Договор за особен залог

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Договор за особен залог

Мнениеот fe2_vanio » 05.01.2012 14:20

Здравейте.Четох, че повечето ФВ цянтрали са заложени и така са се финансирали.В смисъл.Готова, работеща централа искам да я ипотекирам за да построя друга такава.Някой досега сключвал ли е такова финансиране.Доколкото прочетох се залага търговското предприятие носител на лицензиите ведно с централата.Някой досега правил ли е такова финансиране и ми стана интересно долу горе колко време отнема цялата история от А до Я?Питам тук, защото знам, че ще намеря много по-компетентни отговори отколкото от намацаната лелка в банката! Благодаря ви предварително!
fe2_vanio

Мнениеот X5 » 05.01.2012 15:23

Здравей. Одобрението за такава сделка в банката не отнема много време.По важно е доколко са ти бързи счетоводители-искат разни баланси, опр-та, годишни декларации.Централата, която залагаш трябва да се оцени от оценител, посочен от банката.При нас цялата процедура от първи разговор до превод отне около 3 месеца.
X5

Мнениеот BLOT » 05.01.2012 15:35

Здрвейте,

Ако Вашата централа няма тежести (не е ипотекирана) е възможно да бъде приета като обезпечение в банка. Също така за допълнително обезпечение в ЦРОЗ може да бъде вписан договора за изкупуване от енергото.
Тук идва другия момент, че банките нито разбират, нито желаят да разберат тази материя (какзвам го от опит, понеже това ми е работата).
все пак не е невъзможно, но се изискат малко повече данни: колко kw е действащата централа и колко и колко ще бъде новата, на каква балансова стойност е заприходена в баланса, допитайте се (ако имате познат, ако не си платете) до експерт оценител, освен тази дейност фирмата извършва ли друга, кави са финасовите показатели, от колко време имате сключен договор с енергото и колко транша са направени?
Това е само на прима виста информацията.
Мога да Ви дам съвет ако ми пратите пратите повече информация.
Не съм посредник, брокер, консултант, комисионер и прочие. Не предлагам финасиране. Ако мога бих Ви помогнал, или поне насочил кое как трябва да бъде представено.
BLOT

Мнениеот fe2_vanio » 05.01.2012 17:18

А ако не е тайна в коя банка?Не, въпроса ми беше при приготвени баланси, опр-та и т.н. долу-горе колко време отнема?Тоест при входиране на искането с абсолютно всички документи?
fe2_vanio

Мнениеот sunny_boy » 05.01.2012 17:43

Колега BLOT, според мен подвеждаш всички тук с тезата, че може да се заложи договора за изкупуване на ел. енергията. Въпреки че при този особен залог на бъдещо вземане ЕРП-тата не са страна, на мен изрично ми беше обяснено, че особен залог на бъдещите вземания от тях не мога да правя поради несъгласието на ЕРП-то. Банката може и да приеме активите (изградената централа) като залог/обезпечение за кредит, със сигурност ще ги сконтира разбира се, но според мен договора за изкупуване не може да се заложи. Нека някои колега ако е правил такъв залог да даде повече подробности. Иначе би било прекрасно това да работи, но проблема идва не от банките, а от ЕРП-тата.
sunny_boy

Мнениеот X5 » 05.01.2012 18:26

Кредита изтеглихме от Райфайзен.Нашата централа беше втора, която е финансирана от тях, така че доста са си в час.За времето да не те подвеждам-започнахме разговори през юли, но след това тръгнахме по отпуски-ту ние, ту банкерите.Септември вече харчихме парите.
X5

Мнениеот BLOT » 06.01.2012 12:32

Съни бой, висичко може да се заложи. Енергото не е страна и не могже да ти каже копче. Сметката, по която се превеждат сумите винаги може да се смени.
А Райфайзен ще започнат да кредитират най- рано през третото тримесечие.
Успех!
BLOT

Мнениеот TT » 06.01.2012 18:03

Ето ви цитат от договор за изкупуване на електрическа енергия от независим продавач

" чл. 36. ПРОДАВАЧЪТ няма право да прехвърля (цедира) каквито и да е вземания, произтичащи от този договор на трети лица, без изричното писмено съгласие на КУПУВАЧА.

чл. 37. (1) ПРОДАВАЧЪТ няма право да залага вземанията си по този договор като обезпечение в полза на трети лица, без изричното писмено съгласие на КУПУВАЧА.
"
TT

Мнениеот sunny_boy » 06.01.2012 21:17

Не случайно казах, че колегата заблуждава всички с това свое изказване, но той твърди, че всичко може да се залага. Реално ограничението е заложено от ЕРП-тата в самия договор за изкупуване на ел. енергията и неспазването му или нарушаване на точно тези клаузи може да доведе до санкции.
Нека ако някои колега се е опитвал да направи такъв особен залог или цесия или вече е направил такава да сподели подробности, ще бъде полезно за всички.
sunny_boy

Мнениеот X5 » 06.01.2012 22:28

BLOT написа:Съни бой, висичко може да се заложи. Енергото не е страна и не могже да ти каже копче. Сметката, по която се превеждат сумите винаги може да се смени.
А Райфайзен ще започнат да кредитират най- рано през третото тримесечие.
Успех!

Някой хора успяват с малко думи да наговорят много глупости :lol:
X5

Мнениеот BLOT » 22.01.2012 13:33

А да си чувал случайно за сконтови кредити, че казва, че говоря глупости или си проветряш клавиатурата.
Винаги може да се намери вариант стига да знае каво и как да бъде представено.
BLOT

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ