По-скоро става въпрос за 9.5% ефективност. Но това е голямо изхвърляне, като се има в предвид, че гела съдържа аморфен силиций.
Аз не знам защо продължавате да се хващате на разни уловки по вестниците. Не разбрахте ли, че голяма част от информацията е измислица. И медиите нямат вина за това.
Ще ви кажа какво се получава:
Група бедни учени или ентусиасти си търсят работа и прилични доходи. И най-лесният начин е да намерят някой доверчив инвеститор и да го омаят с приказки за големи открития, които ще донесат много пари. И инвеститора финансира разработката. Учените са доволни и в следващите няколко години лапат паричките на инвеститора, като от време на време пишат долкади за напредъка и постигнатите успехи. В същото време инвеститора разлайва кучетата и това е причината медиите да са пълни с всевъзможни глупости за бъдещи постижения. Но рано или късно на инвеститора му става ясно, че нещо в изследванията куца. Крайния срок се отлага по няколко пъти и бюджета превишава планирания 2-3 пъти. И най-накрая на инвеститора му писва и уволнява колектива. И проекта се проваля. Колектива остава на улицата и започва да си търси нов доверчив инвеститор. И на новия инвеститор казва "Откритието е ПОЧТИ готово, но ни спряха финансирането". И новия инвеститор им дава нови пари и така им осигурява хляба за още наколко години. Освен това новия инвеститор също започва да се хвали по медиите какви чудеса ще направи неговия завод в недалечно бъдеще. Даже е направен бизнес-план и се цитират конкретни срокове.
И така. Това се повтаря до безкрай. В момента по света сигурно има десетки хиляди абсолютно безнадеждни проекти, които са теоретично невъзможни. Но докато има доверчиви инвеститори да си дават парите, ще има и разни "учени", които с удоволствие ще ги лапат. И медиите ще са пълни с информации за това какви чудеса ни очакват.
Поради тази причина аз съм стъпил здраво на земята и не вярвам на нито една публикация с хвалби за
БЪДЕЩИ ПОСТИЖЕНИЯ. Вярвам само на това,
КОЕТО ВЕЧЕ Е НАПРАВЕНО. Когато видя гелните модули с 9.5% ефективност на пазара, чак тогава ще повярвам, че това е истина.
Ако си спомняте, във форума имаше много хвалби от един български колектив, занимаващ се с френелови лещи. Нещата се развиваха точно по сценария, който описах по-горе. Имаше големи хвалби по форума. Имаше и статии в медиите. Като цяло колектива изпапа няколкостотин хиляди лева на инвеститора и най-накрая беше уволнен, защото не постигна обещаните параметри (висока производителност, висока надеждност, ниска цена). И проекта се провали. Подобна дискусия се развива в момента и с български разработчици на тракери. Подобно е положението и с десетки хвалби по света за разработка на някакви чудодейни клетки или модули с някакви високи ефективности и някакви смешни цени. Но интересно защо не се появяват на пазара.