grants написа:Здравейте ,стартирах процедура по присъединяване на фотоволтаична централа 15 киловата в едно малко селце . EVN съответно ми отказаха под претекст, че няма свободни мощности аз обжалвах в КЕВР. След 20 дни EVN излезнаха с ново становище, където казват ,че едва ли не заради мен са променили схемата на захранване на селцето и сега могат да ме присъединят но на 150 м от имота ми тъй като до там бил трифазния кабел. Моя имот съответно е с монофазно захранване ,изпратих им предложение за промяна на становището тъй като според мен ,а и Според ЗЕВИ мястото на присъединяване трябва да е на границата на имота ,съответно техния отговор беше че този член 24 точка 5 мисля че беше е неприложим В моя случай тъй като съм бил с монофазно захранване. Сега съответно пак изпратих жалба до КЕВР и очаквам да се произнесат в моя полза . Как мислите имам ли някакъв шанс или просто ще си загубя времето? Следя форума но виждам че няма много писано наскоро ,ще съм благодарен на всякакви мнения и съвети Благодаря предварително
Здравейте!
Въпроса нито е сложен, нито е страшен. Просто е неправилно зададен (от Вас и от ЕРП-то).
Обяснението „няма свободни мощности“ е рутинен, незаинтересован начин да проверят, дали няма да се откажете още на „първо четене“.
Мястото на присъединяване също не е „болка за умиране“, макар че кабелите също са с пари. Пиковата мощност на ФЕЦ-а ви не е голяма, тоест - кабела няма да е много скъп.
А обяснението „до там бил трифазния кабел“ си е направо смешно. Почти навсякъде разпределителната мрежа НН се изгражда трифазно. С цел, редуване на отделните потребители (първа, втора, трета фаза) и постигане на някакъв баланс - не, че при битови потребители това е 100% изпълнимо!
Най-съществения въпрос за Вас е:
Съгласни ли са ЕРП да изкупуват произведената енергия?
Ще Ви монтират ли „двупосочен“ електромер?
В противен случай - разликата между произведената енергия и вашата лична консумация - просто ще трябва да им я подарите!