Страница 1 от 5

Банки в България, които финансират фотоволтаични централи

МнениеПубликувано на: 26.05.2011 21:54
от BulSpace
Здравейте,

Нека направим един списък с банки и лизингови дружества в България, които приемат фотоволтаични централи като обезпечение, за да спестим време и главоболия на сериозните инвеститори.

Като пример представям следния казус:
Наш клиент реши да инвестира в ФЕЦ 5 KWp, като реално разполагаше само с 30% от сумата. Поразпитахме из банките и ни посъветваха да я изградим пък после да искаме пари - тогава нямало да има проблем.

Изградихме ФЕЦ 5 KWp и пак тръгнахме по банките. Изненадващо започнаха да валят абсурдни условия:

1. Фирмата(специално създадена) - инвеститор да има поне една година реална история;
2. Да се предостави обезпечение - апартамент/офис на стойност два пъти по-голяма от исканата сума;
3. Да се докажат други доходи, които ще покриват месечните вноски по кредита;

Естествено запитахме "Централата не се ли приема като обезпечение" и ни отговаряха "Приема се, но трябва и жилищен/офис".

Говорихме вече с:

Уникредит Булбанк
Първа Инвестиционна
ОББ

МнениеПубликувано на: 26.05.2011 22:20
от Vandal
Ти не си ли разбрал че в България банки няма.
У нас има просто лицензирани лъскави заложни къщи.

МнениеПубликувано на: 27.05.2011 08:03
от matev
Наи-после и във форума започна да се коментират банките.Тях не ги интересува инвеститорите имаме ли бъдеще в инвестициите които правим, а просто наистина са едни лъскави заложни къщи.За това процента на лошите кредити вече доближават 20 %.

МнениеПубликувано на: 27.05.2011 20:58
от ivanvarna
Въобще не се вързвайте на Банките в БГ. На мен ми прибраха в Банка ДСК 400 евро за такса за разглеждане на кредит и получих по емайла предложение за отказ на кредит. Ама арменския поп във Варна си подаде оставката и немога да му се оплача, та минах през Шишкова градина и пих една чаша полутопла вода.

МнениеПубликувано на: 27.05.2011 22:33
от joro76
ivanvarna написа:Въобще не се вързвайте на Банките в БГ. На мен ми прибраха в Банка ДСК 400 евро за такса за разглеждане на кредит и получих по емайла предложение за отказ на кредит. Ама арменския поп във Варна си подаде оставката и немога да му се оплача, та минах през Шишкова градина и пих една чаша полутопла вода.
Добре бе колега ;защо си им ги дал тея пари ? Няма логика да ти вземат такса кредит без да ти го дадат..............

МнениеПубликувано на: 27.05.2011 23:52
от ferdy
За жалост банките в момента се издържат от такси, а не от кредити.

МнениеПубликувано на: 27.05.2011 23:59
от Gio
...и ресурса, с който разполагат, няма подобен в историята им до сега...

банки

МнениеПубликувано на: 28.05.2011 20:27
от solarcenter
Хубава тема... Благодаря на Булспейс ..отдавна исках да поставя въпроса ---ама по -скоро на тема прословутото БАНКАБИЛИТИ ..на компонентите ... Ние сме си агенти/дистрибутори на едни китайчета , които правят що годе прилични неща - модули , инвертори ..други ... И тия юнаци , не знам , може би с помощта на трезвомислещ капитал ,де да знам .. ми хвърлят едни списъци с банки , кръстят се и се хвалят с т.нар .банкабилити на техните неща .. Последно в Италия на Верона ми дават ласт списъци и гордост и показват яки резултати в Европа и в частност страната на макароните .../имам предвид милиони ди евро и то доста ... / И защо ? Ами в списъчето се мъдри БАНКА UNICREDIT ... В другите страни , сътоветно разни Банк Агрикол , Дойче ..не ги помня ..Прибирам се , отивам в Булбанк ... И се почват - искаме само със Соларпро да работим , абе знаем , че не са Ви изгодни ..Ама ... друго няма ! Аз казвам , описвам случая ... Те ..се чудят за какво иде реч ...Т.е. аз се чудя те изобщо имат ли представа , за какво иде реч / т.е. за нещо друго освен залози на апартаменти , офиси и злато ... / те се чудят какви са тия абсурди , за които им говоря .. / т.е. залог на модули , електроника ,материали ../ Та моля , ако някой има нещо по темата да разкаже напредък ... !

МнениеПубликувано на: 29.05.2011 14:53
от ivanvarna
Добре бе колега ;защо си им ги дал тея пари ? Няма логика да ти вземат такса кредит без да ти го дадат..............[/quote]

Просто ми предложиха на емаила какъв точно ще бъде кредита, как ще подсигуря лихвите за 12 месеца в неснижаемо салдо и после след 3 седмици ми пратиха другия емаил с мнение за отказ от кредитиране, като мотивът им е неправилен Паричен поток поради снижаване на изкупната цена на произведената ел.енергия.

Day Energy

МнениеПубликувано на: 29.05.2011 15:17
от Day Energy
Българските "чужди" банки следват уточнени процедури за одобряване на проектно кредитиране;

финансиране от 2,5М EUR или инсталирана мощност от около 1МВп се обслужва до вземане на решение - да се отпусне ли финансиране или не - с разходи към банката около 4-5.000 EUR. това включва цялостния документален Due Diligence както и съгласуването на EPC, bankability conditions на компонентите и избор на застраховки, о&м договори и други.

в случая става въпрос за cashflow финансиране; т.е. изграждане на централата със собствени средства и след 1ва фактура финансиране от страна на банката за период от 8-10 години.

DN

Мда

МнениеПубликувано на: 30.05.2011 15:13
от Drag
Доколкото разбирам, това е тема за обикалянето по банки и ходенето по мъките. Забравете за българските банки, това е само име, нищо не разбират от бизнес финансиране, някой много добре беше казал че това са едни заложни и лихварски къщи...От личен опит мога да кажа че в България няма един банкер, който да знае за какво става въпрос в света на финансите...Така че препоръчвам на всеки да се ориентира за финансиране от външна банка или да търси партньорство с външен инвеститор...Специално за външните банки искам да ви предупреда че държът на по-голямо самоучастие, все пак проектите са в България, и трудно можете да договорите лихва под 3 %. Успех на всички!

МнениеПубликувано на: 30.05.2011 15:30
от ferdy
И ти явно не си обикалял банките, та споменаваш под 3% лихва, тъй като най-ниската, която пък аз знам е 8,5 % с 50% самоучастие и 150% обезпечение.

МнениеПубликувано на: 31.05.2011 00:24
от joro76
ivanvarna написа:Добре бе колега ;защо си им ги дал тея пари ? Няма логика да ти вземат такса кредит без да ти го дадат..............


Просто ми предложиха на емаила какъв точно ще бъде кредита, как ще подсигуря лихвите за 12 месеца в неснижаемо салдо и после след 3 седмици ми пратиха другия емаил с мнение за отказ от кредитиране, като мотивът им е неправилен Паричен поток поради снижаване на изкупната цена на произведената ел.енергия.[/quote]Сменяй банката и не губи време колега

МнениеПубликувано на: 31.05.2011 00:36
от joro76
ferdy написа:И ти явно не си обикалял банките, та споменаваш под 3% лихва, тъй като най-ниската, която пък аз знам е 8,5 % с 50% самоучастие и 150% обезпечение.
Прокредит вземаш 150000лв за 3 години въртят ти колелото на късмета и излиза че им връщаш 180000лв без предварителни такси без значение какво ще правиш с парите и как ще ги връщаш проблема си е твой .Ако забелязахте въпреки че ако питате с въпрос към нея някъква схема за фотоволтаици имате ли ? Ще ви отговорят не само по стандартния начин за кредит може ......Ще ви питам коя единствена банка имаше офис на ВЕИ изложението в София да си спомниме

...

МнениеПубликувано на: 31.05.2011 07:07
от Gio
...а как би приела банката идеята модулите да се заплатят след като инсталацията е построена..?