ФЕЦ върху покрив на училище?

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

ФЕЦ върху покрив на училище?

Мнениеот sluncho » 10.03.2011 23:37

Здравейте!

Все още съм нов тук така че ако греша някъде - моля казвайте!

В града в който живея и който се намира в селски район, има сравнително голямо училище. По съвсем груби сметки, използвайки сателитна снимка от гугъл, има площ на покрива от около 1000 кв.м. (това е свободната площ - без препятствия).

Идеята за ФЕЦ от доста време ми е интересна, но пък изграждането на централа върху земя, която иначе може да се използва като земеделска площ (примерно) някак ми изглежда да обезсмисля идеята на "зелената енергия" да бъде екологична.

Затова изграждането на мощности върху покривите, ми изглежда като най-целесъобразния и екологичен метод.

Доколкото обаче успях да разбера от форума, в българското законодателство това не е съвсем уредено.

Въпросът ми накратко е - има ли реален шанс да се изгради ФЕЦ върху покрив на училище, което е общинска собственост, и дали такъв проект ще бъде финансиран по програма 312?

Предварително благодаря на всички отзовали се!
sluncho

Мнениеот YordanIvanov » 11.03.2011 00:16

Има да. Единствения ти вариант е да ти дадат отстъпено право на строеж. България е единствената държава в света, в която има такова понятие.
п.п.Нека някой от колегите ме коригира, ако не е възможно зареди училището.
Какво трябва да направиш:
-Становище от конструктор дали покрива е удачен, дали ще издържи и прочее.
-Вероятно някакъв ремонт(колкото и да е добро състоянието му) на покрива да се подсигуриш, че няма да правиш ремонти 25 години.
Най-вероятно ще попиташ каква мощност може да хванеш Зависи от покрива, на 1 декар покрив, между 50 и 100 киловата.
В зависимост от състоянието на покрива инвестицията ще ти излезне максимално 150к евро за 50 киловата, 300к евро за 100 киловата.
Предварителните ти разходи за кандидатстване изключая отстъпеното право на строеж са ти около 25 хиляди лева.
Дано съм те изпреварил с някои въпроси, но всички теми започват така като твоята, след това се задават въпроси, чиито отговори може да намериш в моя пост.
Поздрави
YordanIvanov

Мнениеот sluncho » 11.03.2011 00:29

YordanIvanov написа:Има да. Единствения ти вариант е да ти дадат отстъпено право на строеж. България е единствената държава в света, в която има такова понятие.
п.п.Нека някой от колегите ме коригира, ако не е възможно зареди училището.
Какво трябва да направиш:
-Становище от конструктор дали покрива е удачен, дали ще издържи и прочее.
-Вероятно някакъв ремонт(колкото и да е добро състоянието му) на покрива да се подсигуриш, че няма да правиш ремонти 25 години.
Най-вероятно ще попиташ каква мощност може да хванеш Зависи от покрива, на 1 декар покрив, между 50 и 100 киловата.
В зависимост от състоянието на покрива инвестицията ще ти излезне максимално 150к евро за 50 киловата, 300к евро за 100 киловата.
Предварителните ти разходи за кандидатстване изключая отстъпеното право на строеж са ти около 25 хиляди лева.
Дано съм те изпреварил с някои въпроси, но всички теми започват така като твоята, след това се задават въпроси, чиито отговори може да намериш в моя пост.
Поздрави

Благодаря ти много!

Да - действително - приятно ме изпревари с някои въпроси!

25,000 лв мога да намеря, но пък 300,000 евро няма да ми е по силите. От тук идва още един въпрос - прочетох в една от темите, мнение на г-н Матеев, че има тенденция приоритетно да се одобряват проекти по които се водят строителни дейности, а не се чакат субсидиите, за да се започне същинското изграждане. Доколко това е истина? Понеже няма да имам възможност да инвестирам 300,000к евро по никакъв начин.
sluncho

Мнениеот YordanIvanov » 11.03.2011 00:43

Тенденцията наистина я има, но за мен не може да се направи заключение от това, че 3 проекта, които са почнати да се строят са одобрени. Може би чисто статистически наистина процента е голям на такива одобрени проекти, но като цяло броя на одобрените проекти е толкоз малък, че не може да се говори за достоверна статистика.
Това да не те притеснява, хората които почват да строят са толкоз малък процент, че дори и да е така, няма нужда да го мислиш
+ Това ти може да направиш по-малък проект, но знай, че само с одобрен проект няма да ти отпуснат пари от банката. Поне към момента е така.
300 000 евро казах в лошия случай.
YordanIvanov

Мнениеот retro » 11.03.2011 00:54

Иванов, без да се заяждам, моля, не консултирай хората без да си компетентен в дадена област и /или без да разполагаш с точна и достоверна информация.

YordanIvanov написа:Има да. Единствения ти вариант е да ти дадат отстъпено право на строеж. България е единствената държава в света, в която има такова понятие.

България не е единствената държава в света, в която има такова понятие. Правото на строеж е уредено в Германия в особен закон след изменението на ГГЗ от 1915 г. По-същия начин се урежда това право във Франция със закон от 1964 г. И двете страни се допуска срочно право на строеж, като във Франция максималният срок е 70 г.
Подобен вид "вещно право" в САЩ се нарича "кондоминиум".

http://www.bg-pravo.com/2010/01/17_17.html

YordanIvanov написа:Най-вероятно ще попиташ каква мощност може да хванеш Зависи от покрива, на 1 декар покрив, между 50 и 100 киловата.

Може и повече да "хванеш" ако се използват т.нар. "тави" - това са пластмасови конструктивни детайли за монтаж на модулите. За повече и по-точна информация можеш да попиташ лично EOS Technologies ( http://solar.sts.bg/forum/profile.php?m ... file&u=141 ) който има практически опит в проектирането и монтажа на подобен тип конструкции по покривите в Германия.

YordanIvanov написа:В зависимост от състоянието на покрива инвестицията ще ти излезне максимално 150к евро за 50 киловата, 300к евро за 100 киловата.

Яко го натоварваш с цените.... И модулите, и инверторите поевтиняха.

YordanIvanov написа:Предварителните ти разходи за кандидатстване изключая отстъпеното право на строеж са ти около 25 хиляди лева.
Към настоящия момент предварителните разходи за кандидатстване (изключая правото на строеж) не надхвърлят 15-18000 лева (без ДДС).
retro

Мнениеот sluncho » 11.03.2011 01:43

Господа благодаря за отзивчивостта!

Вероятно ще прозвучи банално за вас, но за проект на стойност 300к евро, колко пари трябва да съм в състояние да отделя и за какъв период. Предполагам ще е около 100к евро (30% от стойността на проекта), но мисълта ми е тези пари веднага накуп ли трябва да ги намеря, за да получа останалите 200к?
sluncho

Day Energy

Мнениеот Day Energy » 11.03.2011 03:05

не, може и на два купа по 10-15%, ако са достъпни в рамките на 1-2 месеца...

заинтригува ме с това "селско" училище с равен покрив 1.000 qm...

DN
Day Energy

Мнениеот YordanIvanov » 11.03.2011 10:39

retro написа:Иванов, без да се заяждам, моля, не консултирай хората без да си компетентен в дадена област и /или без да разполагаш с точна и достоверна информация.

България не е единствената държава в света, в която има такова понятие. Правото на строеж е уредено в Германия в особен закон след изменението на ГГЗ от 1915 г. По-същия начин се урежда това право във Франция със закон от 1964 г. И двете страни се допуска срочно право на строеж, като във Франция максималният срок е 70 г.
Подобен вид "вещно право" в САЩ се нарича "кондоминиум".

http://www.bg-pravo.com/2010/01/17_17.html

YordanIvanov написа:Най-вероятно ще попиташ каква мощност може да хванеш Зависи от покрива, на 1 декар покрив, между 50 и 100 киловата.

Може и повече да "хванеш" ако се използват т.нар. "тави" - това са пластмасови конструктивни детайли за монтаж на модулите. За повече и по-точна информация можеш да попиташ лично EOS Technologies ( http://solar.sts.bg/forum/profile.php?m ... file&u=141 ) който има практически опит в проектирането и монтажа на подобен тип конструкции по покривите в Германия.

YordanIvanov написа:В зависимост от състоянието на покрива инвестицията ще ти излезне максимално 150к евро за 50 киловата, 300к евро за 100 киловата.

Яко го натоварваш с цените.... И модулите, и инверторите поевтиняха.

YordanIvanov написа:Предварителните ти разходи за кандидатстване изключая отстъпеното право на строеж са ти около 25 хиляди лева.
Към настоящия момент предварителните разходи за кандидатстване (изключая правото на строеж) не надхвърлят 15-18000 лева (без ДДС).

Retro, слушай ме сега внимателно и разчитам НИКОГА ПОВЕЧЕ в тази тема да не ми отговаряш:
-България е ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА, в която отсътпено право на строеж е в този вид и е с такава тежест в закона.
-Има ли смисъл да коментираме КОЛКО МНОГО МОЖЕ ДА СЕ ХВАНЕ, като не знаем какъв е покрива? За това съм дал само ориентир. Не си мисли, че тавите са най-доброто решение винаги. ТОВА Е ПОКРИВ И ВСИЧКО Е СТРОГО ИНДИВИДУАЛНО.
-Товаря с цените? Ти нормален ли си бе човек? Кой да товаря и защо да товаря? Без да знаеш какъв е покрива и какви са намеренията на инвеститора, най-добре да кажеш на непознат човек 3 евро на ват и да ти е мирна главата, а не да подвеждаш.
-Това, че ти си успял да се справиш за 18 хиляди лева, не значи, че друг не е изхарчил 25. Когато човека търси ориентир, по-добре му кажи по-високи цени, от колкото възможно най-ниските. Разбираш ли или не?
Моля те, НЕ МИ ОТГОВАРЯЙ!
YordanIvanov

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ