Mateev написа:Това със 7.5% не знам откъде го измислихте. Аз имам свободни пари и в момента търся къде да ги вложа. И по-добра оферта от 6.5% за 6-месечен депозит не можах да намеря..
Прокредитбанк. Офертата им важи от поне 3 години и не е промоция. 3 годишен депозит - 3 х 7,5% = 22,5% за 3-те години. При това лихвата във вид на конкретна сума веднага ти я разпечатват с вносната бележка. Може да добавяте суми в депозита по всяко време. Не може да теглите. За да сте по-мобилни, може да си направите няколко депозите през няколко месеца.
Първа инвестиционна също говорят за 3 годишен депозит с увеличаваща се до 10% лихва, но това не съм го проучвал.
По въпроса с инфлацията, която изяждала лихвата.
НЯМА ТАКОВА НЕЩО!
Това са журналистически дрънканици, на принципа да става сензация, че да ни четат повече.
Точно обратното:
1. Ако говорим за лева, да инфлация има - 12%. ОБАЧЕ!
2. Лева е вързан за евро 1:2, т.е. все едно че е евро.
3. Еврото е поскъпнало спрямо долара с 40% за по-малко от година.
4. Доларът е световната финансова котва - т.е. ние (лева) и еврото сме изплували с 40%. Т.е. ако сега отидем в САЩ, ще купим един имот, а и много други стоки и услуги, с минимум 40% по-евтино, отколкото преди 1 година. (Тези неща са очевидни за хора, запознати с основите на Форекс).
Значи, сметката е следната: 40% + 7,5% - 12% = 35,5%.
За последната година всички спестявания в левове и евро са с около 32 - 35% на плюс.
Проблемът се корени в невъобразимо огромния американски външен дълг (целият Китайски валутен излишък е вложен в американски бонове, гарантирани от държавата - т.е. Китай в момента държи САЩ в ръцете си). И през последната година станахме свидетели на най-голямата финансова операция в света - беше ликвидиран 40% от невъобразимия финансов воденичен камък на врата на щатите.
Нещо такова е направила Германия след втората световна война по отношение на следвоенните репарации.
А инфлацията е само един малък отговор към възстановяване на равновесието от страна на еврозоната.
Но да не разводняваме форума повече - глобалния валутен пазар е тема на отделен форум по Форекс. Подготвям нещо по въпроса, но темата е доста сериозна (за сведение - на Форекс, ежедневно, оборота е между 1,5 и 4 трилиона долара!! - ЕЖЕДНЕВНО! - най-големия пазар в света).