Първоначални(груби)сметки-помагайте!

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот rado » 03.11.2011 12:44

Ферди, благодаря за написаното.
Ще приема, че не съм си задал питането правилно.Когато банката ни отпусне кредита срещу залог на имот, моя капитал в кеш+ кредита от банката, започваме строеж, правим каквото правим и я завършваме.Фактите след строежа са: Парите от кредита са изразходени до дупка, а централата е готова да продава и печели от продажбата на ток, ще приемем че няма да има забава от ЕРП-то.

На тези 25 000-кв. (20-25кв. централа)които ще ги произведе най-вероятно ще получа към 15 000лв.(може и 10 000лв. ако е 0.40 изкупната цена) да ама банката нали ще си иска вземането (лихви и главница) дори там гратис да ни даде 1 година, докато строиме....

Това което знам е, че срока за погасяване е 60месеца на кредит, при условия, в които инвеститора е обвързан със РА,(одобрени за субсидия).Говоря за появата на риск в един момент да нямаме налични финансови средства, с които да погасяваме задължението си по кредита към банката. Този риск съществува във времето на което разчитаме да ни подпомогнат по мярката, не че имаме проблем със самия бизнес-план.Предполагам че, бизнес-плана е разчетен за 20г. напред.
Решението е може би междинно или авансовото плащане, ама пак се пита в задачата, по кое време би се случило това разплащане през този 3-годишен период от време.

Как да го смятам това нещо, печелим за година 15 000лв., а само към банката ще трябва да платим 17 000лв.(80 000лв.=20кв.). Ами за другите разходи т.е 3000-5000лв. недостиг за първите 3 години.Оттам вече "плувката" ще изплува, а бизнес-плана ще стане устойчив, ама преди това, за да си нямаме проблеми с ипотеката какво ще правим(ако имам още 10-15 000лв. кеш няма да му мисля).Предполагам, че след този период 10-12г. вече ще се изплати та да печелим до 20г. от договора за изкупуване.
rado

Мнениеот joro76 » 03.11.2011 21:30

rado написа:
колега ако тръгнем така да е смятаме винаги сме вътре да знаеш

Аха да знаем е тая приказка, който го е страх от мечки не ходи в гората. Бих добавил, че има и друга, като затропа мечка-стръвница и пред твоята врата по добре не и отваряй вратата.. Т.е човек по-добре да си проучи навреме нещата, за да няма неприятни моменти, ако се хване на хорото.
Честит Хелуин между другото(на запад се плашат с тая келтска легенда ама нали българска работа "честитя" в случая по навик)

Вие, ако имате централка можете да опишете ситуацията, след като сте я въвели в експлоатация.Искахте ли предварително плащане по субсидията си т.н другите повдигнати въпроси в по-горния си пост (не искам да правя пирамиди-постове)Към днешна дата с какво се е облекчила процедурата при кандидатстване за централа до 30кв. в сравнение с по-големите;(какво прескачаме- ако нещо ново има излязло по нормативни документи)
Поздрави
Защо типисах това ли колега ;защото от как е подхванах преди повече от 2 години и аз като теб тая работа условията законите абе всичко стоеше по друг начин а сега няма нищо общо с началото така че каквито и сметки да правиш кой каквито и съвети да ти даде сметката няма да излезе тази която е като си започнал та сега в моя случай тръгнал съм дал съм едни пари до тук (ако искаш ще ти ги кажа до сега ама добри са де )и сега какво променили или не трябва да продължиш на пред или ще се набудаш още с малко повече или ще си на печалба или ги погребе някъде в БАНКЯ и пий една студена бира и това е
joro76

Мнениеот joro76 » 03.11.2011 21:47

ferdy написа:Ще се опитам, Радо, да ти обясня как стои реално въпроса.

Няма банка, която да ти финансира проекта, ако той е нежизнеспособен. Т.е. без значение от субсидията, твоят проект и само той трябва да може да изплаща кредита си. Това означава да забравиш за охраната, за осигуровките като управител, да минеш като СОЛ, да се научиш да си пускаш сам ДДС-то и осигуровките към НАП, както и годишните декларации и отчети навсякъде, централата да ти е застрахована и да има само охрана от СОТ (но по-евтинко), трябва да махнеш системите за мониторинг и другите екстри, да изпилиш и инвестицията максимално, да я чистиш сам и най-вече: да обясниш на местното население, че не е твоя вината, че те плащат скъп ток, за да не подменяш панели през три дни.

Относно данъците: имаш 10% корпоративен данък, осигуровки 120 лв на месец, данък сгради и такса смет (сметни по промилите на съответната община, първата година на база балансовата стойност, след това по данъчна оценка) и получаваш тежестта. Ако раздаваш дивидент - сметни и 5% върху сумата.

Ако проектът ти не се изплаща сам и ти си убеден, че ще получиш субсидия и това е доводът ти пред банката и пред себе си, ти предлагам да си помислиш отново.

За съжаление, у нас преди фотоволтаиката да се превърне в бизнес и индустрия, се превърна в занимание на ентусиасти и това е нещото, с което трябва да се борим до дупка.
Ферди без интусиязъм изобщо няма да ни бъде -)))
joro76

...

Мнениеот Gio » 03.11.2011 22:05

...теб трябва да те задължат да черпиш всички от форума за деня на народните будители...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот rado » 05.11.2011 22:35

Колеги, то явно няма смисъл да питам повече, доколкото разбирам нямате думи.Но ме озари една напредничава мисъл да се изплати инвестицията. Срещу няколко китайски модула и друга ел. посуда, може на село, я над сеновала или я над курника да сложим едни 2-3 киловата.Бас държа, че и за инкубатор зимата ще послужи инсталацията.За майтап епа и доста насериозно излиза, че ако си направя нелегална инсталация сега след 7-8г. ще се изплати(няма как да ме хванат щото няма да се вижда от високите огради и ландшафт-а).
Ех, как обичам златната есен и приказната зима, рехавата сланинка, църно вино...и..мечти.. :D. Какво да се прави станахте ми симпатични
rado

Re: ...

Мнениеот joro76 » 06.11.2011 14:01

Gio написа:...теб трябва да те задължат да черпиш всички от форума за деня на народните будители...
Колега какво имаш в предвид ?Ако е това което се сещам още преди 2 години писах че не са ми силната страна компютрите а с изключение на многото молби и щуротии ;които попълвам покрай тая централа каде захванах нямам друга писърска дейност от 4 курс в техникума на сам .Работих и по чужбината и там се по наложи да науча по няколко думи от 6 езика и така нататък поемам отговорноста и моля да бъда извинен но в съчитание с това като прибавим и по малко свободно време за писане ясна е работата .А и тук малко по различно трябва да се пише и точно че да се разбере как е протекъл разговор с бюрокрацията;а сложи и осветяване постоянно с СО2 ежедневно букви ми се губят и се получават такива грешки пак се извинявам за това че пиша ей така както да го кажа.
joro76

Мнениеот joro76 » 06.11.2011 14:14

rado написа:Колеги, то явно няма смисъл да питам повече, доколкото разбирам нямате думи.Но ме озари една напредничава мисъл да се изплати инвестицията. Срещу няколко китайски модула и друга ел. посуда, може на село, я над сеновала или я над курника да сложим едни 2-3 киловата.Бас държа, че и за инкубатор зимата ще послужи инсталацията.За майтап епа и доста насериозно излиза, че ако си направя нелегална инсталация сега след 7-8г. ще се изплати(няма как да ме хванат щото няма да се вижда от високите огради и ландшафт-а).
Ех, как обичам златната есен и приказната зима, рехавата сланинка, църно вино...и..мечти.. :D. Какво да се прави станахте ми симпатични
Колега защо да е нелегална не мисля че този тип централи са нелегални много хора си ги правят където няма достъп на енергото а и да има но по трудно се избива тогава .Но често трябва да е чистиш така от коришки че ще падне производителноста и :)
joro76

Мнениеот rado » 07.11.2011 10:14

Колега защо да е нелегална не мисля че този тип централи са нелегални много хора си ги правят където няма достъп на енергото а и да има но по трудно се избива тогава .Но често трябва да е чистиш така от коришки че ще падне производителноста и

Нито стотинка към общината за данъци, такси и разрешения за строеж.Това стига накратко.Що се отнася за тока дето ми го доставят там е некачествен и бабата и дядото откогато се помнят използват "токоизправители", както си ги наричат.Та сметките са средно за година 600лв., всяка година цената пълзи с 10%(черната ирония е с изкупната цена на тока от фотоволтаиците, която си пада с точно толкова когенерирана с инфлацията).Та примерно като черпя някой от форума "по нашенски" да направим ел.свързването. едвали ще излезе повече от 6000лв цялото това чудо.Мисля едно UPS да сложим, да не лягам с кокошките :lol: .Е толкова в срок до 10г. се изплаща, Няма еон, няма дквр, дфз; ра....ма...ба(пиша ги с малки букви в това има символизъм), няма да има и курешки по панелите(често де).Ще има радост за мен и за тия институции, па накрая и като фалира и бизнеса и държавата няма да ни трябва ни ЕРП-та ни такива дето да ни контролират, абе що ли ние и ток, пак ще минем на газените тенекета от Алековото време.... Лека и успешна дет се вика
rado

Мнениеот joro76 » 07.11.2011 22:53

rado написа:
Колега защо да е нелегална не мисля че този тип централи са нелегални много хора си ги правят където няма достъп на енергото а и да има но по трудно се избива тогава .Но често трябва да е чистиш така от коришки че ще падне производителноста и

Нито стотинка към общината за данъци, такси и разрешения за строеж.Това стига накратко.Що се отнася за тока дето ми го доставят там е некачествен и бабата и дядото откогато се помнят използват "токоизправители", както си ги наричат.Та сметките са средно за година 600лв., всяка година цената пълзи с 10%(черната ирония е с изкупната цена на тока от фотоволтаиците, която си пада с точно толкова когенерирана с инфлацията).Та примерно като черпя някой от форума "по нашенски" да направим ел.свързването. едвали ще излезе повече от 6000лв цялото това чудо.Мисля едно UPS да сложим, да не лягам с кокошките :lol: .Е толкова в срок до 10г. се изплаща, Няма еон, няма дквр, дфз; ра....ма...ба(пиша ги с малки букви в това има символизъм), няма да има и курешки по панелите(често де).Ще има радост за мен и за тия институции, па накрая и като фалира и бизнеса и държавата няма да ни трябва ни ЕРП-та ни такива дето да ни контролират, абе що ли ние и ток, пак ще минем на газените тенекета от Алековото време.... Лека и успешна дет се вика
:D Колега ами тя държавата вече фалира ;щом българите отиват в фалирала вече Гърция да търсят хляба трябва да се сетим България вече къде е
joro76

Мнениеот rado » 09.11.2011 11:18

голям спам-офтопик стана :) инж.Матеев сигурно е бахтисал :D
Сега да попитам и това и повече няма въпроси какво може да се ореже откъм услугите от консултантските фирми, от кое може да се избяга и кое няма как.
-цена на Бизнес-план(колко е)
-цена на Проект (тук се засяга технически, работен, архитектурен, Ел част може и още да има, не се сещам) (колко е)
-цена на услугата, когато консултанта набира набора от документи: проучване за намерение за строеж в съотв. община, за да се получи Визата за проектиране, предв проучване условия за присъед. към Е-он, предварит. договор за присъед., дог за изкупуване...Разрешение и проверки ВИК, РИОСВ(ОВОС), РДНСК и др.
Та за мощност от 5 докъм 30кв. как се разширява/намалява спреда на консултанските разходи.Някъде вече четох, но без необходимата конкретика, че Слънчевия одит и Проект(Работен и ЕЛ.) струва=9000-12000лв. за каква мощност съответства тази такса.
Крайна цена със "икономии" и "без икономии", как се движат в момента
rado

Мнениеот joro76 » 09.11.2011 11:28

rado написа:голям спам-офтопик стана :) инж.Матеев сигурно е бахтисал :D
Сега да попитам и това и повече няма въпроси какво може да се ореже откъм услугите от консултантските фирми, от кое може да се избяга и кое няма как.
-цена на Бизнес-план(колко е)
-цена на Проект (тук се засяга технически, работен, архитектурен, Ел част може и още да има, не се сещам) (колко е)
-цена на услугата, когато консултанта набира набора от документи: проучване за намерение за строеж в съотв. община, за да се получи Визата за проектиране, предв проучване условия за присъед. към Е-он, предварит. договор за присъед., дог за изкупуване...Разрешение и проверки ВИК, РИОСВ(ОВОС), РДНСК и др.
Та за мощност от 5 докъм 30кв. как се разширява/намалява спреда на консултанските разходи.Някъде вече четох, но без необходимата конкретика, че Слънчевия одит и Проект(Работен и ЕЛ.) струва=9000-12000лв. за каква мощност съответства тази такса.
Крайна цена със "икономии" и "без икономии", как се движат в момента
Пазарна икономика колега кой как те хване е тя тая
joro76

Мнениеот rado » 21.11.2011 10:30

За административните и документални разходи се ориентирах долу-горе какво ще излезе (от началото2009 проект на произв. сграда - 50 м2 производствена зона):

Архитектурна част - 400лв, конструктивна част - 400 лв, ВиК част-100лв , ел част- 100лв, геодезическа - 300лв.
Скица с виза за проектиране от общината - 50 лв.
Оценка на проекта -300 лв , надзор 400 лв.
Договори с ВеК и Енергото -около 600лв/ включва присъединяването към мрежите и елементите по ел.тблото/ . И последно плащането на строителното разрешение в общината. То зависи от категорията на района , и за различните дейности е различна / например 300 лева/.
Риосв-300лв.
Риокоз-?
ОБЩО:4000лв.(за толеранс 15-20% в таксите на дад община)

Имам нов въпрос за малка централа до 5кв/ мощност.
Колега от форума в един доста стар коментар (във връзка с нормативните документи и такси до въвеждане в експлоатация) спомена за "начин" да се заобиколят ЗУТ,Наредба 7 и др...:

Първо, подаваш в Е.он искане за проучване на условията за присъединяване. Прилагаш документ за собственост или за наем. Ако по инерция ти поискат виза за проектиране, не се съгласяваш с тях по силата на чл. 140 от ЗУТ, който определя твърдо кога визата е задължителна, и им го цитираш в подаваните писмени документи. В едномесечен срок Е.он ти издава предварителен договор за присъединяване. От общината можеш да искаш разрешение за строеж дори без да имаш инвестиционен проект - по чл. 147 (ЗУТ). Получаваш разрешението за строеж само с писмено искане, документ за собственост за сградата (покрива) или отстъпено право (ако си наемател). Прилагаш кратка обяснителна записка за фотоволтаичната инсталация, в която дори споменаваш чл. 93 от наредба 7 - с това доказваш на Главния архитект, че инсталацията отговаря на условията на чл. 147. След получаването на разрешението за строеж вече отговаряш на условията за сключване на окончателен договор за присъединяване с Е.он, като добавиш ел. проект. След това следва окончателно узаконяване на фотоволт. инсталация и тук идва добрата новина: според категоризацията на обектите, обект по чл. 147 е обект 6-та категория, а ти вече имаш строително разрешение по този член, с което категорията е установена. За пример, една ограда е 6-та категория. Следва единствено не разрешение за ползване, не разрешение за въвеждане в експлоатация, а удостоверение за въвеждане в експлоатация. Няма надзори, няма РДНСК, само се изкарва удостоверението от общината, и то лесно.
Напомням още веднъж: Забравете думите "слънчева централа".
Не говорете за централа, а за фотоволтаична инсталация, система или нещо от този род

Та интересува ме някой да е узаконил инвестицията си по този начин, в тази последователност от действия.Да третират обекта като шеста категория и да е нямал проблеми с ЕРП, Общината, Строителни разрешения.[/b]

edit: По отношение на слънчевия одит- може ли да минем без него в също стари постове на Матеев говореше за 3000-4000лв. ми се вижда убийствено, а нещата просто да се сведат до монтаж-а на инсталацията за 0.10-0.15E/wp. Мястото което съм си набелязал е в близост до Зита, и след като онлайн виждам какво произвежда и условията в който функционира.
Между другото Зита може би щяха да изкарат някой друг киловат повече, ако ъгъла на панелите не бе стандартизиран 30 градуса, а някъде 26-27. Мястото намира се в ниските части на града под влияние на условията от р.Дунав.Попада в промишлена зона и есента и зимата като паднат мъгли, които се задържат заради изхвърлените финни частици от предприятията и най-вече битовото отопление на дърва и въглища дело на гражданията та "слънце чакай" (ноември-февруари) :)
Последна промяна rado на 21.11.2011 12:37, променена общо 2 пъти
rado

Мнениеот petyostoev » 21.11.2011 11:41

Трудна работа да се похвали някой досега.
petyostoev

Мнениеот ferdy » 21.11.2011 12:57

А за какво е проект ВиК за ФЕЦ?
ferdy

Мнениеот rado » 21.11.2011 13:53

А за какво е проект ВиК за ФЕЦ?

:D Ами трябваше да го махна, копирах го по инерция от интернет, някои неща добавих от един друг обект (човека искаше да получи разрешения за строеж на казан за ракия и отговора за тези тарифи бе от проектант).
Ако се наложи съгласуване с ВиК заедно с транспорта (имам един ценоразпис) към 60лв. ще отиде.

Честно казано, такива малки централи до 5, че и до 30кв. както са класифицирани, то това бих го определил като монтаж на лека конструкция (покрив), има там по 4/5 анкерни болта на крак.Според мен буквата на закона не се тълкува правилно, какъв е този строеж, когато говорим за малки мощностти, нито изливам бетон нито дигам нов етаж на сградата, нито натоварвам фундаментите на дадена жилищна сграда, че да се събори- абе българска работа, такива са условията, какво да се прави

Възникна и въпрос за финансите на фирма:
- връщането на ДДС-то, кога се връща
- след като сме регистрирали фирма осигуровките от кога започват да се плащат- от когато сме я регистрирали или когато почне да си продава тока на ЕРП-то

Като тези въпроси, заедно с предния ми пост ще ми дадат окончателната картинка за административната и нормативна страна на въпроса
rado

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ