70% субсидии за производство на електроенергия от слънцето

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 25.01.2008 01:58

Това с опитите за обединение съм го играл много пъти и все нещо не се получава :lol:.
Даже и с жена ми :lol:.
Иначе съм ЗА.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 25.01.2008 12:25

Lambov написа:Според мен губим ценно време в разтакаване.
Слънчеви централи ще има - до 2020 година 20% от тока в България трябва да е от възобновяеми източници.
Единственото решение е да се обединяваме и то час по-скоро.
Няма какво да делим.
Просто 50% от тези 200 - 300 централи трябва да са наши.
Решението се нарича "Surva Solar Invest" АД.
В момента всеки от нас е един голям г-н НИКОЙ.
Трябва час по-скоро да се обединим, да изберем добър и перспективен терен, да го узаконим като такъв (PV парк) и поетапно да строим с наши средства, със субсидии, с грантове.
Само така (обединени) след 5 - 6 години можем да сме сред големите.

Идеята за АДСИЦ е много добра и аз много искам да се обединим, но колко от нас разполагат със свободен капитал? Освен това според мен първо трябва да разпробием бюрокрацията и да прокараме пътеката - поне 3-4 малки проекта да минат гладко през избрано електроразпределително/снабдително дружество и съответната община, за да е ясно ще инвеститорите няма да блокират някакъв капитал за неопределен период от време, а предварително ще имат ясни срокове за доставка, монтаж и най-вече срок за подписване на договор за изкупуване.

Затова си мисля, че първото важно нещо е да си осигурим подходящата нормативна рамка или поне да прокараме пътека в сега съществуващата. Също така да имаме реално работещи малки инсталации, с помощта на които да можем да привлечем големи инвеститори. Видно е, че г-н Матеев разполага със софтуер за планиране и предварителна оценка на pv централи от световна класа, с огромна база данни от метеорологични наблюдения, с прекрасни термодинамични модели и т.н., но надали на базата на него би убедил български инвеститор, че това е напълно реализируемо бизнес начинание. Инвеститорът иска да види практиката - гаранция, че това не са въздушни кули. Да види първо, че това наистина произвежда ток в количество близко до очакваното, второ че е присъединено към мрежата и трето и най-важно - че има договор за изкупуване и фактути за продажба. Отделно какви са рисковете, как да се избегнат... всичко това, което Матеев подробно описва в темата за неговите тестови електроцентрали.

Аз се занимавам с внедряване на скъп бизнес софтуер и досега не се е случило да подпишем договор само на база на красивите ни приказки за възможностите му. Всеки иска да види и да пипне... да разбере, че това е реално, после да види как този софтуер работи в практиката в друго предприятие. Как е протекло внедряването, къде е имало затруднения, как да се избегнат и т.н. Никой разумен инвеститор няма да изсипе два чувала с пари на базата на красиви обещания.... щото дето се вика никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая...
Затова според мен е много важно това, което прави Матеев и разни ентусиасти като мен - изграждане на малки тестови централи, но реално работещи и присъединени към мрежата. Те ще са доказателство за работоспособността на едно такова начинание...
Miro

Мнениеот edrev » 25.01.2008 12:58

Аз като нов смятам да подкрепя Миро, не само защото ми е градски, ами защото смятам, че не правим всичко възможно за използване на възможностите сега и в перспектива.Въпроса ми е:Колко от участниците във форума са участвали в проекти финансирани от програмите?Отговора, предполагам е нито един.Всички знаем за трудностите по узаконяването, бюрокрацията и т.н. даже по-голямата част са преминали през това и би било много по-лесно за тях да предприемат конкретни действия по отношение на усвояването на тези пари.Според мен въпроса за обединение или АДСИЦ може да настане тогава, когато няколко отделни участници успеят да реализират такъв проект за централи от порядъка на 50 - 100 kwh, който да бъдат субсидирани на 70 % и когато възстановят 70% от направената инвестиция може вече съвсем спокойно да гледаш в бъдещето и да мислиш за набиране на нов капитал посредством АДСИЦ.В който и фонд да отидеш ще ти искат финансови резултати за мин. 3 години назад и мин. прогнозни за 5 напред, тъй че на този етап ми се вижда невъзможно.
edrev

до матеев

Мнениеот xymopucm » 25.01.2008 13:59

матеев, следя форума, но т.к. аз съм човек на действието много-много не съм се обаждал.
преди около шест месеца с наши партньори от германия направихме среща с топ-мениджмънта на e.ON във варна. лично изп. им директор обеща да съдейства, като приложи тук практиката на немския e.ON/аз му повярвах, защото германците си държат на думата, пък и по неговите думи при синхронизираните ни законодателства може да се направи, щом в германия може/. така, че да действаме. имам договор за 200 м2 покрив на промишлена сграда - острова между каналите във варна. какво се иска от мен за да реализираме PV проект.
xymopucm

Мнениеот Lambov » 26.01.2008 00:02

Mateev написа:Това с опитите за обединение съм го играл много пъти и все нещо не се получава :lol:.
Даже и с жена ми :lol:.
Иначе съм ЗА.

Но въпреки това сте си обединени.
Та въпроса е КАК.
PV централите могат да се превърнат в идеалния (гарантиран от закона) инвестиционен инструмент.
Вижте сегашните инвестиционни фондове - те имат хиляди клиенти (хиляди са се обединили). Мен не ме интересума и кои други са във фонда, в кой аз инвестирам. Интересува ме професионализма на управляващите, размера на доходността, гаранциите.
А че жена ми инвестирала в същия фонд - да е жива и здрава.

Нека да направим едно сравнение.
Къде отиват парите на сегашните колективни инвестиционни фондове?
Фондовете нямат собствена дейност. Те купуват акции на предприятия. Сини чипове, IPO-та, нововъзникващи, консервативни, агресивни. Но кое от тези предприятия може да каже, че има гарантиран от закона, държавата и Европейския съюз бизнес.
Е, ако ние си свършим техническата работа за следващите 3 - 4 месеца, имаме всички предпоставки да създадем най-стабилната инвестиционна схема.
Разбира се, схемата си има различни категории участници:
- инициатори
- учредители
- превилигировани акционери
- оперативно ръководство
- обикновени инвеститори
При това, при нас ще идват само сериозни, дългосрочни инвеститори, а не спекуланти.
При това, нас няма да ни засягат никакви борсови сривове, паники, настроения на инвеститорите и т.п. - въпрос на регламент, клаузи, условия. Да е живо и здрави Енергоснабдяване да си плаща редовно и дивидента е осигурен (стига да не сме алчни и иновативния ни екип да е силен - да си върши работата)
Нашите акции могат да се повлияят само от огромни катаклизми - урагани, смерчове, цунами ... но каква е вероятността да се случат, пък и в този случай си има застрахователи. 0,5% за спокойствие си е напълно приемливо.
Lambov

Мнениеот Lambov » 26.01.2008 00:09

edrev написа:Аз като нов смятам да подкрепя Миро, не само защото ми е градски, ами защото смятам, че не правим всичко възможно за използване на възможностите сега и в перспектива.Въпроса ми е:Колко от участниците във форума са участвали в проекти финансирани от програмите?Отговора, предполагам е нито един.Всички знаем за трудностите по узаконяването, бюрокрацията и т.н. даже по-голямата част са преминали през това и би било много по-лесно за тях да предприемат конкретни действия по отношение на усвояването на тези пари. Според мен въпроса за обединение или АДСИЦ може да настане тогава, когато няколко отделни участници успеят да реализират такъв проект за централи от порядъка на 50 - 100 kwh, който да бъдат субсидирани на 70 % и когато възстановят 70% от направената инвестиция може вече съвсем спокойно да гледаш в бъдещето и да мислиш за набиране на нов капитал посредством АДСИЦ.В който и фонд да отидеш ще ти искат финансови резултати за мин. 3 години назад и мин. прогнозни за 5 напред, тъй че на този етап ми се вижда невъзможно.

Искам да го обясня бавно:
Субсидиите са за този, който може.
Иначе приказката е на гол тумбак, ...
Абсолютно задължително е да тръгнем с достатъчно сериозен проект, финансиран изцяло от наши собствени средства. Всички субсидии, грантове и други глезотии идват след това.
Lambov

Мнениеот Lambov » 26.01.2008 00:23

Miro написа:Идеята за АДСИЦ е много добра и аз много искам да се обединим, но колко от нас разполагат със свободен капитал? Освен това според мен първо трябва да разпробием бюрокрацията и да прокараме пътеката - поне 3-4 малки проекта да минат гладко през избрано електроразпределително/снабдително дружество и съответната община, за да е ясно ще инвеститорите няма да блокират някакъв капитал за неопределен период от време, а предварително ще имат ясни срокове за доставка, монтаж и най-вече срок за подписване на договор за изкупуване.

Затова си мисля, че първото важно нещо е да си осигурим подходящата нормативна рамка или поне да прокараме пътека в сега съществуващата. Също така да имаме реално работещи малки инсталации, с помощта на които да можем да привлечем големи инвеститори. Видно е, че г-н Матеев разполага със софтуер за планиране и предварителна оценка на pv централи от световна класа, с огромна база данни от метеорологични наблюдения, с прекрасни термодинамични модели и т.н., но надали на базата на него би убедил български инвеститор, че това е напълно реализируемо бизнес начинание. Инвеститорът иска да види практиката - гаранция, че това не са въздушни кули. Да види първо, че това наистина произвежда ток в количество близко до очакваното, второ че е присъединено към мрежата и трето и най-важно - че има договор за изкупуване и фактути за продажба. Отделно какви са рисковете, как да се избегнат... всичко това, което Матеев подробно описва в темата за неговите тестови електроцентрали.

Аз се занимавам с внедряване на скъп бизнес софтуер и досега не се е случило да подпишем договор само на база на красивите ни приказки за възможностите му. Всеки иска да види и да пипне... да разбере, че това е реално, после да види как този софтуер работи в практиката в друго предприятие. Как е протекло внедряването, къде е имало затруднения, как да се избегнат и т.н. Никой разумен инвеститор няма да изсипе два чувала с пари на базата на красиви обещания.... щото дето се вика никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая...
Затова според мен е много важно това, което прави Матеев и разни ентусиасти като мен - изграждане на малки тестови централи, но реално работещи и присъединени към мрежата. Те ще са доказателство за работоспособността на едно такова начинание...

Точно това казвам и аз - трябва да си свършим техническата работа. А работата на г-н Матеев е апостолска и трябва по всякакъв начин да го подпомагаме.
А що се отнася до капиталите - те идват когато има ПРОЕКТ. Сериозните инвеститори си имат специални алгоритми за оценка на инвестициите. Това, което задавам по форума, е насочено към удовлетворяване именно на този алгоритъм.
Има един принцип - на концентрацията. Не бива да разхвърляме усилията си. По-добре да подпомогнем Матеев, Миро и другите напреднали ентусиасти, отколкото всеки да се втурва сам за себе си да пробива стената с глава.
Но много е важно да не се превръщаме в проектанти на проекти срещу еднократен хонорар, а всичко което създаваме да го парвим за себе си и в дългосрочна перспектива.
Ако проектирам и пусна една централа за някого срещу 5000 евро хонорар, спирам до тук. 5000 евро.
Ако направя същата централа (безплатно) за себе си (за нас - ако сме обединени) за 20 - 30 години тя ще ми донесе стотици пъти повече от 5000 евро. Въпрос на манталитет. Но затова по света има бедни и богати.
Lambov

Re: до матеев

Мнениеот Mateev » 26.01.2008 03:09

xymopucm написа:матеев, следя форума, но т.к. аз съм човек на действието много-много не съм се обаждал.
преди около шест месеца с наши партньори от германия направихме среща с топ-мениджмънта на e.ON във варна. лично изп. им директор обеща да съдейства, като приложи тук практиката на немския e.ON/аз му повярвах, защото германците си държат на думата, пък и по неговите думи при синхронизираните ни законодателства може да се направи, щом в германия може/. така, че да действаме. имам договор за 200 м2 покрив на промишлена сграда - острова между каналите във варна. какво се иска от мен за да реализираме PV проект.

На първо време пари. И то много. Останалото е работа на СТС Солар.

Ако тези 200 кв.м. от покрива са наклонени под ъгъл 30 градуса (+/- 5 градусa) и са с южно изложение (+/- 10 градуса), то тогава този покрив е идеален за 25 киловата централа с моно или поли-кристални модули. Давай 100 000 EUR и да започваме.

Ако покрива е хоризонтален, то мощността на централата (а от там и парите) намаляват 3 пъти. Тоест максимум 8 киловата.

Ако искаш и с модули Kaneka K60 - делиш още на 2. И цената на ват ще ти поевтинее допълнително с около 10%.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПРОЕКТИ

Мнениеот Joker » 27.01.2008 03:32

Интересува ме някой знае ли консултански фирми или др. които да изготвят проекти за безвъзмездна помощ. Солар изготвят ли такива проекти.
Ако имам подходящ терен и 30 % от стойността на централата, може ли чрез проект от консултанска фирма да кандидатствам за субсидия, и само ако съм одобрен да реализирам проекта. В такъв случай, ако ми откажат субсидия, ще изгубя само с разходите за изработването на проекта.
Според мен, ако взема 70 % кредит и ми откажат субсидия, инвестицията става невъзвращаема.
Ако някой знае къде правят правят проекти за субсидии, ще съм благодарен да сподели.
Joker

Мнениеот Mateev » 27.01.2008 11:24

Аз знам за Бенчмарк:
http://www.benchmark.bg/?type=3&service ... ervices=12

Но сигурно има и много други.
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: ПРОЕКТИ

Мнениеот Lambov » 27.01.2008 15:24

Joker написа:Интересува ме някой знае ли консултански фирми или др. които да изготвят проекти за безвъзмездна помощ. Солар изготвят ли такива проекти.
Ако имам подходящ терен и 30 % от стойността на централата, може ли чрез проект от консултанска фирма да кандидатствам за субсидия, и само ако съм одобрен да реализирам проекта. В такъв случай, ако ми откажат субсидия, ще изгубя само с разходите за изработването на проекта.
Според мен, ако взема 70 % кредит и ми откажат субсидия, инвестицията става невъзвращаема.
Ако някой знае къде правят правят проекти за субсидии, ще съм благодарен да сподели.

Основният въпрос е какъв опит имате досега с експлоатацията на PV централи? От него произлоза всичко останало. Консултантите ще Ви направят проект (и ще си вземат парите), но Вие какви изходни данни ще им дадете за проекта. Т.е. без предварителният проект на г-н Матеев. Но и този проект няма да Ви помогне, когато Ви оценяват като капацитет да реализирате проекта. Може да опитате в "Новостартиращи иновативни фирми", но проблемите си остават. ВИЕ НЯМАТЕ НИКАКЪВ ОПИТ В ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА PV ЦЕНТРАЛИ.
Ако прочетете внимателно този форум, ще разберете за какво говоря.
И понеже мразя да съм черноглед - решението е:
1. ОБЕДИНЕНИЕ на всички интусиасти (за сега всички сме такива).
2. Създаване на пилотна, функционираща инсталация за наша собствена сметка. Вие имате 30%, аз имам, другите имат ...
3. Кандидатстваме за грантове, субсидии, партньорства ... и увеличаваме 10 пъти първоначалната възвращаемост на инвестицията си.
Иначе на гол тумбак да търсим субсидии си е просто оправдание, че не ни се върши работата, както е прието по белия свят.
Lambov

Мнениеот Joker » 27.01.2008 16:28

Както се вижда от форума единствено г-н Матеев и още двама трима имат някакъв опит. Всички останали сме "ентусиазти". По принцип съм за едно подобно обединение, но не съм сигурен, че ще има някакъв успех. Обединения се правят от знаещи, можещи и доказа ли се. Не вярвам някой да погледне на сериозно на сдужение от новобранци. По правилно е според мен да се плати първоначално на вещи в тази насока хора, те да ти покажат пътеката и тогава да тръгнем по нея.
Мине ли се веднъж по нея, после само ще я отъпкваме.
Joker

Мнениеот lz1kka » 27.01.2008 16:46

Не се изисква армия от икономисти и инжинери за реализиране на подобна идея! Разбира се, че трябва да има няколко човека, които да водят стадото със своя опит, образование и мотивация, но по никакъв начин не трябва да се отхвърлят и дребни инвеститори без опит в тази сфера! Всеки е тръгнал от нулата в крайна сметка... В темата ми за идеи с общини в другия подфорум също има изписано много по този въпрос, но до ден днешен не сме направили първата крачка!
Когато силата на любовта победи любовта към силата тогава светът ще познае мира!
lz1kka

Мнениеот Lambov » 27.01.2008 20:45

Joker написа:Както се вижда от форума единствено г-н Матеев и още двама трима имат някакъв опит. Всички останали сме "ентусиазти". По принцип съм за едно подобно обединение, но не съм сигурен, че ще има някакъв успех. Обединения се правят от знаещи, можещи и доказа ли се. Не вярвам някой да погледне на сериозно на сдужение от новобранци. По правилно е според мен да се плати първоначално на вещи в тази насока хора, те да ти покажат пътеката и тогава да тръгнем по нея.
Мине ли се веднъж по нея, после само ще я отъпкваме.

На този форум са всички, които могат да кажат какво и как трябва да се направи. Но всеки от нас има по една малка част от необходимото.
Главният проблем е да направим съвместно възможно най-голямата инсталация със собствени сили, за да погледнат на нас сериозно всички финансиращи фактори - банки, фондове (например, един пенсионен фонд напълно го устройва нашия хоризонт - 20 - 30 - 50 и повече години, а там има страшно много пари и всеки месец се зареждат с ощи вноски - какво да правят с тези пари, при условие, че борсата падна с 20 - 25% само за 3 месеца?? А в момента, при нас какво да правят? Трябва да сме големи и за това нямаме технически проблеми. Проблемът ни е да направим проект и да го финансираме първоначално. Ако сте съгласен, включвайте се и помагайте до 29 февруари да избистрим концепцията и на 1 март да действаме.
Lambov

Мнениеот lz1kka » 27.01.2008 21:09

Мисля, че говорим за едно и също нещо в две различни теми...
Когато силата на любовта победи любовта към силата тогава светът ще познае мира!
lz1kka

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ