Mateev написа:Това с обучение в някой институт няма да реши проблемите с кадрите. Нужни са хора, които да са запалени по темата, а не хора, които изкарват 5 години хай-лайф с приятели и мацки за сметка на парите на тати. В тази връзка може да се окаже, че половината от читателите на този форум вече са много по-компетентни в соларните технологии от някое новоизлюпено инженерче, което даже не знае Закона на Ом.
Така беше и с мене едно време във ВМЕИ. Първия семестър имах 5 по математика, втория - 4, третия - 3. Добре че нямаше четвърти семестър. И в главата ми остана много малко. И чак преди няколко години (15 години след следването) ми дотрябва теорията на вероятностите за нуждите на прогнозирането на финансовите пазари. И да знаете как изрових старите учебници и как ги изчетох от корица до корица, при това няколко пъти и то с огромен интерес.
Защо една безинтересна за мен материя в един момент се превърна в свръх интересна? Ами думичката е МОТИВАЦИЯ. Когато даден човек има правилната мотивация, той може да направи чудеса. И факта, че има хора, които ежедневно четат този форум, говори именно за това, че те имат мотивация за придобиване на познания в соларните технологии. Докато при съвременните младежи трудно може да се намери мотивация за нещо друго, освен да ..... някоя мацка.
Напълно съм съгласен! Преди 2-3 години правехме опити да проведем стажантска програма в местния свободен университет...хем при абсолютната подкрепа от страна на ръководството. Първо се опитахме да вземем няколко по-будни младежи на летен стаж(платен!!!) в офиса - оказа се, че такива липсват. После им провеждахме обучение на тяхна територия - от 120 души за БЕЗПЛАТНО обучение, се записаха 14! От тях 6 мислили, че това е присъствен лист и не дойдоха. От другите първия ден бяха 8, втория дойдоха 4... и само един се престраши да почне стаж. Та статистиката за мен е, че 1% от студентите са отишли да учат и да се реализират... останалите за да бройкат мацки, да се скатават от мама и тати и да не се налага да работят..
Въпреки това университетите трябва да имат водеща роля в подготовката на кадри и научно-развойната дейност, естествено с подкрепата на фирмите в съответния бранш. Само с практика може да се стане добър занаятчия, но няма как да се придобие мултидисциплинната инженерна подготовка, която се дава в университета. Нещата са свързани...