Банки в България, които финансират фотоволтаични централи

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Банки в България, които финансират фотоволтаични централи

Мнениеот BulSpace » 26.05.2011 21:54

Здравейте,

Нека направим един списък с банки и лизингови дружества в България, които приемат фотоволтаични централи като обезпечение, за да спестим време и главоболия на сериозните инвеститори.

Като пример представям следния казус:
Наш клиент реши да инвестира в ФЕЦ 5 KWp, като реално разполагаше само с 30% от сумата. Поразпитахме из банките и ни посъветваха да я изградим пък после да искаме пари - тогава нямало да има проблем.

Изградихме ФЕЦ 5 KWp и пак тръгнахме по банките. Изненадващо започнаха да валят абсурдни условия:

1. Фирмата(специално създадена) - инвеститор да има поне една година реална история;
2. Да се предостави обезпечение - апартамент/офис на стойност два пъти по-голяма от исканата сума;
3. Да се докажат други доходи, които ще покриват месечните вноски по кредита;

Естествено запитахме "Централата не се ли приема като обезпечение" и ни отговаряха "Приема се, но трябва и жилищен/офис".

Говорихме вече с:

Уникредит Булбанк
Първа Инвестиционна
ОББ
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот Vandal » 26.05.2011 22:20

Ти не си ли разбрал че в България банки няма.
У нас има просто лицензирани лъскави заложни къщи.
Аватар
Vandal

Мнениеот matev » 27.05.2011 08:03

Наи-после и във форума започна да се коментират банките.Тях не ги интересува инвеститорите имаме ли бъдеще в инвестициите които правим, а просто наистина са едни лъскави заложни къщи.За това процента на лошите кредити вече доближават 20 %.
matev

Мнениеот ivanvarna » 27.05.2011 20:58

Въобще не се вързвайте на Банките в БГ. На мен ми прибраха в Банка ДСК 400 евро за такса за разглеждане на кредит и получих по емайла предложение за отказ на кредит. Ама арменския поп във Варна си подаде оставката и немога да му се оплача, та минах през Шишкова градина и пих една чаша полутопла вода.
ivanvarna

Мнениеот joro76 » 27.05.2011 22:33

ivanvarna написа:Въобще не се вързвайте на Банките в БГ. На мен ми прибраха в Банка ДСК 400 евро за такса за разглеждане на кредит и получих по емайла предложение за отказ на кредит. Ама арменския поп във Варна си подаде оставката и немога да му се оплача, та минах през Шишкова градина и пих една чаша полутопла вода.
Добре бе колега ;защо си им ги дал тея пари ? Няма логика да ти вземат такса кредит без да ти го дадат..............
joro76

Мнениеот ferdy » 27.05.2011 23:52

За жалост банките в момента се издържат от такси, а не от кредити.
ferdy

Мнениеот Gio » 27.05.2011 23:59

...и ресурса, с който разполагат, няма подобен в историята им до сега...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

банки

Мнениеот solarcenter » 28.05.2011 20:27

Хубава тема... Благодаря на Булспейс ..отдавна исках да поставя въпроса ---ама по -скоро на тема прословутото БАНКАБИЛИТИ ..на компонентите ... Ние сме си агенти/дистрибутори на едни китайчета , които правят що годе прилични неща - модули , инвертори ..други ... И тия юнаци , не знам , може би с помощта на трезвомислещ капитал ,де да знам .. ми хвърлят едни списъци с банки , кръстят се и се хвалят с т.нар .банкабилити на техните неща .. Последно в Италия на Верона ми дават ласт списъци и гордост и показват яки резултати в Европа и в частност страната на макароните .../имам предвид милиони ди евро и то доста ... / И защо ? Ами в списъчето се мъдри БАНКА UNICREDIT ... В другите страни , сътоветно разни Банк Агрикол , Дойче ..не ги помня ..Прибирам се , отивам в Булбанк ... И се почват - искаме само със Соларпро да работим , абе знаем , че не са Ви изгодни ..Ама ... друго няма ! Аз казвам , описвам случая ... Те ..се чудят за какво иде реч ...Т.е. аз се чудя те изобщо имат ли представа , за какво иде реч / т.е. за нещо друго освен залози на апартаменти , офиси и злато ... / те се чудят какви са тия абсурди , за които им говоря .. / т.е. залог на модули , електроника ,материали ../ Та моля , ако някой има нещо по темата да разкаже напредък ... !
solarcenter

Мнениеот ivanvarna » 29.05.2011 14:53

Добре бе колега ;защо си им ги дал тея пари ? Няма логика да ти вземат такса кредит без да ти го дадат..............[/quote]

Просто ми предложиха на емаила какъв точно ще бъде кредита, как ще подсигуря лихвите за 12 месеца в неснижаемо салдо и после след 3 седмици ми пратиха другия емаил с мнение за отказ от кредитиране, като мотивът им е неправилен Паричен поток поради снижаване на изкупната цена на произведената ел.енергия.
ivanvarna

Day Energy

Мнениеот Day Energy » 29.05.2011 15:17

Българските "чужди" банки следват уточнени процедури за одобряване на проектно кредитиране;

финансиране от 2,5М EUR или инсталирана мощност от около 1МВп се обслужва до вземане на решение - да се отпусне ли финансиране или не - с разходи към банката около 4-5.000 EUR. това включва цялостния документален Due Diligence както и съгласуването на EPC, bankability conditions на компонентите и избор на застраховки, о&м договори и други.

в случая става въпрос за cashflow финансиране; т.е. изграждане на централата със собствени средства и след 1ва фактура финансиране от страна на банката за период от 8-10 години.

DN
Day Energy

Мда

Мнениеот Drag » 30.05.2011 15:13

Доколкото разбирам, това е тема за обикалянето по банки и ходенето по мъките. Забравете за българските банки, това е само име, нищо не разбират от бизнес финансиране, някой много добре беше казал че това са едни заложни и лихварски къщи...От личен опит мога да кажа че в България няма един банкер, който да знае за какво става въпрос в света на финансите...Така че препоръчвам на всеки да се ориентира за финансиране от външна банка или да търси партньорство с външен инвеститор...Специално за външните банки искам да ви предупреда че държът на по-голямо самоучастие, все пак проектите са в България, и трудно можете да договорите лихва под 3 %. Успех на всички!
Drag

Мнениеот ferdy » 30.05.2011 15:30

И ти явно не си обикалял банките, та споменаваш под 3% лихва, тъй като най-ниската, която пък аз знам е 8,5 % с 50% самоучастие и 150% обезпечение.
ferdy

Мнениеот joro76 » 31.05.2011 00:24

ivanvarna написа:Добре бе колега ;защо си им ги дал тея пари ? Няма логика да ти вземат такса кредит без да ти го дадат..............

Просто ми предложиха на емаила какъв точно ще бъде кредита, как ще подсигуря лихвите за 12 месеца в неснижаемо салдо и после след 3 седмици ми пратиха другия емаил с мнение за отказ от кредитиране, като мотивът им е неправилен Паричен поток поради снижаване на изкупната цена на произведената ел.енергия.[/quote]Сменяй банката и не губи време колега
joro76

Мнениеот joro76 » 31.05.2011 00:36

ferdy написа:И ти явно не си обикалял банките, та споменаваш под 3% лихва, тъй като най-ниската, която пък аз знам е 8,5 % с 50% самоучастие и 150% обезпечение.
Прокредит вземаш 150000лв за 3 години въртят ти колелото на късмета и излиза че им връщаш 180000лв без предварителни такси без значение какво ще правиш с парите и как ще ги връщаш проблема си е твой .Ако забелязахте въпреки че ако питате с въпрос към нея някъква схема за фотоволтаици имате ли ? Ще ви отговорят не само по стандартния начин за кредит може ......Ще ви питам коя единствена банка имаше офис на ВЕИ изложението в София да си спомниме
joro76

...

Мнениеот Gio » 31.05.2011 07:07

...а как би приела банката идеята модулите да се заплатят след като инсталацията е построена..?
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Следваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ