Как се изгражда фотоволтаична електроцентрала?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Как се изгражда фотоволтаична електроцентрала?

Мнениеот Help_mi » 07.04.2011 08:16

Здравейте,
От известно време имам идея да си направия фотоволтаична електроцентрала.Вече съм запознат с част от процедурата, избрал съм си компонентите, но не съм сигурен в идеята си поради три причини:
1.Идеята ми е пълно финансиране чрез банков/и кредит/и от ЕВРОПЕЙСКА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА (максимум 75%) + финансиране от други банки в България (препорачаха ми СИБАНК) или пълно финансиране от банки в България.
2.Нямам земя за изграждането и мисля да я осигуря чрез банков кредит (но за целта вече трябва да имам одобрение за изграждане)
и 3.Аз съм на 16 години и (май по закон нямам право на собственост без попечител) - попечитела е осигурен но незнам дали ще ми издъдът документи.

А ето и проекта ми:
10MW електроцентрала в област Благоевград от следящи системи на територия ~ между ~ 710'000 ~ 440'000 квадрата (зависи от панелите по скоро ще е 440'000 квадрата, но човек никога незнае и трябва да се разгледат всички вариянти)

Основният проблем е откъде да започна, защото докато не съм 99% сигурен в успеха няма да разполагам с какъвто и да е капитал.

Мисля да говоря с няколко банки за евентуален кредит, после да намеря фирма която да ми направи нещо като предварителен проект(за да е безплатно), да намеря някой който продава земя (вече имам няколко оферти в предвид но не съм говорил с хората) и да се споразумеем (пак безплатно) за евентуално закупуване на земя, да се говори с НЕК за предварителен догувор за присъединяване - и да се подпише такъв (защото без него не съм сигурен колко време ще ме размотават за присъединяването след изграждането), после възосновата на това да се стартира проекта като се изтеглят два паралелни кредита(за земята и за централата),да се купи обурудване(което трябва да бъде споразумяно преди кредита) след оборудването да се купи земята и да се изгради централата.

Моля някой запознат с процедурата да ми каже/обясни кой е най одачния вариянт за проекта ми (пътя от документи които трабва да си набавя) - всичко да е безплатно, докато не е вече сигурно че централата ще бъде изградена.

пс - знам че 10MW електроцентрала е доста голям проект но все пак до 2020 година трябва да имаме 20% ВЕИ енергия в съответното съотношение ВтЕЦ - ФЕЦ , но засега по развити са ВтЕЦ и Европа насърчава повече ФЕЦ-те.

Моля не пишете че съм луд а идеята ми е пълно фиаско(в смисъла-"тотален разгром с унищожителни последствия")
Help_mi

ЕКСПО

Мнениеот eclipt » 07.04.2011 09:05

Съвсем скоро ще има изложение 13-15 априли 2011
Ако посетиш изложението ще срещнеш много фирми от бранша и ще получиш също много и различни отговори. Накрая ще анализираш и отесеш информацията и ще решиш какво да правиш.
Аватар
eclipt

Мнениеот Петков » 07.04.2011 10:50

Всичко изглежда много розово, но ти прегледа ли Проектозакона за ВЕИ ? Видя ли какво става с централи над 1 МВ ? Знаеш ли, че МОЖЕ БИ ще трябва да внасяш гаранция в ЕРД за всеки заяден 1 МВ мощност ? Имаш ли какво да ипотекираш за такъв голям проект ? И куп други работи...
Аватар
Петков

Re: Как се изгражда фотоволтаична електроцентрала?

Мнениеот Vandal » 07.04.2011 11:21

Help_mi написа:Моля не пишете че съм луд а идеята ми е пълно фиаско(в смисъла-"тотален разгром с унищожителни последствия")

:sunny:
Аватар
Vandal

Мнениеот Markov » 07.04.2011 12:00

Ти защо не изчакаш да станеш на 18 или поне се консултирай с родителите си, преди да се захващаш с многомилионни инвестиции :D
Аватар
Markov

Мнениеот ferdy » 07.04.2011 12:36

И като стигнеш до момента да започнеш да заплащаш услугите, пиши отново. :lol: А ако си признаеш, че правиш курсова работа, тогава със сигурност някой ще ти помогне.
ferdy

Re: ЕКСПО

Мнениеот Help_mi » 07.04.2011 16:36

eclipt написа:Съвсем скоро ще има изложение 13-15 априли 2011
Ако посетиш изложението ще срещнеш много фирми от бранша и ще получиш също много и различни отговори. Накрая ще анализираш и отесеш информацията и ще решиш какво да правиш.

Знам за изложението и в момента се подготвям за него.Бях и на миналото (6-ия ЕЕ и ВЕИ конгрес за югоизточна Европа)
Help_mi

Мнениеот Help_mi » 07.04.2011 16:43

Петков написа:Всичко изглежда много розово, но ти прегледа ли Проектозакона за ВЕИ ? Видя ли какво става с централи над 1 МВ ? Знаеш ли, че МОЖЕ БИ ще трябва да внасяш гаранция в ЕРД за всеки заяден 1 МВ мощност ? Имаш ли какво да ипотекираш за такъв голям проект ? И куп други работи...

За съжаление намерих само части от него побликувани в различни сайтове.Ако знаеш къде е целицт моля те побликуваи линк.

Може би имаш предвид тази част:
"Проектът фиксира такса от 25 000 евро за всеки мегават инсталирана мощност, който инвеститорите ще трябва да плащат на НЕК за присъединяване на централата. За да разгледа ДКЕВР заявлението за присъединяване, съответната зелена централа ще трябва да плати такса от 10 000 лв. Мощностите, които могат да се присъединяват всяка година, ще бъдат обявявани от ДКЕВР до 30 юни."

но мисля че се плаща след изграждането?
Help_mi

Мнениеот Help_mi » 07.04.2011 16:47

Markov написа:Ти защо не изчакаш да станеш на 18 или поне се консултирай с родителите си, преди да се захващаш с многомилионни инвестиции :D

Това е изключително бързоразвиващ се сектор и ако трябва да чакам да стана на 18 + чакането за самото изграждане и документите - става 2015 година и тогава ще е много по-трудно, освен това дори в момента има доста чакащи присъединяване в електропреносната мрежа.

Относно родителите - те са сгласни и ще ме подкрепят.
Help_mi

Мнениеот Help_mi » 07.04.2011 16:49

ferdy написа:И като стигнеш до момента да започнеш да заплащаш услугите, пиши отново. :lol: А ако си признаеш, че правиш курсова работа, тогава със сигурност някой ще ти помогне.

Не правя курсава работа.Съвсем сериозен съм в написаното по-горе.
Help_mi

Мнениеот energy11 » 07.04.2011 18:26

Ми замисъла е идеален по принцип - да вземеш земя (назаем), да направиш ПУП на 200дка (назаем), да платиш за предварителен договор с аванса според новия закон - 250 000 евро за 10 MW (назаем), и да поръчаш оборудването - около 22 000 000 евро (пак назаем) - и всичко това - с паралелни кредити. Аз не виждам никакъв проблем освен възрастта... :idea:

Не се обиждай, ако си такъв за какъвто се представяш - свалям ти шапка, товите връсници не излизат от fecebook-a, а ти си седнал и се запознал със сектора - евала, но просто мащаба, за който мислиш и огромен. Всеки, който е попрочел това-онова е мислил нещо подобно, но не става. И аз бих се пенсионирал по този начин (въпреки, че ми е доста рано), но няма как да се случи.
energy11

Мнениеот ferdy » 07.04.2011 18:29

Help_mi написа:
ferdy написа:И като стигнеш до момента да започнеш да заплащаш услугите, пиши отново. :lol: А ако си признаеш, че правиш курсова работа, тогава със сигурност някой ще ти помогне.

Не правя курсава работа.Съвсем сериозен съм в написаното по-горе.

И аз. Като стигнеш до реалната работа и до наемането на консултанта - обади се.
ferdy

Мнениеот Help_mi » 07.04.2011 18:41

energy11 написа:Ми замисъла е идеален по принцип - да вземеш земя (назаем), да направиш ПУП на 200дка (назаем), да платиш за предварителен договор с аванса според новия закон - 250 000 евро за 10 MW (назаем), и да поръчаш оборудването - около 22 000 000 евро (пак назаем) - и всичко това - с паралелни кредити. Аз не виждам никакъв проблем освен възрастта... :idea:

Не се обиждай, ако си такъв за какъвто се представяш - свалям ти шапка, товите връсници не излизат от fecebook-a, а ти си седнал и се запознал със сектора - евала, но просто мащаба, за който мислиш и огромен. Всеки, който е попрочел това-онова е мислил нещо подобно, но не става. И аз бих се пенсионирал по този начин (въпреки, че ми е доста рано), но няма как да се случи.

Извинявай обаче неразбрах - ти сериозно ли казваш че " замисъла е идеален по принцип " или си ироничен? :oops:
Help_mi

Мнениеот energy11 » 07.04.2011 19:30

Казвам го и сериозно и иронично - изграждането на ФтЕЦ е икономически рентабилна и сигурна инвестициция, но мащаба с който боравиш е много голям на база това да го финансираш изцяло с кредит. Замисли се за следното - банките в българия искат повече от 100% обезпечение на кредита - как ще обезпечиш 25 000 000 евро при положение, че оборудването се приема на грубо 50-60%.
energy11

Мнениеот Help_mi » 07.04.2011 19:36

energy11 написа:Казвам го и сериозно и иронично - изграждането на ФтЕЦ е икономически рентабилна и сигурна инвестициция, но мащаба с който боравиш е много голям на база това да го финансираш изцяло с кредит. Замисли се за следното - банките в българия искат повече от 100% обезпечение на кредита - как ще обезпечиш 25 000 000 евро при положение, че оборудването се приема на грубо 50-60%.

Мисля да го обезпеча със самия ФЕЦ (имам в предвид не оборудването, а произведения ток) - тоест ако невръщам парите да ми вземат ФЕЦ-а да го продадат (заедно с договора за изкопуване на тока) на цена ~ 150% от кредита, а копувача да спечели останалите пари от самия ток който ще бъде произведен.
Help_mi

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали