Е как, централата до Вакарел е със парите на фонда, в който за мое съжаление и аз имам дялове

. Крайната цена е за близо 10 мио лева.
Виж аз до какво стигнах във сметките си. Изхождам от презумцията, че идва на власт правителство и поемат ясен ангажимент поне 4 години да не пипат цената. След това следващото може максимум с 19% да понижи цената за 4 години, но не я пипа.
Та идеята ми е следната, ти ще кажеш дали е реализуема. Правим централа със х пари, примерно 1 мио евро. Можем да очакваме около 11% годишна възвращаемост, като вадя парите за охрана и застраховка. Приемам, че аз съм инвеститор, ти изпълнител. На 8-ия месец правя заявка за увеличение на мощността с 8% (защо 8%, ако България влезе в нормално европейска инфлация 4-5%, то годишен пасивен доход - ифлацията дава около 3%, 11-3 дава около 8%). Така след първата година, ще имаме 1.08 мио мощност, на 2-та - 1.1664, 3-тата 1,2597, 4-а 1,3604 , 5-а 1.4693, 6-а 1.5868, 7-а 1. 7138, 8-а 1,8509, 9-а 1.9990. Така в края на 10-тата година ще имаме двойна мощност. При реинвестиция на 11 % на 8-мата година имаме 2-на мощност. . Така всяка година теглим 3% от доходността (ако реинвестираме 8%), за покриване на цената на ресурса. Хубавото е, че централата е защитена от инфлация.
При 8% рентабилност на 16тата година имаме 3.15 първоначална мощност, като сме плащали 3% цена на ресурса. В България никой не може да докара пасивно над 3%, просто инфлацията ще яде всичко над 2-3%, в момента се губят по 10% годишно от инфлация.
Всеки % изстискана годишна доходност над 11% лавинообразно увеличава дохода. Аз смятам, че може да се докара до 14% при подходящи условия.
Тези сметки са при запазена цена на изкупуване, близка до 72 стотинки + индексирана инфлация. Тук въпроса е спорен, дали да индексираме само доходността или цялата инвестиция.
Въпросът ми към тебе е: Смяташ ли, че можем да добавяме мощности към съществуваща централа и да ги узаконяваме по опростена процедура и скъсени срокове.