70% субсидии за производство на електроенергия от слънцето

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 27.01.2008 21:12

Получих покана за този конгрес:
http://www.viaexpo.com/congress-ee-vei/bg/congress.php
Предлагам до тогава да мислим и да се избистрят идеите, да понахвърляме накакви примерни документи за създаване на АДСИЦ, който има връзки с големите инвестиционни фондове да поразпита за финансово рамо... И там да се съберем и да решаваме. До тогава има два месеца за подготовка.
Lupus

Мнениеот Lambov » 27.01.2008 21:29

lz1kka написа:Мисля, че говорим за едно и също нещо в две различни теми...

Дублирането е основен принцип на устойчивите форми в Природата. Колкото е по-дублирано, толкова по-добре.
Lambov

Мнениеот todorov74 » 28.01.2008 11:03

zdraveite na vsichki pisheshti tuk v tozi forum kakto i na sazdatelite mu . iskam parvo da se izvinia za latinicata ! bih jelal i az da se vklucha po temata ! i na men m i e vleznala tazi muha za solarna centrala ot izvestno vreme i ot rovene i tarsene v neta tuk mai e nai poleznoto miasto kadeto chovek moje da se zapoznae po podrobno za neshtata . ta po temata konkretno , ne se starpiah i reshih da se vklucha i az . povecheto vijdam che ste po zapoznati s problemite i s burokraciata v nashata mila darjava , osobeno kato stava vapros za neshto novo . ta ideiata vi za niakakav vid obedinenie vaobshte ne e losha , vapros na organizacia i jelanie . az opredeleno bih se vkluchil v edno seriozno nachinanie kato i az sam na mnenie che taka po lesno shte probiem i eventualno shte mojem da uchastvame na po natatashen etap i v eventualno razpredelenie na subsidii . ideiata za ADSIC sashto e dobra , no sashto taka mislia che moje da bade OOD , AD ili kato investicionen fond primerno . parvonachalno mislia che ne e zadaljitelno da se listvame na borsata no na po kasen bi bilo dobre ako iskame da se razrastvame. da spodelia malko info i az , v Investora a i v saita na Karoll veche go ima kato informacia che edin ot tehnite fondove e obiavil proekt za solaren park mislia che v selo okolo Ihtiman . taka che golemite veche ne spiat a deistvat , a i nabraha dostatachno goliam kapital ot borsata .
todorov74

Мнениеот Lambov » 28.01.2008 22:52

todorov74 написа:zdraveite na vsichki pisheshti tuk v tozi forum kakto i na sazdatelite mu . iskam parvo da se izvinia za latinicata ! bih jelal i az da se vklucha po temata ! i na men m i e vleznala tazi muha za solarna centrala ot izvestno vreme i ot rovene i tarsene v neta tuk mai e nai poleznoto miasto kadeto chovek moje da se zapoznae po podrobno za neshtata . ta po temata konkretno , ne se starpiah i reshih da se vklucha i az . povecheto vijdam che ste po zapoznati s problemite i s burokraciata v nashata mila darjava , osobeno kato stava vapros za neshto novo . ta ideiata vi za niakakav vid obedinenie vaobshte ne e losha , vapros na organizacia i jelanie . az opredeleno bih se vkluchil v edno seriozno nachinanie kato i az sam na mnenie che taka po lesno shte probiem i eventualno shte mojem da uchastvame na po natatashen etap i v eventualno razpredelenie na subsidii . ideiata za ADSIC sashto e dobra , no sashto taka mislia che moje da bade OOD , AD ili kato investicionen fond primerno . parvonachalno mislia che ne e zadaljitelno da se listvame na borsata no na po kasen bi bilo dobre ako iskame da se razrastvame. da spodelia malko info i az , v Investora a i v saita na Karoll veche go ima kato informacia che edin ot tehnite fondove e obiavil proekt za solaren park mislia che v selo okolo Ihtiman . taka che golemite veche ne spiat a deistvat , a i nabraha dostatachno goliam kapital ot borsata .

Моля, когато се позовавате на информация, посочвайте линк към нея.
Фирмата е Интерсол ЕАД, а линка е този:
http://insurance.bg/news/?cat=news&cat_id=1&sn_id=58879
Както уточнихме, под Слънцето има място за всички.
Въпросът е ние къде сме.
Мисля, че за 1 месец можем да избистрим концепцията и да стартираме около 1 март.
Lambov

Surva Solar Invest АД

Мнениеот Lambov » 28.01.2008 23:02

Lupus написа:Получих покана за този конгрес:
http://www.viaexpo.com/congress-ee-vei/bg/congress.php
Предлагам до тогава да мислим и да се избистрят идеите, да понахвърляме накакви примерни документи за създаване на АДСИЦ, който има връзки с големите инвестиционни фондове да поразпита за финансово рамо... И там да се съберем и да решаваме. До тогава има два месеца за подготовка.

Какви са аргументите Ви за АДСИЦ?
Защо да не е АД?
АДСИЦ е специално дружество с доста сложна процедура по регистрация, лицензиране и задължително участие на институционален инвеститор с най-малко 30%.
Т.е. за начало, за старт става твърде сложно, а сложното е ненадеждно - може по много точки да се издъни.
Ако направим АД, става бързо, проиграно е, дава възможност бързо да стартираме, а след това имаме поне 1 година време да разсъждаваме какви са ползите от АДСИЦ. Най-вероятно те ще са в областта на данъчното облагане.
Освен това АДСИЦ-а не може да осъществява дейността, а тлябва да възлага дейността на изпълнително дружество - като например, СТС Солар.
При тази организация и отношенията са по-сложни - това може, онова не може...
За сега си мисля за АД, освен ако някой не ме убеди много убедително за АДСИЦ.
Lambov

Мнениеот Lupus » 29.01.2008 00:15

@Lambov,
И двете форми си имат предимства и недостатъци. Не съм юрист, а тук май си трябва сериозен юридически анализ преди да се вземе решение. Основния въпрос е коя от двете форми позволява лесна продажба на акции на дребните ивеститори, без да се излиза на борсата и без да се правят безкрайни пререгистрации и увеличения на капитала. Представи си как се вземат решения на Общото събрание при 500 инвеститора с акции по 1000лв....
Lupus

Мнениеот estqwerty » 29.01.2008 01:08

Искам да помоля всички да престанете да цапате темата !
Ако нямате парички, нямате какво да кажете по въпроса за въпросните субсидии,
и имате желание да ходите по конгреси
или да правите дружества
има начини да си направите нови теми и да го обсъждате там !

Извинявам се предварително за офтопика но мисля че е на място.
Писна ми да чета неща които не ме интересуват.
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот Mateev » 29.01.2008 01:21

Така е. Темата е за субсидиите. Нека да не я разводняваме с обсъждания по други теми.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 29.01.2008 09:26

estqwerty написа:Искам да помоля всички да престанете да цапате темата !
Ако нямате парички, нямате какво да кажете по въпроса за въпросните субсидии,
и имате желание да ходите по конгреси
или да правите дружества
има начини да си направите нови теми и да го обсъждате там !

Извинявам се предварително за офтопика но мисля че е на място.
Писна ми да чета неща които не ме интересуват.

ОК Не аз изместих темата в тази посока, но май аз излизам виновен с предложенията си. Прав сте г-н estqwerty, този бизнес не е за хора без много пари. Приемете извиненията ми за оцапаната тема, вземам си бележка и спирам да пиша.
Lupus

Мнениеот Ivan Buzov » 29.01.2008 12:50

Здравейте г-н Матеев, здравейте и на останалите съмишленици,

чета темата и колкото повече чета, толкова повече усещам тази черта в човешкия характер, която не обичам, а тя е да се надскачаш.

Хора никъде в наредбата не пише, че трябва да правите проект за максималната сума. Направете си сметката какво може да рискувате, какво може да предложите на банките за кредит и кандидатствайте за тази сума пред фонда. Като се прочете внимателно наредбата с авансовото плащане и междинното плащане излиза, че от цялата сума на проекта ще ви трябват около половината пари по проекта като кредит и банкова гаранция на 110% до приключване на плащанията. Вярно, че ще удължите срока на изплащане, но дали са три години и половина или 4 години - накрая ефекта ще е същия - в момента това време вече го губим докато се чудим.
При сегашните цени на недвижимите имоти един 100 кв.м. апартамент е около 60000 евро. В която и банка да влезете ще ви дадат най-малко 42000 евро кредит за ипотека на такъв апартамент. Определете си това като лимит на проекта - направете си сметките по реда указан в наредбата, съгласувайте ги с кредитния си инспектор и решете какво да правите.
Целия риск е в подготовката на проекта на централата. Това са ви разходи по проектиране на централата, разходи по преотреждане на земята, разходи по предварителен договор със съответното електроразпределително дружество и т.н. други разходи. Това е до одобрението от Програмата. След това повечето неща са разписани и като време и като пари.

Направете една малка централа - наредбата Ви дава възможност за ново кандидатстване, след реализацията на първия проект като условието е да не превишавате 200000 евро субсидия.

По този начин риска е пресметнат и да стане издънка, горите само с парите по подготовка на проекта. Не казвам, че са малко - но са несравними с парите за цяла инсталация.
Ако всичко мине нормално - прехвърлете ипотеката върху инсталацията след като си освободите гаранцията и повторете проекта. За втория проект всичко ще ви е наготово. Вярно, че по тоя начин ще направите едни и същи действия няколко пъти - но без пари нещата се правят само по този начин. А междувременно може и да сте намерили и голям инвеститор(процентното участие в голям проект също не е за подценяване). Но за да ви повярват трябва да имате нещо направено. Успех

По интересен е въпроса за слънчевия одит - нещо което според мен ще е излишно като цял одит и дали ще се иска към документите по кандидатстването за субсидия. Примерно г-н Матеев с голяма точност може да пресметне на база лицензирани софтуерни разработки и публични световни бази с данни какво ще бъде производството на една инсталация и това няма да се различава кой знае колко от един одит(а той е скъпичък, макар и без големи разлики в отделните райони на страната). Все пак и г-н Матеев и тези които го правят ползват еднакви данни и програми.

На този въпрос е интересен отговора - защото това са много пари, а самия одит за различните места в 90% ще е еднакъв.

Почнете си подготовката - повечето неща не струват кой знае колко. Все пак всички я знаем приказката - хвърли зад теб, за да намериш пред теб. А колкото сме повече кандидатите за субсидията - толкова по трудно ще ни мотат. Ако междувременно и си направим наша организация - на малките фотоволтаични централи(асоциация, сдружение по ЗЛС) ще стане и по лесно. Готов съм да подготвя едно учредително събрание и документите по регистрацията за да имаме някаква представителност(че както усещам 10% от посетителите и заинтересованите в този сайт да го направим ще стане достатъчно представително за да ни обърнат внимание).
Ivan Buzov

Мнениеот Mateev » 29.01.2008 13:19

Залисани в мечтите всички забравяме един елементарен факт, който ни го напомни г-н Бузов.

ЕДНО ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ НА БУЗОВ !!!

Наистина за субсидии могат да кандидатствуват и малки проекти. Минималната цена на помощта е 5000 EUR. Следователно може да се кандидатствува даже и за 1 kW на покрива на къщата на бабата или дядото. А почти всеки българин си има баби и дядовци някъде на село.

Погледнато от тази гледна точка наистина субсидиите по мерки 311 и 312 могат да се превърнат в една мини програма "10 000 покрива".

Още един път да благодарим на г-н Бузов за будния поглед и трезвите разсъждения.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот garelov » 29.01.2008 21:12

Здравеите господа.Много внимателно разгледах форума и сьм безкраино щастлив,че има хора толкова интосиазирани на тази тема.Голям фен сам на новите технологии и се радвам че с такьв ентусиазьм се захващате с темата.Мисля че сте на верния пьт.Само така може да се стигне до някакав успех.Хората с големите пари го правят лесно,но те немогат да усетят сладоста от трудния успех.С радост ще присьствам на учредитолното сьбрание и ще се гордея ако мога да бьда един от вас.Подкрепям ви на 100%.Сигурно ще е много трудно,но не е невазмойно.Аз си мисля че бьдещето е на фотоволтаичните ел.централи.
Аватар
garelov

Мнениеот kimbo » 05.02.2008 14:13

Здравейте, колеги. И аз като някои потребители тук за първи път научавам за този вид системи, субсидирани от ЕС. Компанията, в която работя проявява активен интерес към подобна инвестиция, тя е компания с финансови възможности и на мен се пада нелеката задача да започна набирането на ниформация. Ще съм много благодарен ако няко ми даде съвет откъде да започна. Работи се вече по отношение на наемане на консултант, който да изработи пробен проект. С този преварителен проект ще се обърнем към КЛЕЕВЕИ и към ЕВН за предварително становище по въпроса относно рентабилността и възможностите за реализиране на проекта. За целта ще се създаде ново дружество.
Въпросът ми е какъв е пътят, кое е началото? Проучването на радиацията в района от специализирани лица ли? Контактите с консултанти или с проектант? С ЕВН или общината, на чиято територия ще се стори обекта? Къде в цялата система се вмества ОВОС и от кого се прави, от служител на МОСВ или от независими експерти? Всякаква информация ще е полезна. Благодаря.
kimbo

Мнениеот Popov » 05.02.2008 17:47

Здравейте, колега! Като начало мога да ви препоръчам да отделите време за един подробен преглед на този форум. Информацията, която ще намерите автоматично ви спестява няколко консултантски хонорара и дава отговори на повечето FAQ по темата.
Popov

Мнениеот Lambov » 05.02.2008 22:57

kimbo написа:Здравейте, колеги. И аз като някои потребители тук за първи път научавам за този вид системи, субсидирани от ЕС. Компанията, в която работя проявява активен интерес към подобна инвестиция, тя е компания с финансови възможности и на мен се пада нелеката задача да започна набирането на ниформация. Ще съм много благодарен ако няко ми даде съвет откъде да започна. Работи се вече по отношение на наемане на консултант, който да изработи пробен проект. С този преварителен проект ще се обърнем към КЛЕЕВЕИ и към ЕВН за предварително становище по въпроса относно рентабилността и възможностите за реализиране на проекта. За целта ще се създаде ново дружество.
Въпросът ми е какъв е пътят, кое е началото? Проучването на радиацията в района от специализирани лица ли? Контактите с консултанти или с проектант? С ЕВН или общината, на чиято територия ще се стори обекта? Къде в цялата система се вмества ОВОС и от кого се прави, от служител на МОСВ или от независими експерти? Всякаква информация ще е полезна. Благодаря.

Здравейте,
Добре дошли на борда.
За начало изчетете форума и на 90% от въпросите си ще намерите отговорите.
Въпросите Ви звучат много добре в ушите на някои колеги - консултанти.
Но решението, за което говорим тук, истинското решение е ОБЕДИНЕНИЕТО.
От това никой няма какво да загуби, а всеки може САМО ДА СПЕЧЕЛИ. И като най-малкото, ще си спестим една безумна бюрокрация.
Слънцето е безгранично, поне за сегашния ни мащаб (на Земляни).
Lambov

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ