Даже и с жена ми

Иначе съм ЗА.
Lambov написа:Според мен губим ценно време в разтакаване.
Слънчеви централи ще има - до 2020 година 20% от тока в България трябва да е от възобновяеми източници.
Единственото решение е да се обединяваме и то час по-скоро.
Няма какво да делим.
Просто 50% от тези 200 - 300 централи трябва да са наши.
Решението се нарича "Surva Solar Invest" АД.
В момента всеки от нас е един голям г-н НИКОЙ.
Трябва час по-скоро да се обединим, да изберем добър и перспективен терен, да го узаконим като такъв (PV парк) и поетапно да строим с наши средства, със субсидии, с грантове.
Само така (обединени) след 5 - 6 години можем да сме сред големите.
Mateev написа:Това с опитите за обединение съм го играл много пъти и все нещо не се получава.
Даже и с жена ми.
Иначе съм ЗА.
edrev написа:Аз като нов смятам да подкрепя Миро, не само защото ми е градски, ами защото смятам, че не правим всичко възможно за използване на възможностите сега и в перспектива.Въпроса ми е:Колко от участниците във форума са участвали в проекти финансирани от програмите?Отговора, предполагам е нито един.Всички знаем за трудностите по узаконяването, бюрокрацията и т.н. даже по-голямата част са преминали през това и би било много по-лесно за тях да предприемат конкретни действия по отношение на усвояването на тези пари. Според мен въпроса за обединение или АДСИЦ може да настане тогава, когато няколко отделни участници успеят да реализират такъв проект за централи от порядъка на 50 - 100 kwh, който да бъдат субсидирани на 70 % и когато възстановят 70% от направената инвестиция може вече съвсем спокойно да гледаш в бъдещето и да мислиш за набиране на нов капитал посредством АДСИЦ.В който и фонд да отидеш ще ти искат финансови резултати за мин. 3 години назад и мин. прогнозни за 5 напред, тъй че на този етап ми се вижда невъзможно.
Miro написа:Идеята за АДСИЦ е много добра и аз много искам да се обединим, но колко от нас разполагат със свободен капитал? Освен това според мен първо трябва да разпробием бюрокрацията и да прокараме пътеката - поне 3-4 малки проекта да минат гладко през избрано електроразпределително/снабдително дружество и съответната община, за да е ясно ще инвеститорите няма да блокират някакъв капитал за неопределен период от време, а предварително ще имат ясни срокове за доставка, монтаж и най-вече срок за подписване на договор за изкупуване.
Затова си мисля, че първото важно нещо е да си осигурим подходящата нормативна рамка или поне да прокараме пътека в сега съществуващата. Също така да имаме реално работещи малки инсталации, с помощта на които да можем да привлечем големи инвеститори. Видно е, че г-н Матеев разполага със софтуер за планиране и предварителна оценка на pv централи от световна класа, с огромна база данни от метеорологични наблюдения, с прекрасни термодинамични модели и т.н., но надали на базата на него би убедил български инвеститор, че това е напълно реализируемо бизнес начинание. Инвеститорът иска да види практиката - гаранция, че това не са въздушни кули. Да види първо, че това наистина произвежда ток в количество близко до очакваното, второ че е присъединено към мрежата и трето и най-важно - че има договор за изкупуване и фактути за продажба. Отделно какви са рисковете, как да се избегнат... всичко това, което Матеев подробно описва в темата за неговите тестови електроцентрали.
Аз се занимавам с внедряване на скъп бизнес софтуер и досега не се е случило да подпишем договор само на база на красивите ни приказки за възможностите му. Всеки иска да види и да пипне... да разбере, че това е реално, после да види как този софтуер работи в практиката в друго предприятие. Как е протекло внедряването, къде е имало затруднения, как да се избегнат и т.н. Никой разумен инвеститор няма да изсипе два чувала с пари на базата на красиви обещания.... щото дето се вика никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая...
Затова според мен е много важно това, което прави Матеев и разни ентусиасти като мен - изграждане на малки тестови централи, но реално работещи и присъединени към мрежата. Те ще са доказателство за работоспособността на едно такова начинание...
xymopucm написа:матеев, следя форума, но т.к. аз съм човек на действието много-много не съм се обаждал.
преди около шест месеца с наши партньори от германия направихме среща с топ-мениджмънта на e.ON във варна. лично изп. им директор обеща да съдейства, като приложи тук практиката на немския e.ON/аз му повярвах, защото германците си държат на думата, пък и по неговите думи при синхронизираните ни законодателства може да се направи, щом в германия може/. така, че да действаме. имам договор за 200 м2 покрив на промишлена сграда - острова между каналите във варна. какво се иска от мен за да реализираме PV проект.
Joker написа:Интересува ме някой знае ли консултански фирми или др. които да изготвят проекти за безвъзмездна помощ. Солар изготвят ли такива проекти.
Ако имам подходящ терен и 30 % от стойността на централата, може ли чрез проект от консултанска фирма да кандидатствам за субсидия, и само ако съм одобрен да реализирам проекта. В такъв случай, ако ми откажат субсидия, ще изгубя само с разходите за изработването на проекта.
Според мен, ако взема 70 % кредит и ми откажат субсидия, инвестицията става невъзвращаема.
Ако някой знае къде правят правят проекти за субсидии, ще съм благодарен да сподели.
Joker написа:Както се вижда от форума единствено г-н Матеев и още двама трима имат някакъв опит. Всички останали сме "ентусиазти". По принцип съм за едно подобно обединение, но не съм сигурен, че ще има някакъв успех. Обединения се правят от знаещи, можещи и доказа ли се. Не вярвам някой да погледне на сериозно на сдужение от новобранци. По правилно е според мен да се плати първоначално на вещи в тази насока хора, те да ти покажат пътеката и тогава да тръгнем по нея.
Мине ли се веднъж по нея, после само ще я отъпкваме.
Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта