70% субсидии за производство на електроенергия от слънцето

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 22.02.2008 08:23

Относно поста на Lambov.

Прав сте за тези расъждения(макар, че с цифрите не съм много съгласен), но забравяте нещо много важно, а то е , че
1. Първо както съм писал без субсидия цялата инвестиция е безмислена.
2. Второ - както виждате съм дал пример с програма която е за стартиращи фирми, а не за Световната банка. Вие искате всичко и ако може сега. Нещата не стават така. Направете един проект по тази програма - пък след това кандидатствайте към Световната банка.
3. Трето - наистина съм писал, че доходността е 8% но тя е за стойността на инсталацията, и ако сте забелязали освен доходността има и увеличение на капитала над 200%. А това след срока на изплащане почва да Ви носи доходност 16% на вложените от инвеститора пари - тъй като той е вкарал по-малко от половината. Можете ли да посочите инвестиция увеличаваща капитала два пъти и носеща доходност като тази за този период?
Така, че пътя е този - ако искате да печелите от РV - другото си е чисто зарибяване и пари нахалост.
Ivan Buzov

Мнениеот Lupus » 22.02.2008 09:13

Mateev написа:Това със 7.5% не знам откъде го измислихте. Аз имам свободни пари и в момента търся къде да ги вложа. И по-добра оферта от 6.5% за 6-месечен депозит не можах да намеря.
..............

http://money.ibox.bg/news/id_833248932
Lupus

Мнениеот Mateev » 22.02.2008 13:49

Благодаря за информацията. Но доколкото знам ПИБ е малка банка и няма офис в Габрово. За всеки случай ще проверя. Още веднъж благодаря за информацията.

Само че тука възниква едно несъответсвие. Ами че аз лесно мога да взема кредит със 7% лихва и да го сложа на депозит със 7.5%. Нещо не се връзва. Къде е уловката?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот koko » 22.02.2008 14:24

Има уловка, но не е за дискусия във форума. Не теглете кредит за да си правите депозит там.
koko

Мнениеот Joker » 22.02.2008 16:43

Ако имате излишни пари, дайте ми ги да си направя едно соларно паркче. Обещавам да ви ги върна с лихви по големи от на банките.
Вервайте ми. :P :P :P

ОББ предлагат ипотечни кредити за ВЕИ, като след пускането на централата, ЕБВР възстановява 20 % от вложението.
Въпросът ми е ако изтегля такъв заем, мога ли да кандидатствам за грантове или за субсидии по други програми на ЕС със същия проект.
Joker

Мнениеот Vandal » 22.02.2008 18:38

Не, неможеш. Предполагам че говориш за КЛЕЕВЕИ
Второ ти питал лиси лично дали имат пари по тази програма в момента.
Аз преди два месеца обиколих всичките банки които участват по тази програма, и всички до една ми отговориха че е изчерпан лимита.
Друг е въпроса че кредитните испектори дори незнаеха че имат такъва кредитна линия.
Имай напредвид че съм ходил в централите на банките, а не махаленските им офиси.
Виж за повече инфо тука:
http://www.beerecl.com/indexbg.htm
Аватар
Vandal

Мнениеот Lambov » 22.02.2008 21:48

Mateev написа:Това със 7.5% не знам откъде го измислихте. Аз имам свободни пари и в момента търся къде да ги вложа. И по-добра оферта от 6.5% за 6-месечен депозит не можах да намеря..

Прокредитбанк. Офертата им важи от поне 3 години и не е промоция. 3 годишен депозит - 3 х 7,5% = 22,5% за 3-те години. При това лихвата във вид на конкретна сума веднага ти я разпечатват с вносната бележка. Може да добавяте суми в депозита по всяко време. Не може да теглите. За да сте по-мобилни, може да си направите няколко депозите през няколко месеца.

Първа инвестиционна също говорят за 3 годишен депозит с увеличаваща се до 10% лихва, но това не съм го проучвал.

По въпроса с инфлацията, която изяждала лихвата.
НЯМА ТАКОВА НЕЩО!
Това са журналистически дрънканици, на принципа да става сензация, че да ни четат повече.
Точно обратното:
1. Ако говорим за лева, да инфлация има - 12%. ОБАЧЕ!
2. Лева е вързан за евро 1:2, т.е. все едно че е евро.
3. Еврото е поскъпнало спрямо долара с 40% за по-малко от година.
4. Доларът е световната финансова котва - т.е. ние (лева) и еврото сме изплували с 40%. Т.е. ако сега отидем в САЩ, ще купим един имот, а и много други стоки и услуги, с минимум 40% по-евтино, отколкото преди 1 година. (Тези неща са очевидни за хора, запознати с основите на Форекс).
Значи, сметката е следната: 40% + 7,5% - 12% = 35,5%.
За последната година всички спестявания в левове и евро са с около 32 - 35% на плюс.

Проблемът се корени в невъобразимо огромния американски външен дълг (целият Китайски валутен излишък е вложен в американски бонове, гарантирани от държавата - т.е. Китай в момента държи САЩ в ръцете си). И през последната година станахме свидетели на най-голямата финансова операция в света - беше ликвидиран 40% от невъобразимия финансов воденичен камък на врата на щатите.
Нещо такова е направила Германия след втората световна война по отношение на следвоенните репарации.

А инфлацията е само един малък отговор към възстановяване на равновесието от страна на еврозоната.
Но да не разводняваме форума повече - глобалния валутен пазар е тема на отделен форум по Форекс. Подготвям нещо по въпроса, но темата е доста сериозна (за сведение - на Форекс, ежедневно, оборота е между 1,5 и 4 трилиона долара!! - ЕЖЕДНЕВНО! - най-големия пазар в света).
Последна промяна Lambov на 22.02.2008 22:22, променена общо 1 път
Lambov

Мнениеот Lambov » 22.02.2008 22:14

Joker написа:ОББ предлагат ипотечни кредити за ВЕИ, като след пускането на централата, ЕБВР възстановява 20 % от вложението.
Въпросът ми е ако изтегля такъв заем, мога ли да кандидатствам за грантове или за субсидии по други програми на ЕС със същия проект.

Не, не може. Един проект - един грант.
Но ако правите втори проект, за нова мощност, може да се възползвате от друг грант, ако в неговите условия няма изрична забрана в това направление.

Много внимавайте с тези 20% и четете под лупа условията, за да не се окаже после че всичко е танто за тунто.
Lambov

Мнениеот tirith » 03.03.2008 21:05

За какво е темата, а къде отиде.
Какво стана с 70% субсидии. Одобриха ли ги вече?
Какви са условията, как се отпускат?
Който знае да даде линк.
tirith

Мнениеот Ivan Buzov » 04.03.2008 00:40

Новините по тази тема излизат официално на

http://www.dfz.bg/news.php

Към момента се чака обнародване на окончателните варианти на съответните наредби, обучението на консултантските фирми и попълването на съответния регистър. Чак след това ще се обяви прием на проекти за одобрение - пишете го след два месеца минимум.
Ivan Buzov

Мнениеот Charles » 04.03.2008 18:15

Авансово се превеждат до 20% от стойността на субсидията. Банковата гаранция в размер на 110% е ЗА ДОБРО ИЗПЪЛНЕНИЕ. В смисъл, че проекта ще бъде изпълнен по параметрите, фигуриращи в договора между бенефициента и ДФ "Земеделие", отдел РСР.

След приключване на определен етап на работата може да се получи още едно междинно плащане, при същите условия-банкова гаранция и т.н. и т.н.

След приключване на проекта се отива на проверка на място, изчислява се точната сума, която да се плати на бенефициента и се доплаща разликата между общата сума и вече получените финансови средства. След което се освобождава банковата гаранция. Ако се установи отклонение в проекта или наличие на стара техника може да не се плати нищо, а напротив-да се осребрят банковите гаранции.

Ако имаш връзки в банка, за да получиш необходимата банкова гаранция, 30% собствен капитал са напълно достатъчни за да завършиш проекта.

Мярката допуска кандидатстване на физически лица, но НЕК НЕ КУПУВА ТОК от физически лица, а само от фирми регистрирани по ДДС, така че на практика за енергетика могат да кандидатстват само фирми.

Не се изисква опит в енергетиката, но трябва да бъде назначен технолог или управител, който разбира. Тоест има или подходящо образование, или 3 работил пет години по специалността, което да може да докаже с трудова книжка. Може да се назначи и човек, който ще посещава някакъв образователен курс, но не съветвам да се отиде на такъв вариант. сложен е и е хлъзгав.

Иска се разрешение от РИОСВ за съответната дейност. нищо друго. Ако обекта не подлежи на ОВОС от РИОСВ издават писмо, че обекта не подлежи на ОВОС и точка.

Няма яснота кога точно ще стартира програмата. Лично аз предлолагам, че до десет дни ще излезнат наредбите в ДВ, което значи, че към 10 Април ще може да се кандидатства.

Успех.

lz1kka написа:

Бих искал да разискаме въпроса с "авансовото плащане". Какви са възможностите за такова и какво се има предвид под "Банкова гаранция в размер на 110 % от стойността на исканото авансово плащане и сключена за максималния срок на договора между ползвателя и ДФЗ-РА, удължен с шест месеца". Обезщетение на исканата сума ли?

Как можем да се възползваме от този фонд ако нямаме начален капитал от 300 000 евро и как процедираме ако имаме налични само 30-те процента от размера на проекта?

Защо се изисква счетоводен баланс и отчет за приходите и разходите при подаване на документите, при положение, че мярка312 подпомага и стартиращи идеи на физически лица? Също така не се изисква минал опит в сферата на енергетиката предполагам?

Какво по-точно представлява този документ и как можем да си го набавим "20.Решение по оценка на въздействие върху околната среда в случаите, предвидени в Закона за опазване на околната среда, издадено от съответното РИОСВ."?

И последно... Споменахте, че документите трябва да са готови към датата на обявяване на програмите, но кога по-точно?

Благодаря Ви предварително!
Константин Ангелов
Charles

Мнениеот Charles » 04.03.2008 18:21

Логиката в същност е малко по-различна-ако един човек вместо трактор Ламборджини си купи кола Ламборджини с авансово преведена субсидия, държавата възстановява парите в европейския бюджет и после по съдебен ред си търси парите от човека. Всички знаем как работи съдът и това е основната причина да се броят пари на свършена работа-парите вече са инвестирани и няма мърдане. В повечето случаи поне.

Mateev написа:Логиката на тези, които дават парите, е следната:

"Ние искаме да дадем пари на тези, които знаят какво да правят с тях." И кои са тези? Ами именно съществуващите бизнесмени. Те вече са доказали, че могат да управляват пари и да реализират успешно различни проекти. Такива хора няма да пропилеят субсидията, а ще я използуват по предназначение. И вероятността за успех на проекта при тях е много висока.

И как да бъдат открити тези хора?
Ами вижте кой какво имущество и кой какъв бизнес има към момента. И дали е законен. И дали си плаща данъците. И ако всичко е наред - дайте му на този човек (това предприятие) още пари. Защото той (то) освен за себе си, ще работи и за благото на обществото (стадото).

Не се шокирайте. Цялата политика на правителството и на еврофондовете говори точно за това. Сред хората (и фирмите) има знаещи, можещи и успяващи. И на тях трябва да се помага. А всички останали са стадо (пълнеж). Те са консуматори и без тях не може. Но на тях не бива да им се казва това (че са овце от стадото), защото ще се обидят. Може обаче тихомълком да бъдат изхвърлени от процеса (даването на пари), като за тази цел се въведат някакви хитри правила на играта. Речено - сторено. И ето ти готови текстове на наредби по еврофондовете, от които става ясно, че богатите ще забогатеят още повече, а бедните ще си останат бедни. Не знам дали това е правилно или не. Бъдещето ще покаже. Но в момента това е така и ние нищо не можем да направим.

Между другото има някаква логика в действията на правителството и еврофондовете. В историята има страшно много примери за хора, получили огромни суми пари, и провалили се след това. Например 99% от бившите държавни директори на социалистическите предприятия. Или кредитните милионери, които малко преди инфлацията получиха насила милиарди левове държавни пари. Бяха "наши" хора и тяхната задача беше едва ли не насила да направят бизнес и да носят доходи на партията (знаете коя). Тези хора предварително знаеха датата на хиперинфлацията и трябваше веднага след нея да си върнат кредитите (с 1-2% от цялата сума), и с остатъка да развият бизнес. Обаче на практика се случи обратното. Голяма част от кредитите не се върнаха, а създадените бизнеси един по един фалираха. Защо? Защото хората, на които бяха дадени парите, просто не ставаха за бизнесмени. Мога да дам и още един пример: Кой тотомилионер е инвестирал правилно парите и е започнал печеливш бизнес? Няма такива. Обикновенно парите се профукват за 1 година и толкова. И после даже се продава и новозакупения мерцедес, защото парите вече не стигат за бензин.

Следователно има някаква логика в това субсидии да се дават на вече успели и доказали себе си бизнесмени.

Има и още една теза в подкрепа на горната логика. Какво се получава в момента: Имаш много пари (имущество) и реализираш някакъв проект с него, финансирайки го сам на 100%. И в резултат на субсидиите СЛЕД РЕАЛИЗАЦИЯТА, проекта ти се изплаща не за 10 години, а само за 3-4. Следователно ти си удвояваш парите за 3-4 години, което е еквивалентно на 25-30% годишна доходност. Това е нещо нормално. Даже е много добро и ще мотивира голям процент от българския бизнес да се разтропа. И точно това е целта.

Каква би била алтернативата, ако самоучастието беше само 10%, и субсидията се даваше авансово. Ами че тогава се получава 1000% печалба за същия период. При такива параметри държавата щеше да се затрие за нула време. Всеки щеше да изостави съществуващия си бизнес (даже и бабите на село) и да хукне да прави електроцентрали. Вярно, щяхме да имаме ток в изобилие, но нямаше да имаме какво да ядем и с какво да се обличаме. Явно това е нереалистичен сценарий.

СЛЕДОВАТЕЛНО СТРАТЕГИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЕВРОФОНДОВЕТЕ Е ПРАВИЛНА.
И наистина единственият възможен начин да се облагодетелства цялото общество е парите от еврофондовете да бъдат дадени на ВЕЧЕ БОГАТИТЕ ХОРА.

А бедните - ами всеки има шанс. Поне на думи и на теория. Определящи за успеха според мене са образованието и инициативността. Образованието - ами успелите хора продължават да се учат цял живот. Инициативността - ами успелите хора правят много опити за бизнес. И не се отчайват от неуспехите, а опитват пак, и пак, и пак. И така цял живот. И никога не се предават, защото алтернативата е да станат поредния безличен член на стадото.

ПС: Надявам се, че не съм обидил никого. Напротив. Искам да мотивирам колкото се може повече хора да излязат от летаргията и да разгърнат инициативността си. Всеки го може. Но малко го правят. Защото пътя не е лесен. Ако искате, дайте да отворим една тема "Как да стана богат" и тези от вас, които са успели, да споделят своя опит.
Charles

Мнениеот dido 2 » 05.03.2008 10:06

Ivan Buzov написа:Новините по тази тема излизат официално на

http://www.dfz.bg/news.php

Към момента се чака обнародване на окончателните варианти на съответните наредби, обучението на консултантските фирми и попълването на съответния регистър. Чак след това ще се обяви прием на проекти за одобрение - пишете го след два месеца минимум.

Може ли някой да препоръча консултанска фирма? Като изброи работещи , вече , проекти , придвижени от нея .
dido 2

Мнениеот Mateev » 05.03.2008 10:12

Все още нито една фирма не е придвижвала проекти по мерки 311 и 312. Но има фирми, придвижвали проекти по Сапард например. Така че в Google можете да търсите "консултации Сапард" или "консултации еврофондове".
Аватар
Mateev
Site Admin

Улова ще е прекалено голям.

Мнениеот Charles » 05.03.2008 10:16

Куцо, кьораво и сакато се пишеше консултант по САПАРД.

Mateev написа:Така че в Google можете да търсите "консултации Сапард" или "консултации еврофондове".
Charles

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ