... ми казаха , че точно ми пращали отговор, че нямам подпис на жалбата и не могат да я приемат :oops: :oops: :oops: коригирах я веднага и я пратих пак. Но все още чакам
krasimir_petrov

Мнениеот grants » 19.04.2020 13:30

После е ясно,ще ти дадад точка на присъединяване .....на сънна мъ...и така...борбата продължава.Ако се откажем, е добре дошло за тях.В скапана държава живеем...
grants

Мнениеот grants » 25.05.2020 13:38

Здравейте,вече минаха 5 месеца ,а все още нямам отговор.Почва да ми писва,дайте идея какво да правя,има ли друга институция към ,която да се обърна.На 06.05 им препратих на КЕВР по имеила жалбата си с всички документи за да им припомня ,че съществувам.....все още, с молба да я разгледат по-скоро.Krasimir_petrov как се движат при теб нещата.Има ли развитие?
grants

Мнениеот grants » 29.05.2020 11:48

Гледам доста хора четат,ама няма желаещи да отговорят и помогнат.Благодаря на всички все пак,който се включиха дотук.
grants

Мнениеот Joro762 » 03.06.2020 23:42

Колега здравей
Като човека с може би най- голяма практика в съдилищата с тези мошета, ще ти дам съвет ! Недейте да чакате, адвокат и в АССГ жалба срещу мълчалив отказ . Успех
Joro762

Мнениеот maxsound » 19.06.2020 10:47

Какво ще стане ако централата си я присъединиш на своя глава, тоест ти си я вържеш като консуматор след електромера, и докато се мотаят- ще им подаряваш енергията но се надявам да ги раздвижи и стимулира да си задействат задници?
maxsound

Мнениеот grants » 19.06.2020 17:12

Не мисля ,че е възможно,а и да стане каъв ще ми е кяра да им я подарявам.Не мисля ,че това ще ги стимулира да си размърдат задниците.
grants

Мнениеот maxsound » 19.06.2020 20:35

Има само един начин да разбереш. Зная за един случай където това се случи реално. Човека започна да им подарява енергията. В един момент изглежда се уплашиха от енергото, говориме за чез и даже го присъединиха в много кратък срок.
maxsound

Мнениеот grants » 19.06.2020 22:20

Първо не мисля ,че ще е законно това присъединяване без разрешителни и проекти.И второ,за първи път чувам така някой да е действал и да е имал успех.
grants

Мнениеот Mateev » 20.06.2020 14:04

Аз знам какво ще стане, защото при мене се случи на практика. Миналата година през април по тяхна инициатива дойдоха, и ми смениха електромера с някакъв друг. Не ми отговориха защо го правят - така им било заповядано.

Отговорът на въпроса научих още следващия месец, когато във фактурите ми за потребена енергия се появи още една тарифа с наименование ОЕ. Аз си го превеждам като обратна енергия, но при разговора с една мацка на техния национален телефон (Енерго Про) тя не можа да ми каже за какво става въпрос. Опитах се да си изясня в локалното електроразпределение, но никой не беше наясно какъв е този ред във фактурата. Явно такива случаи като мене са изключителна рядкост, и местните електроразпределения не са наясно за какво става въпрос. Всичко се решава на централно ниво от шефовете на съответното електроразпределитено предприятие.

Заех се да разследвам, защото сумата, която плащах по този ред, беше сериозна - по около 150 лева на месец. Този ред не стоеше там при трите реда с енергия по тарифи, които при мене са АД, АД и АН, а отдолу при глобите. За тези три реда получих обяснение - това са върхова, дневна и нощна тарива, но понеже съм битов абонат със специален статут като на промишлен, защото ползвам собствен трафопост, то върховата енергия я заплащам като дневна. Тоест имам две АД дневни тарифи и една АН (нощна енергия).

Този ред с обратната енергия, която на електромера е като 8-ма тарифа, на фактурата се намира там отдолу при глобите, където има 2 реда - ОЕ (моят ред с обратна енергия) и реда за косинус Фи. Сумата за косинус Фи винаги ми е нулева, но в реда за ОЕ имам средно по 1500-2000 kWh, които ми ги начисляват по 0.10924 лв./kWh. Тоест вземат ми по 10 стотинки на всеки един върнат киловатчас (всъщност kWARh, въпреки че горе в колонката пише kWh).

Със специален електромер, който логва товаровите профили (Siemens Sentron PAC4200) открих, че става въпрос за капацитивна енергия. Тоест силно влошен косинус ФИ, но в обратната посока - не индуктивна, а капацитивна енергия. Започнах да анализирам консуматорите в имота и открих, че виновни за това са около 60 LED лампи от парковото осветление, както и денонощно включените да работят 10-15 сървъра. Тъй като всички сървъри са на UPS-и, явно самите UPS-и генерират толкова много капацитивна енергия.

Това не е същото като върната активна енергия от една слънчева централа, но ви дава информация какво биха направили електроразпределителните дружества, ако незаконно и без договор връщате енергия в мрежата. При мене ме цакнаха с глоби по 10 стотинки за всеки върнат киловатчас, а при вас не знам какво ще измислят, но със сигурност ще го направят.

Измина повече от година, и това обирджийство започна да ме дразни. За да се защитя, купих за проба един трифазен индуктивен реактор (прилича на трансформатор) с мощност 1 kWAR, и го включих в мрежата. И още на следващата фактура сумата намаля с около 50 лева. Сега мисля да купя 250, 500 и 2000 WAR, и така по степените на 2 с едно Siemens Logo да регулирам в реално време индуктивната компенсация в моята мрежа вътре в имота.

Общо инвестицията ми в направата на индуктивно компенсиране на капацитивната енергия ще ми струва около 2000 лева, но аз за една година платих по-голяма сума от това като глоба. Затова и реших да направя системата, и сега чакам да дойдат другите три реактора (трансформатора). Вече са поръчани, но понеже ми ги правят индивидуално по моя заявка, отнема време. Надявам се до месец да дойдат и одисеята ми да приключи.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот maxsound » 20.06.2020 16:00

Матеев, на колко процента ти е натоварен юпиеса за сървърите ?
maxsound

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ