Чета форума от 2 дена отново, защото се облекчиха нещата около мен и наистина започвам да се замислям има ли файда от цялата работа. За мен има 2 варианта, които имат евентуално някакъв резон:
1. около 70кв централа с субсидии и задължително комбинирана с друг обект, било той туристически или производствен. Горе долу ще се изплати за 3-4 години и след това поне ще генерира парите нужни за охрана и елементарна поддръжка на другия обект.
2. акробатика с БЕЕРЕЦЛ, публично-частно партньорство и колкото се възможно по малко собствени средства. Докарваме 1-2 МВ централа, тя се изплаща за около 10 години и после гоним печалба до 20-тата година. Стискаме палци, че за 20 години няма промени в валутен борд, инфлация, имаме сравнително адекватно ДКЕВР.... абе молим се да няма катастрофи. Съотношението като вложение, персонал, поддръжка спрямо рискът от непредвидени ситуации е горе долу приемлив.
Централите нагоре ми изглеждат доста непрактични за частно вложение от една фирма. Говорим вече за значителна част собствено вложение или огромно обезпечение, което качва значително рискът. 20 години са мнооого време и наистина ако тази централа с кредит се върне за 13 години, какъв е смисълът? тя няма дори да излезе на дубъл за 25 години! В България все пак има останали дейности предлагащи солидна ликвидност за инвестиция над 15-20 милиона.
Рискът инфлацията да изяде тази фиксирана цена също е значителен... Доколкото знам все още не е напълно ясно как ще се актуализира цената и дали ще се актуализират договорите на вече подписалите. По принцип едно вложение с фиксиран доход в развиваща се страна за над 10 години, не е много разумно.
Вие какво мислите по въпроса?