Нов финансов инструмент на ЕС за иновативни ВЕИ технологии

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Нов финансов инструмент на ЕС за иновативни ВЕИ технологии

Мнениеот simeon valchev » 09.11.2010 17:42

Здравейте колеги,

ЕК обявява началото на широкомащабна инвестиционна програма за новаторски нисковъглеродни технологии
...Днес Европейската комисия отправя първата покана за представяне на предложения за най-голямата в света програма за инвестиране в демонстрационни проекти за нисковъглеродни технологии и за получаване на енергия от възобновяеми източници. Инициативата, позната като NER300, ще предостави финансови средства в значителни размери за най-малко осем проекта, отнасящи се до технологиите за улавяне и съхраняване на въглерод (CCS), и за най-малко 34 проекта, отнасящи се до новаторски технологии за възобновяема енергия. Целта е да се насърчи икономическото развитие с ниски въглеродни емисии в Европа, да се създадат нови екологосъобразни работни места и да се допринесе за постигането на амбициозните цели на ЕС, свързани с изменението на климата. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) сътрудничи на Комисията в прилагането на програмата. Дружествата, които са заинтересовани да направят предложения, разполагат с 3 месеца да представят оферти на национално ниво, съобщиха за Агенция "Фокус" от пресслужбата на ЕК...
...Днешната първа покана за представяне на предложения бележи началото на изпълнението на инициативата NER300. Инициативата се нарича така, защото ще бъде финансирана от продажбата на 300 милиона квоти за емисии от резерва за нови участници (New Entrants Reserve - NER) на Схемата на ЕС за търговия с емисии (ETS). По сегашни пазарни цени на квотите за емисии стойността на инициативата възлиза на близо 4,5 милиарда евро, което я прави най-значимата по рода си програма в света.
Финансирането е предназначено за демонстрационни проекти за CCS и новаторски технологии за енергия от възобновяеми енергийни източници. За дадена държава-членка ще бъдат финансирани най-малко един и най-много три проекта. В приложението са предоставени допълнителни подробности за видовете технологии, които могат да бъдат финансирани.
Програмата ще привлече инвестиции в размер на повече от 9 милиарда евро, тъй като инициативата NER300 ще финансира до 50 % от разходите по изграждането и експлоатацията на проектите за CCS и новаторски технологии за възобновяеми енергийни източници. Останалата част от финансирането ще осигурят спонсори на проектите и държавите-членки. Финансирането на инициативата NER300 може да бъде комбинирано с финансиране от други инструменти на ЕС, включително от структурните фондове и кохезионния фонд, както и от Европейската енергийна програма за икономическо възстановяване (EEPR).

Източник: Агенция "Фокус"

Ето и някои от секторите, които предполагам биха били най-интересни за посетителите на нашия "слънчев" форум:
1. Подкатегории на проекти за електропроизводство на база концентрирана слънчева енергия:
- Системи с параболично-цилиндрични отражатели или Френелови системи (parabolic trough or Fresnel system), използващи течни соли или други екологосъобразни топлоносители, с долен праг на номиналната мощност 30 MW
- Системи с параболично-цилиндрични отражатели или Френелови системи (parabolic trough or Fresnel system) за директно генериране на пара, с долен праг на номиналната мощност 30 MW. Температурата на директно генерираната пара на изхода от колекторната система следва да бъде над 500 °C.
- Кулова система, използваща цикъл с прегряване на парата (било система с множество кули, или комбинация от линейно разположени колектори и кула), с долен праг на номиналната мощност 50 MW
- Кулова система, използваща сгъстен въздух с температура над 750 °C и хибридна слънчево-газова турбина, с долен праг на номиналната мощност 30 MW
- Големи електрогенериращи инсталации с използващи слънчева енергия стирлингови двигатели (Stirling dish power plants), с к.п.д. на използване на слънчевата енергия за електропроизводство над 20 % и номинална мощност минимум 25 MW

ЗАБЕЛЕЖКА: В демонстрационните инсталации могат да бъдат включени решения за въздушно охлаждане (dry cooling), хибридни инсталации (hybridization) и (усъвършенствано) топлинно акумулиране.

2. Подкатегории на проекти за фотоволтаични електроцентали:
- Големи концентраторно-фотоволтаични електроцентрали с долен праг на номиналната мощност 20 MW
- Големи електроцентрали, използващи многопреходни тънкослойни силициеви фотоволтаици (multi-junction Si-thin-film photovoltaics) с долен праг на номиналната мощност 40 MW
- Големи електроцентрали, използващи мед-индий-галий-селенидови фотоволтаици, с долен праг на номиналната мощност 40 MW


И малко допълнителна информация:
- Всички кандидатстващи проекти трябва да бъдат иновативни по природа, т.е съществуващи и доказани технологии не се допускат;
- Финансовите средства ще бъдат разпределени на два етапа: първи (200 милиона квоти) и втори (100 милиона квоти + останалите от първи етап);
- Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) планират да подпишат първите плащания до края на 2011 година (за първи етап) и края на 2013 (за втория);
- Идеята на инициативата е да се стимулират поне един, но не повече от три проекта за дадена старна - членка на ЕС;
- Повече информация може да намерите в прикачения файл (на английски език).

Надявам се тази информация да е полезна на всички онези от вас, които от любов към слънчевите технологии посещават редовно този прекрасен форум и разбира се имат техническия потенциал да участват за разпределянето на този финансов инструмент.

При нужда от повече информация съм на ваше разположение главно тук през форума, но може и на лично.

Успех.
Прикачени файлове
Decision C(2010) 7499 - NER Decision_en.pdf
РЕШЕНИЕ НА КОМИСИЯТА от 3.11.2010 за определяне на критерии и мерки за финансирането на демонстрационни проекти със стопански характер за безопасно от екологична гледна точка улавяне и съхранение в геоложки обекти на CO2, както и за финансирането на демон
(88.56 KiB) 860 пъти
simeon valchev
 
Мнения: 25
Регистриран на: 17.11.2008 20:33
Местоположение: Варна

Мнениеот DanielDimov » 10.11.2010 00:04

доста противоречиво:

първо се изброяват няколко категории с утвърдени и доказани технологии за производство на енергия

после се казва че съществуващи и доказани технологии не се допускат :lol: :lol: :lol:
DanielDimov
 
Мнения: 592
Регистриран на: 21.10.2008 11:57

До DanielDimov (без бодли)

Мнениеот simeon valchev » 10.11.2010 13:34

Имайки предвид твоята висока техническа грамотност в тази сфера (съдейки разбира се по всички твои мнения в този форум до сега), съм склонен да се съглася, че може би си прав.

Странно е и е възможно самият аз да съм сгрешил някъде в изчитането на наличната към момента информация. Имам предвид що се отнася до това твърдение:
"Всички кандидатстващи проекти трябва да бъдат иновативни по природа, т.е съществуващи и доказани технологии не се допускат".
То беше систематизирано и обобщено от мен. Ето защо допускам, че така формулирано може и да не носи същия смисъл, който е заложен в приложения по-горе файл.
Въпреки това, едно е сигурно: става дума за иновационни технологии в именно тези изброени подкатегории.

Надявам се все пак темата да не остане под определението "доста противоречиво" и да бъде полезна на хората, които могат и искат да се възползват от нея.
simeon valchev
 
Мнения: 25
Регистриран на: 17.11.2008 20:33
Местоположение: Варна

Мнениеот DanielDimov » 10.11.2010 16:45

Лимитите на мегаватите подсказват че тази инициатива е програмирана за големи мултинационални компании. Явно идеята е тези компании да си намалят риска по тестването на новите технологии и да ги проверят за жизнеспособност за целия останал бизнес. Аз лично не виждам коя българска компания ще се хвърли в такъв тест с надеждата че може да спечели било то от продажбата на емисиите (които евентуално ще спечели) или пък от продажбата на енергията! Такъв тест може да си позволи компания която е толкова голяма че провала на един 30 мегаватов проект няма да я разклати. Единственото на което може да се закачи българска компания е централа с CIGS модули > 40 MW - това поне е изпитано и предвидимо и има преференциална цена :)
DanielDimov
 
Мнения: 592
Регистриран на: 21.10.2008 11:57

Мнениеот Pyramid » 27.05.2011 22:59

Пусто да остане, късно виждам тази тема. Както и да е.
Иначе, по моята технология, един малък (ок 125-150 MWp). НЕЯДРЕН "реактор" може да излезе около 4,5 млн.лв...с ДДС.
"Умниците" се нахвърлят, критикуват, без да разбират, ама /инвеститори уж/ , мълчат като да не казвам, какво.
Нека жулят във ФЕЦ - така, ще чакат няколко години да им се изплати :roll: :D
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid
 
Мнения: 302
Регистриран на: 07.10.2007 21:30

Мнениеот Mateev » 28.05.2011 17:17

Стига си подмятал насам-натам из всички форуми в България за твоята загадъчна технология. Ако имаш нещо сериозно да кажеш, ами кажи го (напиши го). Ако не - не ни занимавай с глупости, написани по всички теми.

Просто отвори една нова тема и разкажи с подробности в какво се състои твоята технология, какъв принцип използва, каква енергия дава, какви са параметрите, какви са експериментите до момента и т.н и т.н.

Ще ме извиниш, ама ми е писнало от такива "изобретатели", които са си въобразили, че са постигнали КПД над 100% и освен това всичко това го пазят в тайна. И така и човек не може да разбере какво друго пазят в тайна, освен собствената си глупост и некомпетентност.

Та ако имаш нещо сериозно да пишеш - напиши го. Ако не - престани да ни занимаваш с глупости.
Аватар
Mateev
Site Admin
 
Мнения: 4437
Регистриран на: 11.09.2007 02:28
Местоположение: Габрово

Re: Нов финансов инструмент на ЕС за иновативни ВЕИ технолог

Мнениеот Pyramid » 26.03.2013 13:42

Да, този пост е от преди да си пишем и да се чуем последните един-два пъти, Г-н Матеев. Знаете /обясних Ви/ за какво иде реч и сега, обнадежден от последните няколко месеца, Ви информирам, че нещата се задвижват в желаната насока. Изключително полезни, приятни и добронамерени форум и компания са се събрали тук, за което, отново, Ви поздравявам.
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid
 
Мнения: 302
Регистриран на: 07.10.2007 21:30


Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта