Слънчева енергия и термопомпи.

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Слънчева енергия и термопомпи.

Мнениеот Lupus » 05.10.2012 22:34

backo написа:По принцип е тъпо инфраструктура да е частна. Това, че такъв вариант е работещ в някои държави, не означава, че е перфектен. Всяко нещо си има предимства и недостатъци(от вилица до държавно управление), а у нас се гребе от недостатъците с пълни шепи и се чака доброто само да си дойде.
Матеев е прав - както е тръгнало, ще имаме автономни системи и тук-таме прехвърляне на скъпи излишъци. Но за да ползваме автономни системи, трябва да се научим да се съобразяваме с природата. А не е лесно - все пак от две-три поколения ни учат да я побеждаваме :)

Ако инфраструктурата е държавна и монополна, нещата някак си се нареждат. Лошо е, когато стане частна и монополна. Казват, че по лошо от държавен монопол е само частния. Вижте как се развиха процесите в телекомуникациите. Когато БТК стана частна и взе и каналната мрежа, взе да извива ръцете на останалите - кабелните оператори, ЛАН мрежите, оптичните мрежи. И какво се получи в по-малките градове (че и в доста големи)? Операторите започнаха да се кооперират и да изграждат собствени канални мрежи. Даже и в София в някои квартали върви такъв процес. Същото ще стане и с електро преносната мрежа. В момента, в който цените на тока от ВЕИ и този от ЕРП се доближат, ще се намерят смелчаци, които ще захранват цели села и малки градчета, за да не плащат безумните такси за пренос. Не забравяйте, че оптика и мрежа СН много добре си съжителстват в едни и същи канали!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот backo » 06.10.2012 08:58

И става безсмислието на частната инфраструктура. Все още се вижда между стълбовете, между покривите и по фасадите, нищо, че тези трасета са забранени от 10г. По пет коаксиала и utp-та, щото имало конкуренция. Представям си 5 частни магистрали от София до Бургас. Ще имам избор, всичко е вимето на клиента.
backo

Мнениеот estqwerty » 06.10.2012 10:58

подземен термален сторидж с термопомпа. в германия.

http://www.euronews.com/2012/09/05/plug ... ergy-leaks

от 3:20
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот backo » 08.10.2012 12:01

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... T9UWQWxWXQ
Хамлетовски въпрос: 10кубика вода или кубик каустик?
backo

Мнениеот estqwerty » 09.10.2012 11:42

не е само една истината :)

трябва да променим :
начина си на строителство
начина да добиваме енергия
начина да я складираме
начина по който я ползваме
което дефакто си значи че ще променим начина си на живот. което пък не искаме да правим :)

а немците има още много да ядат и пият , докато го измислят прост химически сторидж. а и като го измислят няма да е евтин.
а докато го измислят може да се променят доста от останалите неща и да няма смисъл от него. примерно пробив в термопомпите коп към 5-6, запазване на мощността до -20 и гарантирана работа до -25. под пробив имам предвид някой да започне да ги внася от япония и да измисля начин да си го купя - говоря за съществуващи машини.

тук в българия сме богати на едно нещо имаме много МЯСТО , всеки има място ... но няма пари.
всеки може да изхвърли стария си тръбен телевизор от панелката и инсталира на негово място един 2000 литров буфер и да опне два панела на терасата, но малко хора го правят. колко е лесно да да разчистиш 1м2 боклуци и да спечелиш 1м2 за сторидж, който после ще ти се изплати още на първата година, някой поне беше казал за парно инсталациите че буфера се изплаща за под 1 сезон, но никой не слага - горим дърви и въглища като за последно.

и е така защото сме с промити мозъци - свикнаха ни да купуваме а не да мислим.
estqwerty

estqwerty

Мнениеот backo » 10.10.2012 10:41

Е ТОВА Е ИСТИНАТА!
backo

Мнениеот petyostoev » 10.10.2012 15:55

"Санирането може да се изтъргува"
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1579934
petyostoev

Мнениеот estqwerty » 10.10.2012 16:10

petyostoev написа:"Санирането може да се изтъргува"
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1579934

няма да стане тая работа в българия.

виж в англия от 2013 влизат новите тарифи за термопомпи - само защото си сложил помпа ти пускат евтини киловати. има отбивка и ако имаш соларка.
КОГА ще стане това у нас? питам аз и отговор не чакам :)

ето за това става въпрос : кога в българия? ще го вземат две софийски фирми за да има "конкуренция" и гата. :)
http://www.youtube.com/user/DECCgovuk?feature=watch
estqwerty

estqwerty

Мнениеот backo » 11.10.2012 08:42

Поредните индулгенции. Трябва да въведат червени сертификати за нуждите на съдебната система. Изкупуваш годините затвор на няколко джебчии и получаваш право да утепеш човек.
backo

Мнениеот kir40 » 07.03.2013 12:30

kir40 написа:Благодаря за подробната и точна информация

http://www.barleansbg.com/fish.html
kir40

Мнениеот Pyramid » 26.03.2013 15:30

Преди време беше измислена определена атернатива на ТП за дадени цели, от 50-100 пъти по-малка по обем, 25-50 пъти-като маса и поне 10 пъти като цена но, мислите ли, че някой се трогна?
- Не.
И си даваха /вярвам, още си дават/ парите за "стандартното" изпитано и скъпо.
...а за 20-50 млн. лв. /на национално ниво/, с индивидуално участие от 0,001 % от сумата, може да инсталираме по 100MW годишно...
-Пука му на някого. Че токът може да е под 10 ст. сега, без сътресения?
-Пука му на някого. Сякаш аз извиках протестите.
Добре поне, че не се набих в шамарите с ФЕЦ. Нисък поклон на администратора за мъдрия съвет през 2008-ма. :alien:
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот backo » 26.03.2013 18:58

Пирамид, това "атернатива на ТП за дадени цели, от 50-100 пъти по-малка по обем, 25-50 пъти-като маса и поне 10 пъти като цена" да не е някаква финансова пирамида? Щото с физиката не ми се връзва.
backo

Мнениеот lz1wvm » 26.03.2013 23:10

Pyramid написа:...Добре поне, че не се набих в шамарите с ФЕЦ. Нисък поклон на администратора за мъдрия съвет през 2008-ма. :alien:

Пирамиде...колега,какви са тези мъдри съвети,дето ги даваш веднъж на три години.На администатора и аз му се кланям,но не за мъдрите съвети,а за това че е съумял да реализира този форум.
И като не си ял шамари от ФЕЦ,кажи кой бизнес те гали...
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот krasypekov » 13.04.2013 20:10

Наистина термопомпите са най-удачният вариант, според мен. Особено що се касае за тези от вида въздух-вода. Относно изплащането за 5-6 години на инвестицията във фотоволтаични инсталации-нищо по-нормално от това, бих казал. Проектирал съм над 30 централи и при финансиране с 6 до 6,25 % лихва, възвръщаемостта е на границата между 5-та и 6-та година. Това разбира се, се отнася за домашни 3 кВтпикови инсталации. 6 кВтпиковите и нагоре дори носят скромна печалба още на първата година. Уточнявам-не става въпрос за България. В това отношение съм съгласен с инж. Матеев, че комбинацията фотоволтаична инсталация-термопомпа дава 100% независимост (което си е опасно от определена гледна точка :D ). Интересни продукти предлагат Ariston и Rossato Group.
krasypekov

Мнениеот estqwerty » 14.04.2013 15:42

а аз вчера гледах един филм на филм+ : "тайната на пирамидите". сега знам. ;)

krasypekov: в белите държави имат отделна тарифа за термопомпите. отделна и за соларите. отделна и за потреблението. престъпление е да не сложиш.
тук е престъпление да инвестираш.
estqwerty

estqwerty

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия