остойностяване на етапите на проекта

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

остойностяване на етапите на проекта

Мнениеот nikipica » 14.03.2009 10:29

Здравейте,
Интересуваме дали някой би могъл да ми помогне като сложи цена дори и ориентировъчна на всеки един от етапите по осъществявянето на проекта?
1. Изготвяне на Подробен устройствен план
2. Смяна на статута на земята
3. Виза за проектиране
4. Внасяне на искане за проучване на условията за присъединяване към ел. разпределителната мрежа в съответното електроразпределително предприятие (ЕРП)
5. Сключване на предварителен договор със съответното ЕРП
6. Инвестиционен проект.
7. Получаване на разрешение за строеж от съответната община.
8. Сключване на окончателен договор за присъединяване към ел. мрежата със съответното ЕРП.
9. Подготовка на проектните документи Бизнес план и Заявление за кандидатстване по мярка 312
10. Кандидатстване по мярка 312 за финансиране на проекта
11. Сключване на Договор за финансиране на проекта с Държавен Фонд Земеделие/Разплащателна агенция
12. Доставка, строителство/монтаж на фотоволтаичната система.
13. Подаване на заявление за 72 часови проби към ЕРП и последващи 72 часови проби на инсталацията.
14. Получаване на разрешение за ползване (Акт 16)
15. Сключване на договор за достъп до мрежата.
16. Сключване на договор за изкупуване на ел. енергията.
nikipica

Мнениеот terazini » 14.03.2009 11:40

Забравил си да включиш и етап "Слънчево-енергиен одит".
terazini

Мнениеот Mateev » 14.03.2009 14:46

Без смяната на статута всичко останало ще ви струва около 25 000 лева без ДДС + цената на самата централа, която при днешните цени ще ви излезе около 3.6-3.8 EUR/Wp.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот terazini » 14.03.2009 23:33

Г-н Матеев, тези 3.6-3.8 евро с или без ДДС са?
terazini

Мнениеот Вальо Генов » 14.03.2009 23:53

Това не звучи зле.
Всъщност, значи в тези 30 бона влизат и доставката, строителството и монтажа на централата (т.12 от постинга на nikipica). Не го знаех... Това означава ли, че няма да се калкулират след това допълнителни цени за тези дейности? Ако не, то тази цена ми се струва доста приемлива за изброеното по-горе :D
А цената на панелите, terazini, със сигурност е БЕЗ ДДС.
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот nikipica » 16.03.2009 10:21

Благодаря за получените до сега отговори , но мен ме интересува дали някой би могъл да остойности всеки един от етапите по отделно като естествено се включи и "слънчево-енергиен одит".
nikipica

Мнениеот Mateev » 16.03.2009 11:17

За всеки един от редовете ти има стотици вариации в зависимост от твоята лична конкретика. Ето ние например вече 6-ти месец правим ПУП и ако трябва да опиша всичко, ще стане една одисея от 500 страници, половината от която са псувни по нечий адрес. За общата сума си нямаме даже мъглява представа. Как да отчетем хилядите часове висене пред една или друга врата. Или пък незнайния брой километри на колата в разкарване по инстанции из цялата страна. Дори и да си бях водил подробна сметка за всичко, мислиш ли че при тебе ще е същото? НЕ. Бъде сигурен, че твоята одисея ще е друга.

Така че хвърляй се презглава и започвай да се учиш да плуваш в движение.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 16.03.2009 11:41

В общия случай никой не може да ти отговори на абсолютно всички редове, защото никой не е стигнал до края. Но въпроса ти наистина е интересен. Затова аз предлагам в тази тема всеки да напише колко му е стувал един или друг етап от процедурата до момента. Идеята е с общи усилия да се опитаме да направим цялата сметка.

Аз мога да помогна с цената за одит и проектиране - 14 000 лв. без ДДС. Само одити вече отказваме да правим, защото времето, разходите и главоболията са много, а парите малко. Но сигурно има фирми, които биха ви направили само одит, и предполагам, че неговата цена ще е около 2000-3000 лева.

Между другото в твоя списък си пропуснал една камара точки, които ако ги правиш на парче, ще ти излязат златни. Например опитай се сам да си организираш 3 истински конкурентни оферти и ще разбереш за какво става въпрос. Или пък тръгни сам да движиш процедурата по предварителния договор и да видим колко пъти ще те връщат. :lol: Сигурно разбираш, че намеквам за думичката "консултации". В общия случай българина не цени знанието на тези, които са се блъскали, за да го получат. Но когато го нямаш това знание, ще ти се наложи да минеш не по правия път, а по трънливите и заобиколни пътеки. И разбира се това ще ти коства допълнителни нерви, пари и време.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ferdy » 16.03.2009 12:04

Разбира се, че всеки може да си направи процедурата сам, консултанти се използват когато искате да свършите всичко по-бързо и без толкова усилия.
Това е личен избор на инвеститора.
ferdy

Мнениеот Пламен_Петров » 18.03.2009 19:36

Г- н Матеев да разбирам ли , че като изключим смяната на статута всички останали точки , които са описани от nikipica плюс едната камара пропуснати точки , STS прави всичко за тези 25000 без ДДС. Наистина ли мога да направя централа без да вися пред вратите на общината , ЕРП , архитекти и т.н. , за стотиците документчета , които са необходими.
Пламен_Петров

Мнениеот Mateev » 19.03.2009 00:13

Не. Грешиш. СТС може да ти подготви абсолютно всички документи за 18-19 000 лева, но висенето пред вратите на инстанциите си остава за тебе. А съм писал 25 000, защото ще дадеш допълнителни пари за местен геодезист, местен строителен надзор, разни такси по инстанциите и бензин за колата за няколко хиляди километра.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот nikipica » 20.03.2009 10:22

Бих бил много благодарен на г-н Петров да допълни камарата пропуснати точи, което освен на мен ще помогне и на много други намиращи се в началото на своите проекти.
nikipica

Мнениеот Пламен_Петров » 20.03.2009 16:49

За пропуснатите точки спомена Матеев в по горния пост. А в една друга тема беше казал, че като остане по-свободен ще доусъвършенства и допълни предишната схема на СТС. Аз също бих искал да видя всички точки в правилната последователност.
Пламен_Петров

Мнениеот Mateev » 20.03.2009 17:07

Ами след точка 6 трябва да се вмъкне съгласуване на инвестиционния проект с електроразпределителното дружество в частта му присъединителни съоръжения (кабелни линии и трафопост). Това отнема около месец. Въпреки че по закон ЕРП-тата би трябвало да се интересуват и да съгласуват само присъединителните съоръжение, те се вживяват в ролята си на господ и искат да контролират целия проект, включая и технологичната и конструктивната част. Също така се втурват да контролират и законосъобразността по ЗУТ, контролират и собствеността върху имота и отстъпените права на строеж и въобще контролират абсолютно всичко в търсене на нещо, за което да се заядат.

Също така още на етап искане на становище в Наредба 6 има един текст, че ЕРП-тата са в правото си да поискат допълнителна информация. Това право им развързва ръцете да ви мотат с месеци и няколко пъти подред да ви искат разни допълнителни информации (винаги може да се измисли нещо). За да не се случва това, трябва още в първата си молба да ги удавите в информация така, щото да се чудят какво повече да ви поискат. Тази тактика работи успешно вече една година. Още в първата молба за становище ние предоставяме пълен идеен проект с конкретни модули, инвертори, мощности, токове, напрежения, технически данни, сертификати, обяснителни записки и въобще една тлъста папка с 20-25 листа всякаква информация. И досега не се е случвало да връщат клиент. Имал съм обче обратните случаи, в които клиенти са тръгвали само с гола молба и които след 1 месец неизменно са получавали искане на допълнителна информация, без да се уточнява каква по-точно. И като им направим идейния проект, ЕРП-тата се успокояват. Всичко това го няма в законите и наредбите, но дефакто вече се е наложило като практика и в момента ЕРП-тата очакват да го видят този идеен проект, преди да пуснат процедурата по-нататък.

Наскоро имах нов клиент, с който доста поспорихме на тази тематика и който не ме послуша и подаде само молба по образец. Бях забравил за този случай, но вчера от офиса ме информираха, че клиента е позвънил и е поръчал идеен проект. :lol: :lol: :lol: Пак стана на моята, но клиента загуби 1 месец допълнителна процедура.

Така че нали знаете поговорката - не слушай старо, а патило.
Аватар
Mateev
Site Admin

финасиране

Мнениеот Nikolay » 26.03.2009 02:04

Привет,
тепърва започвам да се боря с бюрокрацията при нас, за мен е важно как ще се финансира една нова ВЕИ централа

Молбата ми е ако някой е по-наясно с получаването на субсидии и възможно ли е това?

И с какво се кандидатства за тях? С проекта който ще се направи за централата, и вие ли правите такива проекти?

Благодаря предварително!!!
Последна промяна Nikolay на 26.03.2009 03:06, променена общо 1 път
Nikolay

Следваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ