Цени на изкупуване

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 27.08.2008 17:29

Големи централи няма и не се строят. Ако имаше някъде нещо такова, щях да го знам. Нали знаете, слуховете стигат при мене много бързо. :lol:

Иначе проучвания и предварителни договори има за десетки, да не кажа стотици мегавати. И само дотам. И всеки един от "големите" инвеститори всъщност е инвеститор само в проекта, а после очаква да намери някакво финансиране. Такива има много. Но досега не знам случай някой да е получил мечтаното финансиране. Вярно, няма да си кривя душата. Имам няколко случая, които са много обнадеждаващи. Но наистина ще повярвам само когато видя парите или когато чуя, че някой наистина е получил пари от външно финансиране. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот xxx » 27.08.2008 17:36

Mateev написа:А
В инвестициата в слънчеви електроцентрали има нещо повече от обикновената инвестиция в енергийни фючерси. Това е наличието на дълготрайни активи, които се амортизират много бавно. Също така предимство пред фючерсите е възможността за контрол над инвестицията. Например при отказ от изкупуване или при неизгодна цена бих потърсил алтернатива, като например сам да си ползвам тока или да го продавам на близкото село. Или пък да произвеждам например водород с моята централа (водорода в бъдеще ще замени петрола). При фючерсите можеш само да го продадеш и нищо повече. Освен това фючерсите са периодични (на един или на 3 месеца) и задължително те принуждават да го продадеш в края на периода и да купиш нов фючерс от новата "емисия". . А тогава курсовете са много неизгодни. И отделно при всяко обновяване на фючерса даваш нова комисионна на брокера. От тази гледна точка дългосрочни инвестиции във фючерси са абсолютно неизгодни, дори и на 100% да си наясно с посоката на тренда.

Инвестицията може да бъде в CFD-та и да се избегнат неудобствата на фючърсите, като освен това се ползва по-голям ливъридж. Сигруно има и по-добри инструменти за инвестиция. С две думи техническата реализация не е проблем.
Ако ползваш тока сам, ще ползваш най-скъпия ток. Това не е алтернатива.
Отново поради високата цена близките селяни едва ли ще купят ток от ФЕЦ. Да не говорим, че доставката му ще бъде истинско приключение.
xxx

Мнениеот Mateev » 27.08.2008 18:00

В посочения цитат визирах едно по далечно бъдеще. Близките 12 години са сигурни както като цена, така и като задължение за изкупуване.

Ако приемем, че всяка една следваща година увеличават цената на тока за населението така, както и през 2008-а (с 14-15%), то тогава след 12 години въобще няма да ни трябва преференциална цена. :lol:

Има и още нещо - цената на тока за населението включва в себе си такса пренос, която е съизмерима с цената на самия ток. И след 12 години е напълно възможно да захранваме близкото село, защото няма да начисляваме такса пренос и цената на нашия ток ще е конкурентна на тази от електроразпределителните дружества.

Колкото до алтернативните инвестиции във финансови инструменти - покажи ми поне един човек, който да е забогатял от това. Сигурно ще ми посочиш Сорос или Уорън Бъфет. И с това списъка ти ще се изчерпа. Докато аз от моя страна мога да ти посоча милиони, забогатели от инвестиции в реалния бизнес. Огледай се около тебе и ще видиш поне 100.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 27.08.2008 18:20

Искам да кажа и още нещо по въпроса за дългосрочните прогнози. Те са толкова невъзможни, колкото е невъзможно да върнеш времето назад.

Ще дам един пример:
Само преди 25 години аз правех снимки със Смяна-8 на чернобяла лента. Имам хиляди. След това се появиха цветните диапозитиви. И от тях имам хиляди. След това се появиха цветните снимки и автоматичните промиващи машини на Kodak. И цветни снимки имам хиляди. След това се появиха аналогови камери във Video-8 формат. Имам 10-20 ленти. Година-две по-късно се появиха цифрови камери, но записваха на магнитна лента. И от тях имам 10-20 ленти. После дойде ерата на Flash паметите и се появиха съответните камери. После дойдоха и качествените цифрови апарати, който между другото на майтап можеха да снимат и видео. И последно - качествените цифрови апарати се намъкнаха в нашите GSM-и. След година-две сигурно ще се намъкнат във всяко едно електронно устройство, което можеш да си помислиш.

И така.........
За 25 години се смениха повече от 10 технологии за запечатване на статично или движещо се изображение. А сега бих те помолил да се опиташ да прогнозираш следващите 25 години. И съм убеден, че освен минитюаризация и увеличаване на пиксели нищо друго няма да измислиш.

Затова предлагам да не гледаме за такъв дълъг период от време, защото нищо няма да измислим. За нас (фотоволтаичните маниаци) е важно само едно:
Ние инвестираме сега в реален бизнес, който според нас има големи переспективи в бъдеще. И това е достатъчно основание за всеки един бизнесмен. А какво точно ще се случи в бъдеще - това не го знаем. Но знаем, че имаме глави на раменете си и увереност, че ще се справим с евентуалните бъдещи проблеми и предизвикателства (както сме го правили и в миналото).

НИМА ТОВА НЕ Е ДОСТАТЪЧНО?

СПОРЕД МЕНЕ ЗА БИЗНЕСМЕНИТЕ ТОВА Е НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧНО.

А за останалите - ами те и в момента не правят нищо, освен да си продават труда. Самият факт, че само си продават труда говори за това, че са нерешителни. И такива ще си останат. А истинския бизнесмен се хвърля презглава във водата (без много да му мисли) и започва да се учи да плува. И голяма част успяват да се научат. А който не успее - ами дави се. Но няма как да разбереш дали ще се научих да плуваш, ако си стоиш на сушата и правиш проекти, бизнес планове и т.н. Колкото и теоретична подготовка по плуване да направиш, с това няма да се научиш да плуваш. :lol: Просто трябва да опиташ. И това не е само за соларите. Това е за всеки един бизнес.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот xxx » 27.08.2008 20:26

Mateev написа:В посочения цитат визирах едно по далечно бъдеще. Близките 12 години са сигурни както като цена, така и като задължение за изкупуване..

Сигурни са доколкото не бъде променено законодателството. При нормативно определена цена проблемът е особено остър. Нищо не задължава законодателя да се съобразява с предишната си воля.

Mateev написа:Ако приемем, че всяка една следваща година увеличават цената на тока за населението така, както и през 2008-а (с 14-15%), то тогава след 12 години въобще няма да ни трябва преференциална цена. :lol:
.
А останалите производители на електроенергия при каква норма на печалба ще работят? 500% :D

Mateev написа:Има и още нещо - цената на тока за населението включва в себе си такса пренос, която е съизмерима с цената на самия ток. И след 12 години е напълно възможно да захранваме близкото село, защото няма да начисляваме такса пренос и цената на нашия ток ще е конкурентна на тази от електроразпределителните дружества.
.
Да разбирам ли, че бихте били готови да изградите и узаконите електропреносна мрежа? Защото в противен случай отново ще трябва да платите такса на ЕРП за ползването на тяхната мрежа. Невероятна ми се струва подобна хипотеза.

Mateev написа:Колкото до алтернативните инвестиции във финансови инструменти - покажи ми поне един човек, който да е забогатял от това. Сигурно ще ми посочиш Сорос или Уорън Бъфет. И с това списъка ти ще се изчерпа. Докато аз от моя страна мога да ти посоча милиони, забогатели от инвестиции в реалния бизнес. Огледай се около тебе и ще видиш поне 100.

Посочих инвестициите във финансови инструменти като елегантен вариант да се спечели от бъдещо поскъпване на енергоносителите и енергията. Прогнозата за поскъпването беше ваша, при това изразена с висока степен на убеденост. Ако инвестицията във финансови инструменти се окаже губеща, за това със сигурност не са виновни самите финансови инструменти. Самият аз далеч не съм убеден във вечното поскъпване на горивата и енергията, съответно не бих инвестирал в какъвто и да било начин във финансови инструменти. Възможността за инвестиция във акции, фючърси и т.н. беше отправено към хора, според които вечното поскъпване е неизбежно. Недоумявам защо ако те са толкова уверени в това поскъпване не отиграят самото него, а търсят инвестиция, която е в зависимост от поскъпването. Самият аз смятам цените на финансовите пазари за непрогнозируеми. С това, надявам се, отпада необходимостта да посочвам богати инвеститори и спекуланти освен Бъфет и Сорос.
xxx

Мнениеот xxx » 27.08.2008 20:57

Mateev написа:А истинския бизнесмен се хвърля презглава във водата (без много да му мисли) и започва да се учи да плува.

Няма да се съглася. И отново мисля, че говори PV-маниака в теб. Но само говори и леко с палеца на крака опитва температурата на водата. Търговията с оборудване е нещо съвсем различно от експлоатацията на елекроцентра. За търговията бих се съгласил, че е разумно и доходоносно бизнес начинание (казват, че в Клондайк забогатели не златотърсачите, а търговците на лопати). Далеч не смятат за разумно обаче икономическата експлоатация на една нова и непроверена технология, особено от хора с никакъв опит в енергетиката.
Досега си обявил участието си само в идеен проект, предвиждащ изграждането на 10-ина 70 киловатови електроценрали край Дряново. Очевидно е, че проекта е създаден за да бъдат ползвани субсидии по мерки 311 и 312 и би бил рентабилен само ако се ползват тези субсидии. Бих бил изненада проекта да бъде осъществен бе субсидии. Но дори това да се случи, 70 киловата са просто безопасна авантюра при твоите възможности.
Покажи ми твоя изградена 10MW мощност и ще призная, че си се хвърлил презглава във водата.

P.S. Дългосрочното прогнозиране е невъзможно, съгласен съм. За сметка на това футуристиката е нещо твърде интересно.
xxx

Много ми се ще да ви донеса по една чаша шампанско

Мнениеот Георги Желев » 27.08.2008 21:05

от всяка по-голяма открита електроцентрала. Още повече инфо за проектите, които СЕ ДВИЖАТ наоколо.

Имам, обаче, проблем, и той е свързан с етиката в бизнеса. Няма как да не искам разрешение и няма как то да НЕ бъде отказано.

Ето, все пак, една мравка от всичкото - в доклад на една банка, която проучи пазара в България, се казва, че този бизнес у нас е дългосрочен, със средна възвръщаемост и среден риск. Нека г-н Матеев ги опровергае :)

Няколко проекта бяха отложени поради това, че разчитат на мярка 312, а други пари директно бяха преориентирани. Това го смятам за нормално. Не може СТС Солар (или който и да е друг) да даде оферта с валидност година и повече.

От друга страна мога да посоча веднага една пречка за финансиране - недоверието на банките в данните за производство на фотоволтаичните централи, сравнени с фирмените декларации. Тук г-н Матеев хем прави най-многото в страната (сравнете неговите данни с тези на БАН), хем има още много да СЕ направи.

ХХХ, я прочетете още веднъж какво е писано в тоя форум и като нишо може да се излъжете като нас...

Mateev написа:Големи централи няма и не се строят. Ако имаше някъде нещо такова, щях да го знам. Нали знаете, слуховете стигат при мене много бързо.
Георги Желев

Re: Много ми се ще да ви донеса по една чаша шампанско

Мнениеот xxx » 27.08.2008 21:20

Георги Желев написа:Много ми се ще да ви донеса по една чаша шампанско от всяка по-голяма открита електроцентрала.

Мерси. Не ми се стои жаден толкова време :D

Георги Желев написа:ХХХ, я прочетете още веднъж какво е писано в тоя форум и като нишо може да се излъжете като нас....

Защо не. Но нека първо бъдат реализирани първите по-големи проекти. Колкото повече и колкото по-големи, толкова по-добре. Изкупната цена, казват, щяла само да се повишава. Слънцето няма да свърши.
xxx

Мнениеот GGG » 31.08.2008 20:38

ХХХ, Голям проект има. 1 мегават, до Вакарел, лично го наблюдавах. Инвестиция е на Адванс инвест.

Матеев, здравей. От няколко месеца много усилено прочувам инвестицията във фотоволтаична централа. В проекта става дума за не по-малко от 2.5 мегавата. Просто не мога да вържа сметката. Чистата рентабилност идва на 8-9 години. Това е горе долу ок, но .....
Не мога да я вържа само по една причина, адски непазарна ми се струва цената. Утре ще решат да намалят изкупната цена от Европа и автоматично ще падне в БГ.
Правихме анализи със позиционери и без ,с поли и моно панели.
Друго, което сериозно ме притеснява е, постоянно повишаващата се ефективност на новите технологии. Очаквам ефективността в близките 4 години да се вдигне 70-80%, това няма как да не натисне изкупната цена надолу.

Защо ти не инвестираш във огромна централа, не по-малка от 10 мегавата. Имаш възможност според мене, а и цената ще ти е с не по-малко от 20% по-ниска, няма да си плащаш надценката на СТС Солар, от 9 години ще смъкнеш рентабилността на 7.

Поздрави за хубавия форум, аз си го следя, независимо, че не пиша.

п.с Някой пробвал ли китайските алтернативи на панели.
GGG

Мнениеот Mateev » 31.08.2008 21:37

Надценката на СТС Солар не надхвърля 10%.

Аз също съм запален да направя 5 или 10 мегавата. Но нямам толкова пари. А с кредит сметката не излиза. Внимателно проучих тънкослойните модули и позиционерите, но при тях също сметката не излиза (само че по други причини).

Лошото е че и аз, както всички останали в България, искам проекта да се изплати под 10 години. А германците са доволни и на по-дълъг срок на изплащане. Затова си мисля, че големи централи в България ще се правят (или финансират) само от чужденци. Но не говоря за кредитни пари, а за чужденци със свободни средства.

Другата алтернатива е много на брой малки централи по покриви. Тогава ще има много кандидати даже и при 10 годишен срок на възвръщаемост. Но за да стане реалност тази мечта трябва правителството да намали срока за узаконяване до 1 месец.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот GGG » 31.08.2008 21:49

Матеев, проблема не е в узаконяването, след като се натрупа опит, ще става за 3-4 месеца. Според мен проблема е в изкупната цена, която мисля, че ще пада.

Сега е момента да се направи някаква неформална асоциация на заинтересуваните във фотоволтаици и да се контактне централата на ГЕРБ. Повече от ясно е, че ще имат водеща роля в следващия парламент и благосклонна законодателна инициативност много би помогнала.

Що се отнася до немския капитал, като сложим риска на страната, не се сещам инвеститор, който би влезнал на под 12-13% очаквана годишна доходност.

Някога мислил ли си какво е нужно да се произведе един фотоволтаик, а независимо колко се развива технологията, силицият си остава, а силиций в БГ колкото искаш.
GGG

Мнениеот Mateev » 31.08.2008 21:53

Спорен е въпроса с изкупната цена (дали ще пада или ще се вдига). ДКЕВР не може да си измисля цени или да ги определя на политическа основа. Според закона за ВЕИ ДКЕВР е длъжна да определи такава цена, щото да компенсира инвестициите. При така направената постановка нашата задача е да докажем на ДКЕВР, че тя греши при разчетите на текущата цена. Собствениците на ветрогенератори вече го направиха и успяха да постигнат повишаване на цената. Сега е наш ред.

Виж какво направиха германците. Така определиха новата си политика, щото годишно да се монтират по около 1.5 GW нови фотоволтаични мощности. И съобразно реалното монтирано през предходната година ще увеличават или намаляват таривата за изкупуване. Освен това запазиха високи цени за централите на покриви и силно намалиха цените за централи на земя. Според мене това е правилна политика и нашите управници трябва да се поучат от нея. Лошото е само че много се мотат, залисани в кражби и собствено обогатяване. И го докараха чак дотам, че Евросъюза да препоръчва директно на народа да ги свали от власт. Какво да се прави. Ние сме си ги избирали. Ние сега ще им сърбаме супата ................ И то може би още една цяла година.
Последна промяна Mateev на 31.08.2008 22:00, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот GGG » 31.08.2008 21:57

Mateev написа:Спорен е въпроса с изкупната цена (дали ще пада или ще се вдига).

Точно това е препъникамъчето.
GGG

Мнениеот Mateev » 31.08.2008 22:06

Дори и да започне да пада, по закон няма да е с повече от 5% годишно. Ако го сметнеш, ще видиш че 10-те години изплащане стават на 12. Така че не е кой знае колко страшно. Пак ще можеш да си изплатиш централата. Но нали си учил теория на вероятностите. И знаеш, че вероятността при случайни събития е 50%. Тоест със същия успех може цената и да нарастне. И 10-те години да станат 8. Математическото очакване при такива равновероятни събития е нулево. Следователно планиране на възвръщаемостта със сегашната цена е съвсем нормално и логически обосновано.

Колкото до това че ме критикуваш че не правя централа: ТОВА НЕ Е ВЯРНО.

Аз единствен в България затворих почти 250 000 лева живи пари с платени данъци в централата си на двора. Не съм ползвал кредит. Всички други централи, за които знам, са или с кредит или със субсидии или с живи пари, но за много по-малки суми.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот GGG » 31.08.2008 22:47

Е как, централата до Вакарел е със парите на фонда, в който за мое съжаление и аз имам дялове :(. Крайната цена е за близо 10 мио лева.

Виж аз до какво стигнах във сметките си. Изхождам от презумцията, че идва на власт правителство и поемат ясен ангажимент поне 4 години да не пипат цената. След това следващото може максимум с 19% да понижи цената за 4 години, но не я пипа.

Та идеята ми е следната, ти ще кажеш дали е реализуема. Правим централа със х пари, примерно 1 мио евро. Можем да очакваме около 11% годишна възвращаемост, като вадя парите за охрана и застраховка. Приемам, че аз съм инвеститор, ти изпълнител. На 8-ия месец правя заявка за увеличение на мощността с 8% (защо 8%, ако България влезе в нормално европейска инфлация 4-5%, то годишен пасивен доход - ифлацията дава около 3%, 11-3 дава около 8%). Така след първата година, ще имаме 1.08 мио мощност, на 2-та - 1.1664, 3-тата 1,2597, 4-а 1,3604 , 5-а 1.4693, 6-а 1.5868, 7-а 1. 7138, 8-а 1,8509, 9-а 1.9990. Така в края на 10-тата година ще имаме двойна мощност. При реинвестиция на 11 % на 8-мата година имаме 2-на мощност. . Така всяка година теглим 3% от доходността (ако реинвестираме 8%), за покриване на цената на ресурса. Хубавото е, че централата е защитена от инфлация.

При 8% рентабилност на 16тата година имаме 3.15 първоначална мощност, като сме плащали 3% цена на ресурса. В България никой не може да докара пасивно над 3%, просто инфлацията ще яде всичко над 2-3%, в момента се губят по 10% годишно от инфлация.

Всеки % изстискана годишна доходност над 11% лавинообразно увеличава дохода. Аз смятам, че може да се докара до 14% при подходящи условия.

Тези сметки са при запазена цена на изкупуване, близка до 72 стотинки + индексирана инфлация. Тук въпроса е спорен, дали да индексираме само доходността или цялата инвестиция.

Въпросът ми към тебе е: Смяташ ли, че можем да добавяме мощности към съществуваща централа и да ги узаконяваме по опростена процедура и скъсени срокове.
GGG

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия