ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот manta1600 » 03.01.2018 00:53

Здравейте на всички и поздравления на админите за полезният форум

Предстои ми изграждане на ФЕЦ за лично ползване на едно складово помещение до което ЧЕЗ не доставя електричество, доста научих от форума но и имам нужда и от малко помощ да кажете дали не бъркам някъде и дали няма и по добър начин за изпълнение за някои неща.

Имам сигурно и повече от необходимите ми неща 40бр панели 100Wp 3 контролера MPPT всеки по 45А инвертор 48V 5000W рейт, бекъп дизелов генератор 5kWh с ATS функции, 600W Ветрогенератор 48V и контролер за него, Литиево Титаниеви батерии 48V 60A /те не са достатъчни/.

Сметнал съм че ще ми трябват по около 5kWh на ден сравнително равномерно разпределени през денонощието. От PVsist ми препоръчва при 2 дни автономност панели около 2500Wp и акумулатори при 48V Около 200Ah

1 За акумулаторите мисля да не ползвам Литиево Титаниевите а направо да купя 4 Монбат 12MVR200 дават им 10тина години живот ако някой има наблюдения нека да сподели заслужава ли си.
Другият вариант е да спестя около 2000лв от акумулаторите и да карам с 3-те киловата Литиево титаниеви дето имам и да плащам повече за нафта поради по честото включване на генератора /вероятно всяка вечер, а зимата и през деня/ което може и да му е от полза да не клеясва :) - Докато изгори нафта за 2000лв ще са минали поне 5 години.

2. За Панелите мисля на първо време да ползвам 21 Панела по 7 в серия по 3 в паралел - на тях им дават 22V максимално без товар а на контролера 175V.
Чудя се обаче дали да не си направя експеримент с 24 панела 8s3p - Тогава от към Волтаж ще съм на границата а от към ампераж малко ще надвишавам, но пък аз и без това мисля да ги сложа доста изправени и си мисля че няма да им е проблем. В една от статиите на г-н Матеев имаше описан подобен случай но пък един господ знае китайските контролери колко са им верни данните.

3 Свързване - ако може някой да обясни какви диоди трябва да се ползват и защо трябва да се ползват - и ако може някой от собствен опит д каже какво се случва като не се ползват
Също така има ли значение дали ще ги свържа панелите на три отделни групи по 8 в серия 3х8s1p или ще ги свържа 8 в серия по три в паралел 8s3p

4. Мисля да сложа панелите на фасадата. Разположението на фасадата е южно но не е идеален юг може би бяга с около 10-15 градуса на запад - мога да го компенсирам със стойките с които ще се захване за фасадата но ще седи грозно и предпочитам да сложа повече панели или да ползвам повече генератора отколкото да го правя. За мен е най важна зимата за това ще поставя панелите доста изправени на около 50-60 Градуса наклон знам че е далеч от оптималният 35 градуса но така почти няма да задържат сняг и няма да стърчат много от долната страна тоест ще мога да направя по прибрана конструкция - На покрива не искам да ги слагам по доста причини.

5 Кабели - Най дългите кабели в линията ще са по около 10м - по груби сметки ми излиза около 4кв меден проводник многожилен - Това нормално ли е и при това положение какви кабели трябва да се ползват между самите панели 2,5кв дали ще е достатъчно или пак трябва да са по 4кв?

6. Контролери - Като начало мисля да ползвам 1бр MPPT 45А - Ако обаче реша да включа още една система от 21 панела с втори такъв контролер или пък контролера от ветрогенератора - Тогава ще има ли проблем? - Някъде из форума четох че не се препоръчва, но аз поне не виждам причина защо да не може ще се радвам да споделите мнения от практиката

7. Дизеловият Генератор ще го ползвам да зареждам батериите, като през ATS терминала ще му свържа ATS табло което да го пали автоматично когато падне волтажа на батериите и да го гаси като ги зареди - Тук пак се връщам на горната точка, ако е проблем два контролера да зареждат едновремено батериите то ще е и проблем ако контролера и зарядните от генератора ги зареждат едновременно а това теоретично може да се случи най вече сутрин.

8. Лятно време макар и с доста изправени панели ще имам голям излишък от енергия това проблем ли е за панелите и какво да я правя ако за панелите е по добре да се консумира от колкото да са изключени.

Стана малко дълго благодаря на всички които ще имат търпението да го прочетат и да отговорят
manta1600
 
Мнения: 26
Регистриран на: 13.12.2017 01:11

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот sailorbg » 22.05.2018 23:09

Добре е замислено. Успех.
МОНБАТ батерията ми умря мн. бързо. Не съветвам.
Няма проблем с панелите. С излишната енергия копайте Биткойн.
sailorbg
 
Мнения: 13
Регистриран на: 04.09.2015 14:47

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот krasypekov » 25.05.2018 12:52

Здравей, manta 1600!
Свързването на панелите в серия има особености, които зависят основно от параметрите на инвертера. Има програми на почти всеки сериозен производител на инвертери за конфигуриране на инсталацията. Кабелите обикновено са соларни FG21M21, DB PV1-F. Диодите нормално се намират в кутиите на гърба на панела. Панелите помежду си се свързват с кабелите, с които са оборудвани. Но от въпросите ти оставам с впечатление, че панелите са странни. Нормално инсталирането на фотоволтаични централи е работа на специализирани за тази дейност фирми. Явно в България "Направи си сам" има бъдеще. Дано съм успял да ти дам отговор на някои от въпросите. Поздрави!
krasypekov
 
Мнения: 11
Регистриран на: 15.12.2008 16:39
Местоположение: Nettuno, Italia

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот manta1600 » 09.08.2018 23:54

Благодаря за отговорите от другата седмица ще го почвам и ще публикувам резултатите

За биткойните е добра идея и съм сигурен че има членове на форума които ползват излишната енергия за тази цел - ако искат могат да споделят каква е ефективността

Вчера търсех нещо за отдалечен мониторинг на системата и попаднах на разработка на една българска фирма специално за акумулатори, хубавото е че освен мониторинг може да управлява 4 релета по определени логики и с нея ще мога да управлявам и ATS таблото на генератора - Както и да включвам различни товари при определени условия

За сега реших на първо време да ползвам литиево титаниевите акумулатори защото след много четене установих че трябва да дам над 2000лв за 48V 200Ah и реално никаква гаранция няма да получа ако сдадат багажа. По натам ще си поръчам китайски и аз си им поемам риска за гаранцията.

Заради по малкото акумулатори за начало ще свържа само единят стринг от 8 панела и след това като пристигнат акумулаторите ще свържа и другите два стринга.

А относно забележката за това че е хубаво да се използват специализирани фирми съм напълно съгласен, но няма как да викна фирма да направи нещо което ми е интересно и ще ми достави удоволствие да го направя та дори и на по висока цена заради пробите и грешките :D
manta1600
 
Мнения: 26
Регистриран на: 13.12.2017 01:11

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот manta1600 » 15.09.2018 23:20

Системата е готова и към момента работи много добре

В крайна сметка свързах 24бр 100 Ватови панели в 3 стринга по 8 броя - Контролера се справя без проблем с тях
Около седмица карах с литиево титаниевите акумуатори, но прецених че ще е по добре да купя акумулатори с по голям капацитет и от три дни съм с 8бр 6 Волтови 220Ah US Battery XC2 Deep cycle - За сега съм доволен от резултатите с тях.

Среднодневната ми консумация към момента я засичам около 5-6 киловата и обикновено около 1 след обяд батериите вече са пълни и панелите бездействат през по голямата част от времето докато има слънце - Явно за лятото са повече от достатъчни да видим как ще е през зимата.

Купих и устойстовто за онлайн мониторинга на акумулаторите - Малко объркващо са го направили, но като се настрои върши добра работа

Тия дни ще направя по и кача по някоя снимка
manta1600
 
Мнения: 26
Регистриран на: 13.12.2017 01:11

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот manta1600 » 03.10.2018 01:55

След няколко по студени нощи стигнах до две прозрения
Първо - Себестойността на електроенерогията добита от бекъп генератора за дозареждане на батериите е далеч над това което очаквах първоначално

По груби изчисления не очаквах себестойността на горивото за киловат да е повече от 1лв - Реалността е някъде към 2лв за киловат
В тази цена не съм включил цената на амортизацията на генератора кокто и консумативите.

Второто ако очаквате консумация около 5 киловата на ден е хубаво да си купите батерии с капацитет поне 500Ah при 48V или еквивалента им при други волтажи.

Тези дето ще се зачудят защо им е да се презапасяват за 4 дни нека да имат в предвид следните неща

- Това дето го пишат производителите на етикетите не винаги е близко до вярното или е вярно в някакви идеални условия за нови акумулатори.
- При понижаване на температурите капацитета на батериите пада
- При остаряване на батериите капацитета им пада
- При неравномерно зареждане капацитета с времето се губи
- При облачно време батериите не винаги могат да се заредят дори и да сте се презапасили с панели.
- Не е икономически изгодно да оставяте батериите да се разреждат на повече от 50% от капацитета им защото им се скъсява живота.
Тоест ако приемете че искате да си щадите батериите и да ги ползвате по дълго време и не ги оставяте да падат под 50% и съобразите горните забележки ще видите че при четворно подсигуряване получавате реално един чист ден за работа на батерии с приличен запас
Тази инвестиция ще ви се изплати под формата на по малко изгорена нафта и по дълъг живот на батериите, освен това ако в някоя мразовита нощ генератора не запали без проблем ще изкарате до сутринта със запаса от акумулаторите.

Никой от тези изводи не открива топлата вода, но пък може да са полезни на някого да ги прочете на едно място когато се чуди дават ли му се пари за батерии, като има бекъп генератор.
manta1600
 
Мнения: 26
Регистриран на: 13.12.2017 01:11

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот jamiemirror » 10.10.2018 12:08

Използваш остарели панели на над 10 години ми се струва, отдавна стандарта е 190-280 вата, че има и 300+ , а това ме навежда на мисълта че няма да изкарат още много. Отделно екзотични батерии не ти трябват - само оловни с дийп цикъл и живот поне 10 години (уж 20 ама надали). Ветрогенераторите са леко безсмислени освен на терени с наистина много и постоянен вятър.

ПП: пробва ли да копаеш биткойни с излишната енергия? :) Може да си платиш нафтата с тях... примерно.
jamiemirror
 
Мнения: 23
Регистриран на: 05.06.2015 23:27

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот manta1600 » 04.11.2018 04:59

Чудно ми е как стигна до извода че стандарта за 100 Ватови панели е 190-280W?

Изборът на акумулатори винаги е компромис между (цена и качество) и (размер на първоначалната инвестиция и Дълготрайност) - и не винаги най високата цена е икономически оправдана

Теоретично при оловните акумулатори могат да се постигнат 10+ години но при много малък циклови разряд в рамките на 20% (DOD) което от своя страна означава че трябва да се закупят по големи батерии което не че е лошо но е икономически неефективно понякога.

Ето пример - ако имаш батерии 48V 220Ah и всяка нощ правиш на батериите разряд до 50% от техният капацитет се очаква че ще имаш около 1150 цикъла тоест около 3 години - по данни на производителя
За да постигнеш 10 години живот на акумулаторите ти трябват поне 3650 цикъла което по данни на производителя се постига ако цикличният разряд е под 20%

Тоест при същата консумация ако искаш батериите да изкарат 10 години ти трябват батерии с капацитет около 500Ah което те праща вече във съвсем друга ценова група на 2 Волтовите клетки.
manta1600
 
Мнения: 26
Регистриран на: 13.12.2017 01:11

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот jamiemirror » 04.11.2018 09:47

Изводът за панелите е че 100 ватови не се произвеждат отдавна = ако използваш такива, са на преклонна възраст.
Относно батериите - писах дийп чардж. Там циклите са много, разряд до 50% не плаши никого. Стационарния модел е с живот 20 години дори.
jamiemirror
 
Мнения: 23
Регистриран на: 05.06.2015 23:27

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот petar1 » 11.11.2018 16:53

Горенаписаното : "Изводът за панелите е че 100 ватови не се произвеждат отдавна" е абсолютно НЕВЯРНО. Много моля да не се пишат невярни неща.
petar1
 
Мнения: 41
Регистриран на: 28.09.2008 12:34

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот jamiemirror » 11.11.2018 18:50

Ех Петре, ако говорим за 12 волтов панел за каравана - темата е друга. Тази засяга по-сериозни модули - и при тях стандарта вече подмина 300 вата на модул :)
Така че и аз моля да не се пишат глупости.
jamiemirror
 
Мнения: 23
Регистриран на: 05.06.2015 23:27

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот petar1 » 12.11.2018 18:21

Ами колегата пише точно за 100 ватови модули с 36 клетки всеки, проблема е, че казваш че не се произвеждат а всъщност си се произвеждат и не са на преклонна възраст а можеш да си купиш чисто нови и какъв е тоя стандарт за който говориш? Няма стандарт а по скоро има модули с различни мощности. И кои са сериозните модули и кои са несериозните.Просто човека си е купил такива 100 ватови модули с по 36 клетки които нито са стари нито са несериозни нито са нестандартни. Ааа и темата е точно за 40 броя такива модули а не за "онези сериозните".
petar1
 
Мнения: 41
Регистриран на: 28.09.2008 12:34

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот jamiemirror » 13.11.2018 00:16

Дообре :)
Народа вече демонтира 190 ватови заради подмяна с 300+, защото площта е ограничена (а капитала - не). Ако искате - и 50 ватови събирайте на по 15 години, после що не работят като хората...
Та пропусни ги "сериозните", даже за най-сигурно сам си ги налепи от клетки.
jamiemirror
 
Мнения: 23
Регистриран на: 05.06.2015 23:27

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот manta1600 » 20.11.2018 05:30

Панелите са чисто нови и умишлено съм ги избрал да са 100 Вата защото ги монтирах на фасада на над 4м височина и нямаше да ми е удобно да ползвам по големи.

Ако ползвах 200+ Вата щеше да ми излезе малко по евтино, но пробвай да се качиш със стълба на такава височина с това платно и ела пак да ни кажеш какъв е стандарта за 100 Ватовите панели.

Относно батериите пак си далече от истината и доста бъркаш понятията - от къде го измисли този стандарт Диип Чардж - Това ще да е някакъв нов модел дето ние не го знаем и кара по 20 години

Аз съм си взел Диип ЦИКЪЛ - и смея да твърдя че при 50% DOD всеки ден няма оловни батерии които да изкарат 10 години да не говорим за 20 години

Има стационарни батерии на които им дават над 10г живот като например MVR серията на Монбат но те не са пригодни за Диип цикъл и ако се използват в този режим ще приключат скоропостижно
manta1600
 
Мнения: 26
Регистриран на: 13.12.2017 01:11

Re: ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот jamiemirror » 20.11.2018 13:23

manta1600 написа:Панелите са чисто нови и умишлено съм ги избрал да са 100 Вата защото ги монтирах на фасада на над 4м височина и нямаше да ми е удобно да ползвам по големи.

Ако ползвах 200+ Вата щеше да ми излезе малко по евтино, но пробвай да се качиш със стълба на такава височина с това платно и ела пак да ни кажеш какъв е стандарта за 100 Ватовите панели.

Относно батериите пак си далече от истината и доста бъркаш понятията - от къде го измисли този стандарт Диип Чардж - Това ще да е някакъв нов модел дето ние не го знаем и кара по 20 години

Аз съм си взел Диип ЦИКЪЛ - и смея да твърдя че при 50% DOD всеки ден няма оловни батерии които да изкарат 10 години да не говорим за 20 години

Има стационарни батерии на които им дават над 10г живот като например MVR серията на Монбат но те не са пригодни за Диип цикъл и ако се използват в този режим ще приключат скоропостижно


Качвал съм. Не сам, естествено - по принцип двама души се справят в пъти по-лесно с монтажа, че и със свързването после (единия проверява след другия).
Далеч съм от истината, но ти позволявам да се хванеш за лафа, щом те влече :) Батерийките, за които говоря се водят OPzS - ти си твърди каквото искаш, не ми пречиш ама грам. Монбат... темата стана за вицове :)
jamiemirror
 
Мнения: 23
Регистриран на: 05.06.2015 23:27

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта