Първоначални(груби)сметки-помагайте!

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот joro76 » 25.11.2011 10:37

ferdy написа:Не е така, Жорка, доста по-малко ще му трябват за предварителните разходи, не повече от 2-3 000 лв в нормалния случай (без разходите за път и време). А колкото до счетоводните въпроси: Радо, направи една консултация със счетоводител, или просто дай на някой да ти води фирмата до пускането на централата, ще си спестиш големи ядове, като гледам.
Ферди аз си пиша всичко в тетрадката + това че не съм си гледал работата ами съм ходил да обяснявам как властниците грешат абе всичко съм сметал що ми бърка в джоба ако пропускаш може и да се върже
joro76

Мнениеот stanchev » 25.11.2011 11:14

Nasko написа:Мислиш ли, че този ще е премиер и след 2013?

От твоите уста - в божиите уши :D

Но дори и да има ново правителство, което да има желание за една по-разумна ВЕИ политика, пак ще мине година и половина, докато се промени законодателството. Кажи-речи ще стане 2015, когато така или иначе няма да има преференциални цени и държавата ще спре да реве, че ВЕИ са скъпи.
stanchev

Мнениеот venkap » 25.11.2011 11:26

stanchev написа:.
Но дори и да има ново правителство, което да има желание за една по-разумна ВЕИ политика, пак ще мине година и половина, докато се промени.

Любопитен съм да разбера, какъв смисъл влагаш в израза "една по-разумна ВЕИ политика"?
venkap

Мнениеот stanchev » 25.11.2011 16:07

Най-важното, премахване на бюрократичните пречки в процедурите - определяне на ясни, точни и кратки срокове за движението на документите и за двете страни (инвеститор - ЕРП / НЕК / ЕСО) в новата Наредба за присъединяване. Какво прави ДКЕВР като регулатор сега, освен да се оправдава с липсата на законодателна инициатива?

Как така НЕК / ЕСО ще решават еднолично кога да бъде присъединен всеки отделен проект, това е небивалица, която цели единствено създаване на държавно-контролиран критерий за отсяване на проекти.

Цените - да падат в някакъв коридорен модел според реално инсталираните в предходния период мощности, като в Германия. Още повече, 2015 вече е близо, няма да има преференциални цени и съответно за какво да реват.

Стъпки към смарт-грид, ясно е, че ще става бавно, трудно и до размера на наличните инвестиционни обеми в ЕРП / НЕК, но все отнякъде трябва да се почне!?

В тази връзка, децентрализиране на обектите, покривни ФЕЦ - сега облекчената процедура е само на хартия, според мен. Дори и гореописаната нова законосъобразна процедура по ЗУТ да сработи до финалната си фаза - пак повтарям, скептик съм, докато не видя реални примери, построени в разумни времеви срокове.

Тези бъдещи хидро-централи, на които толкова се разчита за изпълнение на квотата - ще бъдат ли подложени на истинска процедура по ОВОС, или пък ще има политическо решение от страна на МОСВ?

А какво ли ще кажат контролните органи в Брюксел за последния НПДЕВИ, където се отчита топлоенергия от биомаса (дърва за огрев) почти два пъти повече от официалната статистика на Агенция по горите?

Какво става с електромобилите и държавната политика за насърчаване на ползването им? В повечето европейски страни има еднократна помощ при покупка или преоборудване на стандартен автомобил.

Всички тези нахвърляни мисли са много логични, и то не само за хора от бранша, но като че ли политическата воля за изпълнението им я няма, да не казвам нещо по-лошо.
stanchev

Мнениеот petyostoev » 25.11.2011 17:46

Ферди и аз така си мисля,като му дойде времето да си карам по старата процедура-3 категория,а "пък каквото сабя покаже".
petyostoev

Предишна

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ