МОМЧЕТА, ДА НЕ СЕ ЗАЯЖДАМЕ!

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

МОМЧЕТА, ДА НЕ СЕ ЗАЯЖДАМЕ!

Мнениеот singreflex » 31.08.2010 13:07

Приятно ме впечатли по мъжки овладяното и стилно поведение на Матеев в момент, когато между нас попрехвърчаха искри в една тема, по която бях писал.
Може би и аз надцених широтата на някои възприятия, когато писах доста нещадящо че не бива не се пренебрегва и сферата на електроенергетиката - като не по-малко сложна и важна за материята на сайта специалност и че доста от хората със слаботокови специалности недооценяват тези неща като важност и сложност. Написах го леко саркастично и оттогава до ден днешен ми валят на главата заядливи реплики.
Оттогава досега обаченяколко пъти се извиних и обясних, че единственото, което съм целял е да обърна повече внимание на този също важен аспект - електроенергетичния...Готов съм да поднеса и лични извинения, ако някой се е почувствал засегнат от преценката ми, че съществува и някаква степен на неграмотност по тази тема, а се правят допускания и разсъждения, имащи отношение към проектите и плановете на хората.
Искам да помоля за нещо важно всички хора във форума!
Вижте, хората направили сайт като слънце и то за слънчева техника, да благодарим, че сме в него и че ни е толкова полезен! Не си струва да се прави на ощипани математички всеки път, когато нечие велико самочувствие се усети накърнено.
Наистина намирам за нормално обстоятелството, че не всеки разбира всичко по всички контактни с материята на сайта теми - а те са много! По-добре е да разменяме съвети и мнения, каквато сигурно е била и целта на създателите, а не да търсим поле на самоизява или безплатно образование.
Аз лично поназнайвам някои неща в сферата на оптиката (повече теоретично) и на електротехниката (практически), но в по-важната и специфична част от темата на сайта бях тотално неграмотен и едва оттук и други места в нета ми просветна леко...
Благодаря!
Давайте и занапред да си помагаме, а не да се заяждаме!!!
:wink:
Мисли внимателно!
singreflex

Мнениеот YordanIvanov » 31.08.2010 18:42

На колко си?
п.п.Това не е заяждане
YordanIvanov

Мнениеот singreflex » 31.08.2010 20:05

Na58,zashto?!?
Мисли внимателно!
singreflex

Мнениеот Vandal » 31.08.2010 21:41

Дачо питаше за ракиите. :D
И това не е заяждане. :)
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 02.09.2010 00:11

Подкрепям singreflex !!!

Няма човек на земята, които да знае всичко във всяка една област на необятното човешко познание. Всеки от посетителите в този форум си има тесни познания в някаква специфична област и по-общи в останалите области. Не е срамно, че някой не знае нещо. Срамното е ако въпреки незнанието си продължи да се заяжда.

По принцип специалистите в електрониката са със самочувствието, че електротехниката е нещо по-просто и по-лесно. Това може и да е вярно, но само що се касае за електроуредите в къщи. Когато въпроса обаче опре до хиляди волтове или ампери, нещата стават много сложни, и аз съм убеден, че електрончиците си нямат ни най-малка представа за какво става въпрос.

Във връзка с това призовавам да престанете да се заяждате със singreflex и да оцените по достойнство неговите познания и практически опит в силовата енергетика. Такъв човек може да ни е само от полза и наистина е в състояние да допълни и развие нашите позабравени теоретични познания от далечното минало.

ПС: За да разведря обстановката, ще ви кажа един майтап за едно мое незнание. :D :D :D
В института преди 25 години си бях създал имидж сред преподавателите на бог по електрониката. На няколко преподавателя работех по темите на техните докторати. Даже се майтапеха на сбирки, че аз мога да поправям компютри (тогавашните Правец 8М) само с поглед. Наистина 2 компютъра в един кабинет ги бях диагностицирал и поправил за по-малко от 3 минути, но това е само защото 3 дни преди това се бях мъчил със същия проблем на моя личен компютър. Те обаче това не го знаеха. Та въпреки този страхотен имидж в областта на микроелектрониката, аз със зор изкарах ТРОЙКА ПО ОСНОВИ НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА. И то ми я писа точно преподавателя, който ме беше обявил за компютърен бог. Паднаха ми се въпроси с едни безкрайни диференциални и интегрални уравнения в областта на вълновите процеси при променлив ток с висока честота. И аз естествено се наплетох като пиле в кълчища. Впоследствие живота ме накара да ги науча тези неща и дори трябваше да разработвам програма в тази област, но тройката на бога по електроника си остана факт.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 02.09.2010 00:28

В облатта на енергетиката имам малък или почти никакъв опит и не ме е срам това да го призная. Бил съм една година на работа съвместно (в кабинета) на главния енергетик на голямо промишлено предприятие и имам 2-3 рационализации, но това в областта на мрежи НН. Имам и един месец стаж с ремонтна бригада, с която ходехме да връзваме скъсани жици по селата и един-два пъти по далекопроводи 20 kV. Имам и едно лято стаж като оперативен персонал в подстанция Балкан гр. Габрово. Това е единственият ми досег с големи напрежения и токове. Там например бях свидетел как отварянето на един разединител предизвиква двуметрови дъги, дебели като ръката ми, които не искат да угаснат (грешка на дежурния и неправилна манипулация). Или пък да наблюдавате как се заземява далекопровод, след като вече е изключен - ами трябва да ви кажа, че само от капацитетите хвърчат тлъсти искри по 1-2 педи в момента на допиране на заземителния проводник. По мое време гръмна и един 40 MW трансформатор, като пламъците стигаха чак до небето. Въобще тогава осъзнах, че силовата енергетика е нещо много страшно и всяка една дребна грешка може да има трагични последици.

Така че призовавам за малко повече уважение към енергетиците. Те знаят неща, които ние не сме виждали и не сме чували.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ferdy » 02.09.2010 00:58

Малко черен хумор.

Като влязох в Техническия, след първи курс се оказа, че е станала грешка и са ни сляли всички видове токове и ни дадоха възможност (така и така сме учили досега едно и също в потока и все е грешно) да си изберем какво да учим, независимо от приема. Тогава с един колега седим и мислим в кафето предимства и недостатъци. И той казва леко отчаяно: "Баси, все е ток, все тресе..." и на мен тогава ми светна и му викам: "Избираме тогава електроенергетиката, там удря само по веднъж". :lol:

ПП. Електрониката я взех на магия от поне третия път и то само защото научих наизуст всички схеми на елементите от учебника: токоизправители, токоизкривители, диоди, тиристори, глин-лампи и всякакви други джаджи. Даже още ги помня, мойте колеги си правят майтап с паметта ми и ме карат през 1-2 години да им ги чертая. :lol:
ferdy

Мнениеот YordanIvanov » 02.09.2010 11:08

Вие ми разбихте всички представи.Аз си мислих, че тока си е ток и че при малки и големи мощности правилата са едни и същи + че си има някакви основни прости правила и нещата не са никак сложни.
п.п. Онзи ден докато сменях крушка в нас, крушката се счупи и реших да пипна двете жички, защото предполага, че не може по толкоз малки жички да тече 220W. :lol: :lol: :lol:
YordanIvanov

Мнениеот DanielDimov » 02.09.2010 11:20

правилата са едни и същи, но числата са различни и от там идват различните подходи при малките или големите мощности
DanielDimov

Мнениеот singreflex » 02.09.2010 11:50

YordanIvanov написа:Вие ми разбихте всички представи.Аз си мислих, че тока си е ток и че при малки и големи мощности правилата са едни и същи + че си има някакви основни прости правила и нещата не са никак сложни.
п.п. Онзи ден докато сменях крушка в нас, крушката се счупи и реших да пипна двете жички, защото предполага, че не може по толкоз малки жички да тече 220W. :lol: :lol: :lol:

:lol:
Друже, въпросът в коментираната в сайта тема не е само до големината на мощнността и стойността на напрежението!
ИМА ФИЗИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ, които стават важни в електоенергетиката, а в електрониката не се и проявяват дори!
Има и нелинейни процеси, част от общата игра, които правят нещата по-различни от закона на Ом! Въобще не споменаваме газовите разряди от ефекта "корона" (защото в нашата тема те са пренебрежими), но загубите от него в енергетичен смисъл за колкото няколко градчета! Да не говорим, че и те, както и още някои са нелинейни!
Има и още теми - напремер мълниезащитата - които се пренебрегват от хората, мислещи за слънчеви системи, а могат да станат съдбовни!!!
Като пример:
Знаете ли колко мълнии падат в София на квадратен километър?
Всеки си мисли, че да падне мълния на неговото съоръжение е лоша СЛУЧАЙНОСТ! Повярвйте, това е въпрос на лоша, но абсолютна ЗАКОНОМЕРНОСТ!
Цифрата е 12 !!!!! Има карта на страната, която показва плътността на падането на мълнии по райони.
Сега помислете - ако фотоволтаичните системи стават все повече - това означава повече квадратни километри, нали?
МЪЛНИЯ ЩЕ ПАДНЕ върху фотоволтаична система - въпрос на време е, случаен е само момента и... нищо друго!!!
Имам опит и в изграждането на такива системи и съм виждал ефекта от паднала мълния върху моя мълниезещитна инсталация, голям кеф е!
Обаче ако е върху моя соларна система - едва ли... :D
Мисли внимателно!
singreflex

Мнениеот ferdy » 02.09.2010 13:14

Когато започнахме да пишем основата на бизнес-плановете ни за този прием, си направих труда да проверя какви са точно рисковете от попадение мълния и попаднах на доклад на асоциация на застрахователни компании, според който застрахователните събития, предизвикани пряко или косвено от мълнии са над 20% от всички регистрирани събития. Говорих със специалист по мълниезащита на форума във Варна тази година (един много симпатичен собственик на фирма от София), според него защитата с изпреварващо действие е най-доброто като принцип в момента.
ferdy

Мнениеот KD Solar » 02.09.2010 13:52

ferdy написа:Говорих със специалист по мълниезащита на форума във Варна тази година (един много симпатичен собственик на фирма от София), според него защитата с изпреварващо действие е най-доброто като принцип в момента.

От моя скромен опит:
Най-добро като принцип в момента, защото:
- при еднаква височина на мълниеприемните прътове, площта, защитавана от мълниеприемник с изпреварващо действие е по-голяма, от тази, защитавана от конвенционален прът. За да се компенсита по-малката защитаема зона от конвенционалните прътови мълниеприемници, трябва да се поставят повече на брой пръти - по-голяма опасност от засенчване. От тук и ползата да се защитават открити пространства с мълниеприемници с изпреварващо действие - по-малко на брой в сравнение с конвенционалните.
- по-лесно проектирана на мълниезащита с изпреварващо действие в сравнение с такава с конвенционални мълниеприемници;
- в по-високата цена на мълниезащита с изпреварващо действие се компенсира с по-малкия брой на мълниеприемниците, фундаменти, контролни кутии, токоотводи; По-малко на брой - по-лесно и по-бързо изграждане.
- възможност за монтиране на брояч на мълниите
- сигурно има и други
Поздрави
Аватар
KD Solar

Мнениеот Mateev » 02.09.2010 15:20

singreflex написа:Има и още теми - напремер мълниезащитата - които се пренебрегват от хората, мислещи за слънчеви системи, а могат да станат съдбовни!!!

Не е вярно, че се пренебрегват. Няма проект на централа, в който да не е направен и подпроект на мълниезащитата, при това в отделна папка с няколко чертежа и подробна обяснителна записка.

Наистина се използват само мълниеприемници с изпреварващо действие, защото те са идеални за целта. Слагат се на север зад последния ред с модули и защитават зона с радиус 60-65 метра. Допълнително в инсталацията се слагат серия от арестори:
1. DC - В стринговите разпределителни табла
2. DC - Вътре в самите инвертори (има си ги по подразбиране)
3. AC - В междинните разпределителни табла
4. AC - В главното разпределително табло
5. AC - В слаботоковото табло на захранването RS485 инсталацията
6. Слаботокови - В слаботоковото табло на входа на LAN мрежата

Колкото до статистиката:
На всички направени до момента централи от СТС Солар са слагани мълниезащити с изпреварващо действите. На най-ключовите от тях са сложени и броячи на мълниите. До ден днешен нито един брояч не е отчел попадение на мълния.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот singreflex » 02.09.2010 21:08

Mateev написа:
singreflex написа:Има и още теми - напремер мълниезащитата - които се пренебрегват от хората, мислещи за слънчеви системи, а могат да станат съдбовни!!!

Не е вярно, че се пренебрегват. Няма проект на централа, в който да не е направен и подпроект на мълниезащитата, при това в отделна папка с няколко чертежа и подробна обяснителна записка.

Наистина се използват само мълниеприемници с изпреварващо действие, защото те са идеални за целта. Слагат се на север зад последния ред с модули и защитават зона с радиус 60-65 метра. Допълнително в инсталацията се слагат серия от арестори:
1. DC - В стринговите разпределителни табла
2. DC - Вътре в самите инвертори (има си ги по подразбиране)
3. AC - В междинните разпределителни табла
4. AC - В главното разпределително табло
5. AC - В слаботоковото табло на захранването RS485 инсталацията
6. Слаботокови - В слаботоковото табло на входа на LAN мрежата

Колкото до статистиката:
На всички направени до момента централи от СТС Солар са слагани мълниезащити с изпреварващо действите. На най-ключовите от тях са сложени и броячи на мълниите. До ден днешен нито един брояч не е отчел попадение на мълния.

E, добре, значи просто не съм бил в час, както и за много други неща, може би. Просто исках да дам пример колко разностранни са нещата, свързани със соларните системи!
Мисли внимателно!
singreflex

Мнениеот ИванПлачков » 03.09.2010 21:34

Много е готино, че има такъв форум!
ИванПлачков

Следваща

Назад към Слънчева енергия