retro написа:Djambazov написа:Уважаеми retro,
Не приемайте това, което ще напиша лично към Вас. Не желая да изпадаме в излишни спорове. Все пак за това е форума - да споделяме мнения и обсъждаме теми. ...
Уважаеми г-н Джамбазов,
Както писах в един по-ранен мой пост почти напълно съм съгласен с Вас и Ви подкрепям. Въпросът ми "За какво точно ще се жалвате на ЕК" не е риторичен или с цел провокация, заяждане. Стремя се да бъда полезен с каквото мога. Въпроса ми беше насочващ, за да формулирате колкото се може по-точно случая. Ето какво ми отговориха на мен от ЕК:
Уважаеми г-н .........,
Благодарим Ви за съобщението.
В случай че смятате, че България не зачита европейското законодателство, може да се свържете със съответната компетентна служба в рамките на Европейската комисия. Генералният секретариат на Европейската комисия отговаря за наблюдение на прилагането на правото на ЕС. За допълнителна информация, моля, посетете следната Интернет страница относно нарушенията на правото на ЕС:
http://ec.europa.eu/eu_law/infringement ... nts_bg.htmМоля, имайте предвид, че Европейската комисия прави необходимото, за да може правото на ЕС да се прилага правилно - чрез отделни лица, национални власти и други европейски институции. Комисията може да наложи санкции върху отделни лица или компании, които нарушават правото на ЕС. Тя може да предприеме формални действия срещу национални власти, ако съществува подозрение, че те извършват подобни нарушения, като изиска от тях да се коригират в определен срок. Това може да включва отнасянето на въпроса към Съда на европейските общности.
Предлагаме Ви да проучите внимателно следната Интернет страница, на която е обяснена процедурата по подаване на жалба срещу държава-членка на ЕС:
http://ec.europa.eu/eu_law/your_rights/ ... hts_bg.htmМоля, имайте предвид, че за подаване на жалба, Вие можете да използвате съответния формуляр на следната Интернет страница:
http://ec.europa.eu/eu_law/your_rights/ ... rms_bg.htmАко имате допълнителни въпроси, моля, свържете се директно с Генералния секретариат на следния адрес в Интернет:
https://ec.europa.eu/dgs/secretariat_ge ... fm?lang=bgНадяваме се, че информацията Ви е била полезна и оставаме на разположение ако имате допълнителни въпроси за ЕС.
С уважение,
А ето и един формуляр, който би бил полезен при подаване на жалба, искане или сигнал до ЕК, въпреки че не е задължителен като форма:
Уважаеми ретро,
Благодаря Ви за изпратената информация. Тя е важна и полезна. Обръщам се към Вас, защото в момента сме най активни по темата, но това се отнася и към всички който подкрепят едно такова начинание.
Това за което в момента предлагам да се жалваме е за отношението на държавата към производителите на електроенергия от фотоволтаични електроцентрали. От определянето на преференциалната изкупна цена. Ако политиката на ЕС по отношение на енергетиката е да подкрепя и стимулира производителите на зелена енергия, то в България това не е така. Пак повтарям, а може би потретвам - не трябва изкупната цена да се коригира на база понижаване на цените на фотоволтаичните панели. Направих една графика, която е доказателство каква е разликата между производство на поликристални и монокристални модули от нашата централа при които разликата в цената поне за момента в който ги купувахме беше приблизително 11%. Колко е актуално това към момента най добре може да го каже г-н Матеев, но така или иначе ако се следва такава логика представете си какво би станало, ако утре се появи един дъмпингов производител и продава модули по 0,50 евро за ват. Най лошото е че никой не желае да ни чуе мнението. Никой до момента не е взел под внимание какво мисли един реален производител, преминал през процедура по присъединяване, кандидатствал и вземал кредит от банка, подписвал договор с ЕРП, обслужвал три години този кредит и т.н. Не се приемам за толкова важен но все пак разполагаме с доста натрупан опит и база данни, които можем да споделим и със "специалистите" от правителството и ДКЕВР. Истината е, че за тях ние не сме толкова важни, но пък сме едно добро оправдание примерно за високата цена на тока на бай Йордан.
В линковете, които ми изпратихте чета, че:
"Всеки може да подаде жалба пред Европейската комисия срещу държава-членка и нейни мерки (законови, подзаконови или административни) или практики,
които според него влизат в разрез с дадена разпоредба или принцип на правото на ЕС. Не е необходимо да демонстрирате, че имате интерес от започване на процедура, нито да доказвате, че сте главно и непосредствено засегнати от нарушението, срещу което подавате жалба. При все това, за да бъде допустима, жалбата ви трябва да съобщава за нарушение на правото на ЕС от страна на държава-членка и не може да се отнася до спор между частни лица."
Ето какво смятам, като нарушения в законодателството в момента:
Неспазване ЗАКОН ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА
Чл. 24(1), т.1;
Чл. 31, т.1;
Чл. 31, т.4;
Чл.31, т.7
Някъде нещо може и да греша, в момента просто маркирам.
Самият факт, че се за отменят Чл.157; 158; 159; 160; 161, които са напълно в духа на Европейската програма за поощряване производители на зелена енергия говори за намеренията на "специалистите" от тук нататък.
Като неспазване на законодателството може да се атакува почти всеки член от ЗАКОН ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ И АЛТЕРНАТИВНИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ И БИОГОРИВАТА, в който присъства думите "насърчаване" и "приоритетно присъединяване". Това ми се струва не много трудно доказуемо. Само аз мога да дам най малко пет примера, а съм сигурен, че почти всеки захванал се с това се е сблъскал с "приоритетното присъединяване" особено от страна на ЕРП-тата.
Смятам, че дори да "стреляме" и на посоки, това пак би довело до нещо. Когато гърмим може и да не уцелим, но гърмежът се чува и някой се стряска. Не знам дали звучи достатъчно сериозно, но трябва да се направи нещо. Давайте мнение.